Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

KISEBBSÉGI MINISZTEREK: Horvátokat a kormányba! Ez korábban “meghaladta a magyarok képességeit”

szerb zaszlo
Szerb zászló a szerb kormány épületén (Forrás: Szerb Kormány)
Olvasási idő: 3 perc

A déli szomszédságban és azon túl is divat lett, hogy miniszteri tárcát adnak a kisebbségeknek. Horvátországban miniszterelnök-helyettesi poszt jutott Boris Miloševićnek, aki a szociális és emberi jogi terület felelőse. Mostanában ugyan felforrósodott körülötte a levegő, de nem kisebbségi származás miatt. Most ezt a példát követi/követheti a montenegrói és a szerb kormány is, az utóbbiban azonban nem kap(ná)nak miniszteri posztot a érthetetlen ódzkodása miatt. Legutóbb legalábbis így volt.

Kisebbségi Montenegró

A parlamenti ülés összehívásának elszabotálása ellenére Montenegróban előbb-utóbb megalakul a kisebbségi kormány, amelyet kívülről támogat a Szocialisták Demokratikus Pártja. Ezt a pártot államfő vezeti, aki korábban az albán születésű, de “tripla identitással” rendelkező Dritan Abazovićot bízta meg kormányalakítással.

Dritan Abazović meghívta a kormányba a montenegrói Horvát Polgári Kezdeményezést (HGI), amelynek képviselője képviselője tárca nélküli miniszter lehet a kabinetben.

Igaz, hogy a kormánynak 20 minisztere, de csak 18 tárcája lesz, mert két tárca nélküli miniszter vesz részt a munkában

– mondta Abazović, amikor ismertette az új kormány programját, amelynek két fő célkitűzése a jogállamiság és a gazdasági fejlődés megteremtése.

A montenegrói pártja elfogadta a meghívást, hogy bekapcsolódjon a kormány munkájába.

Az Abazović miniszterelnök-jelölttel folytatott tárgyalások alapján készen állunk a megállapodás aláírására, hogy ezzel is támogassuk Montenegró új kormányát és annak munkáját. A Horvát Polgári Kezdeményezés kezdettől fogva hangsúlyozta a leendő kisebbségi kormányzat fontosságát, amelynek megvalósításához saját pozíciói alapján hozzá is járul

– közölte a horvát kisebbségi tömörülés, amely saját bevallás szerint arra törekszik, hogy tovább erősítse a Montenegró és a közötti baráti kapcsolatokat, az EU-integrációs folyamat napirendjének követésével pedig hozzájárulna Montenegró pozitív nemzetközi megítéléséhez.

Horvátot a szerb kormányba!

A zágrábi Nova TV szombat esti híradójában arról számolt be, hogy a vajdasági horvátok miniszteri posztot kaphatnak a szerbiai kormányban, amelynek így esetleg tagja lehet Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az április 3-i szerbiai választásokat követően Andrej Plenković horvát miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy Žigmanov bejutása a szerb parlamentbe “rendkívül fontos a horvátok szerbiai képviselete szempontjából”, most viszont a horvátok netalán annak örülhetnének, hogy a vajdasági horvát politikus a szerb kormány tagja lesz.

Még nem tárgyaltunk róla, a választási folyat néhány nappal ezelőtt zárult le, de azt hiszem, hogy az előttünk álló időszakban ez szóba kerülhet

– nyilatkozta Žigmanov a Nova televíziónak, amivel egyelőre csak a vágyait és a készségét erősítette meg.

A vajdasági horvát politikus már otthon, Szerbiában is kínálkozott a “szerb atyaúristennek” tekinthető Aleksandar Vučić államfőnek, két héttel ezelőtt ugyanis az mondta az N1 szerbiai csatornájának, hogy nem utasítaná vissza kérését, hogy beszálljon a kormányba.

Aminek most nagyobb a valószínűsége, mint korábban, ha a Szerb Haladó meg akar szabadulni az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista párttól, a jelek ugyanis erre utalnak.

A választásokon győztes Szerb Haladó Párt nem szerzett elegendő mandátumot ahhoz, hogy egyedül kormányozzon, így koalíciós partner után kell néznie. Miloš Vučević, újvidéki polgármester, aki a párt alelnöke (és Vlagyimir Putyin odaadó híve), nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) szeretnének kormányt alakítani, de akkor még “kijött a matek”.


Közben azonban mintegy ötven szavazóhelyen ismételték meg a választásokat, aminek következtében a Vajdasági Magyar Szövetség újabb mandátumot veszített, és így ötre apadt parlamenti képviselőinek száma, amivel a kormánytöbbség is veszélybe került, a haladók 120 mandátumához ugyanis hiába adják hozzá az 5 VMSZ-es posztot, az éppen csak fele a 250 mandátumnak.

Tehát legalább még egy mandátumra szükség lenne a kormánytöbbség megszerzéséhez, Žigmanov személyében azonban van egy jelentkező.

Milorad Pupovac, a horvátországi szerbek vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy örülne, ha a leendő szerbiai kormánytöbbség “minden kisebbségi összetevőt tartalmazna, amely készen áll arra, hogy a része legyen”. De Pupovac nem Vučić szíve csücske, így véleménye Belgrádban nem sokat nyom a latban.

A magyarok olcsón adták magukat

Tomislav Žigmanov az „Együtt ért – Vajdaságiak” lista vezetőjeként jutott be a szerbiai parlamentbe, a lista második helyezettje Žigmanov többszöri “felajánlkozásával” kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy “meglepődne, ha valami többről lenne szó, mint egy beszélgetésről”.

Ez teljesen irreális, de az életben bármi lehetséges. Évek óta együttműködünk vele, ismerem a nézeteit, ellentétesek Aleksandar Vučić nézeteivel. Vučić politikája változatlan marad, csak más partnereket fog keresni hozná

– nyilatkozta szintén az N1 televízió szerbiai csatornájának Aleksandar Olenik, aki a második volt az említett vajdasági listán.

A Vajdasági Magyar Szövetség az előző választásokon kilenc parlamenti helyet szerzett, most viszont csak ötöt, ennek okai annak ellenére alaposabb elemzésre szorulnának a VMSZ-ben, hogy maga Pásztor István, a VMSZ elnöke elégedett az eredménnyel.

Megjegyzendő azonban, hogy Pásztor az előző választásokat követően – a párttársait eléggé megalázó módon – nem fogadta el Vučić javaslatát, hogy a VMSZ delegáljon minisztert a kormányba, azt mondta ugyanis, hogy ez “meghaladja a képességeiket“.

Ehhez képest Žigmanov drágán adná magát, mivelhogy a kormánytöbbségért cserében miniszteri pozíciót szeretne “összekalapálni” magának. Ezek után már csak az a kérdés, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség most kér-e az “odaadó hűségért” miniszteri posztot. És ezt most hogyan teszi meg, ha akkor nem fogadta el az ajánlatot, amikor kilenc mandátuma volt a parlamentben?

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: