Connect with us

Szerbia

DISTANC: Nemzetközi összefogás, távolságtartást kérnek Szerbiával szemben

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nemzetközi összefogás
Az aláírók egyik fő hangadója Michael Roth, aki a madárkás közösségi médiából X platformmá vedlett Twitteren is beszámolt a kezdeményezésről (Forrás: Tagesspiegel)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

“A további eszkaláció veszélye”: Külpolitikai szakértők – illetve illetékesek – az EU-nak és az USA-nak írt levelükben nagyobb távolságtartást követelnek Szerbiávak szemben – ezzel a címmel számolt be a berlini Tagesspiegel című napilap arról a levérről, amelyet amerikai, német, cseh, ukrán, ír, észt, lett, litván és egyéb politikusok írtak alá, és küldtek el Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főmegbízottjának, valamint Antony Blinken amerikai és James Cleverly brit külügyminiszternek. Az aláírók megjegyzik, hogy Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić egyre inkább fokozza a feszültséget Koszovó esetében, miközben a Nyugat visszafogottan bírálja, de ez a megközelítés szerintük már nem működik. A levélben kitérnek arra a koszovói incidensre is, amelyben magyar katonák is megsérültek, és amelyet a BALK “álságos tüntetésként” aposztrofál.

Elutasítják a Belgrád-központú politikát

A Tagesspiegel megfogalmazása szerint több nyugati ország vezető külpolitikusai felszólították az EU-t, az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy legyenek kritikusabb Alekszandr Vučić szerb elnökkel szemben, úgy látják ugyanis, hogy a Szerbia és Koszovó közötti konfliktus eszkalálódása során Belgrád túlságosan is elbizakodott.

– Szerbiának a koszovói demokratikus választások megzavarására tett kísérleteit nyilvánosan külföldi beavatkozásként kell bírálni, és konkrét lépéseket kell tenni Szerbia felelősségre vonása érdekében, ha továbbra is aláássa a szabad és tisztességes választásokat

– olvasható a külpolitikai illetékesek Josep Borrell uniós külügyi megbízottnak, valamint Anthony Blinken amerikai és James Cleverly brit külügyminiszternek címzett levelében.

nemzetközi összefogás

A levelet többek között a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, Michael Roth (SPD), az amerikai szenátus elnöke, Bob Menendez is aláírta, de az aláírók között van a brit alsóház külügyi bizottságának elnöke Alicia Kearns, valamint a cseh, ukrán, ír, észt, lett és litván parlament illetékes bizottságának vezetője.

Az aláírók egyik fő hangadója Michael Roth, aki a madárkás közösségi médiából X platformmá vedlett Twitteren is beszámolt a kezdeményezésről.

A levél szerzői szerint a jelenlegi megközelítés nem működik, ezért arra kérik a nemzetközi közösséget – amelyet vélhetően a három említett címzett képvisel – hogy “tanuljon a múltunkból, és biztosítsa, hogy ne folytassunk Belgrád-központú politikát a Balkánon”.

Az aláírók azt is kérik, hogy fontolják meg az “elrettentő diplomácia” politikájának alkalmazását, hogy megakadályozzák a biztonsági helyzet további súlyosbodását Koszovó északi részén.

Azt is megjegyzik, hogy nem szabad szidni azokat, akik kiállnak a jogállamiság és a demokrácia mellett, itt azonban neveket nem említenek, ezért csak sejthetjük, hogy kikre gondolnak, bár mi ilyet keveset ismerünk a Balkánon, főleg Szerbia és Koszovó vonatkozásában.

Nemzetközi hiányérzet

A levélírók megjegyzik, hogy Észak-Koszovóban a közelmúltban felfedezett fegyverraktárak és a Szerbia és Koszovó közötti határon át történő folyamatos fegyvercsempészetről szóló jelentések “a további eszkaláció veszélyére” hívják fel a figyelmet.

– Koszovó szuverén ország és működő demokrácia. Ennek a ténynek kellene a jelenlegi válsággal kapcsolatos közös politikánk alapjául szolgálnia

– jegyzik meg a Tagesspiegel által ismertetett levél aláírói, akik bírálják a “gyenge pontokat”.

Szerintük az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Szerbiával és Koszovóval kapcsolatos jelenlegi politikája a “közös megközelítés gyenge pontjairól” árulkodik, ezért ezt a megközelítést “újra kell gondolni”.

A külpolitikai vezetők “visszatérést sürgetnek az egyensúly és az arányosság elvéhez a Koszovóval és Szerbiával való bánásmódban”, és hiányolják a nyomásgyakorlást Szerbiával szemben.

– A Szerbiára gyakorolt nyomás hiánya a három koszovói rendőr önkényes letartóztatása után, valamint a KFOR-NATO védelmi erő elleni támadásokat előidézők felelősségre vonásának elmulasztása jól mutatja a pártatlanság jelenlegi hiányát az ilyen problémás pontok kezelésében

– állapítják meg a levél megfogalmazói, akik aggodalmukat fejezik ki Belgrád és Moszkva “esetleges közeledése” miatt is.

Szerintük az Európai Unió és az Egyesült Államok engedékeny politikát folytat az EU-tagságra pályázó Szerbiával szemben, mivel attól tartanak, hogy Belgrád átállhat az orosz táborba.

Egyúttal megjegyzik, hogy a Vučić-kormány nem vesz részt a Moszkva elleni szankciókban, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök szimpátiát élvez a szerb lakosság körében, amivel párhuzamosan sok szerb elutasítja országuk – egyelőre megjósolhatatlan időpontú – teljes jogú uniós tagságát.

nemzetközi összefogás

Büntetések és szankciók

Belgrádban ugyan nem siettek a levél ismertetésével, a hétfő délelőtti órákig egy-két ellenzéki portál foglalkozott vele, ezzel szemben a koszovói állami televízió (RTKLive) részletesebben ismerteti az iratot, mint a berlini napilap.

nemzetközi összefogás

A koszovói állami csatorna az “elrettentő diplomáciával” kapcsolatban például azt emeli ki a levélből, hogy jelenlegi válság megoldása érdekében erre a megközelítésre szükség van, ha az EU által közvetített párbeszéd terén pozitív eredményeket akarunk elérni, és ha az Ohridi Megállapodás végrehajtását tiszteletben tartjuk.

Ez itt utalás a szerb elnök által használt “cseles szóbeli beleegyezésre” az európai tervbe, amivel kapcsolatban akkortájt még azt a viccet is megengedte magának, hogy azért nem írta alá a felkínált tervet, mert fájt a keze.

A pristinai ismertető ugyanakkor megjegyzi, hogy a levelet küldők kiegyensúlyozott és arányos hozzáállást, valamint büntetések és szankciók alkalmazását kérik, és óvnak azok szidalmazásától, akik fenntartják a jogállamiságot és a demokráciát. Az ezzel kapcsolatos véleményünket lásd fentebb.

A demokrácia meg nem nevezett bajnokaira történt utalást megelőzi az a megjegyzés, hogy az Egyesült Államok kormánya nemrégiben szankcionálta Aleksandar Vulint, a Szerbiai Biztonsági Információs Ügynökség (BIA) vezetőjét, aki nyilvánvalóan nem tartozik a bajnokok közé, ez a napnál világosabb.

Alicia Kearns, a brit parlament külügyi bizottságának konzervatív vezetője a levedlett Twitteren megjegyzi: tíz külügyi bizottsági elnök és 56 parlamenti képviselő szólította fel az Egyesült Államokat, valamint az EU-t és az Egyesült Királyságot, hogy változtassák meg Koszovóval és Szerbiával kapcsolatos megközelítésüket.

Kearns X-platformos bejegyzésében külön kiemelte, hogy “elrettentő diplomáciára van szükség”, amely által a cselekvés során gondoskodnak az egyensúlyról a (két érintettel fenntartott) kapcsolatokban, és nem ismétlik meg a múlt hibáit”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehetett.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalomml egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági emberinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információja arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdett, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelenek reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetébe a Kába kövéhez.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava