Connect with us

Görögország

ÁTTÖRÉSI KÍSÉRLET: A görög-török határon ismétlődik meg a tompai forgatókönyv, Bulgária megerősítette a határait

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

evrosz hatar
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A görögök és a bolgárok azt követően erősítették meg a keleti határokat, hogy a törökök közölték: nem tartják tovább vissza az országban tartózkodó menekülteket és migránsokat. A bejelentést megelőzően heves harcok robbantak ki a szíriai Idlíb tartományban, ahol február 27-én a Tahrir as- Sám dzsihadista fegyveres koalíció támadást indított a szíriai hadsereg állásai ellen. Erre válaszul a damaszkuszi kormányhadsereg tüzet nyitott a támadókra. A szélsőséges fegyveresek mellett 33 török katona is áldozatul esett a harcoknak. Ennek ürügyén az ankarai vezetés a menekültek és a mingránsok be- és továbbengedése mellett döntött. A legfrissebb jelentések szerint most a görög-török határon ismétlődik meg a tompai forgatókönyv.

A török rendcsinálás ára

Néhány nappal ezelőtt Leszbosz és Híosz szigetén is tüntetések voltak, mert az athéni kormány úgy döntött, hogy új befogadó központokat létesít a térségben.

Görögországi beszámolók szerint a regionális kormányzó és a sziget egyik elöljárója is csatlakozott az úttorlaszokat építő demonstrálókhoz.

Ez nem is meglepő, hiszen a Törökország közelében lévő földdarabok valójában börtönszigetekké váltak, és nem lenne tévedés, ha “Migráns-szigetek” néven kerülnének be a földrajzkönyvekbe.

Az öt-hat szigeten lévő központok eredetileg 6,2 ezer személy befogadására alkalmasak, az ott tartózkodó migránsok száma azonban meghaladja a 42 ezret, ami hétszeres túlterheltséget jelent.

Ez az arány érvényesül a Leszbosz szigetén lévő, és eredetileg 3 ezer fő befogadására alkalmas Moria befogadó központban is, ahol jelenleg 19 ezer ember tartózkodik.

A görög szigeteken tartott tüntetésekre hamarabb megérkezett a válasz Ankarából, mint Athénból, Recep Tayyip Erdoğan török elnök ugyanis bejelentette, hogy a szíriai harcok eldurvulása miatt rászabadítja a migránsokat Európára.

Hogy a két dolog között mi az összefüggés, az csak ő tudja, hacsak nem az, hogy Erdoğan Európával akarja megfizettetni a szíriai “török rendcsinálás” árát.

Gumicsónakok és autóbuszok

Törökország tehát úgy döntött, hogy keleten és nyugaton is megnyitja a határait.

A török hatóságok a Middle East Eye elnevezésű hírportálnak megerősítették, hogy 72 órára, vagyis három napra megnyitják a szíriai határ egy részét is, hogy szabad átjárást biztosítsanak Európa felé a Szíriából érkező menekülteknek.

Törökországban jelenleg 3,6 millió szíriai menekült tartózkodik, és az ankarai vezetés korábban már jelezte, hogy nem fogad be több embert, ha felerősödnek a harcok Szíria észak-nyugati részén.

Mindössze egy nappal az ankarai döntést követően máris érkeznek a görög szigetekre a messziről jött emberek, de nyilván nem azok, akik a mostani török döntést követően lépték át a török-szír határt.

Helyszínen tartózkodó francia újságírók szerint a most érkezők között afgánok is vannak, az egyik francia fotós hét afgán férfit, három afgán nőt és öt gyereket kapott lencsevégre, amint kiszállnak egy gumicsónakból.

Mindeközben szárazföldön is elindultak a migránsok, akik az utak mentén gyalogolnak a bolgár és a görög határ felé, különböző török szervezetek pedig buszokat készítenek elő, hogy Isztambulból az említett határokra vigyék őket.

A beszámolók szerint a szíriai menekültek “tisztában vannak fele, hogy politikai célokra használják fel őket, de nem törődnek vele, mert félelem nélkül szeretnének élni”.

Áttörési kísérlet

A görög miniszterelnök közben válságtanácskozásra hívta a védelmi és a külügyminisztert, a görög hadsereg vezérkari főnökét, a partiőrség parancsnokát és a további illetékeseket, mert kiderült, hogy már 1,2 ezer menekült és migráns tartózkodik a kastaniesi határátkelőnél, ahol ostromállapot alakult ki.

A görög rendőrök könnygáz bevetésével igyekeznek megakadályozni a migránsok behatolását az országba.

A görög hadsereg két kommandós egységet is a rendőrség rendelkezésére bocsátott, hogy segítse a határok védelmét különösen az Evrosz veszélyeztetettebb szakaszain.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szintén arról tájékoztatta a sajtót, hogy Bulgária is megerősítette a határvédelmet, mert abba az irányba is migránsok tartanak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Görögország

Plenković mentené a Dinamo huligánjait, Zelenszkij pilóták képzését kérte Athénban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Zelenszkij, pilóták, Ukrajna
ÜNNEP VAGY VALAMI MÁS? Vacsorára gyűlt össze a húsz éve előszobázók nagy családja (Forrás: Ekatherimini)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Bár nem azért utazott a görög fővárosba – Andrej Plenković horvát miniszterelnök a regionális vezetők informális találkozójára ment a Thesszaloniki Nyilatkozat 20. évfordulója alkalmából -, az esemény előtt azonban kétoldalú találkozót folytatott a házigazda Kiriákosz Micotákisszal. A beszélgetés középpontjában a nemrég letartóztatott Dinamo-szurkolók, illetve az általuk kiváltott görögországi zavargások álltak, amelyekben egy személy életét vesztette. Megérkezett Athénba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, akinek három kívánsága is volt a görög miniszterelnök irányába.

Mi lesz a 102 hülyegyerek sorsa?

Sajnos, a bebörtönzött horvát rendbontók száma nem 101, hanem 102, így kútba esett a poénkodás a dalmát kiskutyákkal. A gond azzal van, hogy a görög börtönök nem sokban különböznek a török börtönöktől, azaz meglehetősen randa helynek számítanak.

Ez a horvát ördögfiókák számára már önmagában véve is rossz hír, mert ugye, a görög börtönökben elsősorban görögök vannak, köztük AEK-szurkolók is, de a helyzet ennél is cifrább, mert szép számmal vannak szerb bűnözők is, akik itt töltik a büntetésüket.

Amikor kiderült, hogy a huligánokat vizsgálati fogságba helyezik, érkezett is pár szívhez szóló üzenet, hogy onnan élve nem kerülnek ki. Ez pedig Horvátországban verte ki a biztosítékot, mert még a legmarconább huligánnak is van mamája.

A szülők jajveszékelése szépen töltötte a hasábokat, egyes ellenzéki politikusok rá is mozdultak a kínálkozó alkalomra, sőt Milanović köztársasági elnök is mondott pár zokibondosat, amit persze a görög bulvárlapok idéztek vért szimatolva.

Zelenszkij pilóták Ukrajna

Andrej Plenković Görögországba elvitta magával Daniel Markićot, a horvát polgári titkosszolgálat, a SOA első emberét is, aki a képen balról az első (Forrás: X-platform, Andrej Plenković )

Ebben a helyzetben ajánlatosnak tűnt némi tűzoltás, amit Plenković miniszterelnök, alias Plenx most Athénban végre is hajtott.

– Álláspontunk világos, határozottan elítéltük a huliganizmust, sajnálatunkat fejeztük ki az emberélet elvesztése miatt, ellenezzük a szurkolói erőszakot

– jelentette ki Plenx athéni nyilatkozata elején.

– A görög miniszterelnök azt mondta, hogy garantálni tudja a fogva tartott horvát állampolgárok biztonságát a görög őrizetben, ugyanakkor követeltük, hogy tisztességes tárgyalást kapjanak a rendbontásban résztvevők, harmadszor pedig követeltük, hogy azok, akik csak kihágást követtek el, térjenek vissza Horvátországba

– tette hozzá a horvát miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Plenković arról is beszélt, hogy a görög rendőrség még nyomoz, és megerősítette, hogy látta a legfrissebb felvételeket, mellékesen szólva mi is megnéztük, de annyira pixelesek, hogy jóformán semmi olyat nem láttunk rajtuk, ami perdöntő lenne.

Szavai szerint, figyelemmel kísérik a médiát, de egyelőre semmit sem tud a tettes kilétéről, és abban sem biztos, hogy a most bemutatott új videó mentesíti-e a horvát szurkolókat a gyilkosság vádja alól.

A horvát miniszterelnök úgy vélte, hogy egyébként meg minden a görög rendőrség és a görög hatóságok kezében van, ők végzik a nyomozást.

Rendhagyó helyzet

Plenković a görög miniszterelnökkel folytatott találkozóról szólva elmondta, hogy Micotákisz szerint a nyomozás még néhány hétig eltarthat, merthogy időbe telik, amíg minden bizonyítékot, minden felvételt megnéznek, és beszélnek a gyanúsítottakkal, de ez is jóval kevesebb, mint amire számítani lehetett.

A horvát miniszterelnök megismételte, hogy a zágrábi kormány sajnálatát és részvétét fejezte ki Micotákisznak a bunyóban megszúrt görög állampolgár halála miatt, de ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a horvát fél írásban benyújtotta a fent felsorolt kérelmeket a görög hatóságokhoz.

– Megteszünk mindent állampolgáraink érdekében, de tiszteletben kell tartanunk az igazságszolgáltatás függetlenségét. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen helyzettel szembesült volna a horvát kormány, hogy hirtelenjében ennyi horvát állampolgárt tartottak fogva egy külföldi országban

– jegyezte meg végül Plenković.

Zelenszkij is besurrant

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök máskülönben hétfő este vacsorán fogadta a Nyugat-Balkán és az EU-tagállamok vezetőit a Maximos kastélyban, hogy informális vitát folytasson velük az EU bővítéséről és a régió európai jövőjéről, és egyúttal kiemelje Görögország szerepét a stabilitás, valamint a béke és az energiabiztonság pilléreként a Balkánon és Délkelet-Európában.

Görög kormányzati források hangsúlyozták, hogy a vacsorára szimbolikusan az egykori EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón elfogadott Thesszaloniki Nyilatkozat 20. évfordulóján került sor, amikor ezek az országok először állapodtak meg arról, hogy a Balkán jövője az EU-ban van. Ennek vagy húsz éve, az sem most volt.

A találkozón részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Ugyanakkor Athénba érkezett Horvátország, Bulgária és Románia miniszterelnöke – Andrej Plenković, Nikolai Denkov és Ion-Marcel Ciolacu, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök, Jakov Milatović montenegrói államfő, Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök, Albin Kurti koszovói miniszterelnök, Borjana Krišto, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke és Maia Sandu moldovai elnök.

Edi Rama albán miniszterelnök viszont kimaradt a buliból, miután Athén és Tirana diplomáciai perpatvart folytat Fredi Beleri, Himare város görög etnikumú polgármesterének folyamatos bebörtönzése miatt.

Zelenszkij pilóták, Ukrajna

Zelenszkij ismét a figyelem középpontjában volt

Besurant visszont a találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, bár Ukrajna nemigen tartozik a Balkánhoz, viszont a bővítésben igencsak érdekelt, és ilyen szempontból sokkal jobb pozícióban van, mint azok a balkáni államok, amelyek már húsz éve előszobáznak.

Zelenszkij nagy titoktartás közepette érkezett meg a csúcsra, de ha már ott volt, akkor Görögország segítségét kérte az F16-os pilóták kiképzéséhez, valamint a gabonafolyosó stabilitásának biztosításához, és emlékeztetett azokra az ígéretekre, hogy a görögök részt vesznek Odessza újjáépítésében.

Mindebből kiderül, hogy a Thesszaloniki Nyilatkozat huszadik évfordulója alkalmából rendezett vacsora minden másról szólt, csak nem az Európai Unió további bővítéséről, bár ne tagadjuk, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök külön-külön találkozott az érintett országok vezetőivel, mint például a macedón és a koszovói miniszterelnökkel, illetve a szerb elnökkel.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava