Connect with us

Koszovó

A GRIZZLYMEDVE BŐRE: Lassan körvonalazódnak a Belgrádban megnyitott DFC iroda befektetési szándékai

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2020 09 24 204136
A cikk meghallgatása

Milliárdnyi ígéretes dollárok repkednek a tárgyalóasztalok felett azóta, hogy a szerb kormány egyeztetéseket folytat az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) küldöttségével. Mint ismeretes, Donald Trump különítménye hétfőn landolt a szerb fővárosban, majd kedden jelképesen megnyitották a nyugat-balkáni irodát, ahonnan a jövőben irányítani kívánják a washingtoni gazdasági megállapodás által felvázolt befektetéseket. A szerb közvélemény érdeklődéssel figyeli a fejleményeket, az eddigiekben ugyanis csak találgatni lehetett, hogy mi is kerül a szerb konyhára az amerikai kamrából.

Az első kézelfogható eredmény

A történet egy hónapja kezdődött, amikor a szerb sajtó kormánypárti része szeptember 4-ig visszafelé számolta a napokat.

Akkor került sor ugyanis a “történelmi eseményként” beharangozott találkozóra Szerbia és Koszovó képviselői között, amerikai közvetítéssel.

A mára már többszörösen Nobel-békedíjra jelölt Donald Trump amerikai elnök ugyanis gazdasági megállapodással kívánta a maga karámjába terelni az évtizedek óta viszálykodó szerbeket és albánokat.

A kölcsönös elismerésre vonatkozó érveket és ellenérveket leszámítva mindkét fél eredményesnek vélte a Fehér Házban lezajlott eseményeket, ám részleteket senki sem árult el a megkötött egyezségről.

Aleksandar Vučić szerb elnök a találkozót követően csak annyit mondott, hogy élete egyik legnehezebb tárgyalásán van túl, amelynek sikerességét senki sem vonhatja kétségbe.

Hozzátette azonban: konkrétumokat csak akkor árulhat el, amikor Belgrádban tárgyalnak a DFC-képviselőivel.

Tehát szeptember 4-én az egyetlen kézelfogható eredmény az a golyóstoll volt, amelyet Vučić a történelmi pillanatban kapott ajándékba Trumptól.

Épülhet a Béke, kölcsönből

Nem sokkal később ismét visszhangzott egyet a szerb média világa a hírtől, hogy Zorana Mihajlović szerb közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter “befektetési bummnak” értékelte az amerikai támogatással megvalósuló Béke autópályát.

Ekkor hangzott el először az azóta is emlegetett 4 milliárd dollár érkezése, az viszont nem derült ki, hogy az emeletes tortából melyik emelet jut Belgrádba, és melyik Pristinába.

Ami viszont konkrétan terítékre került, az a Ništ és Pristinát összekötő Béke autópálya megépítése: kiderült ugyanis, hogy a 2016-ban beharangozott projekt a washingtoni egyezmény alapján a hab a tortán.

– A 920 milliós tervezett értékű befektetést egyébként az Európai Unió is támogatja, a Ništől Pločnikig vezető 33 kilométeres szakasz megépítésére ugyanis 40 millió eurót különítettek el, az Európai Befektetési Bank kölcsönein keresztül pedig további 100 milliós költségkeretet biztosítottak a Béke autópálya első szakaszának megvalósítására

– részletezte Mihajlović.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a Washingtonban megkötött gazdasági megállapodás tartalmazza a Ništ és Pristinát összekötő vasútvonal megépítését, valamint a Pristina- Merdare vasútvonal lefektetését is.

A bejelentést követő napon az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) és az Amerikai Export- Import Bank (EXIM) ügyvezetői aláírtak egy szándéknyilatkozatot a szerbekkel és az albánokkal, aminek értelémében támogatni kívánják a Béke autópálya kiépítését Niš és Pristina között.

Csakhogy!

Az amerikaiak közleményükben kiemelték, hogy az aláírt dokumentumnak nincs kötelező jellege, a támogatásról szóló hivatalos szerződés megkötéséig ugyanis még számos teendő maradt hátra.

A grizzlymedve bőre

A nagy beharangozások köteleztek a folytatásra, ám tények hiányában nehéz volt fenntartani a közvélemény érdeklődését.

Szerb szakértők fejtették ki véleményüket a médiában az amerikai terjeszkedés hatásáról a korábban egyeztetett kínai befektetésekre, elemezték a DFC 60 milliárd dolláros alapjának lehetőségeit, de a befektetési összegek továbbra is a titkok kamrájában maradtak, amely ezúttal nem az első emeleti lányvécéből nyílik.

És aztán eljött a várva várt nap.

Hangzatos kijelentésekből az iroda virtuális megnyitóján sem volt hiány, kezdve a 140 éves kereskedelmi barátságtól egészen addig, hogy “az igazi jövő ott van, ahova az amerikaiak beteszik a lábukat”.

De ennél egy kicsit több is történt.

Aleksandar Vučić államfő bejelentette: Richard Grenell, az amerikai elnök különmegbízottja megígérte neki, hogy az 1999-ben szétbombázott védelmi minisztérium és vezérkar épületének felújítását is támogatja a DFC.

Tehát volt ok az ünneplésre.

A DFC belgrádi irodájának megnyitását követően a szerbek és az amerikaiak közösen énekelték, hogy Alabama és West Virginia, meg hogy “country roads”.

Egyelőre azonban csak ígéretek vannak, és lehet, hogy az érintettek egy kicsit előre ittak a grizzlymedve bőrére.

Fotó: Instagram

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava