Connect with us

Montenegró

TRIPLA IDENTITÁS: Montenegrói albánként a „jugoszláv” Dritan Abazović a szerbekkel szemben politizál-e?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FLEy S8WUAIA3Ai
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

A volt Jugoszlávia a különböző nemzeti identitások süllyesztője volt, a rendszerváltást követően ezért az országban elemi erővel törtek felszínre a nemzeti indulatok, amelyek véres háborúkon át vezettek oda, ahol most tartunk. Sok vegyesházasságból származó ember küzdött a dupla identitás kérdésével, amelyből a többség a harmadik identitásba, a jugoszlávságba menekült. A montenegrói albán családból származó Dritan Abazović lehet a volt jugoszláv utódállam új miniszterelnöke, akinek előbb vagy utóbb valahogy viszonyulnia kell az egyre inkább erősödő szerb nemzettudathoz.

Hamarosan lesz kormány

Montenegróban a végéhez közelednek a kisebbségi kormány megalakításáról szóló tárgyalások. Milo Đukanović köztársasági elnök a hét végéig megnevezi, hogy kit bíz meg az új kormány megalakításával. Aligha kétséges, hogy az Egyesült Reformakció (Ujedinjena reformska akcija, URA) polgári mozgalom elnökére, Dritan Abazovićra esik a választása, aki a parlamentben eddig ellenzéki szerepet betöltő Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) a külső támogatásával kisebbségi kormányt alakíthat.

A helyzet kimondottan érdekes, mert ha pusztán csak a miniszterelnöki poszt várományosának származását vesszük figyelembe, akkor egy albán kisebbségi politikusnak kell megoldania a montenegróiak és a szerbek közötti ellentéteket, persze, a helyzet nem ennyire egyszerű.

Dritan Abazović 1985-ben albán családban született Ulcinj városában, amely egy tengerparti település a korábban a volt Jugoszláviához tartozó Montenegróban, és annak is az albánok lakta részén.

Általános és középiskolai tanulmányai után a Szarajevói Egyetem Politikatudományi Karán szerzett diplomát, majd 2008-ban mesterfokozatot a Montenegrói Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének Politikatudományi Karán. 2019-ben doktorált szintén Szarajevóban, doktori disszertációja a „Globális politika – A globalizáció etikai vonatkozásai” címet viselte.

2022 januárjában Dr. Dritan Abazovićot az Európai Hitszabadság és Biztonsági Intézet (IFFSE) tanácsadó testületének tagjává nevezték ki, de tanított például Isztambulan is.

Sokáig munkatársa volt az emberi jogok, valamint az euroatlanti kapcsolatok és a civil aktivizmus területén működő szervezeteknek. Részt vett a multikulturalizmus támogatásával kapcsolatos projektekben a volt Jugoszlávia korábban konfliktusokkal sújtotta területein. Nemzetközi programok, konferenciák, szemináriumok résztvevőjeként számos tanulmányi programban szerzett tapasztalatokat.

Politikai szerepkörök

Abazović 2012-ben a Pozitív Montenegró szociálliberális politikai párt egyik alapítója volt. A 2012-es montenegrói parlamenti választáson a párt a 81 képviselői helyből 7-et szerzett meg, így Abazović lett az akkori montenegrói parlament legfiatalabb tagja.

2014-ben, a pártszakadást követően Abazović elhagyta a Pozitív Montenegrót, és független képviselőként dolgozott, mielőtt 2015-ben csatlakozott az újonnan alapított Egyesült Reformakcióhoz (URA), amely nem albán többségű. Jelenleg már az URA elnöke, és négy parlamenti képviselőjének egyike.

Albán származására tekintve sokan újabb, a vörös-fekete zászlóra (az albán vörös zászló, fekete kétfejű sassal) esküdő politikusra számítottak Montenegróban, de Dritan Abazović mintha ebben nem jeleskedne: montenegróiak és szerbek által támogatott politikai pártot vezet, miközben az albán nyelv nem szerepel a „reformakciók” programjában, sőt még az URA párt hivatalos honlapján sem. Pedig Abazović tökéletesen beszél albánul.

Képviselői pályafutása idején ő volt a montenegrói ellenzék egyik legerőteljesebb hangja Milo Đukanović rezsimjével szemben, miközben a fiatal, 36 éves politikus egyáltalán nem mutatja jelét semmiféle nacionalista beütésnek, ezt tükrözik a különböző etnikumokkal kapcsolatos politikai megnyilvánulásai is.

Ami pedig különösen érdekes: Abazović meg van győződve arról, hogy az albán nemzeti hős Szkander bég (Kasztrióta György albán fejedelem) szláv, illetve szerb származású volt, ezt többször is hangoztatta, például Gjergj Kastrioti Skënderbeu szobrának felállítása kapcsán, szülővárosában, az albán többségű Ulcinjban.

Ismerősei Abazovićot azon albánok közé sorolják, akik abszolút „jugoszláv identitást” tettek magukévá. Ezt támaszthatja alá az is, hogyan az eredeti albán Abazi családnév helyett az Abazović nevet viseli.

Sokszoros identitási problémák

A délszláv válság legnagyobb túlélője, Milo Đukanović montenegrói elnök úgy nyilatkozott, hogy pártja támogatni fogja a Dritan Abazović által javasolt kisebbségi kormányt, amely az egyetlen garancia arra, hogy megvédje az országot a szerb nacionalizmustól. És nem mellékesen szólva arra is, hogy ismét pozícióba hozza az elnöki pártot, amivel a DPS ismét jelentős, majdhogynem döntő befolyást szerezhet Montenegróban a kormány külső támogatásával.

Itt most el lehetne időzni annál a kérdésnél, hogy politikai erkölcstelenség vagy politikai pragmatizmus-e, hogy az olaszok által korábban cigarettacsempészettel is meggyanúsított Đukanović összefekszik az előbbiekben általunk felmagasztalt Abazovićtyal.

Itt kellene arra is emlékeztetni, hogy Abazović korábban többször felszólalt Đukanović háromévtizedes országlása ellen, amelyet ő maga is rezsimként írt le, miközben eléggé félre nem érthetően szorgalmazta, hogy a maffia soha többé nem irányíthassa Montenegrót.

Abazović most viszont a kormányzásért cserébe elfogadja a maffiával is kokettáló volt rezsim támogatását, aminek már semmi köze nincs a dupla vagy inkább tripla identitáshoz. Jogos lehet tehát a kérdés, hogy az új miniszterelnök – ez szinte biztosra vehető – miként küzd meg az országát sújtó súlyos nemzeti és vallási megosztottsággal, és miként veszi fel a harcot a szerb nacionalista csoportok aknamunkájával.

A montenegrói miniszterelnöki poszt várományosa maga is tisztában van azzal, hogy a montenegrói társadalom továbbra is polarizált, miközben az ellentábor azzal vádolja, hogy külföldi érdekekért, „Szerbiáért és hasonlókért” dolgozik, de erre azt válaszolja, hogy ez azoknak a retorikája, akik Montenegró felosztását szeretnék elérni.

Abazović a nemzetközi közösség támogatását várja, és azt szeretné, hogy Montenegró legyen a következő ország, amely az Európai Unió új tagállama lesz, ami által hazája fenntarthatja nyugatbarát, de nem nyugat-balkáni politikai irányvonalát, miközben az albán származású leendő montenegrói miniszterelnök Albániával, Koszovóval vagy az észak-macedón albán kisebbséggel nem tart különösebb kapcsolatot, cserében azok sem veszik őt be „az albán klubba”.

A jelenlegi helyzetben az Európai Uniónak azonban vannak súlyosabb problémái annál, mint hogy Montenegró csatlakozásával foglalkozzon – ha csak Sam bácsi nem szól közbe – ezért tényleg albán, vagy ki tudja ki és mi legyen a talpán, aki megállítja Montenegró „ciprializálódását”.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

English

Arrests are piling up in Montenegro, after a police chief now the „crypto king” has also been caught

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Rendőrség / Police
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

Police officers in Montenegro are allegedly involved in cocaine smuggling, with several of them already taken into custody. On Wednesday evening (March 22), Dejan Knežević, the deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate, was arrested. Knežević is reportedly linked to members of a recently apprehended criminal gang, who have been charged by the Special State Prosecutor’s Office (SDT) with creating a criminal organization and drug trafficking. Meanwhile, the Montenegrin Minister of the Interior announced that a person believed to be one of the world’s most well-known and wanted fugitives has been arrested.

Did one of the top police chiefs commit a crime?

The Montenegrin special police, acting on the instructions of the Special State Prosecutor’s Office, arrested the deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate on Wednesday evening.

The Montenegrin authorities, in collaboration with Europol, carried out the arrest as part of a planned and coordinated operation that lasted several months.

This is not the first time that local police authorities in the Balkans have only acted following encouragement from Europe.

Főrendőr

Moreover, Knežević is not suspected of merely knowing someone who knows someone among the criminals, but specifically of having created a criminal organization and committed other criminal offenses himself.

The deputy director responsible for fighting organized crime at the Montenegrin Police Directorate has been placed in 72-hour pre-trial detention after being questioned by prosecutors on Thursday.

His lawyer has stated that the police leader did not admit to committing any crimes and believes that all the evidence presented by the prosecution is unfounded.

Knežević has held important positions in the Montenegrin police for a long time, previously leading the anti-drug trafficking department before becoming the deputy director responsible for fighting organized crime in early March 2021.

Police officers caught smuggling cocaine

Knežević is not the first official to be apprehended recently. Goran Stojanović, who is believed to have been a member of the Kavač clan as well as a police officer, was arrested a few days ago. Two other police officers, one of whom is suspected to have been the bodyguard of Balkan drug lord Darko Šarić’s brother, have also been put behind bars.

In Montenegro, a total of five individuals are currently in custody, while 17 others are suspected of being involved in the smuggling of three tons of cocaine. The majority of those involved were either police officers or are currently employed by the police force.

In connection with the case, Acting Prime Minister Dritan Abazović stated that the cocaine, mostly smuggled by police officers, is worth over 100 million euros. 

Additionally, expensive assets such as cars have been seized from the suspects, with a total value estimated at 400-500 thousand euros.  If there were laws against organized crime, these assets would belong to the state, but as things stand, the government will have to spend money on their protection

– said Abazović who believes that the action taken by the special prosecutor’s office will have a seismic impact on the Kavač and Škaljar clans, as well as individuals associated with them.

No mafia or criminal organization will be able to control Montenegro’s state institutions as they used to

said the Acting Prime Minister, alluding to the current President, Milo Đukanović.

In addition to police officers and former government officials, there are also „businessmen” among the suspects who are allegedly involved in laundering the money through their companies. The investigation is ongoing.

„Đukanović and the Kavač Clan”

Prior to last Sunday’s presidential election, Executive Prime Minister Abazović spoke out about Montenegrin President Milo Ðukanović’s priorities, stating that the current president values preserving the Kavač clan more than winning the election.

Đukanović values the preservation of the Kavač clan more than winning the presidential election

said Abazović, adding that the current president is already too late in doing so.

If this government is not in power, no one can destroy the evidence, because, thank God, the Europol is already dealing with it

Abazović said, suggesting that his government has already handed over the relevant evidence to the European law enforcement agency.

The police kidnapped people

Meanwhile, the Europol has released new shocking information that Montenegrin police officers have abducted, beaten, and tortured people, then boasted about it to known criminals.

According to the European law enforcement agency, at least 14 members (names withheld by the editorial team) of the former special operations and support unit under the command of Mirko Banović carried out torture, participated in such crimes, or knew about their commission.

According to intercepted communication on encrypted phones, the police officers kept the abducted people in secret apartments, where they were subjected to inhumane treatment, beaten, tortured, had guns placed in their mouths, received electric shocks, were strangled, and humiliated.

Fojtogatás

Rendőri fojtogatás, ahogy azt a Sky applikáció megőrizte (Forrás: LibertasPress)

According to Montenegrin news portal Libertas, two police officers, Petar Lazović and Jugoslav Jugo Raičević, debated this issue with leaders and members of criminal groups, and often sent them photos of the tortured people.

The leaked information suggests that the police officers informed criminal group leaders such as Radoje Zvicer, Darko Šarić, and Nikola Spasojević about these „heroic acts,” but they also had contact with Šarić’s group members, as well as Serbian criminals Veljko Belivuk and Marko Miljković.

Libertas reports that the Montenegrin police officers in question had daily contact with various criminal circles while also dealing with cigarette and drug smuggling.

The Montenegrin Police Directorate declined to respond to journalists’ questions regarding whether any proceedings had been initiated against any of the individuals listed by Europol, and if so, when and with whom.

World-shaking Arrest

In a Twitter announcement on Thursday afternoon, Filip Adžić, the Minister of Interior of Montenegro and member of the Prime Minister’s Movement, revealed that the Montenegrin police have arrested one of the most wanted fugitives in the world.

This was the icing on the cake, as Adžić himself belongs to the ruling party. Adžić identified the suspect as Do Kwon, a South Korean citizen and co-founder and CEO of the Singapore-based company Terraform Labs.

He stated that Kwon was responsible for over $40 billion in losses and that he had been detained at the Podgorica airport.

The former crypto king who caused losses of more than $40 billion has been deprived of his freedom at the Podgorica airport

Adžić wrote on Twitter. He added that Kwon Do or Do Kwon was wanted by South Korea, the United States, and Singapore.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3

The Montenegrin Minister of Interior stated that they are waiting for official confirmation of the suspect’s identity.

The Montenegrin Ministry of Interior later announced that they had detained two South Korean citizens, Kwon Do-Hyung and Hon Chang Joon, at the Podgorica airport for using forged Costa Rican passports to board a flight to Dubai.

The Interpol helped us determine this. During the baggage inspection, travel documents from Belgium and South Korea were also found. Interpol checks revealed that the Belgian documents were also fake

the Montenegrin Ministry of Interior stated in its announcement. The Ministry also revealed that there is no record of the two South Koreans entering Montenegro, which suggests that they may have illegally crossed the border, for example from Serbia.

Last year, there were suspicions that Do Kwon had been hiding in Serbia for some time, but these claims were never substantiated. It is likely that they were using false identities there, as well.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: