Connect with us

Szerbia

ÁLMAI INTERJÚJA: Putyin biztosan szereti a csipkés harisnyát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jovana parfum
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Putyinnal kapcsolatos belgrádi őrülethez csatlakozott a kormánypárti Pink televízió újságírónője is, aki reggeli műsorokat vezet a „zászlósmédiában”, és aki mindenáron szeretne interjút készíteni az orosz elnökkel, amihez már az öltözéket is kiválasztotta. Jovana Jeremić biztos abban, hogy az interjú nem csak az ő számára maradna emlékezetes. Már csak be kellene hívni Putyint a stúdióba, bár Jovana szívesen kiutazna Moszkvába a „nagy emberhez”, csak ott ne fogják. Itt arra teszünk kísérletet, hogy összegezzük a belgrádi Telegraf által készített feleslegesen hosszú interjú „tartalmatlan tartalmát”, hogy valamelyest átadjuk a Vučić-barát média által árasztott hangulatot, és megmutassuk, hogy a szerb kormánypárti sajtóban miért is jelennek meg ilyen blődségek.

A csipkés harisnya

jovaqna jeremic

A műsorvezetőnő biztos abban, hogy az interjúra akár már a közeljövőben sor kerül, elvégre ezt már a jósok is megmondták neki, ráadásul, hozzá hasonlóan, Putyinnak is a Skorpióban áll a Vénusza, emiatt – az astronet.hu ideillő jellemzése szerint – mindketten a rejtett szépségekhez és a misztikumhoz vonzódnak, miközben az érzelmek teljes skáláját igyekeznek megismerni a mindent felemésztő tombolásig. Az utóbbira példa már van bőven.

Jovana szerint Putyin ugyanúgy a csipkék szerelmese, mint ő, ezért olyan fekete harisnyát venne fel, mint Monica Bellucci a Maléna című filmben, amiben háborús párhuzamok lelehetők fel, ám a filmből a műsorvezető emlékezetében a harisnya, és nem a frontra vezényelt férj halálának motívuma maradt meg. Az már más kérdés, hogy az interjú szempontjából miért elengedhetetlen kellék a csipkés harisnya.

A műsorvezetőnő szerint Putyinnak eláll a szava, ha meglátja őt, de akkor meg oda az interjú. Jovana azonban inkább attól tart, hogy az orosz elnök ott fogja őt Moszkvában, amihez hozzájárulhat az alaklomhoz illő öltözete is.

– Imádom a vörös cipőket, mert a szenvedélyre, a szerelemre, az érzelmekre és a győzelmi attitűdre emlékeztetnek, és én a legnehezebb helyzetben is a győztesek közé tartoztam, és oda is fogok tartozni

– jelentette ki a tévés műsorvezető, akinek kenyéradó cégét ellenzéki és oknyomozó újságírók szerint általában állami pénzekkel tömik ki.

Jovana tehát vörös cipőben menne a Vörös térre, és stílusosan Baccarat Rouge 540 parfümöt használna Vlagyimir Putyin elkábítására (lásd a nyitóképet!), de vajon mit kérdezne tőle?

A világ ura

Egy interjú esetében talán nem mellékes körülmény, hogy mit kérdez az újságíró a riportalanytól, akiről ebben az esetben egyébként is elég sokat tudunk. Meglepetések azért érhetik az embert, ha a szerb kormánypárti média egyik üdvöskéjéről van szó.

– Megkérdezném tőle, hogy nehéz-e világértelemben vett uralkodónak lenni, és mire gondol, amikor egyedül marad a szobában, melyek voltak a legnehezebb pillanatok az életében, és hogyan különbözteti meg az igaz és a hamis barátot

– jelentette ki a Pink TV reggeli műsorainak vezetője, akit az is érdekelne, hogy az orosz elnök a szívében hordozza-e a gyerekkori kis Vlagyimirt.

Jovana úgy fogalmazott, hogy élete során ő mindig is a „politikusok célcsoportjába” tartozott, ezért nem kápráztatja el a pénz és a hatalom, mert hogy lelke is kell, hogy legyen egy politikusnak.

És akkor most jön a slusszpoén!

– A hazai politikai színpadon Vučićnak van lelke és megjelenése, és tiszteletet élvez: ezért államférfi, és nem politikus. Vučić államférfi. Slobodan Miloševićnek is volt lelke. Személyesen ismertem, öt éves voltam, amikor bejött a szüleim éttermébe.

Az újvidékiek örülhetnek, mert a Pink televízió reggeli műsorainak üdvöskéje Putyinon ül nem csak Vučićot népszerűsítette, hanem az ő „szeretett” polgármesterüket is.

– Van egy másik, aki számomra teljesen menő (cool), akiről azt gondolom, hogy egy ember, akinek lelke van, az pedig Miloš Vučević Újvidékről.

Szerbia

Kevés szerb akar háborúzni Koszovóért, a kormány 2,44-es átlagosztályzatot kapott

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

osztályzat, átlag
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerbek kétharmada elutasít bárminemű összecsapást Koszovóval, ez derül ki a belgrádi Demostat közvéleménykutató intézet legújabb felméréséből, amely alapján a szerbiai kormány az élet öt fontos szegmensében csak 2,44-es átlagosztályzatot kapott. Külpolitikai téren a megkérdezettek 22 százaléka Oroszországot tartja a legkívánatosabb partnernek, 20 százalék az Európai Uniót, 8 százalék Kínát, és csak 3 százalék az Egyesült Államokat.

Alig több mint tíz százalék harcolna

Srećko Mihailović szociológus a Demostat közvéleménykutatásának bemutatásakor közölte, hogy az április végén, május elején végzett felmérésük szerint a szerbiai állampolgároknak mindössze 11 százaléka harcolna Koszovóért, ugyanakkor 65 százalékuk az albánokkal és a nemzetközi közösséggel való bármilyen konfliktus ellen van, 24 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

osztályzat, átlag

Ezt nagyon nehéz elhinni, mert ezek a számok igencsak ellentétben állnak azzal a „rögtön meghalunk Koszovóért” érzéssel, amit a szerbiai politikai elit – tehát a kormányzat és az ellenzék is – gerjeszt, illetve a jelek szerint igyekszik gerjeszteni nap mint nap.

Az ezerhatszáz megkérdezett mintegy harmada, vagyis 33 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány rosszul kezeli a koszovói kérdést, 23 százalékuk szerint viszont jók a kormány igyekezetei Koszovó ügyében, 32 százalék átlagosnak minősítette a szerbiai vezetés Koszovóval kapcsolatos tevékenységét.

Mihailović elmondta, hogy a felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek több rossz, mint jó osztályzatot adtak a kormány munkájára a legfontosabb társadalmi területeken.

– A gazdaság és a társadalmi élet minden területén nőtt az emberek elégedetlensége

– jelentette ki a szerb szociológus, aki szerint a válaszadók 48 százaléka rossznak minősítette az életszínvonalt, és csak két százalékkal kevesebben nevezték ugyancsak rossznak a korrupció és a elleni küzdelmet.

A megkérdezettek mindössze 18 százaléka vélte úgy, hogy a kormány ezen a téren jó munkát végez, vagyis körülbelül minden ötödik ember elégedett a kormány teljesítményével.

osztályzat, átlag

A válaszadók 39 százaléka nyilatkozott negatívan Aleksandar Vučić és kormánya munkájáról, 19 százaléka vélte úgy, hogy a kormányzat jól működik, 33 százalék közepes osztályzatot adott, 9 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Más országoktól eltérően Szerbiában nem lehet külön értékelni a köztársasági elnök és a kormányfő munkáját, miután Ana Brnabić az államfő bábja, önálló akarattal és gondolattal nemigen rendelkezik, ezért egyesek a mostani kabinetet Aleksandar Vučić hetedik kormányának tartják.

Mennyi kell a tisztességes élethez?

Mihailović közlése szerint a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 47 százaléka ugyanúgy él, mint 10 évvel ezelőtt, közel egynegyede jobban, 29 százaléka pedig rosszabbul, mint egy évtizeddel korábban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 41 százalékának sok minden hiányzik a tisztességes élethez, 29 százalékuk szerint csak kevés kellene hozzá, 26 százalékuk ugyanakkor rendelkezik a tisztességes élethez szükséges feltételekkel, 4 százalék pedig azt mondta, hogy neki több is van, mint amennyi ahhoz kellene.

A kutatásban résztvevő emberek különösen rossznak minősítették az egészségügy, a gazdaság és az oktatás helyzetét.

Talán az egészségügy esetében a leginkább lesújtó a kép, a kutatásban résztvevők 56 százaléka elégedetlen a kormány teljesítményével, 29 százalék nem tudta eldönteni, és csak 15 százalék nyilatkozott pozitívan ebben a kérdésben.

A szerbiai gazdaság helyzetét 36 százalék átlagosnak ítélte meg, 32 százalék rossznak minősítette, és csak 20 százalék nyilatkozott pozitívan az életnek erről a szegmenséről.

osztályzat, átlag

A közvéleménykutatás öt fontos témáját – gazdaság, oktatás, egészségügy, igazságügy és környezetvédelem – átlagolva a Demostat arra a megállapításra jutott, hogy a szerbiai emberek 51 százaléka elégedetlen a helyzetével, és csak 17 százalék elégedett, a többiek a kettő között vannak.

Így nem csoda, hogy az iskolaév zárásával szinte egyidőben kiállított bizonyítvány igencsak rossz, a szerb kormány 2,44 százalékos átlaggal zárta az évet, ami kettes osztályzatnak felel meg.

Politikai kérdések

Visszatérve egy fontos politikai kérdéshez, a válaszadók 23 százaléka vezetne be szankciókat Oroszországgal szemben, ugyanakkor 35 százalék ellenzi ezt, viszont kimondottan nagy a bizonytalanok aránya, 42 százalék ugyanis azt válaszolta, hogy nem tudja, mit is kellene tenni ezen a téren.

osztályzat, átlag

A Demostat felmérése szerint holnap tartanák a népszavazást Szerbia EU-tagságáról, akkor 33 százalék szavazna ellene is és mellette is, 17 százalék nem tudta eldönteni, 17 százalék pedig nem menne el szavazni, vagyis a kérdésben abszolút patthelyzet van.

A válaszadók 20 százaléka értékelte pozitívan az ország európai uniós csatlakozásának előrehaladását, 36 százalékuk átlagosnak, 32 százalékuk pedig abszolút negatívan nyilatkozott.

Mindez azt jelzi, hogy a szerbiai lakosság támogatja is, meg nem is az ország belépését az Európai Unióba, vagyis nem érződik az ellenállhatatlan vágy a tagság megszerzése iránt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava