Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

KÜLFÖLDI IS LEHET AZ OPERÁTOR: A Pegazus Horvátországban is szárnyal, azt viszont nem tudják, hogy ki röpteti

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pegasus
A cikk meghallgatása

 
Európában öt országot azonosítottak, ahol használják a Pegazust: Lengyelország, Lettország, Svájc, Magyarország és Horvátország. Ezt Marko Rakar horvát IT-szakértő, a MRAK Services tanácsadó cég vezérigazgatója jelentette ki a horvát N1-es televízió adásában. Rakar szerint Horvátország “fontos központ” a Pegazus használata szempontjából, az viszont nem tisztázott, hogy az operátor belföldi vagy külföldi szerverekről telepítette-e fel a Pegazust a horvát tulajdonban lévő telefonokra.

Bárki lehallgatható

A szakértő véleménye szerint a legfájóbb felfedezés a Pegazussal kapcsolatban, hogy bárki lehallgathatható, legyen szó akár politikusról, újságíróról vagy aktivistáról, és ez vonatkozik Horvátországra is, ahol vannak “célszemélyek”. KÜLFÖLDI IS LEHET AZ OPERÁTOR: A Pegazus Horvátországban is szárnyal, azt viszont nem tudják, hogy ki röpteti

– Sajnos vannak. Tudomásunk szerint – és ez megerősítést nyert – hogy az infrastruktúra egy része horvát domainek mögé rejtve működött – az applikáció maga pedig horvát eszközökhöz csatlakozó telefonokat támadott. Azt nem tudjuk, hogy kik ezek az emberek, de azt viszont tudjuk, hogy a Pegazus szempontjából Európában Horvátország volt az egyik legfontosabb központ


– mondta Marko Rakar, IT-szakértő, aki szerint több forrásból is bizonyított adatokról van szó, és az sem zártó ki, hogy operátorként külföldi kormányok is érintettek lehetnek a horvát telefonok lehallgatásában.

– Mi nem tudjuk, hogy melyik kormány volt az, amely horvát állampolgárokat, vagyis horvát mobiltelefonokat vett célba


– tette hozzá a szakrétő, aki szerint a Pegazus a telefonon lévő minden adatot elküldheti annak a szerverére, aki feltelepítette a telefonra. Rekar a Pegazus egy betörőhöz hasonlítható, aki összeszedi az összes adatot, minden nyomot eltűntet, de a kulcsot magával viszi, hogy bármikor visszatérhessen.

Fő a törvényesség!

A horvát Biztonsági- Tájékoztatási Ügynökség (SOA, Sigurnosno obavještajna agencija), vagyis a horvát titkosszolgálat a  közölte, hogy nem kommentál “biztonsági és hírszerési kérdésekkel kapcsolatos tevékenységet, így saját képességeit sem”, vagyis nem volt hajlandó információkat szolgáltatni arról, hogy rendelkezik-e a Pegazussal.

A horvát titkosszolgálat azt azonban megjegyezte, hogy “a horvát legfelsőbb bíróság jóváhagyása alapján a horvát állampolgárokkal szemben alkalmazhat titkos megfigyelést a telekommunikációs szolgáltatásokon keresztül”.

A titkosszolgálati eszközök használatával kapcsolatban a horvát államfő szintén a törvényesség fontosságát hangsúlyozta.

– Az a fontos, hogy az eljárás törvényes legyen. Hogy a titkos szolgálatok milyen eszközökkel rendelkeznek, azt nem szabad, hogy a közvélemény tudja. Fontos, hogy törvényes legyen. A protokoll alapján a bírói testületek tudhatnak róla, akik a felhatalmazást adják. Az viszont pobléma, ha erről erről bizonyos személyek, politikai csoportok, a pártok veterán szervezetei vagy pártkatonák döntenek


– jelentte ki a horvát elnök, aki szerint törvényes keretek között bármilyen eszköz felhasználható a célszeméllyel szemben.

– Legális az információgyűjtés, ha az rendes és törvényes módon zajlik, és bármilyen eszközzel történik, követés, lehallgatás vagy hackelés. Ha ezt egy magánszemély teszi “vertikális kontroll” nélkül, vagyis a demokratikus folyamatok megkerülésével, akkor az probléma. De Horvátországban ilyesmi nem történt


– vélte a horvát elnök, aki szerint tehát minden rendben van, amivel a szakértő nem ért egyet.

– Úgy gondolom, hogy Horvátország már korábban is visszaélt a hírszerzési rendszerekkel a saját állampolgáraival szemben. Tehát bármit is mond a SOA, azt nem lehet különösebben komolyan venni. Sokkal jobb lenne, ha létezne adekvát civil kontroll a titkosszolgálatok felett, amely sajnos nem működik. Ami viszont a technikai képességeiket illeti, közdtudott, hogy a horvát katonai, rendőrségi és hírszerző struktúrák tagjai az elmúlt években intenzíven barátkoztak az izraeli kollégákkal, ezért semmi sem lepne meg. Lehetetlen ugyan bizonyítani, de van okunk azt hinni, hogy Horvátország használ  ilyen rendszert


– mondta Rakar, aki hozzátette, hogy a világon körülbelül 40 Pegazus-operátor működik. A horvát szakértő úgy fogalmazott, hogy az operátor szerepét általában a hírszerző ügynökségek töltik be, és megjegyezte, hogy Magyarország képes volt felderíteni a megcélzott újságírók és politikusok telefonszámát.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava