...
Connect with us

Horvátország

A LEHALLGATÁS XX. SZÁZADI MÓDSZER: A mobil az a megfigyelőeszköz, amellyel telefonálni is lehet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pegasus 3
Olvasási idő: 4 perc

 
Van-e Horvátországban valami a Pegazus kémszoftverhez kapcsolódó/kapcsolható dolog? Persze, hogy van, már napok óta benne tocsog a témában boldog-boldogtalan. Így hát ma sem a horvát borokról fogok értekezni, hanem az izraeli szoftverről, amit világszerte mintegy 45-60 használ hírszerzési célokra. A Washington Post írása nyomán támadt a hisztéria, amely szépen begyűrűzött az EU-ba is. A botrány egy három éves, 2018-ban napvilágot látó tanulmányra támaszkodik, és nemkülönben a francia Forbidden Stories non-profit szervezet és az Amnesty International jelentésére, amely egy 50.000 nevet tartalmazó listára hivatkozik. Jelenleg nem ismeretes ki állította össze a névsort, milyen céllal, de az sem, hogy ez a lista tartalmazza-e az összes fertőzött számot, vagy sem.

Mit lehet mindehhez hozzátenni?

Akit érdekelt ez a téma, az eddig megtudhatta, hogy különféle gonosz országok – Magyarországgal az élen – a Pegazust nem csak bűnözők és terroristák megfigyelésére használták, hanem az aktivisták és újságírók szemmel tartására is.

Ez Von der Leyen asszony, az EB elnöke szerint ugyancsak felháborító és elfogadhatatlan, kb. annyira mint a gyermekvédelmi törvény. Persze, nem csak az EB elnöke tiltakozott az izraeli szoftverrel való visszaélés miatt, hanem mindenki, aki kamera és mikrofon közelébe került.

A The CitizenLab tanulmánya Európában 5 üzemeltetőt azonosított, azzal, hogy a kutatók által TURUL és CHEQUY azonosítókkal ellátott operátorok esetében nem találtak cache-fájlokat. XX. SZÁZADI DOLOG: A mobil az a megfigyelőeszköz, amellyel telefonálni is lehet

 

Öt operátort találtunk, amely meggyőződésünk szerint Magyarországra és Horvátországra összpontosít… de nem tudtunk olyan DNS cache-t találni, amelyből kiolvashattuk volna az ezekhez a rendszerekhez kapcsolódó találatokat

áll a jelentésben.

Ugyanígy a kémszoftverrel való fertőzöttséget sem tudták azonosítani e két operátorral kapcsolatban, szemben a svájci, lengyel és lettországi üzemeltetőkkel.

Marko Rakar horvát számítástechnikai szakértő az N1 televíziónak nyilatkozva többé-kevésbé átmesélte a CitizenLab tanulmányát, és megállapította, hogy „megerősítést nyert hogy az infrastruktúra egy része horvát tartománynévről futott, és hogy a Pegazus applikáció horvát telefonszámokat, illetve ezzel rendelkező berendezéseket célzott meg.

Nincs tudomásunk arról, kik voltak a célszemélyek, de a Pegazus működésének egyik nagyobb európai csomópontja Horvátország volt
– mondta Rakar, aki egyúttal egy szerfelett érdekes dolgot is megemlített:
Nem csak hogy azt nem tudjuk, hogy kik voltak a célszemélyek, de azt sem hogy ki, azaz melyik kormány volt az üzemeltető.
A horvát IT-szakértő az Index.hr hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy  a mobiltelefon egy olyan megfigyelőeszköz, amellyel telefonálni is lehet .

Öt filléres bölcsesség a BALK-tól

A Pegazus kapcsán támadt európai hisztéria egyszerűen nevetséges. Ha bárkinek is bármiféle illúziói voltak, azokat 2013-ban végképp eloszlatta Edward Snowden, amikor felfedte, hogy az angolszász/amerikai titkosszolgálatok már réges-régen lehallgatják az egész világot.

Nincs okunk feltételezni, hogy ebben sokban le lennének maradva az oroszok, a kínaiak, az európaiak külön-külön és egyesülve.

Ezt annakidején Pete Hoekstra, az amerikai kongresszus titkosszolgálati bizottságának elnöke elmagyarázta a Deutsche Wellenek, miután kitört a botrány amiatt, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) lehallgatta a német kancellárt.

A német kormánynak tisztában kellene lennie azzal, hogy a baráti országok is kémkednek utána, ám ez fordítva is érvényes. Ezek íratlan szabályok. Így működnek a dolgok.
Szóval, a lehallgatósdi már egy jó ideje bevett dolog, és nem kellene hogy ilyen formában téma legyen bárki számára is. A krokodilkönnyek teljesen megkésve érkeznek, a megfigyelése annyira XX. századi dolog, hogy az ember azon ütközik meg, ha valaki újra és újra „felfedezi”.

Ebben a kérdésben nincs ország a földkerekségen amelyik ártatlan lenne, legyen az angyali demokrácia vagy ördögi diktatúra.

No, és akkor a Pegazus?

A Pegazus egy olyan eszköz, amelyet az izraeliek kizárólag kormányok számára forgalmaznak, az izraeli honvédelmi minisztérium általi engedélyeztetéshez kötötten.

Ehhez hasonló eszközök még a bajor FinFisher és az olasz RCS, amelyeket szintén kormányszervek alkalmaznak világszerte, ugyanúgy, mint a Pegazust, többek között újságírók, aktivisták megfigyelésre is.

Ha még nem tűnt fel: a szóban forgó szoftverek a szegény országok Nemzetbiztonségi Ügynökségének tekinthetők, amelyek nem képesek működtetni egy olyan típusú szervezetet, mint az NSA. Az anyagilag és technológiailag jobban eleresztett országok saját fejlesztésű rendszereket használnak, már csak a mindenki iránti bizalmatlanság okán is.

Az, hogy lehallgatják az embert, bizonyos szakmákban magától értődő dolog. Miután újságíró családból származom, tanúsíthatom, hogy még gyermekkoromban, valahol a hatvanas évek elején, belém sulykolták, hogy telefonon nem fecsegünk össze-vissza, vagy ahogy apa szokta mondani kollégáival folytatott beszélgetései során: „ez nem telefontéma”.

Végezetül, kevesen tudják, hogy a biztonságos(sabb) internetezést támogatni hivatott Tor böngészőprogram, ami segítségével az ember eljuthat a világháló rejtett bugyraiba, a dark webre, szintén megfigyelés alatt áll. A NSA rendszerei automatikusan bejegyzik, és ráállnak abban a pillanatban ha valaki telepíti a gépére.

Azt meg már teljesen felesleges mondani, hogy a Pegazus jóformán semmiben sem különbözik az közkedvelt közösségi rendszerektől, amelyek ugyanúgy adatokat szolgáltatnak a kormányoknak, amiről nemrégiben éppen egy horvát illetékes beszélt.

Van kapcsolattartó

A közösségi média általában nem más, mint egy nagy besúgógépezet, amely nemcsak az amerikai, hanem minden más kormánynak szolgál adatokat.

Renato Grgurić, a horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője nemrégiben elmondta, hogy a közösségi oldalak általában rendelkeznek egy “kontakt személlyel”, akinek az a dolga, hogy tartsa a kapcsolatot a rendőrséggel.

Így a gyanús oldalakat nem törlik azonnal, hanem csak megszüntethetik a hozzáférést, hogy a tartalmat a rendőrség kriminalisztikai vizsgálat alá vehesse.

Az a tapasztalatunk, hogy a közzététele után nagyon gyorsan megjelentek a szintén gyűlöletbeszédet kimerítő hozzászólások, ezért fontos, hogy mielőbb megtörjük az erőszak verbális spirálját, amely utcai erőszakká fajulhat
– tette hozzá Grgurić.

A horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője azt is megjegyezte, hogy számos eszközük van az “internet megszűrésére”, ami lehetővé teszik a különböző platformokon és közösségi hálózatokon közzétett tartalmak figyelését.

Ez segíthette hozzá a horvát rendőröket ahhoz, hogy nemrégiben bűnvádi eljárást indítsanak egy zágrábi férfi ellen, aki tavaly október 14-én a saját profilján keresztül halálosan megfenyegette a horvát kormányfőt.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.