Connect with us

Görögország

FAKE NEWS: A törökök szerint 80 ezer, a görögök szerint 80 migráns jutott be Görögországba

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Ha háború van, akkor az igazság az első áldozat. A görög-török határon (egyelőre) nem dúlnak harcok, de a propagandaháború már javában folyik a két ország között. A török belügyminiszter szerint majdnem nyolcvanezer migráns jutott be Görögországba. Ezzel szemben a görög külügyminisztérium azt állítja, hogy mindössze nyolcvan migráns lépett görög földre, de őket is elfogták. Mindkét kijelentés a migránsoknak szól, akik a politika játékszerévé váltak. Törökország a hétvégén nyitotta meg a határait a migránsok előtt, és autóbuszokkal szállította őket Drinápolyba, hogy onnan folytathassák útjukat Európa felé.

A török nyolcvanezer

Szülejmán Szojlu török belügyminiszter vasárnap délelőtt azt közölte a Twitteren, hogy Görögország felé tartva pontosan 76 358 migráns haladt át a határmenti Drinápolyon (Edirne).

Pontosan ennyi, és mindannyian reggel 9 óra 55 perccel bezárólag mentek át a városon.

A török miniszter szerint ezek a migránsok már át is lépték a görög határt.

A Recep Tayyip Erdoğan hűséges belügyminiszterének számító Szojlu vasárnap este is elővette a Twittert, és azt írta, hogy 19.40-ig a Törökországot elhagyó bevándorlók száma pontosan 100 577.

A posztot több mint hatezer ember osztotta meg.

A görög nyolcvan

A görög külügyminisztérium “visszatweetelt” a törököknek, akik állítólag félrevezető adatokat tettek közzé.

Szerintük Törökország “dezinformációs kampányba kezdett” azzal kapcsolatban, hogy hány migráns lépett be Görögországba.

A görög külügy megjegyezte, hogy 10 ezer migránst akadályoztak meg az országba történő bejutásban a görög oldalon lévő Kasztaniesznél.

Állításuk szerint csak 73 migránsnak sikerült görög földre lépnie a törökök által említett első időpontig, de mindegyiket őrizetbe vették.

Közülük egy sem származik a szíriai Idlíbből, ahol a harcok dúlnak.

Mi az igazság?

Mindkét, vagy most már mindhárom Twitter-bejegyzés valójában a migránsoknak szól.

A törökök a nyolcvanezerrel és a százezerrel azt üzenték a migránsoknak, hogy bátran induljanak útnak, mert könnyedén átjuthatnak Görögországba.

A görögök ugyanakkor a maguk Twitter-bejegyzésével azt adták a migránsok tudtára, hogy az ország szárazföldi részén ne is próbálkozzanak, mert ott úgysem tudnak átmenni.

Ez csak közel nyolcvan embernek sikerült, de őket is elkapták.

A Deutsche Welle német televízió helyszíni beszámolójából kiderül, hogy a migránsok játékszerré váltak a “politikai terepasztalon”.

A tudósítás szerint emberek ezrei rohanták meg a görög határt annak reményében, hogy könnyen átjutnak rajta, ami a jelek szerint nem sikerült.

A migránsok most ott vannak a senkiföldjén a nulla fok körüli hidegben, elegendő élelem nélkül – hangzik a helyszíni beszámoló, amelynek talán hihetünk.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava