Connect with us

Szerbia

MEGVEGYÉK VAGY MEGBUKTASSÁK? A szerb államfő az ellenzék főalakját vádolta meg a tüntetések megszervezésével, de van ott más is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

thats all
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Szerbiában fokozódik a helyzet és a káosz. Szinte folyamatossá váltak az Ökológiai Felkelés + lelkes önkéntesek + még valakik által szervezett kormányellenes megmozdulások, amelyeknek a résztvevői a szabácsi megmozdulásokon feltűnt verőlegények megbüntetését követelik, természetesen a referendumról és a kisajátításról szóló törvény visszavonása mellett. Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a belgrádi metró építési munkálatait megtekintve közben azt mondta, hogy a “szerbiai köznép”, mondjuk az emberek felháborodva fogadták a Dragan Đilas ellenzéki vezető hívei által az elmúlt napokban szervezett útlezárásokat. A címben feltett kérdésre a helyzetelemzést követően adjuk meg a választ.

Kisebbségi terror

A folyamatossá váló szerbiai megmozdulások közepette a szerb államfő leegyszerűsítette a helyzetet, és Dragan Đilas ellenzéki vezetőt, a Szabadság és Igazság(osság) Pártjának elnökét, illetve annak híveit vádolta meg az országban kialakult felfordulás előidézésével, mert (a közvélemény/nyilvánosság előtt még mindig) őt tartja legnagyobb ellenfelének, aki kisebbségi terrort folytat az országban, mivelhogy Vučić szerint az ellenzék kisebbségben van.

Szerbiában lassan a kilencvenes évek hangulatát idéző helyzet alakul ki, bár az ellenzék egyelőre közel sincs olyan erős, mint annak idején volt: egyelőre nem tud több százezres tömegeket megmozgatni. De megkezdődött a felvértezése, és ezzel együtt a lakosság kondicionálása a Vučić elleni felkeléshez, forradalomhoz, vagy nevezzük bárminek a szerb elnök tervezett eltávolítását.

A szerb elnök észlelte a veszélyt, amely nem csak azért fenyegeti, mert koronavírus és miegymás, hanem azért is, mert távozott a politikai színtérről két nagy nyugati támogatója, bár lehet, hogy ez egy kicsit túlzás, Donald Trump volt amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár. Nehéz megítélni, hogy mennyire patronálták, de legalább hagyták élni, vagyis nem akarták mindenáron megbuktatni.

Szerbiában tehát megindult a nagy Ökológiai Felkelés, vagy az akármilyen forradalom, amely zsigeri rakciókat váltott ki a belgrádi kormányzatból, és annak egyszemélyi vezetőjéből Aleksandar Vučićból, aki gyorsan a tömegek nyelvére képezte le a helyzetet, Dragan Đilas ellenzéki vezetőt vádolva meg minden rossz előidézésével, vagyis kijelölte az ellenséget, akire minden “verbális médiafegyverből” tüzelni kell.

Ennek egyik nagy kaliberű, gyorstüzelő ágyúja a belgrádi Informer, amely szerint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy az “egyszerű nép”, olyan felháborodással tekint a “đilaszisták” (ez hamarosan egy új fogalom lesz) által szervezet útlezárásokra, hogy azt elmondani sem lehet.

– Akkora a felháborodás, hogy Önök azt felfogni sem tudják. Tegnap este megszondáztuk (ellenőriztük) a közvéleményt. Akkora az egyszerű emberek felháborodása Szerbiában azzal kapcsolatban, amit az utóbbi napokban tettek, hogy azt leírni sem tudom

– nyilatkozta a “szerbelnök” most éppen a belgrádi metró építési területére látogatva, de a helyszín ezúttal kevésbé fontos, elmondja ezt még sokszor, és bárhol, ahol mikrofont lát.

– Arra kérem az embereket, hogy tanúsítsanak visszafogottságot, zárják csak le (az ellenzékiek) az utakat, annak is vége lesz egyszer. A dolog a választásokon oldódik meg. A demokrácia az, amikor az emberek ceruza és papír segítségével mutatják meg, hogy kit akarnak támogatni, és kit nem

– jelentette ki a szerb államfő, aki ehhez hozzátett még egy mondatot, ezzel a cikk záróakkordjaként, kicsit lejjebb, bővebben is foglalkozunk, Vučić ugyanis pontosan tudja, hogy honnan fúj a szél, és hogy ebben a sakkjátszmában Đilas, vagy bármelyik ellenzéki politikus ugyanolyan figura, mint ő.

A többiek is tudják

Persze, hogy a többiek is tudják, csak hát az a feladat, hogy hülyíteni kell a népet, és a modern IT-fejlődésnek köszönve ehhez megvannak az eszközök, a zöld, vagy a bármilyen színű forradalomhoz ugyanis szükség van a népre, mert hogy nép nélkül nincs forradalom, azért hivatkozni is kell rá.

Ezt tette Dragan Đilas, a fent már említett ellenzéki vezető is, aki a második legnagyobb szerbiai városban Nišben “nyilatkozta el magát”, a helyszín ezúttal sem túlzottan fontos, összpontosítsunk inkább arra, ami történik – az pedig a nép bekerítése – erre nem csak Vučić tesz kísérletet, hanem az ellentábor is, mivel a Szabadság és Igazság(osság) Pártjának elnöke kijelentette az említett helyen: “teljesen biztos abban, hogy a szerb állampolgárok többsége már nem támogatja a kormányzó Szerb Haladó Pártot”, és hangsúlyozta, hogy a tavaszi választások után normális életet és stabilitást biztosítanak az embereknek.

– Nehéz helyzet alakult ki Szerbiában, ez rossz hír, a jó hír viszont az, hogy már csak alig több, mint négy hónapig tart. Nem azért fogtak össze az ellenzéki pártok, és nem azért szólítottuk fel szavazásra a másmilyen életre vágyó embereket, hogy menjenek el szavazni, mert képviselők szeretnénk lenni, hanem annak a gondolatával egyesültünk, hogy minden szinten győzünk

– hangozta az ellenzéki vezető múlt hét végén, és a mondottakhoz még hozzátette, hogy ők mindig is a népakaratot követték. Persze, mi mást?

– Előző alkalommal az emberek azt követelték, hogy az ellenzék bojkottálja a választásokat, most viszont azt követelik, hogy menjenek el szavazni, ezért az ellenzék beáll a Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke, Marinika Tepić mögé az általa vezetett listán, és harcol a győzelemért

– szögezte le a legfőbb ellenzékinek tartott szerb politikus, aki ígéretet tett arra, hogy győzelmük esetén törvényt hoznak a vagyon eredetének kivizsgálásáról, a szervezett bűnözés elleni ügyészség létrehozásáról, támogatják a hazai vállalkozókat, és nem adnak többezer eurót a külföldi vállalkozóknak minden általuk alkalmazott munkás után.

Hosszú, forró tél

A hosszú téli esték ezúttal nem lesznek tele unalommal Szerbiában, mert mindenki a választásoknak nevezett ütközetre készül a maga balkáni módján, külföldi segítséget remélve.

Aleksandar Vučić Szocsiban tett látogatása óta már tudjuk, hogy Oroszország, és személyesen Putyin elnök kit támogat.

– Szeretnék köszönetet mondani azért a személyes hozzájárulásért, amelyet az orosz-szerb barátság fejlesztéséért tesz, és remélem, hogy ezt a szerb választók is értékelni fogják, sok szerencsét kívánok Önnek ezeken a választásokon

– jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök ennél egyértelműbb táviratot nem is küldhetett volna a szerb szavazóknak, majd közölte, hogy a következő fél évben 270 dolláron tartja a gáz ezer köbméterenkénti árát, vagyis ugyanannyiért adja, mint Fehéroroszországnak.

Putyin tehát ezzel azt üzente a távolból, hogy addig lesz olcsó gáz a magát egyéként a “semlegesség lázálmába” ringató Szerbiának, amíg Vučić az elnök, gondold meg hát azt a zöld/színes forradalmat jól, kedves szerbiai szavazó!

A szerbiai málna ára

Megvan tehát, hogy Oroszország kinek az oldalán áll, ezután már csak az a kérdés, hogy az Egyesült Államok kit támogat, mert hogy, ahol oroszok ólálkodnak, ott valamelyik bokorból biztosan előugrik a színes ruhákba bújtatott, és az amerikaiak által megtámogatott “kvázi népakarat”.

Elég csak arra gondolni, hogy Dragan Đilas november elején látogatott Wasgingtonba, ahol Gabriel Escobarral, az Egyesült Államok új balkáni megbízottjával találkozott, vagyis Washington ugyanezen a csatornán keresztül (is) értesült a szerbiai fejleményekről, és még az a veszély sem fenyegetett, hogy esetleg a “szerbelnökhöz” hasonlóan, ők is lehallgatások áldozatai lesznek.

Tehát nyugodtan beszélgethettek. Đilas az Amerika Hangja szerb adásának nyilatkozva ugyan igyekezett elhárítani a gyanúsítást/feltételezést, miszerint azért utazott az Egyesült Államokba, hogy segítséget kérjen az ottani kormánytól. Ne gondoljuk azonban, hogy a szerbiai málna árát beszélte meg vendéglátóival, ha ellenzéki győzelem esetén az Egyesült Államok netalán nagy mennyiségben venne belőle.

Cikkünk elején említettük, hogy ami most Szerbiában történik, az igencsak kezd emlékeztetni a kilencvenes évekre, amikor – ma már szinte nyílt titok – az amerikai titkosszolgálatok és a Soros György által finanszírozott Otpor + minden jó érzésű, de a nagypolitikai összefüggésékkel nem törődő szavazó végül megbuktatta Slobodan Milošević rezsimjét.

Aligha kell mondani, hogy a módszer nem ismeretlen a “szerbelnök” előtt sem, hiszen már akkor azon az oldalon állt, akiket az amerikaiak a történelem süllyesztőjébe akartak küldeni, és ezt meg is tették kisebb-kevesebb sikerrel. Tehát Aleksandar Vučić ismeri a módszereket, amelyek világméretű alkalmazásának az úgynevezett “színes forradalmak” alkalmával lehettünk szemtanúi Grúzia, Ukrajna + Arab Tavasz & satöbbi esetében, amikor az Otport már CANVAS-nak hívták.

Erre utalt az az egy-két mondat, amelyet a szerb államfő kijelentéséből az előbb lecsíptünk, és amely így hangzott:

– Ez jelentős külső befolyásra utal. Egy sor elemzést látnak majd arról, hogy mindez mennyi pénzbe kerül, hogy honnan származik, és, miért

– mondta Vučić, aki gúnyos megjegyzést tett Viola von Cramon- Taubadel uniós képviselőre is, aki nemrégiben bírálta Várhelyi Olivér, bővítési biztost, mert “felvizezte” a Szerbiáról szóló országjelentést. De ez már egy másik történet, aminek kibontása több időt venne igénybe.

Ennek a történetnek az a lényege viszont az, hogy Washington eldöntötte, hogy nem veszi meg, hanem inkább megbuktatja Aleksandar Vučićot. A Donald Trump által vezetett amerikai adminisztráció az első megoldásra hajlott, igaz, elég későn, ugyanakkor rövid idő alatt szép eredményeket ért el, tehát – minden előzetes híreszteléssel ellentétben – van az a pénz, amelyért a “szerbelnök” megvásárolható. Az amerikai elnökváltást követően a demokratákkal együtt visszatért az Madeleine Albright nevével fémjelzett “matuzsálemi külpolitika”, amely úgy véli, hogy ugyanazokkal az eszközökkel félre lehet tenni Aleksandar Vučićot, mint amellyel hosszú küzdelem árán Slobodan Miloševićet sikerült immár több mint húsz évvel ezelőtt.

Ennek még lesz folytatása, itt még nem lehet kiírni, hogy “That’s all Folks!”, mint a “bolondos dallamokban” például Cucu malac estében.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava