Connect with us

Törökország

BUDAPEST NAGYSÁGÚ NAGYGYŰLÉS: Finisben a török kampány, lesz-e második forduló?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

török választás / Turkish presidential elections
VÍZIÓ VAGY VALÓSÁG: Lesz-e új elnöke vasárnap Törökországnak, vagy második fordulót kell tartani? (Forrás: Twitter, Kemal Kılıçdaroğlu)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc
Meghívlak a Revolutba

A május 14-én tartandó törökországi elnök- és parlamenti választásokig csak pár nap maradt. A mértékadó közvéleménykutatók három-öt százalékpontos előnyt mutatnak a hatpárti koalíció és a kurd népesség jelentős része által támogatott Kemal Kılıçdaroğlunak a jelenlegi államfő, Recep Tayyip Erdoğan ellenében. Amennyiben ez a helyzet nem változik, úgy a Török Köztársaság fennállásának századik évében történelem íródik most vasárnap, s Erdoğan húszéves uralma véget érhet, még akkor is, ha övé marad a legnagyobb párt a török parlamentben – igaz, annak sem lesz meg a többsége.

Budapest nagyságú nagygyűlés

A választás minden esetre kiélezett lesz, mivel az elnök mindent megtesz azért, hogy a pár százalékos hátrányát ledolgozza. Igyekszik a hagyományos szavazótáborát, a vallásos, konzervatív anatóliai tömegeket mozgósítani, azonban ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, a rekordokat döntő inflációval a háta mögött könnyen lehet, hogy nem lesz elegendő.

A hónapok óta tartó osztogatás (minimálbéremelés, ajándékok a lakosságnak, ingyen gáz, s pár napja a közigazgatásban dolgozók bérének emelése) ugyan mérhetően növelte az elnök támogatottságát, s hozhat meglepetést az utolsó nap. Az osztogatás mellett nagy erőkkel dübörög a , amely a kormánypárti sikerektől hangos: mindent átadnak és megnyitnak.

A török közbeszédben gyakran hangoztatott kifejezés, hogy az államfő igyekszik jó bűvész módjára egy „nyulat kivenni a kalapból”, hogy ezzel a meglepetéssel nyűgözze le a közvéleményt.

Április elején átadták a TCG Anadolut, az állam első „drónhordozóját”, amely helikopterek – és ha már az amerikaiak kirakták az országot az F-35-ös vadászgép-projektből –, akkor hazai gyártmányú TB3-as drónokkal. A 231 méter hosszú hadihajó jelenleg is Isztambulban horgonyoz, s napközben megtekinthető a nagyközönség által – a kígyózó sorok pedig azt jelzik, hogy érdeklődés van bőven a lakosság részéről a török hadiipar jelenlegi büszkesége iránt.

De a hadiipari eredmények sora hosszú: a török fejlesztésű harckocsit, az „Altay tankot” is bemutatták, megtartották a Teknofestet, a hadiipar büszkeségeinek expóját is nagy látogatottság mellett.

Az energiaügyi sikerekből is kijutatott bőven: megkezdődött a pár éve feltárt fekete-tengeri földgázmezők kitermelése, s átadták az orosz közreműködéssel épített akkuyui atomerőmű első blokkját, amire Vlagyimir Putyin orosz elnök is bejelentkezett.

Az orosz államfő bejelentkezése még nagyobb súlyt ad Erdoğannak, hiszen akárhogy is nézzük, egy atomhatalom és az ENSZ Biztonsági Tanács egyik állandó tagjának vezetője köszönt be neki – de a nagy külpolitikai sikerek elmaradtak, ez a kampány határozottan a belpolitikáról, a gazdasági kilátásokról szólt.

A kormányzati törekvésekből, hogy az utolsó hetekben sikerüljön Aszad szíriai elnökkel egy megegyezést tető alá hozni – ami az amúgy is forró ügynek számító szíriai menekültek hazatelepedését segítette volna elő –, nem lett semmi.

Persze van mit és mivel kommunikálni. Az alapvetően kormánypárti média hangos a sikerektől, az infrastrukturális beruházásoktól és a kormányzati ígéretektől. Mindezt a nagygyűlések keretezik, a hétvégén Isztambulban a kormányzati média szerint 1,7 millió ember részvételével tartott gyűlés eposzba illő enumeráció.

Kılıçdaroğlu nincs egyedül

Ezzel szemben az ellenzék kevésbé hangosan, de nem kevésbé intenzíven kampányol. Kılıçdaroğlu ellenfeléhez képest jóval kevésbé megosztó, békülékeny hangot üt meg, s igyekszik mellőzni a kormánypárti karaktergyilkossági kísérleteket – ezek főleg a Kurdisztáni Munkáspárttal, a PKK-val való összejátszással vádolják, ha már a szekuláris kurdok rá fogják adni a szavazatukat.

Az ellenzéki vízió az elnöki rendszer lebontása egy megerősített parlamentáris rendszer, ezzel együtt egy demokratikusabb állam – amiben a kurdoknak is javulhat a helyzete, legalábbis ennek reményében fogja kapni a délkelet-törökországi és az ország nyugati részén élő kurd közösségek szavazatainak nagy részét.

török

Kemal Kılıçdaroğlu bízik a győzelemben (Forrás: Twitter, Kemal Kılıçdaroğlu)

Ráadásul Erdoğannal szemben nincs egyedül, mivel a két népszerű főpolgármester, az ankarai Mansur Yavaş és az isztambuli Ekrem İmamoğlu is kampányol mellette. Az utóbbi napokban az isztambuli főpolgármester rendezvényeit megzavarták, a kelet-törökországi (AKP-vezetésű) Erzurumban kővel dobálták meg a buszát. Ezek az akciók viszont könnyen lehet, hogy inkább az ellenzék malmára hajtják a vizet.

Ezzel szemben Erdoğan szokásához híven egyedül próbálja meg mozgósítani a szavazótáborát. A komoly fizikai terheléssel járó kampányban pár napra kényszerszünetet is kellett tartania – rosszulléte miatt április végén egy televíziós interjút is félbe kellett szakítania, illetve a másnapra tervezett napi turnéját Közép-Törökországban (Sivas, Yozgat, Tokat) is le kellett mondania.

Pedig a 69 éves török elnök az utóbbi évtized legkiélezettebb választása elé néz. Egészen a mai napig úgy tűnt, hogy nagy eséllyel második fordulóra is szükség lesz az elnökválasztáson: az 5-6 százaléknyi támogatottsággal rendelkező két másik államfőjelölt közül azonban az egyik, Muharrem İnce visszalépett, s szavazónak többsége vélhetően így az ellenzéki jelöltre fogja adni a voksát, így akár az is meglehet, hogy Kılıçdaroğlu már az első fordulóban megszerzi az ötven százaléknál több szavazatot.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc
Meghívlak a Revolutba

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava