Connect with us

Szerbia

TITOKZATOS TERV: Szerbia elfogadja az ismeretlen tartalmú francia-német tervet?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

5 + 1 találkozó a titokzatos tervről
5 + 1 találkozó a titokzatos tervről (Forrás: szerb elnöki Instagram)
A cikk meghallgatása

A szerb elnök egyszerre öt közvetítővel tárgyalt a belgrádi “Béke” (Mir) villában arról a titokzatos német-francia tervről, amelynek a részleteit a közvélemény annak ellenére nem ismeri, hogy már szeptember óta folynak a megbeszélések róla. A péntek (január 20-i) délutáni találkozón Aleksandar Vučić mellett, vagy vele szemben, részt vett Gabriel Escobar, a nyugat-balkáni országokkal kapcsolatos politikát felügyelő amerikai helyettes államtitkár, a francia elnök és a német kancellár kül- és biztonságpolitikai tanácsadója, Emmanuel Bonne és Jens Plettner, az olasz miniszterelnök diplomáciai tanácsadója, Francesco Talo, valamint Miroslav Lajčák, az EU különleges megbízottja.

Két bejelentés

A találkozót követően két nyilatkozat hangzott el, amely alapján akár jelentős fordulat is bekövetkezhet a “balkáni rendezésnek” nevezhető folyamatban, a balkáni viszonyokban, valamint a Nyugat- Balkán és az Európai Unió kapcsolataiban, csak azt nem tudjuk, hogy milyen, és hogy mi az ára.

A találkozót követően Miroslav Lajčák megdicsérte/méltatta Vučić elnököt, amiért “felelősségteljes hozzáállást és akaratot mutatott a nehéz döntések meghozatalára a béke és Szerbia európai perspektívája érdekében”, jelentsen ez bármit is.

A titokzatos tervról beszél Miroslav Lajčák

A titokzatos tervről beszél Miroslav Lajčák Gabriel Escobar társaságában

Az uniós közvetítő a szeptember óta asztalon lévő német-francia tervről – amelyről senki sem tud semmit, de mindenki beszél róla – azt mondta, hogy az a legjobb módja a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának, valamint a régió európai integrációjának.

Lajčák egyúttal jelezte, hogy “halogatás nélkül folytatják a munkát” a “titokzatos terv” elfogadásával kapcsolatban, vagyis szabadon fogalmazva, addig ütik a vasat, amíg meleg.

Megjegyzendő, hogy az EU-képviselője a két mondatos bejelentést “nem saját kútfejéből merítette”, hanem egy papírlapról olvasta fel, azzal édesítve meg a szerbek számára valószínűleg nehezen emészthető tervet, hogy a közvetítők számára kulcsfontosságú a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítása (Zajednica Srpskih Opština, ZSO), amit a másik, tőlük függetlenül nyilatkozó szerb elnök ismételten sürgetett.

A másik bejelentést Aleksandar Vučić tette, aki nem látszott túl lelkesnek, körülbelül a mosott halott benyomását keltette, miután elég sok frusztráció érte az elmúlt héten Davossal és minden mással kapcsolatban, miközben még emberéleteket követelő árvizek is vannak Szerbiában.

Érdekes módon a szerb elnök is papírokból beszélt, és már az elején jelezte, hogy röviden lesz, és nem válaszol újságírói kérdésekre, pedig mindenki tudhatja, hogy mennyire szeret ezekre válaszolni, tette még hozzá.

Koszovó vonatkozásában ismét előkerült az a tézis – amiben egyetértett az ötösfogattal -, hogy a “befagyasztott konfliktus” nem megoldás, mert csak idő kérdése, hogy felelőtlen személyek mikor olvasztják ki az egész Nyugat- Balkán békéjét és stabilitását veszélyeztetve.

Gyanús, hogy a “befagyasztott konfliktus” szókapcsolat valamelyest német narratíva, miután emlékeink szerint a szerb elnök erről Koszovóval kapcsolatban először akkor beszélt, miután 2021 szeptemberében fogadta a Belgrádba látogató Angela Merkel német kancellárt, a németek pedig a titokzatos terv egyik kidolgozói.

Konzultációk a titokzatos tervről

– Készek vagyunk elfogadni a koncepciót és a javasolt megállapodás végrehajtásán dolgozni, azzal, hogy egy dolgot nagyon világossá tettem, amivel kapcsolatban aggodalmamat és fenntartásomat hangoztattam, de erről természetesen nem beszélhetek, mert a javaslat nem nyilvános

– mondta Vučić, aki ezzel betette ugyan a kulcsot a zárba, de azt nem tudjuk, hogy a kulcs vajon nyitja-e az ajtót, miután jelezte, hogy az elkövetkező napokban és hetekben egyeztetni kíván a kormány és a parlamenti képviselőkkel, valamint minden jelentős társadalmi csoporttal.

Szerbiában ez általában az időhúzás és a felelősség elkerülésének eszköze, hiszen számtalan jelentős társadalmi csoport feltűnhet a láthatáron, amely igényt tarthat konzultációra, és ráadásul azt is jelzi, hogy a szerb elnök a döntéssel kapcsolatos felelősséget meg kívánja osztani a fent felsorolt tényezőkkel, ami vezethet akár az adott ígéret visszavonásához is, annak alapján, hogy a fenti tényezők nem értenek egyet vele.

A szerb elnök a titokzatos tervről beszél (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök a titokzatos tervről beszélt, mindenhova nézett, csak a kamerába nem (Forrás: Screenshot)

Csakhogy beszűkült a mozgástér, a jelenlegi helyzetben ugyanis nem lehet virgonckodni, mert a nyugati képviselők – vagyis a Quinta-országok, mínusz Nagy- Britannia és plusz EU – súlyos következményeket, illetve “problémákat és kihívásokat” helyeztek kilátásba, ha Szerbia nem egyezik bele a titokzatos tervbe, de persze ezek mibenlétét sem tudni.

Ezek szerint Szerbiának két választása maradt, de mindkettő ugyanaz: vagy elfogadja a titokzatos tervet, vagy elfogadja a titokzatos tervet, amely természetesen Vučić számára nem titokzatos, de valószínűleg nagyon kellemetlen, amire a fent említett “mosott” kinézete is utalt.

– Az embereknek tudniuk kell, hogy itt nincsenek se kedves, se édes beszélgetések, és csak annyit mondhatok, hogy tényleg mindent megtettem Szerbia megőrzése és védelme érdekében, amit folytatni fogok még egy ideig

– mondta a szerb elnök, aki az utóbbi időben élő halottként mászkált, és rébuszokban beszélt, a belgrádi találkozót követően pedig még a kamerába sem nézett bele.

A sok titokzatosság közepette Vučić szavaiból annyit azonban ki lehetett olvasni, hogy az ötösfogat Koszovó függetlenségének elismerését követeli, beleértve ebbe az ország ENSZ-tagságának elfogadását is, az utóbbiba viszont még az oroszoknak és a kínaiaknak is lehet beleszólásuk, miután a felvételről a Biztonsági Tanács javaslata alapján dönt a közgyűlés 2/3-os többséggel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava