...
Connect with us

Horvátország

HALÁLOS FENYEGETÉS: Többen is a horvát miniszterelnök életére törnének, avagy a Nagy Testvér téged is figyel

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bezuk
Olvasási idő: 3 perc

A szeptember 12-i Szent Márk téri lövöldözéssel elszabadultak az indulatok Horvátországban, a jelek szerint többen is Andrej Plenković horvát miniszterelnök életére törnének. Danijel Bezuk esztelen tettére több mint kétezren reagáltak a Facebookon, és majdnem háromszázan szóltak hozzá a támadó utolsó bejegyzéséhez. A horvát rendőrség megkezdte a zágrábi merénylő szimpatizánsainak levadászását, miközben a horvát miniszterelnök fehér port kapott, egy halálos fenyegetéssel megfejelve.

A Nagy Testvér

A BALK mindössze tíz perccel azt megelőzően készített felvételt Danijel Bezuk profiljáról, hogy a Facebook megszüntette a hozzáférést, ezért az itt közölt számok szinte véglegesnek tekinthetők.

torolt bejegyzes

Az oldalt azonban nem törölték – mint mondani szokás – hanem csak lekapcsolták, így a hatóságok „kedvükre mazsolázgathat” a bejegyzések között.

A horvát rendőrség megerősítette, hogy gyűlöletbeszéd miatt bűnvádi vizsgálat indult mindazok ellen, akik bátorítóan, illetve dicsőítően reagáltak Danijel Bezuk cselekedetére.

Bűnügyi nyomozás folyik, de konkrét személyekről és számukról nem beszélhetek

– mondta Renato Grgurić, a horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője.

Ez a bejelentés már önmagában is azt sugallja, hogy a Nagy Testvér Figyel, de arról keveseknek van fogalmuk, hogy mennyire.

A besúgó közösségi média

Grgurić hangsúlyozta, hogy a nem kívánatos tartalmak miatt a rendőrség napi szinten kommunikál a közösségi hálózatokkal, ezért az interneten hőzöngőknek nem árt tudniuk, hogy minden szavuk evidenciába kerül, és szükség esetén felhasználható ellenük.

A Facebook – és a közösségi média általában – nem más, mint egy nagy besúgógépezet – amely nemcsak az amerikai, hanem minden más kormánynak szolgál adatokat.

A horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője elmondta, hogy a közösségi oldalak általában rendelkeznek egy „kontakt személlyel”, akinek az a dolga, hogy tartsa a kapcsolatot a rendőrséggel.

Így a gyanús oldalakat nem törlik azonnal, hanem csak megszüntethetik a hozzáférést, hogy a tartalmat a rendőrség kriminalisztikai vizsgálat alá vehesse.

Az a tapasztalatunk, hogy a gyűlöletbeszéd közzététele után nagyon gyorsan megjelentek a szintén gyűlöletbeszédet kimerítő hozzászólások, ezért fontos, hogy mielőbb megtörjük az erőszak verbális spirálját, amely utcai erőszakká fajulhat

– tette hozzá Grgurić.

A horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője azt is megjegyezte, hogy számos eszközük van az „internet megszűrésére”, ami lehetővé teszik a különböző platformokon és közösségi hálózatokon közzétett tartalmak figyelését.

Ez segíthette hozzá a horvát rendőröket ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítsanak egy zágrábi férfi ellen, aki október 14-én a saját profilján keresztül halálosan megfenyegette a horvát kormányfőt.

De nem ő volt az egyedüli, aki Andrej Plenković életére akar(t) törni.

A klasszikus módszer

Persze, a modern technológia használata mellett továbbra is működik az „önfeljelentés” hagyományos módszere is, ami a nyilvános helyen történő felesleges és felelőtlen fecsegést jelenti.

A horvát rendőrség a Kutenya közelében lévő Kletište településen letartóztatott egy 63 éves férfit, aki a zágrábi támadásra reagálva kijelentette, hogy Danijel Bezuk valójában Andrej Plenković miniszterelnököt akarta megölni, „amiről ő maga is álmodozik”.

A rendőrség által meg nem nevezett férfi azt is megjegyezte, hogy a Szent Márk téri támadónak Andrej Plenković megölését a saját apjára és őrá kellett volna bíznia.

A rendőrök a férfi lakhelyének és gépkocsijának átkutatása során több tűzfegyvert, lőszert és robbanószert találtak.

A rendőrség rögtön a merénylet után letartóztatta a támadó édesapját is, akit a kihallgatást követően szabadon engedtek, bár nála is találtak engedély nélkül tartott fegyvereket.

És aztán jött a fehér por

A horvát RTL értesülései szerint Andrej Plenković október 16-án fehér port és halálos fenyegetést tartalmazó levelet kapott.

A küldemény a Horvát Demokrata Közösség székházába érkezett.

Az utóbbi egy hétben tehát három olyan eset is történt, ami arra utal, hogy a horvát miniszterelnök nincs teljes biztonságban.

Azt már soha nem tudjuk meg, hogy Danijel Bezuk valóban Plenkovićot akarta-e megölni, az viszont azóta kiderült, hogy erről többen is álmodoznak, ha van internetjük, ha nincs.

Az utóbbi esetben a rendőrségnek nehezebb dolga van, mert akkor nem működik a Facebook által szponzorált önfeljelentő rendszer.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.