Connect with us

Oroszország

KINEK AZ ÉRDEKE? Egy orosz haditudósító blogger “kreatív halála” (videó) 18+

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A haditudósító halálát okozta a kis szobrocska
A haditudósító blogger halálát okozta a kis szobrocska, ki tudja, hogy ki volt a megrendelő? (Forrás: Facebook)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Szentpéterváron merénylet áldozata lett az egyik legismertebb orosz haditudósító blogger, Vladlen Tatarszkij, s bár a rendőrség szinte azonnal elfogta a feltételezett elkövetőt, egyelőre nem tudni, kik azok, akik megrendelték a gyilkosságot. A robbantás ugyanis akár figyelmeztetés is lehetett az egyre nagyobb befolyással rendelkező Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg alapítója és vezetője számára. A pokolgép ugyanakkor szólhatott a többi bloggernek is, akik az utóbbi hetekben ugyancsak határozottabban bírálták a vezérkart és a védelmi minisztériumot.

Egy hatitudósító “kreatív halála”

Nem így gondolták a kreativitást az Ukrajna elleni orosz inváziót lelkesen támogató szentpétervári fiatalok, akik meghívták magukhoz élménybeszámolót tartani a 40 éves Vladlen Tatarszkij néven ismert haditudósítót: a Kreatív Este nevű rendezvény ugyanis nem tartott túl soká, hiszen szinte azonnal felrobbant a félmilliós Telegram-követői táborral rendelkező főszereplőt ábrázoló, pokolgépet rejtő mellszobor.

Tatarszkij a helyszínen meghalt, és a harmincnál is több sérültből néhányan még mindig életveszélyben vannak.

Az orosz hatóságok Őrizetbe vették a szentpétervári Darja Trepovát, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta ismert orosz háborúpárti blogger halálát, az aranyszínű szobrot ugyanis az ukrajnai orosz agressziót közismerten ellenző Trepova adta át későbbi áldozatának.

Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a merénylet kizárólag az orosz ellenzék műve lenne, Trepova ugyanis váltig azt állítja, nem tudta, hogy pokolgép van a szoborban, neki azt mondták, hogy az egy lehallgató berendezést rejt.

A fenti videót hosszabban szemlélve felmerül a kérdés, hogy ki hozta működésbe a pokolgépet, amely megölte Vladlen Tatarszkijt: a kérdés egészen pontosan az, hogy távirányítású vagy időzített robbanószerkezetet rejtett az “aranyos szobrocska”.

Üzenet bombába rejtve?

Míg a hivatalos változat szerint a merényletet az ukrán titkosszolgálat, illetve a börtönben ülő, legismertebb orosz ellenzéki Alekszej Navalnij nevéhez köthető Korrupcióellenes Alapítvány tervelte ki és szervezte meg, sokan akadnak, akik úgy vélik, hogy Tatarszkij halála mögött akár az orosz belpolitikai belharc is állhat.

haditudósító, halál

Trepova a szobor átadását követően hátrálni kezdett, de Tatarszkij kérése a “pódium” közelében foglalt helyet (Screenshot)

Tatarszkij – akinek valódi neve Makszim Fomin volt – Telegram-csatornáján és a különféle televíziókban folytatott beszélgetésekben egyre keményebben bírálta az orosz hadvezetést, és Vlagyimir Putyin államfőt, szerinte a Kremlnek sokkal keményebben kellene fellépnie Ukrajna ellen.

A haditudósító-blogger egyértelműen a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin “elvtársa” volt, és egyáltalán nem kizárt, hogy akik felrobbantották a bloggert, azok Prigozsinnak üzentek, hogy fogja vissza magát a hadsereg bírálatában.

A pokolgép ugyanakkor szólhatott a többi bloggernek is, akik az utóbbi hetekben ugyancsak határozottabban bírálták a vezérkart és a védelmi minisztériumot.

Bankrablóból felkelő

A levegőbe repült aranyszínű mellszobor egy igencsak ellentmondásos élet végére tett pontot. A pályáját szénbányászként kezdett Tatarszkij – akinek felvett keresztneve, a Vladlen Vlagyimir Ilijics Lenint idézi – ugyanis ukrán állampolgárként született, és miután üzleti vállalkozásai besültek, fegyveres bankrablással igyekezett javítani anyagi helyzetét.

Azonban lebukott és 2011-ben börtönbe került. Onnan 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kitörése után megszökött és beállt a szeparatisták hadseregébe.

Fomin- Tatarszkijnak a szeparatisták akkori vezetője – a 2018-ban ugyancsak pokolgéppel felrobbantott – Alekszandr Zaharcsenko adott kegyelmet, és ezt követően Tatarszkij felvette az orosz állampolgárságot.

A blogger miközben tudósított, részt vett a harcokban is: drónokat irányított, és vezette a védelmi erődítmények építését is. Bár életműve enyhén szólva is foltos volt, halála után Putyin Bátorságért érdeméremmel tüntette ki őt.

Tatarszkij jelen volt, amikor Putyin tavaly szeptemberben bejelentette a részleges mozgósítást, és kommentálta is a döntést.

– Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit ki fogunk rabolni. Minden úgy lesz, ahogyan mi szeretnénk

– mondta egy videójában, miközben folyamatosan szorgalmazta, hogy az orosz hadsereg indítson még több támadást az ukrajnai infrastrukturális létesítmények ellen, mert így szerinte tovább lehetne növelni az áldozatok számát, és ezáltal Kijev hamarabb megadná magát.

Érdekes, hogy Tatarszkij példaképe, Prigozsin is börtönviselt ember: 1979-ben két év felfüggesztettet kapott lopásért, majd később 13 év letöltendőt rablásért, betörésért és csalásért. Prigozsin végül kilenc évet töltött rács mögött, 1990-ben amnesztiával szabadult.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország19 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava