Connect with us

Görögország

ÁTTÖRÉSI KÍSÉRLET: A görög-török határon ismétlődik meg a tompai forgatókönyv, Bulgária megerősítette a határait

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A görögök és a bolgárok azt követően erősítették meg a keleti határokat, hogy a törökök közölték: nem tartják tovább vissza az országban tartózkodó menekülteket és migránsokat. A bejelentést megelőzően heves harcok robbantak ki a szíriai Idlíb tartományban, ahol február 27-én a Tahrir as- Sám dzsihadista fegyveres koalíció támadást indított a szíriai hadsereg állásai ellen. Erre válaszul a damaszkuszi kormányhadsereg tüzet nyitott a támadókra. A szélsőséges fegyveresek mellett 33 török katona is áldozatul esett a harcoknak. Ennek ürügyén az ankarai vezetés a menekültek és a mingránsok be- és továbbengedése mellett döntött. A legfrissebb jelentések szerint most a görög-török határon ismétlődik meg a tompai forgatókönyv.

A török rendcsinálás ára

Néhány nappal ezelőtt Leszbosz és Híosz szigetén is tüntetések voltak, mert az athéni kormány úgy döntött, hogy új befogadó központokat létesít a térségben.

Görögországi beszámolók szerint a regionális kormányzó és a sziget egyik elöljárója is csatlakozott az úttorlaszokat építő demonstrálókhoz.

Ez nem is meglepő, hiszen a Törökország közelében lévő földdarabok valójában börtönszigetekké váltak, és nem lenne tévedés, ha “Migráns-szigetek” néven kerülnének be a földrajzkönyvekbe.

Az öt-hat szigeten lévő központok eredetileg 6,2 ezer személy befogadására alkalmasak, az ott tartózkodó migránsok száma azonban meghaladja a 42 ezret, ami hétszeres túlterheltséget jelent.

Ez az arány érvényesül a Leszbosz szigetén lévő, és eredetileg 3 ezer fő befogadására alkalmas Moria befogadó központban is, ahol jelenleg 19 ezer ember tartózkodik.

A görög szigeteken tartott tüntetésekre hamarabb megérkezett a válasz Ankarából, mint Athénból, Recep Tayyip Erdoğan török elnök ugyanis bejelentette, hogy a szíriai harcok eldurvulása miatt rászabadítja a migránsokat Európára.

Hogy a két dolog között mi az összefüggés, az csak ő tudja, hacsak nem az, hogy Erdoğan Európával akarja megfizettetni a szíriai “török rendcsinálás” árát.

Gumicsónakok és autóbuszok

Törökország tehát úgy döntött, hogy keleten és nyugaton is megnyitja a határait.

A török hatóságok a Middle East Eye elnevezésű hírportálnak megerősítették, hogy 72 órára, vagyis három napra megnyitják a szíriai határ egy részét is, hogy szabad átjárást biztosítsanak Európa felé a Szíriából érkező menekülteknek.

Törökországban jelenleg 3,6 millió szíriai menekült tartózkodik, és az ankarai vezetés korábban már jelezte, hogy nem fogad be több embert, ha felerősödnek a harcok Szíria észak-nyugati részén.

Mindössze egy nappal az ankarai döntést követően máris érkeznek a görög szigetekre a messziről jött emberek, de nyilván nem azok, akik a mostani török döntést követően lépték át a török-szír határt.

Helyszínen tartózkodó francia újságírók szerint a most érkezők között afgánok is vannak, az egyik francia fotós hét afgán férfit, három afgán nőt és öt gyereket kapott lencsevégre, amint kiszállnak egy gumicsónakból.

Mindeközben szárazföldön is elindultak a migránsok, akik az utak mentén gyalogolnak a bolgár és a görög határ felé, különböző török szervezetek pedig buszokat készítenek elő, hogy Isztambulból az említett határokra vigyék őket.

A beszámolók szerint a szíriai menekültek “tisztában vannak fele, hogy politikai célokra használják fel őket, de nem törődnek vele, mert félelem nélkül szeretnének élni”.

Áttörési kísérlet

A görög miniszterelnök közben válságtanácskozásra hívta a védelmi és a külügyminisztert, a görög hadsereg vezérkari főnökét, a partiőrség parancsnokát és a további illetékeseket, mert kiderült, hogy már 1,2 ezer menekült és migráns tartózkodik a kastaniesi határátkelőnél, ahol ostromállapot alakult ki.

A görög rendőrök könnygáz bevetésével igyekeznek megakadályozni a migránsok behatolását az országba.

A görög hadsereg két kommandós egységet is a rendőrség rendelkezésére bocsátott, hogy segítse a határok védelmét különösen az Evrosz veszélyeztetettebb szakaszain.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szintén arról tájékoztatta a sajtót, hogy Bulgária is megerősítette a határvédelmet, mert abba az irányba is migránsok tartanak.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia18 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia6 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia2 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava