Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

KÜLFÖLDI IS LEHET AZ OPERÁTOR: A Pegazus Horvátországban is szárnyal, azt viszont nem tudják, hogy ki röpteti

pegasus
Olvasási idő: 2 perc

 
Európában öt országot azonosítottak, ahol használják a Pegazust: Lengyelország, Lettország, Svájc, és . Ezt Marko Rakar IT-szakértő, a MRAK Services tanácsadó cég vezérigazgatója jelentette ki a horvát N1-es adásában. Rakar szerint Horvátország “fontos központ” a Pegazus használata szempontjából, az viszont nem tisztázott, hogy az operátor belföldi vagy szerverekről telepítette-e fel a Pegazust a horvát tulajdonban lévő telefonokra.

Bárki lehallgatható

A szakértő véleménye szerint a legfájóbb felfedezés a Pegazussal kapcsolatban, hogy bárki lehallgathatható, legyen szó akár politikusról, újságíróról vagy aktivistáról, és ez vonatkozik Horvátországra is, ahol vannak “célszemélyek”. KÜLFÖLDI IS LEHET AZ OPERÁTOR: A Pegazus Horvátországban is szárnyal, azt viszont nem tudják, hogy ki röpteti

Sajnos vannak. Tudomásunk szerint – és ez megerősítést nyert – hogy az infrastruktúra egy része horvát domainek mögé rejtve működött – az applikáció maga pedig horvát eszközökhöz csatlakozó telefonokat támadott. Azt nem tudjuk, hogy kik ezek az emberek, de azt viszont tudjuk, hogy a Pegazus szempontjából Európában Horvátország volt az egyik legfontosabb központ

– mondta Marko Rakar, IT-szakértő, aki szerint több forrásból is bizonyított adatokról van szó, és az sem zártó ki, hogy operátorként külföldi kormányok is érintettek lehetnek a horvát telefonok ásában.

Mi nem tudjuk, hogy melyik volt az, amely horvát állampolgárokat, vagyis horvát mobiltelefonokat vett célba

– tette hozzá a szakrétő, aki szerint a Pegazus a telefonon lévő minden adatot elküldheti annak a szerverére, aki feltelepítette a telefonra. Rekar a Pegazus egy betörőhöz hasonlítható, aki összeszedi az összes adatot, minden nyomot eltűntet, de a kulcsot magával viszi, hogy bármikor visszatérhessen.

Fő a törvényesség!

A horvát Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (SOA, Sigurnosno obavještajna agencija), vagyis a horvát titkosszolgálat a  közölte, hogy nem kommentál “biztonsági és hírszerési kérdésekkel kapcsolatos tevékenységet, így saját képességeit sem”, vagyis nem volt hajlandó információkat szolgáltatni arról, hogy rendelkezik-e a Pegazussal.

A horvát titkosszolgálat azt azonban megjegyezte, hogy “a horvát legfelsőbb jóváhagyása alapján a horvát állampolgárokkal szemben alkalmazhat titkos megfigyelést a telekommunikációs szolgáltatásokon ül”.

A titkosszolgálati eszközök használatával kapcsolatban a horvát államfő szintén a törvényesség fontosságát hangsúlyozta.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az a fontos, hogy az eljárás törvényes legyen. Hogy a titkos szolgálatok milyen eszközökkel rendelkeznek, azt nem szabad, hogy a tudja. Fontos, hogy törvényes legyen. A protokoll alapján a bírói testületek tudhatnak róla, akik a felhatalmazást adják. Az viszont pobléma, ha erről erről bizonyos személyek, politikai csoportok, a pártok veterán szervezetei vagy pártkatonák döntenek

– jelentte ki a horvát elnök, aki szerint törvényes keretek között bármilyen eszköz felhasználható a célszeméllyel szemben.

Legális az információgyűjtés, ha az rendes és törvényes módon zajlik, és bármilyen eszközzel történik, követés, lehallgatás vagy hackelés. Ha ezt egy magánszemély teszi „vertikális kontroll” nélkül, vagyis a demokratikus folyamatok megkerülésével, akkor az probléma. De Horvátországban ilyesmi nem történt

– vélte a horvát elnök, aki szerint tehát minden rendben van, amivel a szakértő nem ért egyet.

Úgy gondolom, hogy Horvátország már korábban is visszaélt a hírszerzési rendszerekkel a saját állampolgáraival szemben. Tehát bármit is mond a SOA, azt nem lehet különösebben komolyan venni. Sokkal jobb lenne, ha létezne adekvát civil kontroll a titkosszolgálatok felett, amely sajnos nem működik. Ami viszont a technikai képességeiket illeti, közdtudott, hogy a horvát katonai, rendőrségi és hírszerző struktúrák tagjai az elmúlt években intenzíven barátkoztak az izraeli kollégákkal, ezért semmi sem lepne meg. Lehetetlen ugyan bizonyítani, de van okunk azt hinni, hogy Horvátország használ  ilyen rendszert

– mondta Rakar, aki hozzátette, hogy a világon körülbelül 40 Pegazus-operátor működik. A horvát szakértő úgy fogalmazott, hogy az operátor szerepét általában a hírszerző ügynökségek töltik be, és megjegyezte, hogy Magyarország képes volt felderíteni a megcélzott újságírók és politikusok telefonszámát.


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: