Connect with us

Montenegró

STRATÉGIAI KAVARÁS: Kiutasítottak egy orosz diplomatát Montenegróból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz nagykovetseg montenegro
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A montenegrói kormány kiutasított egy orosz diplomatát. A podgorica Pobjeda napilap és hírportál szerint Viktor Antipinról van szó, aki a podgoricai orosz nagykövetség alkalmazottja. A Nyugathoz húzó balkáni kis ország állítása szerint Viktor Antipin nem diplomata, hanem hírszerző – az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) alkalmazottja.

Oroszbarát fordulat?

Antipint a montenegrói kormány/külügyminisztérium nemkívánatos személynek nyilvánította, és elrendelte számára, hogy 72 órán belül hagyja el az országot – írja a Pobjeda podgoricai napilap.

A montenegrói külügyminisztérium pénteken a diplomata nevének említése nélkül közölte, hogy kiutasítására a montenegrói biztonsági szervek információi alapján került sor.

Antipin állítólag titokban találkozott a montenegrói parlament elnökével, Strahinja Bulajićtyal, aki a Pobjeda forrásai szerint kitartóan elutasítja a parlament következő ülésének összehívását, mert az orosz titkosszolgálati ügynökök “erre kérik”. Helyi médiajelentések szerint Bulajić ezzel akadályozza, hogy Dritan Abazović volt miniszterelnök-helyettes, megbízott miniszterelnök átvegye a kormányzást az országban.

Strahinja Bulajić, a szerb- és oroszbarát Demokratikus Front (Demokratski front) magas rangú tisztségviselője, aki azt követően vette át a montenegrói parlament vezetését, miután február elején menesztették az előző házelnököt, Aleksa Bečićet, a centrista Demokratikus Montenegró vezetőjét.

A Pobjeda forrásai szerint a Bulajićtyal folytatott beszélgetések tehát nem csak információszerzés céljából történtek, ezek által Moszkva ugyanis politikai utasításokat közvetített egyes montenegrói politikai szereplők irányába.

Bulajić közölte is, hogy nem szándékozik hamarosan kitűzni az új parlamenti ülés időpontját, és jogi felhatalmazásaival élve a nyár elejére halasztja a következő ülést. Így még néhány hónapig technikai mandátumban maradna Zdravko Krivokapić február elején leváltott kormánya.

A kormányzás átvételére így még “egy kicsit várnia kell” a montenegrói albán származású Abazovićnak, aki korábban kisebbségi kormányt alakítását jelentette be, amelybe a kisebbségi pártokat is bevonná, de a parlament ülésének elodázása miatt ehhez csak nyáron kaphat megerősítést.

Titkosszolgálati politizálás

A podgoricai Pobjeda úgy tudja, hogy a montenegrói titkosszolgálat régóta rendelkezik információval Antipinról és egy másik orosz férfiról, Alekszandr Perisovról, kapcsolataikról, tevékenységükről és találkozóikról.

– A Nemzetbiztonsági Ügynökség munkatársai régóta rendelkeznek információval Antipinról és Perisovról, évek óta megfigyelés alatt állnak, mert feltételezték róluk, hogy ellenséges tevékenységet folytatnak a montenegrói állammal szemben, és veszélyt jelentenek Montenegró euroatlanti orientációjára

– közölte a lap informátora.

A Pobjeda értesülései szerint Dejan Vukšić titkosszolgálati vezető, bár minden információ birtokában volt a két orosz titkosszolgálati tiszt tevékenységéről, az információkat nem osztotta meg a leköszönő miniszterelnök-helyettessel és a biztonsági szolgálatok koordinátorával, Dritan Abazovićtyal, aki azonban ennek ellenére értesült a két orosz férfi tevékenységéről.

A podgoricai lap a hetekben azt írta, hogy az Orosz Föderáció hírszerzése széles körű és intenzív kampányt indított annak érdekében, hogy minden munkatársukat – a politikai világától kezdve, a szerb ortodox egyházon keresztül egészen a médiáig – megmozgassák, és ezzel Montenegrót visszahelyezzék az orosz befolyás alá, s így megoldják a “montenegrói kérdést”.

Az orosz diplomatákat közben támogatásáról biztosította Marko Milačić, a jobboldali populista Igazi Montenegró (Prava Crna Gora) elnevezésű párt vezetője, aki az ország katonai semlegességéért küzd, és ellenzi Montenegró NATO-tagságát, ami igencsak hasonlít a szerbiai elképzelésekhez, ezek után már nem is csoda hogy közeli barátságra törekszik Szerbiával, és sürgeti a “tradicionális kapcsolatok” felújítását Oroszországgal.

A Pobjeda beszámolója szerint Milačić rajong Vlagyimir Putyin orosz elnökért, és közel áll a Montenegróban működő orosz struktúrákhoz, pártját is orosz támogatással hozta létre, ebben állítólag Boro Đukić Oroszország montenegrói tiszteletbeli konzulja volt segítségére, aki az Igazi Montenegró egyik alapítója. Milačić korábban a Kreml irányítása alatt álló Szputnyik hírportálnak dolgozott, amelyet az utóbbi napokban sok országban “vontak ki az internetes forgalomból”.

Montenegró ügye tehát korán sincs lejátszva, betagosításával a NATO ugyan egyelőre elzárta Oroszországot a Balkán tengeri úton történő elérésétől, ami fájó lehet Szerbia számára is, és ezért érkeznek időnként ilyen-olyan hírek a montenegrói politikai huzavonáról, Montenegró ugyanis – ha másért nem is – de geostratégiai szempontból mindenképpen különösen fontos ország – főleg mostanában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Montenegró

Szerbiai állampolgárok ásták az alagutat Montenegróban, 19 fegyver tűnt el

Közzététel:

a megjelenés dátuma

alagút fegyver
A baloldali épületből kezdték ásni az alagutat, a jobboldali a bírósági épület Podgorica központjában (Forrás: Vijesti)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Név szerint három-négy szerbiai állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy alagutat ástak a podgoricai felsőbíróság raktáráig, ahonnan legalább 19 fegyver tűnt el. A harminc méteres földalatti járat ásásával kapcsolatban további személyek is gyanúba kerültek, mind a kilenc szerbiai állampolgár, akik valószínűleg Bosznia-Hercegovina irányából érkeztek Montenegróba, és ugyanabba az irányba is távoztak. A megbízott montenegrói rendőrségi vezető szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vettek részt a nem mindennapi bűncselekmény elkövetésében, az viszont biztos, hogy a fenti szám még növekszik.

Menyasszonyi ruhaboltot készültek nyitni

Nikola Terzić, a montenegrói rendőrkapitányság megbízott igazgatója a TV Vijesti csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az akciót minden bizonnyal az egyik legismertebb montenegrói bűnözői csoport rendelte meg, és egyúttal finanszírozta is.

alagút fegyver

Nikola Terzić szerint szerbiai bányászok ásták az alagutat, tehát szakemberek voltak (Forrás: Vijesti)

A nyomozás csaknem tíz napja tart, miután a podgoricai felsőbíróság munkatársai szeptember 11-én egy leltározás során véletlenül egy lyukat fedeztek fel a raktárban, ahol a büntetőeljárások tárgyi bizonyítékait őrzik.

Az oda vezető alagút felfedezésének másnapján Boris Savić, a felsőbíróság elnöke nem akarta elárulni, hogy az alagút hová vezetett.

Azóta azonban már kiderült, hogy az egyik szemközti épület alagsori lakásához, amelyet egy Andrijana Marić névre szóló, hamis igazolvánnyal rendelkező nő bérelt ki július 23-án.

Montenegrói lapértesülések szerint a nő a tulajdonosnak azt mondta, hogy ruhaszalont szeretne nyitni, amelyben menyasszonyi ruhákat árulna, és kéthavi bérleti díj címén 2800 eurót fizetett ki.

alagút fegyver

A nő (fényképe) eredeti, az adatok hamisak (Forrás: Vijesti)

Az alagsori helyiség bérlésével kapcsolatban állítólag három évre szóló szerződést is aláírtak, amelyet azonban jegyző által nem hitelesítettek.

Terzić azt mondta, hogy a tulajdonos benyomása szerint a hamis okmányokkal rendelkező nő Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából érkezhetett, amire a hanghordozásból következtetett.

Nem rekreáció gyanánt ástak

A felsőbíróság vezetője korábban azt állította, hogy a raktárból semmi sem hiányzik, a rendőrigazgató ezzel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, hogy szerinte az elkövetők nem rekreáció gyanánt ástak.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint 13 pisztoly, három revolver és három puska tűnt el, ebből hat pisztoly, három revolver és két puska a már jogerősen lezárt ügyek bizonyítékai közé tartozott, a többi viszont értelemszerűen még folyamatban lévő ügyekhez kötődik.

Nikola Terzić szerint különösen érdekes az időpont gondos megválasztása, a bíróság épületébe történt behatolást ugyanis az évi szabadságolások ideje alatt hajtották végre, amikor elkezdődött az épület renoválása, így teljesen természetes volt, hogy bárki is munkaruhában járkált a környéken.

A rendőri vezető szerint nem könnyű megszervezni egy ilyen bűncselekmény elkövetését, végrehajtásához pedig komoly támogatásra, infrastruktúrára és nem kevés pénzre volt szükség, viszont megkönnyíthette az elkövetők dolgát, hogy ha valaki a bíróságon belülről segített nekik.

A raktár falán tátongó lyukat szinte műtéti pontossággal nyitották meg, két polc között található, és az ügyiratokat valószínűleg belülről helyezték vissza, így nem lehetett látni a nyílást, amíg valaki nem távolította el a regisztereket, ráadásul az ásás során keletkezett törmeléket is eltávolították.

Miért volt szükség az alagútra?

A Podgorica központjában található alagút ásásának indítékaival kapcsolatban csak találgatások léteznek, a földalatti járat szolgálhatta (volna) bizonyítékok ellopását, de egy bűnöző szökését vagy meggyilkolását is, amikor az a bíróság épületében tartózkodik.

A podgoricai Vijesti hírportál szerint a kavači klán elleni ügy volt az egyike azoknak, amelyeknek a bizonyítékait a raktárba bejutó személyek átkutattak, konkrétan a Slobodan Kašćelannal, a csoport egyik legfőbb vezetőjével kapcsolatos bizonyítékok érdekelték a hívatlan vendégeket.

A behatolók hozzányúltak ahhoz a drónhoz (drónokhoz) is, amely(ek) a kavači klán 17 tagja elleni vizsgálat részét képezik. A vizsgálat a škaljari klán két vezetőjének meggyilkolása miatt indult, az egyiküket, Jovan Vukotićot várandós felesége és kiskorú lánya szeme láttára ölték meg Isztambulban.

Ha viszont az átvitt és szó szerinti értelemben végzett földalatti tevékenységnek az volt a célja, hogy kokaint lopjanak a bírósági raktárból, akkor eltévesztették a helyiséget, így viszont nem merül fel, hogy volt valaki, aki belülről segítette ennek a bűncselekmény elkövetését.

A rendőri vezető úgy fogalmazott, hogy személy szerint ő sem tudja, hogy hol örzik a kokaint, de ha tudná, akkor sem mondaná meg.

A megbízott rendőrigazgató azt is kijelentette, hogy a podgoricai felsőbíróság telephelye alatti alagút ásásában gyanúsítottakat több bűncselekmény elkövetésével vádolhatják meg, mint például bűnszövetség létrehozása, nyomozás akadályozása és minősített lopás, a megbízók pedig – ha egyszer netalán a nyomukra jutnak – még súlyosabb vádakkal találhatják magukat szemben.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava