Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Szerbia

MINDENNAPI NACIONALIZMUS: Boldog új évet kívánt a bosnyákoknak az újabb népírtásra buzdító dalt éneklő szerb rendőr

MINDENNAPI NACIONALIZMUS: Boldog új évet kívánt a bosnyákoknak az újabb népírtásra buzdító dalt éneklő szerb rendőr az eneklo rendor
(Forrás: Sandžak PRESS)

Olvasási idő: 3 perc

Vukovár és Srebrenica megismétlődését vetítette előre egy újabb népírtásra buzdító dal éneklésével egy szerb rendőr, aki fia születését ünnepelte a boszniai és a montenegrói határ közelében lévő Pribojban. Az ügy azért is kellemetlen, mert a szerb belügyminiszter éppen aznap nyilatkozta, hogy a szerbiai rendőrség 2022-ben már európai színvonalú lesz, néhány nappal korábban pedig Ana Brnabić miniszterelnök beszélt arról, hogy szerb nacionalistának vallja magát. A “rendőri túlkapás” nehéz helyzetbe hozta Aleksandar Vučić szerb államfőt is, aki az előző esztendő utolsó napjaiban kampányolt a többségében, közel 80%-ban bosnyák lakosságú Sjenicában is.

Három Srebrenicáért fohászkodtak

A Facebookon kért bocsánatot bosnyák nemzetiségű honfitársaitól az a szerb rendőr, aki fia születését újabb népirtásra történő uszítással ünnepelte, amikor egy szerb nacionalista dalt énekelve azt kérte Istentől, hogy a szandzsáki Sjenica legyen az új Srebrenica, a terület központjának számító Novi Pazar pedig az új Vukovár.

A fiúgyermek születésének különös jelentőséget tulajdonítanak a patriarchista jegyeket is mutató szerb társadalomban, amit a mostanában Magyarországon is egyre népszerűbb “tejfakasztó” jellegű ivászatokkal ünnepelnek meg. Ez történt ezúttal a szerbiai Pribojban is, ahol helyi szerb rendőrök ünnepeltek együtt az örömködő apával.

A volt Jugoszláviában és a jelenlegi Szerbiában is gyakorlatnak számít, hogy az albán vagy a bosnyák kisebbség által lakott települések rendőrségét általában szerbek vezetik, és hogy az állomány többsége a lakosság nemzeti összetételét nem tükröző módon a szerbek közül kerül ki, ami sok esetben akár a Vajdaságra is vonatkoztatható.

Ennek két oka is van, az egyik az, hogy a szerbiai rendőrségbe ímmel-ámmal fogadnak be kisebbségieket, a másik pedig az, hogy a kisebbségiek ímmel-ámmal azonosulnak azzal a gondolattal, hogy “szerb rendőrként” éljék le az életüket egy félnacionalista vagy éppen nacionalista jeleket is felmutató erőszakszervezetben. Ellenpéldák persze mindenütt vannak.

A dalt éneklő szerb rendőrök ezúttal istenhez fohászkodnak azért, hogy a számukra oly kedves Srebrenica háromszor ismétlődjön meg, és ezzel kapcsolatban nevezték meg a két legfontosabb szandzsáki várost, Sjenicát és Novi Pazart.

Boldog új évet, bosnyák honfitársak!

A nacionalista kilengésért a Facebookon kért bocsánatot a bűncselekmény elkövetője, miután az ilyen cselekedet elvben bűncselekménynek számít, ami persze nem jelenti azt, hogy ez a gyakorlatban is beigazolódik.

Tisztelt honfitársaim, nekem, aki soknemzetiségű környezetben nőttem fel, és itt élek, sok bosnyák barátom van, szeretnék elnézést kérni mindenkitől, akit megbántott az este elhangzott, nagyon rossz üzenetet hordozó dal. Kifejezetten sajnálom a hangulatkeltést, amellyel (egyesek) eltúlozzák a helyzetet, és még rosszabb hangulatot igyekeznek gerjeszteni, mint ez a dal, amelynek ezen az ünneplésen, de másutt sem kellett volna elhangoznia

– írta a fia születését ünneplő Dragan Zeković szerb rendőr, aki valójában csak áldozata annak a “ha nem is uralkodó, de mindenképpen létező néphangulatnak”, amely kitermeli az ilyen és ehhez hasonló dalokat, rigmusokat, mert hogy az biztosra vehető, hogy a “dalocskát” nem a helyszínen költötték.

A bocsánatkéréssel kapcsolatban még az is felvetődhet, hogy mi teremthet rosszabb hangulatot egy közösségben, mint a népirtásra történő uszítás, ami nem csak szerbiai, hanem más balkáni környezetekben is előfordul tejfakasztó buliknak álcázva.

Az “éneklő rendőr” a Facebookon történt megszólalást arra is kihasználta, ha már ismét megnyilvánult, hogy civilizált módon is köszöntse “bosnyák barátait” az új esztendő alkalmából.

Mindenkinek jó egészséget és sok sikert kívánok az újévben, főleg bosnyák barátaimnak, azzal az ígérettel, hogy a jövőben az ilyen dalok hallatán a zene kikapcsolásával reagálok. Minden jót!

– üzente a Facebookon Zeković, aki a jelek szerint nincs tisztában bűne súlyosságával, miután reméli, hogy megmarad rendőrnek, vagyis ezentúl még lesz olyan helyzetben hogy a zene kikapcsolásával reagáljon.

Az ügy szépséghibája, hogy az elkövetően kívül a helyszínen több szerb rendőr is tartózkodott, akik nem a zene kikapcsolásával reagáltak az uszító dal felcsendülésére. A jelek szerint a vendéglőben nem voltak bosnyákok, netalán bosnyák származású rendőrök, akik esetleg cselekedtek volna, vagyis cselekedni mertek volna a szignifikáns szerb rendőri jelentlét ellenére.

Arról nem is szólva, hogy miután a jelenlévő rendőrök hivatalból nem tettek feljelentést, akár bűnpártolással is vádolhatók.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

MINDENNAPI NACIONALIZMUS: Boldog új évet kívánt a bosnyákoknak az újabb népírtásra buzdító dalt éneklő szerb rendőr balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás