Connect with us

Oroszország

KINEK AZ ÉRDEKE? Egy orosz haditudósító blogger “kreatív halála” (videó) 18+

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A haditudósító halálát okozta a kis szobrocska
A haditudósító blogger halálát okozta a kis szobrocska, ki tudja, hogy ki volt a megrendelő? (Forrás: Facebook)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szentpéterváron merénylet áldozata lett az egyik legismertebb orosz haditudósító blogger, Vladlen Tatarszkij, s bár a rendőrség szinte azonnal elfogta a feltételezett elkövetőt, egyelőre nem tudni, kik azok, akik megrendelték a gyilkosságot. A robbantás ugyanis akár figyelmeztetés is lehetett az egyre nagyobb befolyással rendelkező Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg alapítója és vezetője számára. A pokolgép ugyanakkor szólhatott a többi bloggernek is, akik az utóbbi hetekben ugyancsak határozottabban bírálták a vezérkart és a védelmi minisztériumot.

Egy hatitudósító “kreatív halála”

Nem így gondolták a kreativitást az Ukrajna elleni orosz inváziót lelkesen támogató szentpétervári fiatalok, akik meghívták magukhoz élménybeszámolót tartani a 40 éves Vladlen Tatarszkij néven ismert haditudósítót: a Kreatív Este nevű rendezvény ugyanis nem tartott túl soká, hiszen szinte azonnal felrobbant a félmilliós Telegram-követői táborral rendelkező főszereplőt ábrázoló, pokolgépet rejtő mellszobor.

Tatarszkij a helyszínen meghalt, és a harmincnál is több sérültből néhányan még mindig életveszélyben vannak.

Az orosz hatóságok Őrizetbe vették a szentpétervári Darja Trepovát, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta ismert orosz háborúpárti blogger halálát, az aranyszínű szobrot ugyanis az ukrajnai orosz agressziót közismerten ellenző Trepova adta át későbbi áldozatának.

Ennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a merénylet kizárólag az orosz ellenzék műve lenne, Trepova ugyanis váltig azt állítja, nem tudta, hogy pokolgép van a szoborban, neki azt mondták, hogy az egy lehallgató berendezést rejt.

A fenti videót hosszabban szemlélve felmerül a kérdés, hogy ki hozta működésbe a pokolgépet, amely megölte Vladlen Tatarszkijt: a kérdés egészen pontosan az, hogy távirányítású vagy időzített robbanószerkezetet rejtett az “aranyos szobrocska”.

Üzenet bombába rejtve?

Míg a hivatalos változat szerint a merényletet az ukrán titkosszolgálat, illetve a börtönben ülő, legismertebb orosz ellenzéki Alekszej Navalnij nevéhez köthető Korrupcióellenes Alapítvány tervelte ki és szervezte meg, sokan akadnak, akik úgy vélik, hogy Tatarszkij halála mögött akár az orosz belpolitikai belharc is állhat.

haditudósító, halál

Trepova a szobor átadását követően hátrálni kezdett, de Tatarszkij kérése a “pódium” közelében foglalt helyet (Screenshot)

Tatarszkij – akinek valódi neve Makszim Fomin volt – Telegram-csatornáján és a különféle televíziókban folytatott beszélgetésekben egyre keményebben bírálta az orosz hadvezetést, és Vlagyimir Putyin államfőt, szerinte a Kremlnek sokkal keményebben kellene fellépnie Ukrajna ellen.

A haditudósító-blogger egyértelműen a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin “elvtársa” volt, és egyáltalán nem kizárt, hogy akik felrobbantották a bloggert, azok Prigozsinnak üzentek, hogy fogja vissza magát a hadsereg bírálatában.

A pokolgép ugyanakkor szólhatott a többi bloggernek is, akik az utóbbi hetekben ugyancsak határozottabban bírálták a vezérkart és a védelmi minisztériumot.

Bankrablóból felkelő

A levegőbe repült aranyszínű mellszobor egy igencsak ellentmondásos élet végére tett pontot. A pályáját szénbányászként kezdett Tatarszkij – akinek felvett keresztneve, a Vladlen Vlagyimir Ilijics Lenint idézi – ugyanis ukrán állampolgárként született, és miután üzleti vállalkozásai besültek, fegyveres bankrablással igyekezett javítani anyagi helyzetét.

Azonban lebukott és 2011-ben börtönbe került. Onnan 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kitörése után megszökött és beállt a szeparatisták hadseregébe.

Fomin- Tatarszkijnak a szeparatisták akkori vezetője – a 2018-ban ugyancsak pokolgéppel felrobbantott – Alekszandr Zaharcsenko adott kegyelmet, és ezt követően Tatarszkij felvette az orosz állampolgárságot.

A blogger miközben tudósított, részt vett a harcokban is: drónokat irányított, és vezette a védelmi erődítmények építését is. Bár életműve enyhén szólva is foltos volt, halála után Putyin Bátorságért érdeméremmel tüntette ki őt.

Tatarszkij jelen volt, amikor Putyin tavaly szeptemberben bejelentette a részleges mozgósítást, és kommentálta is a döntést.

– Mindenkit legyőzünk, mindenkit megölünk, mindenkit ki fogunk rabolni. Minden úgy lesz, ahogyan mi szeretnénk

– mondta egy videójában, miközben folyamatosan szorgalmazta, hogy az orosz hadsereg indítson még több támadást az ukrajnai infrastrukturális létesítmények ellen, mert így szerinte tovább lehetne növelni az áldozatok számát, és ezáltal Kijev hamarabb megadná magát.

Érdekes, hogy Tatarszkij példaképe, Prigozsin is börtönviselt ember: 1979-ben két év felfüggesztettet kapott lopásért, majd később 13 év letöltendőt rablásért, betörésért és csalásért. Prigozsin végül kilenc évet töltött rács mögött, 1990-ben amnesztiával szabadult.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vučić a KFOR-t kéri az északi területekre, a Quinta szerint nagyon veszélyes a helyzet

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

QUINTA KFOR
A szerb elnök tegnap az orosz nagykövettel, ma a Quinta-országok nagyköveteivel találkozott (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök találkozott a Quinta-országok – az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – nagyköveteivel, valamint az Európai Unió küldöttségének vezetőjével. A találkozót követően a szerb elnök alig írt valamit az Instagramon, az amerikai nagykövet a többiek nevében is nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon veszélyes a helyzet Koszovóban.

Vučić a KFOR-t kéri

Vučić az Instagramon azt írta, hogy a Szerbia számára egyik legnehezebb pillanatban “volt egy fontos beszélgetése a Quinta képviselőivel”.

Ehhez még hozzátette, hogy megismételte Szerbia álláspontját a legutóbbi koszovói (és metóhiai) eseményekkel kapcsolatban, és kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

Vučić kérdés formájában felvetette azt is, hogy a koszovói rendőrség miért utasította el, hogy az EULEX részt vegyen abban a műveletben, amelyet Koszovó északi részén hajtottak végre a koszovói albán rendőrök.

KFOR QUINTA

A szerb elnök “farkasszemet nézett” a fotósnak háttal lévő amerikai nagykövettel (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerb nemzeti amnézia

Christopher Hill amerikai nagykövet a szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően kijelentette, hogy a Quinta nagykövetei szerint nagyon veszélyes a helyzet Koszovó északi részén, és további erőfeszítésekre lesz szükség a kiváltó okok megtalálásához.

Hill tragikus eseménynek nevezte, ami történt, és hozzátette, hogy mindenkinek el kell ítélnie a koszovói rendőrség egyik tagjának meggyilkolását. Megjegyezte, hogy természetesen mindig sajnálják az emberéleteket, viszont nem szabad elfeledni, hogy folytatni kell a politikai folyamatot.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy a következő napokban, hetekben erősíteni kell a diplomáciai tevékenységet. Egyúttal elmondta azt is, hogy a jelenlegi európai válságot, valamint a különleges biztonsági és politikai helyzetet illetően fontos beszélni arról, hogy Szerbia hol szeretne lenni.

Hill úgy fogalmazott, hogy Szerbiának magának kell döntenie az útjáról, de annak a véleményének adott hangot, hogy a jólét nem keletről jön, mert az az útvonal folyamatosan javítás alatt áll, és a kérdés az, hogy Oroszország mikor tudja visszaszerezni azt a szerepet, amellyel hozzájárul a civilizációhoz.

A nagykövet úgy vélte, hogy sok ember megérti, hogy Szerbiának nincs más választása, minthogy a Nyugat részévé váljon, merthogy katonai értelemben a semlegesség drága, a független országoknak maguknak kell finanszírozniuk a védelmüket, mert számukra nem létezik a kollektív segítség elve.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy mindazzal, amit elmondott nem arra szeretne utalni, és nem osztja azokat a véleményeket, hogy Szerbiának el kell felejtenie a múlt keserű tapasztalatait, és nemzeti amnéziát kell tartania.

Hill hozzátette, hogy Oroszország megbízhatatlan beszállító, és nem sok eladható fegyverrel rendelkezik, pedig az ukrajnai háború előtt sokan azt hitték, hogy az orosz a második legerősebb hadsereg a világon.

Az amerikai nagykövet kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy gondolta, hogy meggyengítheti és megoszthatja a NATO-t, és hogy a NATO eltűnhet, mint a Szovjetunió, amihez hozzátette, hogy amikor Svédország is csatlakozik, akkor éppen az ellenkezője következik be, és újra kell fogalmazni a NATO-szövetség határairól szóló földrajzi adatokat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava