Connect with us

Szerbia

A Nyugat vezessen be vízumkényszert, és állítsa le a szerbiai beruházásokat!

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vízumkényszer, miniszterelnök
A koszovói miniszterelnök szerint keményen kell fellépni Szerbiával szemben (Forrás: Delfi)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Ha valamiért sajnálni lehet, hogy véget ért a nyár, akkor az mindenképpen a politikai főszezon kezdete. A Balkánon is beindul az élet, ami leginkább a gyűlölködés fokozódását jelenti. Megjelennek ismét a színen az ügyeletes bajkeverők, akik partner hiányában a nyár folyamán legfeljebb önmagukkal folytathattak párbeszédet, ami imitt-amott kimerítette a monodráma fogalmát. A politikai főszezonban viszont már lesznek társak, akiknek a segítségével egymás agyrémeit erősíthetik a saját országaik és nemzeteik kárára.

A nyugtalanság megzavarása

Ennek szellemében szeptember 14-én európai és amerikai közvetítéssel megkezdődik Brüsszelben a nyugtalanság megzavarására vonatkozó kísérlet a szerbek és a koszovói albánok között, ami újabb tíz hónapos nacionalista nyűglődést jelent, és csak remélni lehet, hogy ez talán nem követel újabb áldozatvállalást és maradandó testi károsodást a magyar KFOR-katonák részéről.

Szeptember 14-e közel van, ezért a szerbek és az albánok lassan ráerősítenek egymás gyalázására, aminek számos jele lehet, az egyik ilyen az az interjú, amelyet a koszovói miniszterelnök adott a Delfi észt hírportálnak.

Albin Kurti ebben kijelölte azt a csapásirányt, amelyben a koszovói albánok kívánnak haladni a brüsszeli tárgyalásokon a nyugalom megzavarása terén.

A pristinai kormány vezetője úgy vélte, hogy a Nyugatnak az elkövetkező politikai főszezonban büntetőpolitikát kell folytatnia Belgráddal szemben az eddigi puhánykodás helyett, és rá kell kényszerítenie Szerbiát a soha alá nem írt ohridi szerződés végrehajtására.

Kurti szerint az Európai Uniónak vízumkényszer bevezetésére kellene kényszerítenie Szerbiát, amely – a koszovói miniszterelnök szerint – ettől megriadva azonnal végrehajtaná a német-francia tervnek nevezett ohridi szóbeli akármit, mert nem kockáztatná meg a mozgásszabadság elvesztését.

A koszovói miniszterelnök természetesen “nem a saját kútfejéből merített”, vagyis az ötlet nem tőle származik, annak megszülője Emmanuel Macron francia elnök volt augusztus végén, amikor a francia nagykövetek párizsi találkozóján kijelentette, hogy hazája Koszovó és Szerbia esetében – Németországgal karöltve – felülvizsgálja a vízumkényszer eltörlésével kapcsolatban, valamint a más gazdasági és politikai kérdésekben vállalt kötelezettségeket, ha a két egymással acsarkodó balkáni ország nem mutat felelősségteljes magatartást.

A koszovói származása által nem csak politikailag, hanem emocionálisan is érintett Ivica Dačić szerb külügyminiszter egy szerbiai televíziós műsorban azzal áltatta önmagát és még inkább a lebutításra ítélt nézősereget, hogy a macroni fenyegetés inkább vonatkozik Koszovóra, mintsem Szerbiára.

A koszovói miniszterelnök – miután a macroni gondolat közkinccsé vált – megkezdte annak politikai kiaknázását, és a mindkét félnek szánt figyelmeztetést Szerbiára projektállta azzal a kijelentéssel, hogy az Európai Uniónak a vízumkényszer visszaállításával kellene befenyítenie Szerbiát az ohridi szerződés végrehajtása érdekében

Kurti ezzel igyekezett levenni a fókuszt Koszovóról, és a figyelmet Szerbiára irányítani, vagyis előre tematizálni a szeptember 14-re tervezett brüsszeli szerencsétlenkedést.

Nem csak vízumkényszert akar Szerbiával szemben

A nem meglepő újságírói érdeklődés folytán a koszovói miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ultimátumot kell-e adni Szerbiának, és fel kell-e vetni a közvetlen külföldi beruházások megszüntetését Szerbia esetében.

Kurti úgy vélte, hogy ha ez felmerülne, akkor Szerbia rögtön fegyelmezettebben viselkedne az ohridi megállapodás végrehajtása terén, amivel kapcsolatban a szerb elnök akkortájt azzal viccelődött, hogy azért nem írta alá, mert fájt a keze. Lehetett némi fejfájása is, de azt nem említette.

A pristinai kormány vezetője ugyan beismerte azt a nyilvánvaló tényt, hogy az Európai Unió és az USA támogatja és segíti Koszovót, azt viszont tévedésnek nevezte, hogy a Nyugat békés eszközökkel próbálja leválasztani Szerbiát Oroszországról.

Kurti – aki az összes koszovói állampolgár miniszterelnökének nevezte magát – úgy vélte, hogy Belgrádot nem a szerbek jogai érdeklik, hanem a szerb területek bővítése, ugyanakkor ő kész meghallgatni bárkit, akinek nincsenek területi követelései, így viszont Szerbia aligha jöhet számításba.

Koszovó 2008-ban nyugati támogatással, önkényesen kiáltotta ki a függetlenségét Szerbiától, miután tíz évvel korábban a szerbek népirtás jellegű katonai hadműveleteket hajtottak végre a korábban Szerbiához tartozó tartományban, amelyben ezt megelőzően is elnyomó politikát folytattak.

Szerbia azonban nem mondott le Koszovóról, amelynek kiválását az ország szuverenitása és integritása elleni támadásnak tekinti, bár ilyen aggályok nem merült fel nála Horvátország és Bosznia-Hercegovina esetében, amelyek szétzúzására korábban törekedett.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava