Connect with us

Koszovó

TÁBLACSERE: A koszovói hatóságok leszedetik a szerb rendszámtáblákat, avagy a reciprocitás elve

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Feszült helyzet alakult ki hétfőn a szerb-koszovói határon. A szerbiai közszolgálati televízió helyszíni tudósítója szerint a koszovói hatóságok minden belépő autóról leszedetik a szerbiai rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói tábla használatára kötelezik az autósokat. A koszovói albán vezetők azt állítják, a rendszámtáblák cseréje csak viszontválasz a hasonló szerbiai intézkedésekre, amelyek már régóta érvényben vannak. A szerb elnök az esettel kapcsoltban összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Minden koszovóinak koszovói rendszámtáblát

Albin Kurti koszovói miniszterelnök bejelentette, hogy ezentúl nem fogadják el, hogy az országban élők szerbiai rendszámtáblával közlekedjenek, ezentúl minden koszovóinak koszovói rendszámtáblát kell igényelnie. Ez mindenekelőtt a koszovói szerbekre vonatkozik, akik a könnyebb szerbiai belépés érdekében szerbiai rendszámokat használtak.

Helyszíni beszámolók szerint a koszovói rendőrök azonban nemcsak a Koszovóban élő szerbek autójáról, hanem valamennyi, Szerbiában regisztrált járműről leszedetik a rendszámtáblát, és ideiglenes koszovói táblára cserélik.

Xhelal Sveçla belügyminiszter megerősítette, hogy nemcsak a Koszovóban élők autóján kell lecserélni a rendszámtáblákat, hanem minden Szerbiából regisztrált járművön, így például a Belgrádból érkezőkön is, ami megnehezítheti a kapcsolattartást a helyi szerbek és az anyaországi vezetők között, akik nem ismerik el Koszovó függetlenségét. (A magyarázat alább.)

A tudósítások szerint az ideiglenes táblákért öt eurót (körülbelül 1760 forint) kell fizetni, és két hónapig használhatók.

A Szerbia és Koszovó közötti két határátkelőknél, Jarinjénnél és Brnjaknal (mindkét irányból a szerbek lakta Kosovska Mitrovicába visz az út) hétfő hajnalban a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) egységei jelentek meg, hogy biztosítsák a terepet, és fellépjenek a tiltakozók ellen.

A koszovói hatóságok bejelentésére több száz, szerb jelentések szerint több mint ezer helyi szerb jelent meg a jarinjei határátkelőknél, hogy az intézkedéseket megakadályozza, és ennek során utakat zártak le.

A szerbeket aggasztja, hogy a határátkelőket a Rosu biztosítja, egy 2013-ban kötött szerb-koszovói megállapodás ugyanis tiltja a szóban forgó különleges koszovói rendőri egység belépését a szerbek által lakott területekre a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül.

A helyi szerbek legnagyobb pártja, a Szerb Lista (Srpska Lista) a Koszovóban tevékenykedő nemzetközi békefenntartóktól és a nemzetközi közösségtől kért segítséget a helyzet békés rendezése érdekében, de közbelépésre szólította fel Aleksandar Vučić szerb elnököt is, akinek a patronálásával működnek.

Nemzetbiztonsági kérdés

Vučić közben összehívta a szerbiai nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, hogy a kialakult helyzetről tanácskozzanak, Belgrád szerint ugyanis a rendszámtáblacsere teljesen ellentétes azzal, amiben Szerbia és Koszovó megállapodott a brüsszeli közvetítéssel folyó párbeszéd során.

A koszovói albán vezetők ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a rendszámtáblák cseréje csak viszontválasz a hasonló szerbiai intézkedésekre, amelyek már régóta érvényben vannak. Ebben a szellemben nyilatkozott Albin Kurti koszovói miniszterelnök is.

– Az ideiglenes rendszámtáblákat nem mi akartuk, hanem a másik oldal kényszerítette ki. A koszovói állampolgárok tíz éve fizetnek a hasonló rendszemtáblákért a Szerbiába történő belépéskor

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki szerint az intézkedésnek nem célja a szerb állampolgárok mozgásszabadságának korlátozása vagy bármilyen destabilizáció előidézése.

A kölcsönösségre irányuló döntés azután született, hogy Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes szeptember 9-én bejelentette, hogy Pristina nem hosszabbítja meg a rendszámok használatával kapcsolatban kötött megállapodását.

A koszovói televízió néhány nappal ezelőtt számolt be arról, hogy szeptember 14-e után egyetlen Koszovóban regisztrált jármű sem lesz KS rendszámú, mert azokat RKS rendszámtáblákra cserélik, miután lejár a szerbekkel 2016-ban Brüsszelben aláírt ötéves megállapodás.

A szeptember 15-én megszűnt megállapodás értelmében Szerbia elfogadta a Koszovóban kiadott, de bevonásra kerülő KS rendszámokat, amelyekkel a koszovói járművek szabadon beléphettek Szerbiába, viszont a függetlenségre utaló RKS (Republika e Kosovës) rendszámokat a határon le kellett cserélni.

A koszovói szerbek által használt szerbiai rendszámokkal szabadon át lehetett lépni a szerb határt.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovó déli részén nagyszámú szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok.

______________________
Nyitókép: A koszovói miniszterelnök két táblát mutat, a felsőt Koszovó vezette be a szerbiai, az alsót pedig Szerbia a koszovói (RKS) rendszámok lecserélésére.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava