Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

KORMÁNYZÁSRA KÉSZEN: A VMSZ kormánypárt lesz, de a párt elnöke szerint a miniszteri poszt meghaladja a képességeiket

sicher
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában eddig senkit sem kellett fellocsolni, mert rosszul lett a körüli fokozott izgalom következtében. Izgalom ugyanis nincs, a választások bojkottálásával a szerb ellenzék ugyanis megengedte a Szerb Haladó Pártnak, hogy túlnyerje magát a választásokon. De ez már a múlté, tekintsünk inkább a jövőbe!

Valami Amerika

egyre inkább az Egyesült Államokra hasonlít, az elnök ugyanis minden hatalmat magához ragad.

Aleksandar Vučićnak lassan már kormányfőre sincs szüksége, ezért folytatja le ő maga a kormányalakítási tárgyalásokat.

Egyelőre az sem világos, hogy a Szerb Haladó Párt kivel szeretne együtt játszani a “kormányzati homokozóban”.

Ebből következik, hogy Aleksandar Vučić még nem döntötte el, hogy a Szerbiai Szocialista Pártot beengedik-e a homokozó valamelyik sarkába.

A megszerzett 32 mandátum fejében biztosan szeretne legalább egy minisztériumot, a külügyi tárca élén ugyanis jókat énekelgethetett a baráti államfőknek, mint például Vladimir Putyin orosz vagy Recep Tayyip Erdoğan elnök, és a nemzetközi sikerről valószínűleg nem szívesen mondana le.

A magyar miniszterelnöknek egyelőre még nem énekelt, vagy csak nem tudunk róla.

Vučićnak valószínűleg ennél nem is kell több, a nála arra való, hogy hordja a játszótér végén lévő csapról a vizet, nehogy kiszáradjon a homok.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A Szerb Haladó Párt tehát akár egyedül is kormányozhatna, de bevonhatja a szocialistákat is, ez már két opció. A harmadik lehetőség, hogy a vízlabdázóból politikussá avanzsált Šapićot választja partnernek, a negyedik pedig, hogy jöhetnek Dačićék és Šapićék is, ami már “össznemzeti ”, legalábbis parlamenti szinten.

De ki lesz a parlamenti ellenzék? Egy-két és képviselő, akik kívülről pisilnek be a “kormányzati homokozóba”.Booking.com

A elutasította a felkínált miniszteri posztot

A szerb kormányzathoz alig közeli TV által megkérdezett szakértő szerint a képviselőházi munka egészen más lesz, mint eddig.

Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID, Centar za slobodne izbore i demokratiju) vezérigazgatója szerint miután nem lesznek ellenzéki pártok, hiányozni fognak a kritikák és a parázs viták.

A CeSID vezetője úgy vélte, hogy a kormányzás terén ugyanakkor aligha várhatók jelentős változások.


Szinte teljesen biztos, hogy a Vajdasági Magyarok Szövetsége része lesz a kormánynak, és ez egészen egyértelmű. Az előbbi forgatókönyvek közül a legnagyobb realitása annak van, hogy folytatódik a haladók és a szocialisták közös kormányzása, mert ez mindkét párt érdeke. Vagyis a koalíciós struktúra marad ugyanaz, mint a választások előtt: a Szerbiai Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és Vajdasági Magyarok Szövetsége

– mondta Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID, Centar za slobodne izbore i demokratiju) vezérigazgatója.

Hasonló leosztásra számít Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

A Vajdasági Magyar Szövetség része lesz Belgrádban a parlamenti többségnek. Részt fog vállalni a végrehajtó hatalomban, sok minisztériumban államtitkári szinten. Tartományi szinten a megállapodás szerint a Vajdasági Magyar Szövetség személyemben fogja adni a parlamenti elnököt az elkövetkező négy évében is, és a Vajdasági Magyar Szövetség részt kíván vállalni a tartományi végrehajtó hatalomban, a kormányban, illetve együtt fogunk működni az önkormányzatokban is

– nyilatkozta nemrég a VMSZ elnöke, aki Belgrádban egy pártküldöttség élén tárgyal a szerb elnökkel a kormányban való részvételről.

Az elhangzottakat összegezve megállapítható, hogy a VMSZ része lesz a szerbiai kormánykoalíciónak, a VMSZ-nek felkínált miniszteri posztot azonban a párt elnöke elutasította, mert szerinte az meghaladja a képességeiket.Booking.com

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: