Connect with us

Szerbia

KORMÁNYZÁSRA KÉSZEN: A VMSZ kormánypárt lesz, de a párt elnöke szerint a miniszteri poszt meghaladja a képességeiket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sicher
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában eddig senkit sem kellett fellocsolni, mert rosszul lett a kormányalakítás körüli fokozott izgalom következtében. Izgalom ugyanis nincs, a választások bojkottálásával a szerb ellenzék ugyanis megengedte a Szerb Haladó Pártnak, hogy túlnyerje magát a választásokon. De ez már a múlté, tekintsünk inkább a jövőbe!

Valami Amerika

Szerbia egyre inkább az Egyesült Államokra hasonlít, az elnök ugyanis minden hatalmat magához ragad.

Aleksandar Vučićnak lassan már kormányfőre sincs szüksége, ezért folytatja le ő maga a kormányalakítási tárgyalásokat.

Egyelőre az sem világos, hogy a Szerb Haladó Párt kivel szeretne együtt játszani a “kormányzati homokozóban”.

Ebből következik, hogy Aleksandar Vučić még nem döntötte el, hogy a Szerbiai Szocialista Pártot beengedik-e a homokozó valamelyik sarkába.

A megszerzett 32 mandátum fejében Ivica Dačić biztosan szeretne legalább egy minisztériumot, a külügyi tárca élén ugyanis jókat énekelgethetett a baráti államfőknek, mint például Vladimir Putyin orosz vagy Recep Tayyip Erdoğan török elnök, és a nemzetközi sikerről valószínűleg nem szívesen mondana le.

A magyar miniszterelnöknek egyelőre még nem énekelt, vagy csak nem tudunk róla.

Vučićnak valószínűleg ennél nem is kell több, a külügyminiszter nála arra való, hogy hordja a játszótér végén lévő csapról a vizet, nehogy kiszáradjon a homok.

A Szerb Haladó Párt tehát akár egyedül is kormányozhatna, de bevonhatja a szocialistákat is, ez már két opció. A harmadik lehetőség, hogy a vízlabdázóból politikussá avanzsált Šapićot választja partnernek, a negyedik pedig, hogy jöhetnek Dačićék és Šapićék is, ami már “össznemzeti kormány”, legalábbis parlamenti szinten.

De ki lesz a parlamenti ellenzék? Egy-két albán és bosnyák képviselő, akik kívülről pisilnek be a “kormányzati homokozóba”.Booking.com

A VMSZ elutasította a felkínált miniszteri posztot

A szerb kormányzathoz alig közeli Prva TV által megkérdezett szakértő szerint a képviselőházi munka egészen más lesz, mint eddig.

Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID, Centar za slobodne izbore i demokratiju) vezérigazgatója szerint miután nem lesznek ellenzéki pártok, hiányozni fognak a kritikák és a parázs viták.

A CeSID vezetője úgy vélte, hogy a kormányzás terén ugyanakkor aligha várhatók jelentős változások.

– Szinte teljesen biztos, hogy a Vajdasági Magyarok Szövetsége része lesz a kormánynak, és ez egészen egyértelmű. Az előbbi forgatókönyvek közül a legnagyobb realitása annak van, hogy folytatódik a haladók és a szocialisták közös kormányzása, mert ez mindkét párt érdeke. Vagyis a koalíciós struktúra marad ugyanaz, mint a választások előtt: a Szerbiai Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és Vajdasági Magyarok Szövetsége

– mondta Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID, Centar za slobodne izbore i demokratiju) vezérigazgatója.

Hasonló leosztásra számít Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

– A Vajdasági Magyar Szövetség része lesz Belgrádban a parlamenti többségnek. Részt fog vállalni a végrehajtó hatalomban, sok minisztériumban államtitkári szinten. Tartományi szinten a megállapodás szerint a Vajdasági Magyar Szövetség személyemben fogja adni a parlamenti elnököt az elkövetkező négy évében is, és a Vajdasági Magyar Szövetség részt kíván vállalni a tartományi végrehajtó hatalomban, a kormányban, illetve együtt fogunk működni az önkormányzatokban is

– nyilatkozta nemrég a VMSZ elnöke, aki Belgrádban egy pártküldöttség élén tárgyal a szerb elnökkel a kormányban való részvételről.

Az elhangzottakat összegezve megállapítható, hogy a VMSZ része lesz a szerbiai kormánykoalíciónak, a VMSZ-nek felkínált miniszteri posztot azonban a párt elnöke elutasította, mert szerinte az meghaladja a képességeiket.Booking.com

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

Profi és sikeres behatolás!

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

Felesleges aggodalmak

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozásokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban a teljes harckészültség bevezetése nem történt meg, csak az egységek fokozott jelenlétét és bevonását rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat is, hogy a banjskai támadást végrehajtó “terroristákat” a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren képezték ki.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt a Babmezőkön, így egyetlen golyót, és egy gránátot sem lőtt ki, bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem reagált rájuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava