Connect with us

Szerbia

A Nyugat vezessen be vízumkényszert, és állítsa le a szerbiai beruházásokat!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vízumkényszer, miniszterelnök
A koszovói miniszterelnök szerint keményen kell fellépni Szerbiával szemben (Forrás: Delfi)
A cikk meghallgatása

Ha valamiért sajnálni lehet, hogy véget ért a nyár, akkor az mindenképpen a politikai főszezon kezdete. A Balkánon is beindul az élet, ami leginkább a gyűlölködés fokozódását jelenti. Megjelennek ismét a színen az ügyeletes bajkeverők, akik partner hiányában a nyár folyamán legfeljebb önmagukkal folytathattak párbeszédet, ami imitt-amott kimerítette a monodráma fogalmát. A politikai főszezonban viszont már lesznek társak, akiknek a segítségével egymás agyrémeit erősíthetik a saját országaik és nemzeteik kárára.

A nyugtalanság megzavarása

Ennek szellemében szeptember 14-én európai és amerikai közvetítéssel megkezdődik Brüsszelben a nyugtalanság megzavarására vonatkozó kísérlet a szerbek és a koszovói albánok között, ami újabb tíz hónapos nacionalista nyűglődést jelent, és csak remélni lehet, hogy ez talán nem követel újabb áldozatvállalást és maradandó testi károsodást a magyar KFOR-katonák részéről.

Szeptember 14-e közel van, ezért a szerbek és az albánok lassan ráerősítenek egymás gyalázására, aminek számos jele lehet, az egyik ilyen az az interjú, amelyet a koszovói miniszterelnök adott a Delfi észt hírportálnak.

Albin Kurti ebben kijelölte azt a csapásirányt, amelyben a koszovói albánok kívánnak haladni a brüsszeli tárgyalásokon a nyugalom megzavarása terén.

A pristinai kormány vezetője úgy vélte, hogy a Nyugatnak az elkövetkező politikai főszezonban büntetőpolitikát kell folytatnia Belgráddal szemben az eddigi puhánykodás helyett, és rá kell kényszerítenie Szerbiát a soha alá nem írt ohridi szerződés végrehajtására.

Kurti szerint az Európai Uniónak vízumkényszer bevezetésére kellene kényszerítenie Szerbiát, amely – a koszovói miniszterelnök szerint – ettől megriadva azonnal végrehajtaná a német-francia tervnek nevezett ohridi szóbeli akármit, mert nem kockáztatná meg a mozgásszabadság elvesztését.

A koszovói miniszterelnök természetesen “nem a saját kútfejéből merített”, vagyis az ötlet nem tőle származik, annak megszülője Emmanuel Macron francia elnök volt augusztus végén, amikor a francia nagykövetek párizsi találkozóján kijelentette, hogy hazája Koszovó és Szerbia esetében – Németországgal karöltve – felülvizsgálja a vízumkényszer eltörlésével kapcsolatban, valamint a más gazdasági és politikai kérdésekben vállalt kötelezettségeket, ha a két egymással acsarkodó balkáni ország nem mutat felelősségteljes magatartást.

A koszovói származása által nem csak politikailag, hanem emocionálisan is érintett Ivica Dačić szerb külügyminiszter egy szerbiai televíziós műsorban azzal áltatta önmagát és még inkább a lebutításra ítélt nézősereget, hogy a macroni fenyegetés inkább vonatkozik Koszovóra, mintsem Szerbiára.

A koszovói miniszterelnök – miután a macroni gondolat közkinccsé vált – megkezdte annak politikai kiaknázását, és a mindkét félnek szánt figyelmeztetést Szerbiára projektállta azzal a kijelentéssel, hogy az Európai Uniónak a vízumkényszer visszaállításával kellene befenyítenie Szerbiát az ohridi szerződés végrehajtása érdekében

Kurti ezzel igyekezett levenni a fókuszt Koszovóról, és a figyelmet Szerbiára irányítani, vagyis előre tematizálni a szeptember 14-re tervezett brüsszeli szerencsétlenkedést.

Nem csak vízumkényszert akar Szerbiával szemben

A nem meglepő újságírói érdeklődés folytán a koszovói miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ultimátumot kell-e adni Szerbiának, és fel kell-e vetni a közvetlen külföldi beruházások megszüntetését Szerbia esetében.

Kurti úgy vélte, hogy ha ez felmerülne, akkor Szerbia rögtön fegyelmezettebben viselkedne az ohridi megállapodás végrehajtása terén, amivel kapcsolatban a szerb elnök akkortájt azzal viccelődött, hogy azért nem írta alá, mert fájt a keze. Lehetett némi fejfájása is, de azt nem említette.

A pristinai kormány vezetője ugyan beismerte azt a nyilvánvaló tényt, hogy az Európai Unió és az USA támogatja és segíti Koszovót, azt viszont tévedésnek nevezte, hogy a Nyugat békés eszközökkel próbálja leválasztani Szerbiát Oroszországról.

Kurti – aki az összes koszovói állampolgár miniszterelnökének nevezte magát – úgy vélte, hogy Belgrádot nem a szerbek jogai érdeklik, hanem a szerb területek bővítése, ugyanakkor ő kész meghallgatni bárkit, akinek nincsenek területi követelései, így viszont Szerbia aligha jöhet számításba.

Koszovó 2008-ban nyugati támogatással, önkényesen kiáltotta ki a függetlenségét Szerbiától, miután tíz évvel korábban a szerbek népirtás jellegű katonai hadműveleteket hajtottak végre a korábban Szerbiához tartozó tartományban, amelyben ezt megelőzően is elnyomó politikát folytattak.

Szerbia azonban nem mondott le Koszovóról, amelynek kiválását az ország szuverenitása és integritása elleni támadásnak tekinti, bár ilyen aggályok nem merült fel nála Horvátország és Bosznia-Hercegovina esetében, amelyek szétzúzására korábban törekedett.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia10 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország13 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA nyugtalanság megzavarásaNem csak vízumkényszert akar Szerbiával szemben A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó13 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava