Connect with us

Szerbia

Vučić szerint az albánok 99,99 százaléka független Koszovót akar, de ő nem írja alá

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök nem írja alá Koszovó függetlenségének elismerését
A szerb elnök nem írja alá Koszovó függetlenségének elismerését (Forrás: RTS)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

A szerb elnök kijelentette, hogy Szerbia nem kíván tárgyalni Koszovó függetlenségének elismeréséről, és annak ENSZ-tagságáról. Aleksandar Vučić a szerb állami televízió Takovska 10 című politikai műsorában a koszovói miniszterelnökkel folytatott párbeszéd legújabb fordulója kapcsán azt mondta, hogy amíg ő lesz az elnök, addig Szerbia nem írja alá sem Koszovó formális, sem informális elismerését, sem annak ENSZ-tagságát. Egyúttal úgy értékelte, hogy az európai javaslat módosításának az esélye a nullával egyenlő, és úgy fogalmazott, hogy Koszovóval “racionális kompromisszumokat kell kötni, amelyeknek van közük a realitásokhoz”.

A függetlenség és a realitások

Vučić tisztában van azzal, hogy az albánok 99,99 százaléka a független Koszovó mellett van, és rámutatott, hogy ez nem is fog változni, ezért úgy fogalmazott, hogy “racionális kompromisszumokat kell kötni”, amelyeknek van némi közük a realitásokhoz.

Ami a racionalitást illeti, a szerb elnök ezúttal valóban nagyfokú racionalitásról tett tanúbizonyságot, jelezve, hogy érti azt, amit Szerbiában sokan nem képesek felfogni, vagy nem akarnak elfogadni, a végkövetkeztetés azonban mégsem logikus.

– Mi lesz, ha háborúzni kezdünk? Elveszítünk tízezer, százezer embert, és megint elveszítjük a háborút a NATO-val. Erre azt mondják, hogy ők (a szélsőjobb) ezt békés úton képzelik el. Valóban, de hogyan? Meggyőzik az albánokat arról, hogy igazi autonómiát kapnak Szerbiában. Hagyjunk fel azzal, hogy magunknak hazudunk! Ez soha többé nem fog bekövetkezni, az albánok 99,99 százaléka független Koszovót akar. És ez nem fog változni

– mondta a szerb elnök, aki szerint Szerbia számára az a legfontosabb, hogy megőrizze a békét és a gyermekek életét, valamint a nemzeti érdekeket. Tegyük hozzá, hogy a nemzeti érdekeket újra lehetne fogalmazni a racionalitás szellemében, de ez egyelőre még várat magára.

Ennek tudható be, hogy Vučić a helyzet ellentmondásosságának felismerése ellenére kijelentette, hogy amíg ő lesz az elnök, addig Szerbia nem egyezik bele Koszovó függetlenségébe és annak ENSZ-tagságába, ami összhangban van a szerb alkotmánnyal, amely szerint Koszovó Szerbia része, viszont ellentétes a francia-német javaslat negyedik pontjával, amely feketén fehéren kimondja, hogy “Szerbia nem fogja ellenezni Koszovó tagságát egyetlen nemzetközi szervezetben sem”.

A szerb elnök Koszovó függetlenségéről és ENSZ-tagságáról

A szerb elnök egy feszült hangulatú interjú keretében beszélt Koszovó függetlenségéről és ENSZ-tagságáról a szerb állami televízió Takovska 10 című politikai műsorában. A Takovska 10 az említett televízió postacíme. (Forrás: Screenshot, RTS)

A választás tehát nem könnyű, Vučić vagy szembe megy az ország alkotmányával, amelynek betartására felesküdött, vagy ellenáll a nemzetközi nyomásnak, aminek lehetnek következményei.

A szerb elnök beszélt a végrehajtási ütemtervről is, amelyet az európai (francia-német) javaslattól eltérően nem hoztak nyilvánosságra Brüsszelben, főleg azért, mert még nincs kész, így mindig marad valami “titokzatos”, ami miatt “lehet izgulni”, illetve amit lehet értelmezni vagy éppenséggel félreértelmezni a helyzetet.

A szerb elnök értelmezése szerint az ütemterv arról szól, hogy megállapodnak abban, amit a jövőben végrehajtanak, de ezzel kapcsolatban is hangsúlyozta, hogy “nem implementálja” Koszovó felvételét az ENSZ-be.

– Készek vagyunk tárgyalni a végrehajtási tervről, de ezt nem írom alá

– jelentette ki Vučić, aki ugyanakkor arról is meg van győződve, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök a közeljövőben nem alakítja meg a koszovói szerb önkormányzatok szövetségét, vagyis a Szerb Községek Közösségét (Zajednica Srpskih Opština, ZSO).

– Egy hónap múlva, kettő vagy hat, valakinek azonban ezt meg kell alakítania, akkor rajtunk a sor, hogy más témákról is beszéljünk

– fogalmazott a szerb elnök, aki a brüsszeli párbeszédet leírva kijelentette, hogy a találkozók azzal telnek, hogy mindenki elmondja a magáét, aztán kiderül, hogy semmiben sem, értenek egyet.

A szerb elnök azonban megjegyezte, hogy senki sem fogja tűrni a megbeszélések vég nélkül történő folytatódását. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Josep Borrell március 18-án Észak- Macedóniába érkezik, ahol találkozik a koszovói párbeszédben érintettekkel.

– Az Európai Tanács március 24-én ülésezik, ott megmondják majd, hogy mit csináljunk. Ha annak nem teszünk eleget, akkor nem nyitnak meg néhány csatlakozási fejezetet. Természetesen lesz nyomás, mert senki sem hagyja, hogy a tárgyalások a végtelenségig elhúzódjanak

– mondta Vučić, aki azonban azt is megjegyezte, hogy a párbeszéd ennek ellenére “máris a végtelenségig elhúzódott”.

A szerb jobboldal és az árulás

A Szerb Haladó Párttól jobboldalra lévő parlamenti pártok azt kifogásolják, hogy a szerb elnök elfogadta tárgyalási alapként az európai javaslatot, amelyek a fent említett negyedik pontja szúrja leginkább a szemüket. Ezeknek a pártoknak a véleménye nem sokban tér elé a parlamenten kívüli szélsőjobb véleményétől, legfeljebb megpróbálják civilizált módon megfogalmazni a gondolataikat, kisebb-nagyobb sikerrel.

A NADA (Remény) szerb koalíció, valamint a Zavetnici (Az eskü őrzői, Védelmezők) és a Dveri (Ajtó, régies) valamint a Szerb Néppárt (Narodna stranka) a legutóbbi brüsszeli találkozót követően felszólította a szerb elnököt, hogy az európai javaslat elfogadása miatt monnyonle (mondjon le).

Vučić minden bizonnyal az ilyen hőzöngések okán hangsúlyozza, hogy nem történt semmiféle aláírás, és amíg ő lesz az elnök, addig Szerbia nem is írja alá sem Koszovó függetlenségét, sem annak ENSZ-tagságát a fent felvázolt értelmezési nehézségek ellenére sem.

Nem értenek egyet, de végülis egyetértenek Koszovó függetlenségének kérdésében

Nem értenek egyet, de végülis mégis egyetértenek Koszovó függetlenségének kérdésében (Kép forrása: Nova)

Koszovó kérdésben különösen radikális álláspontot képvisel Vuk Jeremić néppárti vezető, aki ugyan Belgrádban született, de szerb-bosnyák vegyesházasságból származik, ráadásul anyai ágon a Pozderac-családhoz tartozik, amely a kommunista időkben a volt Jugoszlávia legbefolyásosabb boszniai muszlim politikai dinasztiája volt.

Jeremić 2007 és 2012 között külügyminiszteri posztot töltött be Szerbiában, 2012 és 2013 között pedig az ENSZ-közgyűlés elnöke volt, amivel kapcsolatban az utóbbi időben elég sok vád éri, de erre most nem térnénk ki.

A szerb-bosnyák származású politikus most a Néppártot vezeti, amelynek elnökeként kijelentette, hogy a Koszovóról és Metóhiáról szóló európai javaslat elfogadása “nemzeti katasztrófával felérő hazaárulással” lenne egyenlő. Itt nyilván szerb, és nem bosnyák nemzeti tragédiára gondolt.

Az ellenzéki politikus ennél tovább is ment, úgy nyilatkozott ugyanis, hogy ha egy ilyen aláírás megtörténne, akkor azzal szemben – erkölcsi, történelmi, politikai, jogi és minden egyéb okokból – bármilyen ellenállás indokolt lehet.

Jeremić a Nova.rs portálnak azt mondta, hogy az ilyen javaslatokat egyszerűen nem szabad aláírni, mivel konkréten ennek a megállapodásnak a szövege több helyen is egyértelműen kimondja, hogy Szerbia elfogadja Koszovót egyenlő partnerként.

– Tekintettel arra, hogy Szerbia állam, ez azt jelenti, hogy Belgrád elfogadja, hogy Koszovó is állam, és kifejezetten vállalja, hogy nem akadályozza meg Koszovó tagságát semmilyen nemzetközi szervezetben, tehát az ENSZ-ben sem

– jegyezte meg az ellenzéki politikus az uniós javaslat 4. pontjára utalva.

Jeremić úgy értékelte, hogy a felkínált javaslat elfogadása hozzásegíti Koszovót az ENSZ-tagság megszerzéséhez – ennek menetét nyilván jól ismeri – az viszont egyelőre még csak fikció, hogy az ENSZ-tagságot a Nagy- Albánia létrehozása követi, ami a balkáni konfliktusok új évtizedének kezdetét vonja maga után. Egyelőre ott még nem tartunk, de egy ilyen forgatókönyv sem zárható ki.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Vajon mire figyelmeztetett Vučić a Presevo-völggyel kapcsolatban?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Presevo
HAZAFIAK ÉS ÁRULÓK: Vajon gyászolták-e a presevói albánok a Koszovóban lelőtt három szerbet, és félárbócon van-e a szerb zászló? Az már teljesen más kérdés, hogy fordítva van felvonva, így a színek sorrendje alapján a zászló nem a szerbiai, hanem leginkább az orosz lobogóra emlékeztet
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök szerda este adott tévéinterjújában azt mondta, hogy a banjskai hadműveletben a koszovói hivatásos rendőrökön kívül Presevóból származó bűnözők is részt vettek. A Presevo-völgyben élő albánok attól tartanak, hogy ez a kijelentés megtorláshoz vezet a Szerbiához tartozó, de többségében albán lakosságú területeken, miközben a Völgyben élő albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Felhívás megtorlásra

A szerb elnök kijelentésére a szerbiai parlament egyetlen albán képviselője, Shaip Kamberi reagált, aki az iránt érdeklődött a szerb elnöknél, hogy miért mondta azt, hogy “Presevóból származó bűnözők is voltak a koszovói különleges alakulatok tagjai között, akik részt vettek a banjskai terrorakció semlegesítésében”?


Mire figyelmeztetett Vučić?


– Még valami történt. Ott (Banjskánál) nem csak olyan személyek voltak, akik Koszovóból származnak, és részt vettek az üldözésben. Azért nem lehetett ott az EULEX. A szerbek elleni harcra specializálódott személy is voltak ott, egyebek között a presevói községből, akik többszörös bűncselekményeket követtek el. Közülük egyesek ellen 2021-ben elfogató parancsot adott ki Szerbia.


Kamberi arra volt kíváncsi, hogy ez talán egy felhívás az albánok elleni megtorlásra a Presevo-völgyben?

A szerbiai albán képviselő szerint nem ez lenne az első eset, hogy Szerbia a Völgyön töltené ki haragját Koszovóval összefüggésben.

Kamberi ezért felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket, és akadályozza meg a szerb autokrata vezető minden kísérletét, hogy a Presevo-völgyi albánokon álljon bosszút.

A helyi önkormányzat jelenlegi elnöke, Shqiprim Arifi szerint “a koszovói rendőrség által a Koszovó északi részén lévő terrorista bandák megsemmisítése bosszúálló indítékokat váltott ki a Völgyben élő, veszélyeztetett albán lakossággal szemben”.

Arifi aggodalmát fejezte ki a helyzettel kapcsolatban, és azt mondta, hogy “mélyen aggasztják az elmúlt napok belgrádi nyilatkozatai az észak-koszovói eseményekkel összefüggésben, mert azok nem szolgálják a Szerbiában élő albánok biztonságát és általános jólétét”.

Arifi hivatalában fogadta az EBESZ presevói megbízottját, Andrea Oriciót, akitől sürgős és fokozott figyelmet kért a Völgyben kialakult helyzet szem előtt tartása, valamint az ott élő albánok maximális biztonságának garantálása érdekében.

– A völgyben élő albánok biztonságérzetének megőrzése elengedhetetlen a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartásához a régióban

– mondta Shqiprim Arifi, Presevo község elnöke.

Gyászolnak vagy nem gyászolnak?

A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet következtében a Völgy három községében, Bujanovacban, Medvedjában és magában Presevóban is feszült a helyzet, miután a Koszovó északi részén zajló események nemcsak a szerbek által lakott koszovói területeket érintették, hanem az egész régiót, beleértve az albán többségű szerbiai területeket is.

Ezt a helyzetet még kényesebbé teszik a belgrádi hatóságok képviselőinek különféle nyilatkozatai, miközben magában a Völgyben az albánok hazafiakra és árulókra oszlanak!

Presevo község ellenzéki képviselői Szerbia iránti hűséggel vádolták meg a helyi önkormányzat már említett elnökét, Shqiprim Arifit, aki a szerdai gyásznapon szerintük félárbócra engedte a szerb zászlót a presevói önkormányzat épületén, amivel a “szolidaritás jelét” mutatta az Aleksandar Vučić, illetve a szerb kormányzat által meghirdetett nemzeti gyásszal “a szerb terroristák” észak-koszovói meggyilkolásával kapcsolatban

Ardita Sinani, Albin Kurti koszovói miniszterelnök Presevo-völgyi politikai tanácsadója, valamint a Demokratikus Akciópárt presevói szervezetének vezetője a közösségi médiában közzétett egy fotót, amelyen a szerb nemzeti zászló látható az önkormányzat épületén.

Arifi cáfolta, hogy félárbócra engedték a zászlót, és hogy szolidaritás vállalva az önkormányzat betartotta a Szerbiában meghirdetett nemzeti gyászt, ezért minden kételkedőt meghívott, hogy keressék őt fel.

Hazafiak és árulók Presevóban

Miközben az ellenzéki kritika miatt egymás leárulózása folyik, az Albán Nemzeti Tanács elnöke, Nevzad Lutfiu önmérsékletre szólította fel a politikai tényezőket.

– Amikor a koszovói politikai pártok összetartanak a nemzeti érdekek mentén az előállt helyzettel kapcsolatban, a Völgyben érthetetlenek és nagyon károsak a politikai tényezők közötti viták

– jelentette ki Lutfiu, aki szerint a mostani helyzetben megfontoltságra és önmérsékletre van szükség.

– Van egy problémánk, a diszkrimináció és az elnyomás, amit Szerbia gyakorol velünk szemben, és a hangsúlyt ennek a kérdésnek a megoldására kell helyeznünk. Ezért kivétel nélkül felszólítom a Völgy összes politikai pártját, hogy egyesüljön, és vonuljon ki ebből a felesleges kommunikációs diskurzusból, amely nem vezet sehova!

– zárta a gondolatát Lutfiu.

A Presevo-völgyben élő albánok politikai és intézményi képviselői a pluralizmus szerbiai kialakulása óta aktív részesei az ország közéletének, és a kölcsönösség elve alapján folyamatosan ugyanazokat a jogokat kérik a maguk számára, amit Szerbia követel a koszovói szerbek vonatkozásában. Azt is szeretnék elérni, hogy vonják be őket a Koszovóval kapcsolatos rendezési folyamatba, de ezzel a kérésükkel egyelőre süket fülekre találtak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava