Connect with us

B A Balkanac

Kísértet járja be Ukrajnát 18+

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kísértet, Ukrajna / A spectre haunts Ukraine
A mellékelt ábrán – neve így vált nemzetközileg ismertté: – BORIS GROH ukrán képzőművész, rajzoló műve látható.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A mellékelt ábrán – neve így vált nemzetközileg ismertté: – BORIS GROH ukrán képzőművész, rajzoló műve látható. A szörnyfamília valamelyik illusztris tagját megörökítő munkák egyike vehető itt jól szemügyre – grátisz. Természetesen azok közül való, amelyek Boris műhelyében láttak napvilágot, méghozzá az utóbbi időben, s amelyek vitathatatlanul mindenféle hajmeresztő rémfilm meg hozzája hasonló képregény hatását tükrözik.

Hogy éppen kísértet-e a figura, mondjuk, erősen kétségbe vonható, de monstrum mindenképp, az meg egyenest félreérthetetlen utalásnak tűnik, hogy ha tépázottat is, de egy orosz zászlót hurcol magával a romokon át. Persze, a dolog többféleképp magyarázható, ám az úgy is van rendjén minden szabad alkotás esetében.

Mindenesetre való igaz, hogy ez a „Kísértet járja be…” a Kommunista Kiáltványra utal, ellenben az új idők véres szelében született vadi új parafrázisban Európa Ukrajnává módosult, és Ukrajnát nem a kommunizmus kísértete, hanem a fasizmusé járja be. – Célzás ez Ukrajna fasizálódására, s állítólag egy Vladlen Tatarszkij nevű orosz blogger, ún. vojenkor (haditudósító) nevéhez fűzhető. Ő alkotta Putyin után szabadon – sok más elmésséggel együtt – az ukránok pusztítását indokolandó, és folytatta tevékenységét mindaddig ez az ember, amíg éppen folyó évünk bolondos áprilisában áldozatává nem vált Szentpéterváron: a saját szobrának.

Erősen módosult mitológiai história ez ugyancsak, teljesen új technikákkal, amiről persze frissen tudósított mindenfelé a sajtó (így Szerbiában is hosszan pl. a Danas napilap). Még rügyfakasztó tavasszal történt a dolog, ám röviden mi is elmesélnénk most, ha megengedik. Mert hátha bukkantak fel új motívumok, miközben telt-múlt az idő eddig a bizonytalan pontig, ahol éppen vagyunk – földbe gyökerező lábakkal a pusztulás egyre erősödő szelében.

A háborús fenyegetettség egyre zavarosabban keringő fluidumában.

Az egyre inkább Boris Groh világára emlékeztető időkben.

No de: mindenféle szépelgő, túlbonyolító idegen kifejezésekkel való dobálózást és cicomázást félre! Röviden az történt ezzel a Vlagyimir Leninből és Viktor Pelevin (!) egyik regénybeli figurájából kialakított „művésznevű” VLAD-LEN bloggerrel – valóságos hőssel sok orosz ember szemében –, hogy Szentpéterváron, amikor elment az Ukrajna elleni inváziót támogató fiatalok csoportjával beszélgetni, megölték az esemény színhelyén. Az immár hivatalos vád szerint egy Darja Trepova nevű ifjú, ellenzéki érzületű hölgy követte el a merényletet. Aki egyébként Moszkvából ment oda, s aki minden jel szerint kapcsolatban állt az ukrán titkosszolgálatokkal. – Ez a kapcsolat azonban egyelőre még felettébb homályos, kevésbé az, hogy mit tett Darja.

kísértet, Ukrajna

Darjának volt egy külföldre szóló repülőjegye

Ugyanis már a térfigyelő kamerák rögzítették, ahogy egy nagyobb méretű csomaggal megérkezik az esemény helyszínére, valamelyik pétervári kávézóba. Odabenn egy Tatarszkijt ábrázoló kisebb szobor került elő a pakkjából, ami aztán a vélhetően eléggé hiú blogger mellett kötött ki. Azt mondta Darja, hogy szobrászkodni szokott, és ez az ő személyes ajándéka. A meglepett embert meghatotta a gesztus.

Olyannyira, hogy igazából még akkor sem esett le neki a tantusz – viccelődve fogadta a dolgot –, amikor Darja valahol jóval hátrébb próbált volna helyet foglalni, amit azzal indokolt, hogy ő egy ilyen szégyenlős típus, nem szeretne az esemény középpontjában lenni. Nem is volt végül annyira közel, amikor a szobor hirtelen hatalmasat szólt. A benne rejlő távirányításos pokolgép a helyszínen megölte a szónokló fővendéget, többeket súlyosan megsebesített.

Másnap elfogták a merénylet helyszínéről egyetlen karcolás nélkül eltűnt Trepovát, aki elsőre azt vallotta, neki azt mondták (azok a valakik/?/), hogy csupán lehallgató készüléket dugtak el a szoborban. Az ifjú hölgy azóta előzetesben van, a vizsgálat folyik.

kísértet, Ukrajna

Úgy hírlik, szörnyű halála valóságos hőssé varázsolta Oroszországban az egyébként ukrán születésű bloggert. Eredeti nevén Makszim Fomint, aki közel sem volt valamiféle angyal, például bankrablást is elkövetett valamikor, valamelyik elszálltabb vagy éppen szorultabb pillanatában. Minderre azonban most lepel. Gyászoló emberek sokasága vitt gyertyát-virágot a helyszínre, meg annak a közvetlen környékére, ott siratta meg a posztszovjet „néphőst”, Vlagyimir Putyin pedig posztumusz kitüntette (annak ellenére, hogy a blogger is gyakorta meg tudta kritizálni a hivatalos orosz hadvezetést). Így végül Bátorsági Érdemrendet kapott Vladlen Tatarszkij. – A blogger, aki szerint azért kell lőni a kórházakat is amott, mert úgy több ukrán döglik meg a műtőasztalokon.

Állítólag Szentpéterváron házkutatást tartottak Darja liberális művészbarátjánál (párjánál?), akivel több ízben vett részt háborúellenes tüntetésen. Mit foglaltak le, mit nem, nem tudjuk, ellenben kiszivárgott az egyik házkutató kijelentése az ott látott műalkotásokkal kapcsolatban, amelyben az illető őszinte aggodalmát fejezte ki a pár elmeállapotát illetően.

Kísértet, Ukrajna

P. S. A feljebb csupán zárójelben említett Danas cikkírója röviden említést tesz arról, hogy azok szerint, akik ismerik, Darja Trepova egy egyszerű lány, aki valamikor többre vágyott. Régebben modellként próbált érvényesülni, de aztán letett róla, utóbb egy használtruha-boltban dolgozott (amolyan Vintage-ben, mint pl. a Szputnyik cég?). Elgondolkodtató, hogy Darjának volt egy külföldre szóló repülőjegye, amit nem érkezett használni. Itt egyébként az is megtalálható, hogy egyes vélemények szerint nem az ukrán titkosszolgálatot kell keresni a háttérben, mert belső leszámolásról van szó. Annak a folyamatnak a terméke az, amelyben egyre többet olvashatunk belső orosz egyet nem értésről. Az elégedetlenkedők élén Jevgenyij Prigozsinnal, a Wagner zsoldoshadsereg egyre hangosabb, ugyancsak brutális egyenességű vezetőjével.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava