Connect with us

Szerbia

KISEBBSÉGI MINISZTEREK: Horvátokat a kormányba! Ez korábban “meghaladta a magyarok képességeit”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

A déli szomszédságban és azon túl is divat lett, hogy miniszteri tárcát adnak a kisebbségeknek. Horvátországban miniszterelnök-helyettesi poszt jutott Boris Miloševićnek, aki a szociális és emberi jogi terület felelőse. Mostanában ugyan felforrósodott körülötte a levegő, de nem kisebbségi származás miatt. Most ezt a példát követi/követheti a montenegrói és a szerb kormány is, az utóbbiban azonban nem magyarok kap(ná)nak miniszteri posztot a VMSZ érthetetlen ódzkodása miatt. Legutóbb legalábbis így volt.

Kisebbségi Montenegró

A parlamenti ülés összehívásának elszabotálása ellenére Montenegróban előbb-utóbb megalakul a kisebbségi kormány, amelyet kívülről támogat a Szocialisták Demokratikus Pártja. Ezt a pártot Milo Đukanović államfő vezeti, aki korábban az albán születésű, de “tripla identitással” rendelkező Dritan Abazovićot bízta meg kormányalakítással.

Dritan Abazović meghívta a kormányba a montenegrói Horvát Polgári Kezdeményezést (HGI), amelynek képviselője képviselője tárca nélküli miniszter lehet a kabinetben.

– Igaz, hogy a kormánynak 20 minisztere, de csak 18 tárcája lesz, mert két tárca nélküli miniszter vesz részt a munkában

– mondta Abazović, amikor ismertette az új kormány programját, amelynek két fő célkitűzése a jogállamiság és a gazdasági fejlődés megteremtése.

A montenegrói horvátok pártja elfogadta a meghívást, hogy bekapcsolódjon a kormány munkájába.

– Az Abazović miniszterelnök-jelölttel folytatott tárgyalások alapján készen állunk a megállapodás aláírására, hogy ezzel is támogassuk Montenegró új kormányát és annak munkáját. A Horvát Polgári Kezdeményezés kezdettől fogva hangsúlyozta a leendő kisebbségi kormányzat fontosságát, amelynek megvalósításához saját pozíciói alapján hozzá is járul

– közölte a horvát kisebbségi tömörülés, amely saját bevallás szerint arra törekszik, hogy tovább erősítse a Montenegró és a Horvátország közötti baráti kapcsolatokat, az EU-integrációs folyamat napirendjének követésével pedig hozzájárulna Montenegró pozitív nemzetközi megítéléséhez.

Horvátot a szerb kormányba!

A zágrábi Nova TV szombat esti híradójában arról számolt be, hogy a vajdasági horvátok miniszteri posztot kaphatnak a szerbiai kormányban, amelynek így esetleg tagja lehet Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke.

Az április 3-i szerbiai választásokat követően Andrej Plenković horvát miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy Žigmanov bejutása a szerb parlamentbe “rendkívül fontos a horvátok szerbiai képviselete szempontjából”, most viszont a horvátok netalán annak örülhetnének, hogy a vajdasági horvát politikus a szerb kormány tagja lesz.

– Még nem tárgyaltunk róla, a választási folyat néhány nappal ezelőtt zárult le, de azt hiszem, hogy az előttünk álló időszakban ez szóba kerülhet

– nyilatkozta Žigmanov a Nova televíziónak, amivel egyelőre csak a vágyait és a készségét erősítette meg.

A vajdasági horvát politikus már otthon, Szerbiában is kínálkozott a “szerb atyaúristennek” tekinthető Aleksandar Vučić államfőnek, két héttel ezelőtt ugyanis az mondta az N1 televízió szerbiai csatornájának, hogy nem utasítaná vissza Vučić kérését, hogy beszálljon a kormányba.

Aminek most nagyobb a valószínűsége, mint korábban, ha a Szerb Haladó Párt meg akar szabadulni az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista párttól, a jelek ugyanis erre utalnak.

A választásokon győztes Szerb Haladó Párt nem szerzett elegendő mandátumot ahhoz, hogy egyedül kormányozzon, így koalíciós partner után kell néznie. Miloš Vučević, újvidéki polgármester, aki a párt alelnöke (és Vlagyimir Putyin odaadó híve), nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a haladók a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) szeretnének kormányt alakítani, de akkor még “kijött a matek”.

Közben azonban mintegy ötven szavazóhelyen ismételték meg a választásokat, aminek következtében a Vajdasági Magyar Szövetség újabb mandátumot veszített, és így ötre apadt parlamenti képviselőinek száma, amivel a kormánytöbbség is veszélybe került, a haladók 120 mandátumához ugyanis hiába adják hozzá az 5 VMSZ-es posztot, az éppen csak fele a 250 mandátumnak.

Tehát legalább még egy mandátumra szükség lenne a kormánytöbbség megszerzéséhez, Žigmanov személyében azonban van egy jelentkező.

Milorad Pupovac, a horvátországi szerbek vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy örülne, ha a leendő szerbiai kormánytöbbség “minden kisebbségi összetevőt tartalmazna, amely készen áll arra, hogy a része legyen”. De Pupovac nem Vučić szíve csücske, így véleménye Belgrádban nem sokat nyom a latban.

A magyarok olcsón adták magukat

Tomislav Žigmanov az “Együtt Vajdaságért – Vajdaságiak” lista vezetőjeként jutott be a szerbiai parlamentbe, a lista második helyezettje Žigmanov többszöri “felajánlkozásával” kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy “meglepődne, ha valami többről lenne szó, mint egy beszélgetésről”.

– Ez teljesen irreális, de az életben bármi lehetséges. Évek óta együttműködünk vele, ismerem a nézeteit, ellentétesek Aleksandar Vučić nézeteivel. Vučić politikája változatlan marad, csak más partnereket fog keresni hozná

– nyilatkozta szintén az N1 televízió szerbiai csatornájának Aleksandar Olenik, aki a második volt az említett vajdasági listán.

A Vajdasági Magyar Szövetség az előző választásokon kilenc parlamenti helyet szerzett, most viszont csak ötöt, ennek okai annak ellenére alaposabb elemzésre szorulnának a VMSZ-ben, hogy maga Pásztor István, a VMSZ elnöke elégedett az eredménnyel.

Megjegyzendő azonban, hogy Pásztor az előző választásokat követően – a párttársait eléggé megalázó módon – nem fogadta el Vučić javaslatát, hogy a VMSZ delegáljon minisztert a kormányba, azt mondta ugyanis, hogy ez “meghaladja a képességeiket“.

Ehhez képest Žigmanov drágán adná magát, mivelhogy a kormánytöbbségért cserében miniszteri pozíciót szeretne “összekalapálni” magának. Ezek után már csak az a kérdés, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség most kér-e az “odaadó hűségért” miniszteri posztot. És ezt most hogyan teszi meg, ha akkor nem fogadta el az ajánlatot, amikor kilenc mandátuma volt a parlamentben?Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava