Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Montenegró

STRATÉGIAI KAVARÁS: Kiutasítottak egy orosz diplomatát Montenegróból

orosz nagykovetseg montenegro
Az orosz nagykövetség podgoricai épülete (Forrás: Orosz Nagykövetség, Facebook)
Olvasási idő: 3 perc

A kormány kiutasított egy orosz diplomatát. A podgorica Pobjeda napilap és hírportál szerint Viktor Antipinról van szó, aki a podgoricai orosz alkalmazottja. A Nyugathoz húzó balkáni kis ország állítása szerint Viktor Antipin nem diplomata, hanem hírszerző – az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR) alkalmazottja.

Oroszbarát fordulat?

Antipint a montenegrói kormány/külügyminisztérium nemkívánatos személynek nyilvánította, és elrendelte számára, hogy 72 órán belül hagyja el az országot – írja a Pobjeda podgoricai napilap.

A montenegrói külügyminisztérium pénteken a diplomata nevének említése nélkül közölte, hogy kiutasítására a montenegrói biztonsági szervek információi alapján került sor.

Antipin állítólag titokban találkozott a montenegrói parlament ével, Strahinja Bulajićtyal, aki a Pobjeda forrásai szerint kitartóan elutasítja a parlament következő ülésének összehívását, mert az orosz titkosszolgálati ügynökök “erre kérik”. Helyi médiajelentések szerint Bulajić ezzel akadályozza, hogy Dritan Abazović volt -helyettes, megbízott miniszterelnök átvegye a kormányzást az országban.

Strahinja Bulajić, a szerb- és oroszbarát Demokratikus Front (Demokratski front) magas rangú tisztségviselője, aki azt követően vette át a montenegrói parlament vezetését, miután február elején menesztették az előző öt, Aleksa Bečićet, a centrista Demokratikus vezetőjét.

A Pobjeda forrásai szerint a Bulajićtyal folytatott beszélgetések tehát nem csak információszerzés céljából történtek, ezek által Moszkva ugyanis politikai utasításokat közvetített egyes montenegrói politikai szereplők irányába.

Bulajić közölte is, hogy nem szándékozik hamarosan kitűzni az új parlamenti ülés időpontját, és jogi felhatalmazásaival élve a elejére halasztja a következő ülést. Így még néhány hónapig technikai mandátumban maradna Zdravko Krivokapić február elején leváltott kormánya.

A kormányzás átvételére így még “egy kicsit várnia kell” a montenegrói albán származású Abazovićnak, aki korábban kisebbségi kormányt alakítását jelentette be, amelybe a kisebbségi pártokat is bevonná, de a parlament ülésének elodázása miatt ehhez csak nyáron kaphat megerősítést.

Titkosszolgálati politizálás

A podgoricai Pobjeda úgy tudja, hogy a montenegrói régóta rendelkezik információval Antipinról és egy másik orosz férfiról, Alekszandr Perisovról, kapcsolataikról, tevékenységükről és találkozóikról.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A Nemzetbiztonsági Ügynökség munkatársai régóta rendelkeznek információval Antipinról és Perisovról, évek óta megfigyelés alatt állnak, mert feltételezték róluk, hogy ellenséges tevékenységet folytatnak a montenegrói állammal szemben, és veszélyt jelentenek Montenegró euroatlanti orientációjára

– közölte a lap informátora.

A Pobjeda értesülései szerint Dejan Vukšić titkosszolgálati vezető, bár minden információ birtokában volt a két orosz titkosszolgálati tiszt tevékenységéről, az információkat nem osztotta meg a leköszönő miniszterelnök-helyettessel és a biztonsági szolgálatok koordinátorával, Dritan Abazovićtyal, aki azonban ennek ellenére értesült a két orosz férfi tevékenységéről.

A podgoricai lap a hetekben azt írta, hogy az Orosz Föderáció hírszerzése széles körű és intenzív kampányt indított annak érdekében, hogy minden munkatársukat – a politikai világától kezdve, a szerb ortodox egyházon keresztül egészen a médiáig – megmozgassák, és ezzel Montenegrót visszahelyezzék az orosz befolyás alá, s így megoldják a “montenegrói kérdést”.

Az orosz diplomatákat közben támogatásáról biztosította Marko Milačić, a jobboldali populista Igazi Montenegró (Prava Crna Gora) elnevezésű párt vezetője, aki az ország katonai semlegességéért küzd, és ellenzi Montenegró -tagságát, ami igencsak hasonlít a szerbiai elképzelésekhez, ezek után már nem is csoda hogy közeli barátságra törekszik Szerbiával, és sürgeti a “tradicionális kapcsolatok” felújítását Oroszországgal.

A Pobjeda beszámolója szerint Milačić rajong Vlagyimir Putyin orosz elnökért, és közel áll a Montenegróban működő orosz struktúrákhoz, pártját is orosz támogatással hozta létre, ebben állítólag Boro Đukić Oroszország montenegrói tiszteletbeli konzulja volt segítségére, aki az Igazi Montenegró egyik alapítója. Milačić korábban a irányítása alatt álló Szputnyik hírportálnak dolgozott, amelyet az utóbbi napokban sok országban “vontak ki az internetes forgalomból”.


Montenegró ügye tehát korán sincs lejátszva, betagosításával a NATO ugyan egyelőre elzárta Oroszországot a Balkán tengeri úton történő elérésétől, ami fájó lehet Szerbia számára is, és ezért érkeznek időnként ilyen-olyan hírek a montenegrói politikai huzavonáról, Montenegró ugyanis – ha másért nem is – de geostratégiai szempontból mindenképpen különösen fontos ország – főleg mostanában.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: