Connect with us

Horvátország

HALÁLOS FENYEGETÉS: Többen is a horvát miniszterelnök életére törnének, avagy a Nagy Testvér téged is figyel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szeptember 12-i Szent Márk téri lövöldözéssel elszabadultak az indulatok Horvátországban, a jelek szerint többen is Andrej Plenković horvát miniszterelnök életére törnének. Danijel Bezuk esztelen tettére több mint kétezren reagáltak a Facebookon, és majdnem háromszázan szóltak hozzá a támadó utolsó bejegyzéséhez. A horvát rendőrség megkezdte a zágrábi merénylő szimpatizánsainak levadászását, miközben a horvát miniszterelnök fehér port kapott, egy halálos fenyegetéssel megfejelve.

A Nagy Testvér

A BALK mindössze tíz perccel azt megelőzően készített felvételt Danijel Bezuk profiljáról, hogy a Facebook megszüntette a hozzáférést, ezért az itt közölt számok szinte véglegesnek tekinthetők.

Az oldalt azonban nem törölték – mint mondani szokás – hanem csak lekapcsolták, így a hatóságok “kedvükre mazsolázgathat” a bejegyzések között.

A horvát rendőrség megerősítette, hogy gyűlöletbeszéd miatt bűnvádi vizsgálat indult mindazok ellen, akik bátorítóan, illetve dicsőítően reagáltak Danijel Bezuk cselekedetére.

– Bűnügyi nyomozás folyik, de konkrét személyekről és számukról nem beszélhetek

– mondta Renato Grgurić, a horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője.

Ez a bejelentés már önmagában is azt sugallja, hogy a Nagy Testvér Figyel, de arról keveseknek van fogalmuk, hogy mennyire.

A besúgó közösségi média

Grgurić hangsúlyozta, hogy a nem kívánatos tartalmak miatt a rendőrség napi szinten kommunikál a közösségi hálózatokkal, ezért az interneten hőzöngőknek nem árt tudniuk, hogy minden szavuk evidenciába kerül, és szükség esetén felhasználható ellenük.

A Facebook – és a közösségi média általában – nem más, mint egy nagy besúgógépezet – amely nemcsak az amerikai, hanem minden más kormánynak szolgál adatokat.

A horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője elmondta, hogy a közösségi oldalak általában rendelkeznek egy “kontakt személlyel”, akinek az a dolga, hogy tartsa a kapcsolatot a rendőrséggel.

Így a gyanús oldalakat nem törlik azonnal, hanem csak megszüntethetik a hozzáférést, hogy a tartalmat a rendőrség kriminalisztikai vizsgálat alá vehesse.

– Az a tapasztalatunk, hogy a gyűlöletbeszéd közzététele után nagyon gyorsan megjelentek a szintén gyűlöletbeszédet kimerítő hozzászólások, ezért fontos, hogy mielőbb megtörjük az erőszak verbális spirálját, amely utcai erőszakká fajulhat

– tette hozzá Grgurić.

A horvát rendőrség kiberbiztonsági szolgálatának vezetője azt is megjegyezte, hogy számos eszközük van az “internet megszűrésére”, ami lehetővé teszik a különböző platformokon és közösségi hálózatokon közzétett tartalmak figyelését.

Ez segíthette hozzá a horvát rendőröket ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítsanak egy zágrábi férfi ellen, aki október 14-én a saját profilján keresztül halálosan megfenyegette a horvát kormányfőt.

De nem ő volt az egyedüli, aki Andrej Plenković életére akar(t) törni.

A klasszikus módszer

Persze, a modern technológia használata mellett továbbra is működik az “önfeljelentés” hagyományos módszere is, ami a nyilvános helyen történő felesleges és felelőtlen fecsegést jelenti.

A horvát rendőrség a Kutenya közelében lévő Kletište településen letartóztatott egy 63 éves férfit, aki a zágrábi támadásra reagálva kijelentette, hogy Danijel Bezuk valójában Andrej Plenković miniszterelnököt akarta megölni, “amiről ő maga is álmodozik”.

A rendőrség által meg nem nevezett férfi azt is megjegyezte, hogy a Szent Márk téri támadónak Andrej Plenković megölését a saját apjára és őrá kellett volna bíznia.

A rendőrök a férfi lakhelyének és gépkocsijának átkutatása során több tűzfegyvert, lőszert és robbanószert találtak.

A rendőrség rögtön a merénylet után letartóztatta a támadó édesapját is, akit a kihallgatást követően szabadon engedtek, bár nála is találtak engedély nélkül tartott fegyvereket.

És aztán jött a fehér por

A horvát RTL értesülései szerint Andrej Plenković október 16-án fehér port és halálos fenyegetést tartalmazó levelet kapott.

A küldemény a Horvát Demokrata Közösség székházába érkezett.

Az utóbbi egy hétben tehát három olyan eset is történt, ami arra utal, hogy a horvát miniszterelnök nincs teljes biztonságban.

Azt már soha nem tudjuk meg, hogy Danijel Bezuk valóban Plenkovićot akarta-e megölni, az viszont azóta kiderült, hogy erről többen is álmodoznak, ha van internetjük, ha nincs.

Az utóbbi esetben a rendőrségnek nehezebb dolga van, mert akkor nem működik a Facebook által szponzorált önfeljelentő rendszer.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
Horvátország40 perc telt el azóta

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány...

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékA Nagy TestvérA besúgó közösségi médiaA klasszikus módszerÉs aztán jött a fehér por A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen:...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava