Connect with us

Szerbia

Pornófilmet nézett egy szocialista képviselő, miközben Vučić Koszovóért “harcolt”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pornófilmet néz a szerb szocialista képviselő
Pornófilmet néz a szerb szocialista képviselő, a karzatról készült eredeti felvétel erre félreérthetetlen bizonyítékul szolgál (Screenshot)
A cikk meghallgatása

A szerb közösségi médiában megjelent beszámolók szerint pornófilmet nézett egy szocialista képviselő, miközben a parlamentben tartott a koszovói helyzettel kapcsolatos purparlé. A reggel kirobbant botrány miatt az is felemerült, hogy ismét parlamenti és elnökválasztásokat írnak ki Szerbiában, amivel a belgrádi vezetés időt nyerne a francia-német javaslat elfogadását illetően. A koszovói miniszterelnök hétfőn elfogadta a tervnek elég vérszegény javaslatot, ezért most Belgrádnak kell lépnie, mivel korábban csak egy “kelletlen igent mondott”, és azóta már történt egy s más.

Pornófilmet nézett, miközben az elnök “koszovózott”

A közösségi oldalakon megjelent videó szerint Zvonimir Stević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője a mobiltelefonján több mint másfél percig egy pornójelenet néz, amelyben éppen “ejakuláció” volt folyamatban.

Ezen a felvételen jól látszik a karzat, ahonnan lefilmezték a pornófilmet néző képviselőt

Ezen a felvételen jól látszik a karzat, ahonnan lefilmezték a pornófilmet néző képviselőt. A karzaton a koszovói szerb “vendégek” ültek, akiket a szerb elnök hívott meg (Screenshot)

Mindez akkor történt, amikor a szerb parlament a múlt héten a koszovói helyzetről vitázott, az esetnek további pikantériája az, hogy Stević Koszovóból származik, és a dokumentumai szerint jelenleg is pristinai lakhellyel rendelkezik.

A video megjelenését követően a délelőtti órákban összeült a Szerb Szocialista Párt frakciója, ahol feltűnt Ivica Dačić, a szocialisták vezetője is, aki elmondta, hogy “sok mindenen keresztül ment már az elmúlt években, de olyasmivel még nem találkozott, hogy bárki is pornófilmet nézett volna a parlamentben.

– Ez botrány és katasztrófa. Reálisnak tűnik, hogy benyújtod a lemondásodat. Nem maradhatsz tovább képviselő, mert ezzel nem tudsz megküzdeni. Bárhol is jelensz meg, bármit is mondasz, mindig csak pornóképviselő maradsz

– mondta dühösen a szocialisták vezetője, azt kérdezve Stevićtől, hogy egyáltalán honnan jött neki az ötlet, hogy pornófilmet nézzen a parlamentben?

Miután Dačić leteremtette a “pornóképviselőt”, a szocialista frakció minden tagja egyetértett azzal, hogy a rajtakapott “honatyának” mennie kell a parlamentből, bár ez ne nagyon akaródzott neki.

– Én pártkatona vagyok, megteszem, amit kérnek tőlem

– jelentette ki nem kis pátosszal Stević, aki a szerbiai képviselőház Koszovóval foglalkozó bizottságának tagja volt, és két további bizottságban is képviselte pártját, a pártban pedig ő vezette a Koszovóval foglalkozó bizottságot.

Vučić elégedetlen a szocialistákkal

A szerb elnök a jelek szerint elég dühös, de nem csak Stevićre van kiakadva, hanem az egész szocialista táborra, a déli órákban külön találkozót tartott a Szerb Haladó Párt minisztereivel, akik előző nap már Ana Brnabić kormányfővel is egyeztettek.

Erről a megbeszélést megelőzően számolt be Tomislav Momirović, szerbiai bel- és külkereskedelmi miniszter, aki néha együtt autózgat a szerb államfővel.

A belgrádi Novosti meg nem nevezett médiaforrásokra hivatkozva azt írta, hogy Vučić a Szerb Haladó Párt csúcsvezetésével találkozva arra panaszkodott, hogy a Koszovóról szóló ülésen pártja “egyedül maradt a szerb állami érdekek védelmében”.

– Nagyon csalódott vagyok a szocialisták viselkedése miatt, akik valahol a kettő között voltak, mindenkinek a kedvében akartak járni

– mondta állítólag a szerb államfő.

A Novosti arról számolt be Momirović után szabadon, hogy “Vučić a koszovói emberekért harcolt, de hamarosan kiderül, hogy ez a politika megfelelő támogatást kapott-e”.

Az ellenzéki sajtó a koradélutáni találkozót követően arra emlékeztetett, hogy az eszmecserére a szocialistákkal kialakult koalíciós válság közepette került sor.

A belgrádi Danas hírportál szerint hétfőn a Szerb Haladó Párt vezetése és helyi bizottságai egy sor tanácskozást tartottak, ezért az ellenzéki média azt feltételezi/azt sugallja, hogy a haladók felmondják az együttműködés Dačić szocialistáival, hogy őszre előrehozott választásokat tarthassanak Szerbiában.

Új választásokkal siklatnák ki a nyugati tervet

A kormányközeli média arról számolt be, hogy Vučić az egyik pártülésen arról beszélt, hogy kész új választásokat kiírni, és miniszterelnök-jelöltként indulni, mert elégedetlen a Szerbiai Szocialista Párt magatartásával.

A szerb elnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem kívánja magát ismét jelöltetni az államfői posztra, ám a jelek szerint távozni sem kíván a politikából, inkább visszaülne a miniszterelnöki székbe, vagyis Vučić után Vučić.

De higgyünk-e a szerb elnöknek, vagy ne higgyünk neki?

A szerb államfő “szavahihetőségi koeficiense” eléggé alacsony, így nem mindig kell komolyan venni, amit mond. Szerbia ugyanakkor kutyaszorítóba került, miután Albin Kurti koszovói miniszterelnök Miroslav Lajčák uniós különmegbízottal találkozva elfogadta a francia-német javaslatot.


A pornófilmről akkor még nem tudtak

Miroslav Lajčák együtt ebédelt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, majd a Twitteren azt írta: “örülök, hogy most Koszovó is elvben elfogadta a javaslatot. A megbeszélések magas szintű tárgyalásokkal folytatódnak.”


A parlamenti csatározás után Belgrádnak kellene nyilatkoznia, hogy mit lép, és valóban elfogadja-e a tervet, mint ahogy azt Vučić korábban már “belengette”.

Miután azonban Szerbiában – sem ellenzéki, sem kormányoldalon nincs ilyen szándék – a belgrádi vezetés a mindössze néhány hónappal ezelőtt alakult kormány lemondásával/leváltásával “hasznos heteket, hónapokat” nyerhet.

A szerb média találgatásai szerint valamikor őszre tartanának új választásokat Szerbiában, a következő kormány viszont csak jövőre, netalán a jövő nyáron alakulhat meg, addig pedig sok víz lefolyik a Dunán és a Száván.

Az új választások tehát késleltethetik a Szerbia és Koszovó közötti keretszerződés aláírását, amit a nemzetközi közvetítők feltételezhetően erre az évre terveztek, ezért felmerülhet a kérdés, hogy most mit húz az USA, az EU, Németország, Franciaország és Olaszország, ha valóban megszületik a döntés a választásokról.

És ebből már az is kiderül, hogy mire jó, ha egy szerbiai szocialista képviselő pornófilmet néz a Koszovóról szóló parlamenti csetepaté közepette, és hogy milyen hatással van egy pornófilm a szerb történelemre.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava