Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Európai Unió

A MEGBÍZATÁS FELÉN: Barátkozik Izraellel és az Egyesült Arab Emírségekkel, miközben az uniós politika egyik kedvence

micotakisz
Olvasási idő: 3 perc

 
Két éve, 2019 nyarán került hatalomra a jobbközép, liberális Új Demokrácia párt Görögországban. Kiriákosz Micotákisz kormányának több kihívást sikeresen kezelve sikerült megváltoztatni a 2010-es évek elején kialakult negatív képet Görögországról, s az akkor sereghajtóból az Európai Unió eminens diákja lett. A kétéves időszak mérlege következik.

Dinasztikus vonások

Az Új Demokrácia a szavazatok közel negyven százalékát megszerezve maga mögé utasította Aléxisz Cíprasz baloldali Szirizáját (a görög választási rendszer a legerősebb pártnak automatikusan 50 mandátumot ad a stabilabb kormányzás érdekében, így jelenleg 158 parlamenti hellyel rendelkezik a 300 fős törvényhozásban).

Ciprasz első és második kormányának (2015 január-szeptember, 2015-2019) első évei főleg az uniós pénzügyi mentőcsomag körüli vitáitól voltak hangosak, később pedig a migrációs válság kezelésétől vagy annak elmaradásától, így Görögország megítélése nem számított túl fényesnek a nemzetközi közösségen belül.

Úgy tűnik viszont, hogy Micotákisznak sikerült megváltoztatni Görögország imázsát.

A Harvardon és Stanfordon végzett Micotákisz, aki évekig dolgozott egy vezető tanácsadó cégnél az Egyesült Királyságban, kiválóan beszél angolul, németül és franciául, mindeközben nagyon jól kiismeri magát a nyugati gazdasági-politikai körökben.

Nem is akármilyen családból származik, hiszen apja, Konsztantinosz Micotákisz az ország miniszterelnöke volt 1990 és 1993 között, de távoli rokonságban áll a 20. század első felének emblematikus miniszterelnökével, Elefterosz Venizelosszal is.

Ilyen háttér mellett talán nem meglepő, ha nemzetközi ügyekben jól érvényesíti országa érdekeit. Valóban, a beszámolók szerint az uniós politika egyik kedvence.

Külpolitikai csapdák

Pedig külpolitikai kihívásokból akadt bőven, de ezek ügyes kezelése javította nemzetközi pozícióját. Ennek legkomolyabb próbáját a tavaly február végi – márciusi menekültválság jelentette, amikor a török hatóságok az akkoriban zajló idlíbi török beavatkozás népszerűségcsökkentő veszteségeinek elkendőzésére a már korábban is emlegetett menekültkártya kijátszása mellett döntöttek.

Az edirnei átkelők felé meginduló menekültoszlopokat viszont a görög hatóságok sikerrel feltartóztatták, így a 10-15 ezer Görögországba igyekvőből alig pár száz tudott átjutni, ezzel növelvén az amúgy is bevándorlásellenes húrokat pedző miniszterelnök népszerűségét.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az Európai Unió kiállt Görögország mellett, amely újabb támogatást kapott a határok megerősítésére, az Evrosz (Marica) folyó mentén meg is indult 27 km-es, öt méter magas acélfal építése a meglévő 12,5 km kerítés mellé.

A menekülthullámnak végül a COVID-19 érkezése vetett véget. Noha sűrítették a partiőrség ellenőrzéseit, megerősítették a szárazföldi határokat, alapvetően a világjárványnak köszönhető, hogy az illegális határátlépések számát illetően Görögország egy nyugalmasabb periódusba került.

A görög-török viszony 2020 nyarán azonban ismételten felforrósodott, amikor a törökök a görög felségvizek egy részét magukénak vindikálva (földgázt kereső) kutatóhajókat küldtek a Krétától keletre lévő területekre.

A komoly feszültséget kiváltó ügyben – amelyben görög és török hadihajó is összeütközött – az Európai Bizottság, Franciaország és az Egyesült Államok is kiállt Athén ügyben végül az izolációba kerülő Törökország visszavonulásával járt.

Ankara 2021 januárjától kezdve újraindította a tárgyalásokat, egy alapvetően jó hangulatú találkozón a júniusi NATO-csúcs alatt Micotákisz és Erdoğan török államfő egyeztetni is tudott a vitás kérdésekről.

Geopolitikai szerep

Görögország okos politikával sikeresen felérétkelte geopolitikai szerepét: a török kihívásra a ciprusi, az izraeli és az egyiptomi kapcsolatok erősítésével válaszolt, ráadásul Ankara nagy közel-keleti ellenfelének számító Egyesült Arab Emírségekkel is védelmi szerződést írtak alá.


A francia fegyvervásárlások pedig az EU legnagyobb Földközi-tengeri hatalmának jóindulatát is biztosították.

Azonban ez a folyamat nem Micotákisszal kezdődött: a Ciprasz-kormány még 2018-ban, a Preszpa-tónál aláírt egyezménnyel rendezte a több mint két évtizedes névvitát (Észak-)Macedóniával, amit ellenzékből Micotákisz hangosan kritizált; miközben az energetikai-védelmi közeledést elindította a kelet-mediterráneumi szomszédok felé, amit az Új Demokrácia nagy lendülettel folytat.

Belpolitikailag szintén sikeresnek tűnik a kormány: a COVID-19 járvány első hullámát példásan kivédték, illetve az azóta hozott megszorító intézkedések hatására is sikerült aránylag kezelhető szinten tartani a megbetegedések számát.

A több mint 10,5 milliós lakosságú országban közel 450 ezren kapták el a vírust, s közel 13 ezer ember veszítette életét.

A görög kormány ráadásul az uniós védettségi igazolvány egyik kezdeményezője volt – a bajban lévő turizmus megmentése azonban akadozik az utóbbi hetekben gyorsan növekvő esetszámok miatt.

A gazdasági recesszióba került országnak (a GDP több mint 8 százalékkal csökkent tavaly) viszont jól fog jönni a 30,5 milliárd eurós csomag, amit a helyreállítási alapból sikerült kialkudnia Athénnak.

Az eminens kormányt kritikák is érik, júniusban komoly tüntetésekre került sor a munka törvénykönyvének módosítása miatt, amely a kritikusok szerint sokkal rosszabb helyzetbe hozza a munkavállalókat, s a cégeknek kedvez.

Szintén sokan nehezményezték a sajtót ért megszorításokat, hiszen nehezebbé vált a tüntetésekről vagy éppen a menekültekről való tudósítás, ahogy a különböző görög szigeteken lévő menekülttáborok áldatlan állapotai miatt is sokan bírálják Micotákiszt.

A kritikák ellenére azonban úgy tűnik, a közvélemény egyelőre meg van elégedve az Új Demokráciával és a kormánnyal, amely a népszerűségi listákon toronymagasan vezet a többi párt előtt.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: