Connect with us

Szerbia

KUTYA SZERBIA: Orosz politikusok össztűze az ENSZ-ben Moszkva ellen szavazó szerbekre, de kaptak a fejükre a magyarok is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az orosz politikusokat meglepte, hogy Szerbia és Magyaroroszág is ellene szavazott
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Kés a hátba – így reagálnak Moszkvában arra, hogy Szerbia – és Oroszország másik nagy barátja, Magyarország – csatlakozott ahhoz a mintegy 140 államhoz, amelyek az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazáson nem ismerték el törvényesnek a négy ukrajnai megye – Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk – Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott szeptember végi népszavazás legitimitását. A moszkvai kommentárok arra már nem emlékeznek, hogy az utóbbi hetekben az orosz politikusok sorra árulták el Szerbiát.

Nyugati vazallusok

Orosz politikusokat meglepte Szerbia és Magyarország ellenszavazata

A baráti Szerbia és más, Oroszországgal baráti viszonyt ápoló egyik-másik ország elárulta Moszkvát, és támogatta az Oroszország-ellenes ENSZ-határozatot – ez az általános vélekedés Moszkvában, ahol a visszafogott kommentátorok azzal magyarázzák Belgrád, és a többi „szövetséges” viselkedését, hogy azok kénytelenek voltak engedni az USA és az EU zsarolásának. A nyilatkozatok szerint a által „álnépszavazásoknak” tartott referendumok törvényességét el nem ismerő állomok az USA vazallusai lettek.

Keményebb hangok is hallatszanak, Az egyik legaktívabb orosz katonai blogger, Kotonyok Z ezt írta Alekszandar Vucsics szerb államfőről:

– Szerbia megszavazta az oroszellenes ENSZ-határozatot. Ez, amit tudni kell Vučić-marionettbáburól: Nem sokkal ezelőtt azt mondta, hogy Szerbia sohasem fog csatlakozni az Oroszország-ellenes szankciókhoz. A diagnózis: politikai prostituált.

A szavak kemények, de ugyanakkor tulajdonképpen igaztalanok, hiszen Szerbia most sem csatlakozott semmiféle szankcióhoz, csupán annyi történt, hogy Belgrád nem ismerte el a teljesen egyértelműen szabálytalan népszavazások eredményét. Az orosz televíziózás putyini korszakának egyik legismertebb megmondóembere, Vlagyimir Szolovjov sem kímélte Szerbiát, és maga is árulásnak nevezte a referendumok eredményének az elutasítását.

Nem az első árulás

Az orosz politikusok és kommentátorok imádnak szenvedni az Oroszországot ért „árulások” miatt.

2020 szeptemberében, amikor Vučić joggal sértődött meg azon, hogy az orosz külügyminisztérium néha excentrikus – és rossz nyelvek szerint az alkoholt nem megvető – szóvivőnője, Marija Zaharova azt találta mondani, a szerb államfő úgy ült Donald Trump akkori amerikai elnök dolgozószobájában, mint Sharon Stone amerikai színésznő az Elemi ösztön című film híres „villantós” jelenetében, Szerbia egyszer már „áruló” lett.

Csak azért, mert Szerbia úgy döntött, hogy a nyugati nyomás miatt nem vesz részt az Oroszországgal közösen tervezett Szláv barátság 2020 hadgyakorlaton. Akkor az orosz kommentátorok arról írtak, hogy vége a pánszláv barátságnak, mert Szerbia úgy viselkedik, mint a Nyugat jólidomított kutyája.

A Szerbiát „lekutyázó” elemző, Alekszandr Nyeukropnij feltette a kérdést: Mivel fenyegette az EU Szerbiát? Újabb bombázásokkal? Az ország elfoglalásával? Biztos vagyok abban, hogy nem. Valószínűleg csupán azzal, hogy lelassítja azt a folyamatot, amelynek a vége az, hogy Szerbia térdre rogy Brüsszel előtt”.

Szerb fájdalmak

Biztosra vehető ugyan, hogy Vučićra és Szerbiára valóban komoly nyugati nyomás nehezedik annak érdekében, hogy Belgrád végre döntse el, a Nyugat vagy Oroszország odalán áll-e.

Ugyanakkor az is valószínű, hogy Vučićék viselkedésére az is hatással volt, hogy az utóbbi hetekben az orosz politikusok – köztük Vlagyimir Putyin államfő is – több alkalommal utalt arra, hogy már csak azért is legális az Ukrajnához tartozó területek elszakadása és Oroszországhoz csatlakozása, mert az ENSZ Koszovó esetében azt állapította meg egy évtizeddel korábban, hogy az egyes területeknek a központi hatalom megkérdezése nélkül is joga van az elszakadásra.

Ez pedig közvetve azt jelenti, hogy Moszkva gyakorlatilag – ki nem mondva – de elismerte Koszovó jogát is a Szerbiától való függetlenedésre, ami Szerbiában vörös vonalnak számít: bár az albán többségű tartomány már 2008 óta független államként létezik, Belgrád nem hajlandó belenyugodni déli tartománya elvesztésébe.

Orosz politikusokat meglepte Szerbia és Magyarország ellenszavazata
Az Obscsesztvennaja Szluzsba Novosztyej nevű orosz internetes portálnak nyilatkozó szerb elemző, Tatjana Stojanović szerint Belgrád, amely eddig igyekezett egyszerre két széken ülni, most egyre inkább egy székre koncentrál, s az nem az orosz sámli, hanem az, amelyik az USA-t és az EU-t képviseli.
– Szerbiában már tart az a kampány, amelynek célja, hogy a társadalom hagyja jóvá az Oroszország elleni szankciókat. A kampányban nem csak külföldi újságírók és diplomaták vesznek részt, hanem szerbiai politikusok is

– magyarázta az elemző.

Magyarok a szégyenpadon

Nem csak Szerbia kapott Oroszországtól, hanem Magyarország is, s az orosz kommentárok külön kiemelték, hogy az ENSZ Közgyűlésének magyar elnöke, Körösi Csaba is „elárulta” Moszkvát.

A magyar diplomata „bűne” az volt, hogy az ENSZ Közgyűlésében nem titkos, hanem nyilvános szavazással döntöttek az ukrajnai népszavazás ügyében, s hogy a Közgyűlés elnöke „halogatta” a voksolást dátumát és ezzel – orosz vádak szerint – több napot adott az USA-nak arra, hogy zsarolja a világszervezet tagországait.

Az orosz ENSZ-nagykövet Vaszilij Nyebenzja felháborító csalásnak” minősítette Körösi Csaba fellépését. Az orosz politikusokat és diplomatákat valószínűleg bosszantja, hogy Oroszország mellett csak négy állam – a gyakorlatilag orosz megszállás alatt lévő Fehéroroszország, a virtigli diktatúrának számító Észak- Korea, a fegyveres ellenzéket orosz katonai támogatással leverő Szíria, valamint az orosz katonai kiképzőket és tanácsadókat behívó Nicaragua – állt ki.

Szerbia

VÁLTÁS: A Kisfarkas váltja a Nagyfarkast a Szerb Haladó Párt élén

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

farkas, haladó párt,
Miloš Vučević (balról) a Szerb Haladó Párt elnökének történt megválasztása után, érdemes figyelni Vučević kézmozdulatát, még abban is a Nagyfarkast utánozza (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A BALK több, mint egy hónappal ezelőtt azt írta, hogy a legnagyobb esélye az általunk Kisfarkasnak is nevezett Miloš Vučevićnek van arra, hogy váltsa Aleksandar Vučićot a Szerb Haladó Párt (Srpska napredna stranka, SNS) élén. Nos, ez most megtörtént, a legnagyobb kormánypárt elnöki posztján végrehajtott vezércserét követően valóban Vučević viszi tovább a pártot. A salamoni, illetve vučići döntés által biztosított a párt folytonossága, ugyanakkor a szerb elnök megőrizheti korlátlan befolyását a párt felett, amelynek „hű és és odaadó” tagja maradt.

Atyai felügyelet

Április 22-i elemzésünkben azt írtuk, hogy a pártelnöki tisztségre „legnagyobb esélye talán a Kisfarkasnak, azaz Miloš Vučević szerb védelmi miniszternek, volt újvidéki polgármesternek van, akit erre nem csak nagyfokú szolgalelkűsége jogosítaná fel, hanem az is szimpatikussá teheti Vučić, és ezáltal a tagság szemében, hogy a szerb elnökhöz hasonlóan Vučević is a katonai ügyek irányából érkezik, és ezáltal Vučić biztosítottnak láthatja a „militáns opció fenntartását a nemzeti ügy irányában”.

Vučevićet a párt rendkívüli közgyűlésén választotta meg a Szerb Haladó Párt elnökének a mintegy négyezer küldött a fegyvergyáráról is híres Kragujevácban, amiből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, minden bizonnyal csak véletlen egybeesés történt, ennek legfeljebb csak a szimbólumok szintjén van némi jelentősége.

A szerb elnök maga ajánlotta a Kisfarkast az utódjának, mivel indoklása szerint Vučevićet olyan embernek ismeri, aki jó családból származik, elkötelezte magát a Szerb Haladó Párt mellett, egyúttal az önálló, független és prosperáló Szerbia híve.

A szerb elnök nem is titkolta, hogy befolyással kíván lenni Vučevićre, amit szebb megfogalmazással támogatásnak szokás nevezni, de utódja sem rejtette véka alá, hogy számít a „nagy előd” (Vučić The Great) segítségére.

– Tudom, mennyire szereti a Szerb Haladó Pártot, ismerem az édesapját is, aki az egyik legelismertebb ügyvéd volt… Biztos vagyok benne, hogy az én támogatásommal és az Önök támogatásával képes lesz arra, hogy még jobban és még erőteljesebben és még többet dolgozzon

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezáltal jóformán „atyai felügyelet” alá helyezte a pártját, amit Vučević személyén keresztül valósít meg.

farkas, haladó párt

Miloš Vučević a „reménykedő Szerbia” jegyében szervezett nagygyűlésen az igencsak lengén öltözött pénzügyminiszter társaságában a belgrádi Nagyposta előtt (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Két arc, egy agy

A Kisfarkas nemhogy elfogadja, hanem el is várja ezt a felügyeletet, megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy „a Szerb Haladó Párt eddigi politikája nem változik, és a párt továbbra is Szerbia fejlődésének motorja marad”.

– Továbbra is olyan párt lesz, amely ápolja és megőrzi a szerb nép, valamint Szerbia minden polgárának hagyományos értékeit, amely politikailag kiáll Koszovó és Metóhia megőrzéséért Szerbia részeként, és gondoskodik a szerb közösségek érdekeiről legyenek is bárhol, de mindenek előtt a volt Jugoszlávia területén

– mondta Vučević, aki korábban „gyönyörű nagygyűléseket” szervezett a szerb elnök számára az általa vezetett városban, és boldogan adta át Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Újvidék diszpolgári címét.

farkas, Szerb Haladó Párt

Szeretik egymást, a Nagyfarkas és a Kisfarkas a váltást követően (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Az új elnök a szerb érdekek feletti gondoskodásra vonatkozó szózatot azzal a kijelentéssel tetézte, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić köztársasági elnök legmegbízhatóbb partnere lesz.

Vučević azt is hangsúlyozta, hogy a Szerb Haladó Párt június végén csatlakozik a nagy hazafias népmozgalomhoz, amit az ország politikai szövetének megerősítéseként fognak fel, vagyis megvalósul az, amire a BALK-on már többször is utaltunk, miszerint a Szerb Haladó Párt beáll a szerb elnök által kitalált ernyő alá.

A Szerb Haladó Párt élén bekövetkezett váltást röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „a pártnak két arca és egy agya lesz”.

A kiszolgáló személy

A pártelnöki tisztség nem csak örömet szerez, hanem gondot is okoz az új elnöknek, aki ráadásul a védelmi tárca irányítója is.

Vučevićnak ezek után mindenképpen magára kell vállalnia a koszovói válság ódiumát is, nem csak úgy, mint újvidéki polgármester korában, amikor rossz nyelvek szerint erőteljesen kokettált a koszovói szerb bűnözői struktúrákkal. Így nem csak a szerb elnöknek, hanem neki is vannak élő kapcsolatai az ottani szerbekkel.

– A koszovói helyzet nagyon nehéz és drámai… Folyamatban van a Szerb Hadsereg egységeinek bevetése az adminisztratív vonal irányában, és arra számítok, hogy a (katonák) a következő órákban már a helyükön lesznek

– mondta a Kisfarkas nehezen szétválasztható pártelnöki és védelmi miniszterelnöki minőségében, miközben a hadsereg főparancsnoka továbbra is Vučić elnök, tehát Vučević nem csak a pártban, hanem a hadseregben is a szerb elnök utasításait hajtja végre.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava