Connect with us

Szerbia

Macron vízumpolitikával büntetne, a szerb külügyminiszter nem mond igazat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vízumpolitika, vízum, Macron
Dagonyázás az uniós tagság körül, balról Ivica Dačić szerb külügyminiszter, jobbról Emmanuel Macron francia elnök (Instagram, X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

A jelek szerint Franciaország vízumpolitikával büntetne, miközben az Európai Tanács elnöke csatlakozási álomport adott be a balkániaknak. Szerbiában lassan kezdenek szembesülni azzal, hogy Emmanuel Macron a francia nagykövetekhez intézett éves beszédében felelősségteljes viselkedésre szólította fel Koszovót és Szerbiát, mert különben következményekkel kell szembenézniük a vízumpolitika terén. Ráadásul Macron ezt nem csak Franciaország, hanem Németország nevében is mondta, ami további súlyt ad a szavainak. Mindez szinte egyidőben hangzott el azzal, hogy Charles Michel 2030-at határozta meg céldátumként a bővítésre. Michel azonban könnyen emleget bármilyen dátumot, ő ugyanis hamarosan „a távozás hímes mezejére lép”.

Már megint többsebességű lesz Európa?

Az állami vezetők néha-néha eligazítást tartanak a nagykövetek számára, hogy felvázolják nekik az elvárásokat. Ilyenkor ismertetik velük az adott ország hozzáállását a fontos és kevésbé fontos politikai kérdésekhez, így kerülhetett terítékre a francia diplomáciai évadnyitó alkalmával a Balkán, és azon belül is Szerbia és Koszovó viszonya.

Macron azt szeretné, hogy a két szóban forgó ország hajtsa végre a francia-német rendezési tervet, és hogy tartsanak új választásokat a szerb többségű négy koszovói önkormányzatban, ahol a pristinai kormány az áprilisi választási cirkusz során négy albán polgármestert választott, miután a Belgrádból vezérelt szerbek nem voltak hajlandók az urnákhoz járulni.

A francia elnök hétfői beszédében leporolta a többsebességű Európáról szóló elképzelést, és ugyancsak előkerült az a korábbi francia sláger is, hogy az Európai Uniónak előbb belső reformokra van szüksége, ha új nemzeteket akar integrálni.

Emmanuel Macron megjegyezte, hogy reform nélkül nem tudnak bővíteni, merthogy Európa számára már 27 taggal is nehéz az előrelépés az érzékeny témákban, ami 32 vagy 35 taggal sem lesz könnyebb.

A többsebességű Európára vonatkozó elképzelés a 2013-as horvát csatlakozást követően forgott közszájon, José Manuel Durão Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke a Humboldt Egyetemen tartott beszédében 2014 májusában azt mondta, hogy “Európában szükségessé válhat a többsebességű, megerősített együttműködés”, amivel egyértelműen utalt arra, hogy a balkáni országok felvételével kapcsolatban körülbelül tíz évvel korábban aláírt Thesszaloniki Nyilatkozatra feladható az utolsó kenet.

Erre csapta rá aztán az ajtót az a néhány évvel később keletkezett francia szállóige, hogy “reformok nélkül nincs bővítés”, amit Párizs nem az előszobázó országok transzformációs reformjaira értett, bár azon a téren is van baj bőven, hanem az Európai Unió megreformálására.

Franciaország az EU ajtaja előtt ácsorgó országok elkápráztatására közben a bővítés helyett javasolta a laza jogi struktúrával rendelkező Európai Politikai Közösség nevű sóhivatal létrehozását, ami inkább szolgálja a nemkívánatos országok távoltartását az Európai Uniótól, mintsem azok beintegrálását a közös európai házba, bár a hivatalos politikai kommunikáció szintjén ennek a közösségnek a létrehozása segíti, és nem akadályozza az uniós integrációt azon országok számára, amelyek ebbe az irányba tartanak.

vízumpolitika, vízum, Macron

Emmanuel Macron lehet, hogy azt mutatja, hogy milyen magasan legyen a sebességváltó Európán (Forrás: Screenshot)

Ami a bővítést illeti további visszalépést jelent, hogy Macron a francia nagykövetek éves párizsi találkozóján hétfőn külön figyelmeztette az egymással acsarkodó Szerbiát és Koszovót, hogy hazája felülvizsgálja a Koszovó és Szerbia számára a vízummal kapcsolatos gazdasági és politikai kérdésekben vállalt kötelezettségeket, ha nem mutatnak felelősségteljes viselkedést.

Macron hangsúlyozta, hogy Franciaország és Németország ígéreteket tett a vízumpolitikával és más gazdasági kérdésekkel kapcsolatban, amelyeket felül kíván vizsgálni, ha a két érintett nem viselkedik felelősen, és hozzátette, hogy nagyon óvatosnak kell lenni ebben a tekintetben, különösen azért, mert a Nyugat-Balkán stabilitása van veszélyben.

Ennek értelmében Koszovó esetleg lemondhat annak a tavaly decemberi bejelentésnek a végrehajtásáról, hogy az év végéig, de legkésőbb 2024. január elsejéig eltörlésre kerül a vízumkötelezettség a Szerbiából önhatalmúlag kivált ország esetében, Szerbia ugyanakkor ennek újbóli bevezetésére számíthat, miután az Európai Unió 2009. decemberében már feloldotta vele szemben a vízumkötelezettséget.

Ugyanakkor érdekes ellentmondás, hogy a Bledi Stratégiai Fórumon nyilatkozó Laurence Boone francia európai ügyekért felelős államtitkár szerint az Európai Unió akár 2030 előtt is fogadhat be új tagokat, amivel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy ez lehet-e a hivatalos francia álláspont, és az egész Macron beszéd mehet a kukába?

A szerb külügyminiszter nem mond igazat

Ivica Dačić koszovói származású szerb külügyminiszter a “bővítési álompor” hatása alá kerülve úgy nyilatkozott a szerbiai Tanjug állami hírügynökségnek, hogy üdvözli a 2030-as bővítési tervet, és szeretne hinni abban, hogy az valóra is válik.

Dačić aztán megdörzsölte a szemét, és feltette az alapvető kérdést, hogy a 2030-as dátum beharangozásakor Charles Michel a saját vagy az Európai Unió nevében beszélt-e, és hogy minden uniós tagállam támogatja-e az említett dátumot?

A szerb külügyminiszter aztán még jobban megdörzsölte a szemét, és kételkedni kezdett abban, hogy Charles Michel szavai valóra válnak, mert nincs politikai döntés mögöttük, amelyek szerint ennek így kellene történnie.

A Prva Televízió reggeli műsorában Dačić az iránt érdeklődött, hogy vajon Szerbiának mit kellene tennie azért, hogy az Európai Unió tagjává váljon, mert hogy ő politikai hátteret sejt a háttérben.

vízumpolitika, vízum, Macron

Lepereg róla… Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Prva Televízió reggeli műsorában

A francia elnök vízumfenyegetése ugyanakkor lepergett róla, szerinte ugyanis az inkább vonatkozik Koszovóra, mint Szerbiára.

Ivica Dačić egy másik megnyilatkozása alkalmával – történetesen Bledben – kérdőre vonta az Európai Uniót, hogy miért nem szentelt ennyi figyelmet a térségnek a kilencvenes években, mert lehet, hogy a háború be sem következett volna, ha Brüsszel annak idején felkínálja az európai integrációt a háború alternatívájaként.

A szerb külügyminiszter egyszerűen nem mond igazat – erősebb kifejezést nem használnánk, bár az is megállná a helyét – 1990 végén ugyanis három európai politikus kereste fel Belgrádot az Európai Közösség megbízásából, és olyan “tisztességtelen ajánlatott” tett az akkori jugoszláv vezetőknek, amit csak a hülye utasíthatott vissza.

Az Európai Közösség akkor társult tagságot, és plusz 5,5 milliárd dollárt ajánlott fel a volt Jugoszláviának, miután akkor még nem létezett az euró. Volt még vagy tíz pont, amelyekben további kedvezményeket soroltak fel a volt Jugoszláviát alkotó hat tagköztársaság vezetőjének az ország egységének megőrzéséért cserében.

Ezt a témát egyszer már elővezettük a BALK-on, de a szelektív emlékezettel rendelkező külügyminiszterek kedvéért ismét megtesszük az említett találkozón résztvevő macedón köztársasági elnök visszaemlékezéseire hivatkozva. Kiro Gligorov itt látható nyilatkozata szerint a “jugoszláv oldalon” ülő hat köztársasági vezető egy ideig csak hallgatott, majd a hatból három felszólalt.

Franjo Tuđman horvát törzsfőnök azt mondta, hogy nincs az a pénz, amiért feladná a horvát nép ezeréves álmát a horvát állam újbóli megteremtésére, Slobodan Milošević szerb törzsfőnök is keménykedett, és közölte, hogy ő csak a teljes és modern (jugoszláv, értsd szerb vezetésű) föderációt tudja elfogadni, és semmi mást, “menjen mindenki arra, amerre akar”. Alija Izetbegović, bosnyák törzsfőnök úgy fogalmazott, hogy ők nem tudnak meglenni sem Zágráb, sem Belgrád nélkül, mert Bosznia-Hercegovinában három nép él, ám szeretnének saját entitásként (értsd országként) tovább létezni, és az új helyzetben megtalálni annak a módját, hogy miként tartsák fenn a kapcsolatokat Belgráddal és Zágrábbal.

Az Európai Közösség delegációja ezt követően külön-külön is tárgyalt a hat köztársasági vezetővel, majd éjjel fél kettő körül újabb együttes ülés következett, amelyen megállapították, hogy nincs egyetértés, és ennek szellemében térnek vissza Brüsszelbe, ahol nagy sajnálatukra, ezt kell közölniük az általuk képviselt közösséggel.

A következmények ismertek, ezért tartunk most itt, ahol tartunk.

Ugyanakkor aligha hihető, hogy Ivica Dačić – aki akkortájt a Belgrádi Fiatal Szocialisták első elnöke, és a Slobodan Milošević Szerbiai Szocialista Pártjához közel álló, rövidéletű Epoha című lap szerkesztője volt – erre a momentumra nem emlékszik, feltételezésünk szerint a szerb külügyminiszter inkább abban bízik, hogy mások nem emlékeznek rá.

Ami a BALK-ot illeti, téved, mi ugyanis tudjuk, hogy a fenti horvát, szerb és bosnyák “kiállás” sodorta háborúba a volt Jugoszláviát, és okozta az ország vesztét, és nem az Európai Unió (akkor Európai Közösség), amely nem kínálta fel az európai integrációt a háború alternatívájaként. Merthogy felkínálta.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A NATO újabb katonákat küld Koszovóba az újonnan kialakult helyzet miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

NATO
A NATO gyorsan teljesíti a szerb követeléseket, és újabb katonákat küld Koszovóba, amíg a szerbek nem gondolják meg teljesen magukat (Forrás: KFOR)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A NATO tanácsa jóváhagyta, hogy a jelenlegi helyzet miatt további erők menjenek Koszovóba. A tanács arra emlékeztetett, hogy májusban – az erőszakba torkolló zvečani eseményeket követően – növelték a KFOR-erők jelenlétét, most pedig jóváhagyták további erők átvezénylését Koszovóba. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy hány katonát vezényelnek Koszovóba, és hogy melyik országokból.

A NATO teljesíti a szerbek kívánságát

Az ülésen a szövetség tagjai mély aggodalmukat fejezték ki a Koszovó északi részén növekvő feszültség miatt, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára talán ezért állapította meg, hogy a KFOR-misszió látható és aktív jelenlétet kíván fenntartani Koszovó egész területén.

Mindez azt követően hangzott el, hogy az utóbbi napokban a szerb illetékesek több kifogásolni valót is találtak a KFOR tevékenységében, a legutóbbi tragikus eseményekkel kapcsolatban pedig élesen bírálták a nemzetközi haderőt, hogy tétlen szemlélő volt, és nem vállalt aktívabb szerepet az erőszak megfékezésében.

A szervezet közleménye szerint a NATO mindig megtesz minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy fenntartsa a biztonságos környezetet és a szabad mozgást minden Koszovóban élő ember számára.

A NATO megjegyezte, hogy ezt elfogulatlanul, és az ENSZ által biztosított mandátummal összhangban teszi.

NATO

Magyar zászlóbontás a NATO-ban, középen Angelo Michele Ristuccia vezérőrnagy, a KFOR jelenlegi parancsnoka. Egyébként a KFOR Facebook-oldalán szinte minden bejegyzés végén ott szerepel, hogy a KFOR továbbra is teljes mértékben az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának 1999. évi 1244. számú határozatán alapuló mandátumának napi végrehajtására összpontosít, hogy biztonságos környezetet teremtsen és szabad mozgást biztosítson Koszovóban minden ott élő ember számára.(Forrás: Facebook, NATO)

A NATO belenyúl a KFOR-ba

A közlemény arra is kitér, hogy minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a KFOR parancsnoka rendelkezzen minden szükséges erőforrással és rugalmas viszonyulással ahhoz, hogy a misszió teljesítse megbízatását.

Azt is közölték, hogy a katonai szövetség kész további változtatásokat végrehajtani a KFOR összetételében, az igényeknek megfelelően.

Ezt követte az a mantra, hogy a KFOR továbbra is szorosan együttműködik az összes érintett belgrádi és pristinai szereplővel, továbbá az EULEX misszióval, az EBESZ-szel, az UNMIK-kal és a diplomáciai közösséggel.

A katonai szervezet egyúttal felszólított minden érintettet, hogy haladéktalanul lépjenek fel a deeszkaláció érdekében, és egyben felkérte Belgrádot és Pristinát, hogy továbbra is vegyenek részt az EU közvetítésével folyó párbeszédben, mert ez az egyetlen lehetséges módja a fontos kérdések rendezésének, illetve az olyan megoldások elérésének, amelyek tiszteletben tartják valamennyi közösség jogait.

A NATO szerint ez a kulcsa Koszovó állandó biztonságának és a térség stabilitásának.

A vasárnapi eseményeket követően a szerb vezetés, köztük a szerb elnök is azt követelte, hogy a KFOR váltsa fel a koszovói rendőröket az északi területek ellenőrzésében, a szerb elnök azonban egy-két nappal később meggondolta magát, és ismételten a Szerb Községek Közösségének létrahozását helyezte előtérbe, mert azáltal a szerb területek a helyi szerb rendőrök ellenőrzése alá kerülnének.

Így lett a hét elején még a KFOR kivezénylésére vonatkozó prioritásból másodlagos opció, ami persze nem akadályozza a szerb vezetést abban, hogy egyelőre mindkét lehetőséget benne hagyja a köztudatban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava