Connect with us

Törökország

BUDAPEST NAGYSÁGÚ NAGYGYŰLÉS: Finisben a török kampány, lesz-e második forduló?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

török választás / Turkish presidential elections
VÍZIÓ VAGY VALÓSÁG: Lesz-e új elnöke vasárnap Törökországnak, vagy második fordulót kell tartani? (Forrás: Twitter, Kemal Kılıçdaroğlu)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A május 14-én tartandó törökországi elnök- és parlamenti választásokig csak pár nap maradt. A mértékadó közvéleménykutatók három-öt százalékpontos előnyt mutatnak a hatpárti koalíció és a kurd népesség jelentős része által támogatott Kemal Kılıçdaroğlunak a jelenlegi államfő, Recep Tayyip Erdoğan ellenében. Amennyiben ez a helyzet nem változik, úgy a Török Köztársaság fennállásának századik évében történelem íródik most vasárnap, s Erdoğan húszéves uralma véget érhet, még akkor is, ha övé marad a legnagyobb párt a török parlamentben – igaz, annak sem lesz meg a többsége.

Budapest nagyságú nagygyűlés

A választás minden esetre kiélezett lesz, mivel az elnök mindent megtesz azért, hogy a pár százalékos hátrányát ledolgozza. Igyekszik a hagyományos szavazótáborát, a vallásos, konzervatív anatóliai tömegeket mozgósítani, azonban ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, a rekordokat döntő inflációval a háta mögött könnyen lehet, hogy nem lesz elegendő.

A hónapok óta tartó osztogatás (minimálbéremelés, ajándékok a lakosságnak, ingyen gáz, s pár napja a közigazgatásban dolgozók bérének emelése) ugyan mérhetően növelte az elnök támogatottságát, s hozhat meglepetést az utolsó nap. Az osztogatás mellett nagy erőkkel dübörög a kampány, amely a kormánypárti sikerektől hangos: mindent átadnak és megnyitnak.

A török közbeszédben gyakran hangoztatott kifejezés, hogy az államfő igyekszik jó bűvész módjára egy „nyulat kivenni a kalapból”, hogy ezzel a meglepetéssel nyűgözze le a közvéleményt.

Április elején átadták a TCG Anadolut, az állam első „drónhordozóját”, amely helikopterek – és ha már az amerikaiak kirakták az országot az F-35-ös vadászgép-projektből –, akkor hazai gyártmányú TB3-as drónokkal. A 231 méter hosszú hadihajó jelenleg is Isztambulban horgonyoz, s napközben megtekinthető a nagyközönség által – a kígyózó sorok pedig azt jelzik, hogy érdeklődés van bőven a lakosság részéről a török hadiipar jelenlegi büszkesége iránt.

De a hadiipari eredmények sora hosszú: a török fejlesztésű harckocsit, az „Altay tankot” is bemutatták, megtartották a Teknofestet, a hadiipar büszkeségeinek expóját is nagy látogatottság mellett.

Az energiaügyi sikerekből is kijutatott bőven: megkezdődött a pár éve feltárt fekete-tengeri földgázmezők kitermelése, s átadták az orosz közreműködéssel épített akkuyui atomerőmű első blokkját, amire Vlagyimir Putyin orosz elnök is bejelentkezett.

Az orosz államfő bejelentkezése még nagyobb súlyt ad Erdoğannak, hiszen akárhogy is nézzük, egy atomhatalom és az ENSZ Biztonsági Tanács egyik állandó tagjának vezetője köszönt be neki – de a nagy külpolitikai sikerek elmaradtak, ez a kampány határozottan a belpolitikáról, a gazdasági kilátásokról szólt.

A kormányzati törekvésekből, hogy az utolsó hetekben sikerüljön Aszad szíriai elnökkel egy megegyezést tető alá hozni – ami az amúgy is forró ügynek számító szíriai menekültek hazatelepedését segítette volna elő –, nem lett semmi.

Persze van mit és mivel kommunikálni. Az alapvetően kormánypárti média hangos a sikerektől, az infrastrukturális beruházásoktól és a kormányzati ígéretektől. Mindezt a nagygyűlések keretezik, a hétvégén Isztambulban a kormányzati média szerint 1,7 millió ember részvételével tartott gyűlés eposzba illő enumeráció.

Kılıçdaroğlu nincs egyedül

Ezzel szemben az ellenzék kevésbé hangosan, de nem kevésbé intenzíven kampányol. Kılıçdaroğlu ellenfeléhez képest jóval kevésbé megosztó, békülékeny hangot üt meg, s igyekszik mellőzni a kormánypárti karaktergyilkossági kísérleteket – ezek főleg a Kurdisztáni Munkáspárttal, a PKK-val való összejátszással vádolják, ha már a szekuláris kurdok rá fogják adni a szavazatukat.

Az ellenzéki vízió az elnöki rendszer lebontása egy megerősített parlamentáris rendszer, ezzel együtt egy demokratikusabb állam – amiben a kurdoknak is javulhat a helyzete, legalábbis ennek reményében fogja kapni a délkelet-törökországi és az ország nyugati részén élő kurd közösségek szavazatainak nagy részét.

török

Kemal Kılıçdaroğlu bízik a győzelemben (Forrás: Twitter, Kemal Kılıçdaroğlu)

Ráadásul Erdoğannal szemben nincs egyedül, mivel a két népszerű főpolgármester, az ankarai Mansur Yavaş és az isztambuli Ekrem İmamoğlu is kampányol mellette. Az utóbbi napokban az isztambuli főpolgármester rendezvényeit megzavarták, a kelet-törökországi (AKP-vezetésű) Erzurumban kővel dobálták meg a buszát. Ezek az akciók viszont könnyen lehet, hogy inkább az ellenzék malmára hajtják a vizet.

Ezzel szemben Erdoğan szokásához híven egyedül próbálja meg mozgósítani a szavazótáborát. A komoly fizikai terheléssel járó kampányban pár napra kényszerszünetet is kellett tartania – rosszulléte miatt április végén egy televíziós interjút is félbe kellett szakítania, illetve a másnapra tervezett napi turnéját Közép-Törökországban (Sivas, Yozgat, Tokat) is le kellett mondania.

Pedig a 69 éves török elnök az utóbbi évtized legkiélezettebb választása elé néz. Egészen a mai napig úgy tűnt, hogy nagy eséllyel második fordulóra is szükség lesz az elnökválasztáson: az 5-6 százaléknyi támogatottsággal rendelkező két másik államfőjelölt közül azonban az egyik, Muharrem İnce visszalépett, s szavazónak többsége vélhetően így az ellenzéki jelöltre fogja adni a voksát, így akár az is meglehet, hogy Kılıçdaroğlu már az első fordulóban megszerzi az ötven százaléknál több szavazatot.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava