Connect with us

Szerbia

Feljelentették a Wagnert, az orosz nagykövetet, a BIA igazgatóját és a Népi Járőrséget

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

"Sajtótájékoztató" az orosz nagykövet, a BIA és a Népjárőrség feljelentését követően
Čedomir Stojković "sajtótájékoztatót" tart a belgrádi főügyészség épülete előtt az orosz nagykövet, a BIA és a Népjárőrség ellen tett feljelentést követően
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 6 perc

Az oroszok és ukránok Szerbiában működő háborúellenes csoportja egy belgrádi ügyvéddel közösen feljelentést tett a Wagner orosz katonai magáncsoport tevékenységével kapcsolatban. Belgrádi sajtójelentések szerint feljelentés történt a szerbiai polgári titkosszolgálat igazgatója, Oroszország belgrádi nagykövete, a niši székhelyű szerb-orosz humanitárius központot és a Népi Járőrség szerbiai szélsőjobboldali szervezet ellen, tehát a sor nem rövid, ezért ez a cikk is némileg hosszabb a megszokottnál.

Az orosz nagykövet a „főkolompos”

A feljelentés név szerint Alekszandr Bocan- Harcsenko orosz nagykövetre és Aleksandar Vulinra, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatójára, valamint Damjan Knežević „népi járőrre” vonatkozik a Wagner Csoport szerbiai tevékenységével kapcsolatban, nem név szerint pedig az orosz nagykövetség, a niši orosz-szerb humanitárius központ, a Népi Járőrség és a BIA szerb titkosszolgálat több NN, vagyis meg nem nevezett tagjára, akiket elvben ismeretlen tetteként kezelhetünk.

A feljelentést hivatalosan egy belgrádi ügyvéd, Čedomir Stojković nyújtotta be, aki szerint a fent megnevezett és meg nem nevezett személyek mindannyian azon dolgoznak, nem csak múlt időben, hogy Szerbia állampolgárokat mozgósítsanak a háborúra.

Itt jegyzendő meg, hogy a BALK álláspontja szerint a feljelentések sorából „érdemtelenül kimaradt” a Russia Today orosz állami televízió belgrádi kirendeltsége, amely szintén megszegte azokat a szerbiai törvényeket, amelyek alapján a fent megnevezett és ismeretlen személyek ellen a feljelentéseket tették, mint arról már korábban beszámoltunk.

Valójában három feljelentésről van szó, az egyik szerint, az egyikben az oroszokat és a hozzájuk kapcsolódó szervezeteket jelentik fel, vagyis Bocan- Harcsenko nagykövetet, az orosz nagykövetség alkalmazottait, a niši szerb-orosz központot, valamint Damjan Kneževićet és társait.

Feljelentés az orosz nagykövetség ellen

Ellenük a Szerb Köztársaság büntetőtörvénykönyve alapján háborúban vagy külföldi országban dúló fegyveres összecsapásban történő részvétel megszervezése miatt történt feljelentés a belgrádi főügyészségen azzal a megjegyzéssel, hogy ennek a bűncselekménynek az elkövetése jelenleg is folyamatban van.

Čedomir Stojković ügyvéd – aki magát az Október csoport elnökekeként határozta meg – az első és talán legsúlyosabb vádakat tartalmazó beadványt a maga, sértettként pedig számos szerbiai állampolgár, valamint a közérdek védelmének nevében nyújtotta be.

Alakszandr Bocan- Harcsenko belgrádi orosz nagykövetről a feljelentés alapján megjegyzi, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi konvenció alapján bűnvádi eljárás nem indulhat ellene, ám a diplomáciai mentesség alól felmentheti az őt a delegáló ország, ami most elképzelhetetlennek tűnik, de az élet nem két nap.

A niši szerb-orosz humanitárius központról a feljelentés megjegyzi, hogy az a Wagner Csoport ellenőrzése alatt áll, amellyel kapcsolatban az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azt fontolgatja, hogy a terrorszervezetek listájára helyezi.

A dokumentum Damjan Knežević és a Népi Járőrség meg nem nevezett tagjainak vonatkozásában azt állítja, hogy szintén a „terrorszervezeti státus” várományosának számító Wagner Csoport ellenőrzése alatt. A BALK nemrég számolt be arról, hogy Knežević Szentpéterváron járt, hogy megtekintse a Wagner Csoport “technológiai központját”, amelyben az Orlovi (Sasok) orosz-szerb kulturális és információs baráti és együttműködési központ is irodát kapott.

Ez a beadvány a Sürgős!!! vagyis a HITNO!!! minősítést kapta három felkiáltójellel, Knežević neve pedig még említésre kerül a harmadik dokumentum ismertetésekor.

Feljelentés a BIA ellen

A belgrádi ügyvéd által benyújtott következő beadványban Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztató Ügynökség, vagyis a BIA igazgatója, valamint a titkosszolgálat több elhárító tisztje ellen történik feljelentés.

Feljelentés a BIA ellen

Ellenük azért kezdeményezett a belgrádi ügyvéd és több sértett bűnvádi eljárást, mert a szerbiai büntetőtörvénykönyv alapján visszaéltek befolyásukkal, amit azzal szegtek meg, hogy nem végezték hivatali kötelezettségeiket.

A dokumentum szerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója tavaly december 1-től, vagyis a tisztség átvételétől több beosztottjával egyetemben azáltal követett el bűncselekményt, hogy a titkosszolgálat alkalmazottainak a Wagner Csoport szerbiai tevékenységgel kapcsolatos instrukciókat, parancsokat és direktívákat adott.

Vulin elrendelte, hogy hagyják félbe vagy ne hajtsák végre az orosz paramilitáris és parahírszerző szervezetnek nevezett Wagner Csoport tevékenységének felszámolására irányuló munkát.

A szerb titkosszolgálat vezetését tavaly december elején átvevő Vulin ezenkívül azt is elrendelte, hogy a BIA ne akadályozza a „Wagner Csoport munkáját” Szerbiában, főleg abban a tekintetben, ami a szerbiai állampolgárok toborzását és a Wagnerbe történő beléptetését illeti, és ne is gátolják az erre irányuló „munkát”.

A rendelkezésünkre álló információkból nem derül ki, hogy minderről a szerb kormánynak, illetve magának a szerb elnöknek volt-e tudomása, illetve hogy Vulin ezeket a cselekményeket esetleg Ana Brnabić szerb miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb elnök vagy a szerb Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyásával, vagy éppen ezek kifejezett kérésére hajtotta végre, mert nehezen hihető, hogy csak „partizánkodott”, vagy ha igen, akkor annak nem kellene következmények nélkül maradnia.

Ez a beadvány már csak a Sürgős vagyis a HITNO minősítést kapta, három felkiáltójel nélkül.

A Nemzeti Járőrség elleni feljelentés

A harmadik feljelentés Damjan Knežević és több ismeretlen személy ellen történt, akik közül egyesek – Kneževićhez hasonlóan – a Népi Járőrség tagjai. A beadvány ebben az esetben már nem csak az ügyvéd és több sértett nevében történt, ebbe a körbe bevonták Anasztázia Murdzsinszkát (Anastasiia Murdzynska), a „Tegyél jót” (Čini Dobro) nevet viselő szerbiai ukrán szervezet képviselőjét, valamint Piote Mihailovics Nikityint (Piote Mihailovits Nikitin), a szerbiai Orosz Demokratikus társaság elnökét is.

Feljelentés a Népi Járőrség ellen

A beadványban azért kérik a fellépést Damjan Knežević és társai ellen, mert a szerbiai büntetőtörvénykény alapján nemzeti, faji és vallási gyűlöletet és türelmetlenséget szítottak a népek és az etnikai közösségek között.

Az indoklás szerint ezt azzal követték el, hogy 2023-ban Belgrádban annak a Wagner Csoportnak a jelképeit festették fel a falakra, amely orosz oldalon az Ukrajna elleni háború résztvevője, és egyúttal gyanúsított elkövetője számos háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek, amelyet Ukrajnában hajtottak végre.

A dokumentum megjegyzi, hogy a Wagner Csoport jelképeinek felfestése 2022-ben és 2023-ban kimeríti az „ukrán emberek elleni gyilkosságokra történő uszítás” kategóriáját, amellyel az ukránok elleni gyűlöletre és türelmetlenségre szólították fel Szerbia és az Orosz állampolgárait, ráadásul a jelképek felfestése közben megtaposták a kék-fehér-kék zászlót, amely a háborúellenes Oroszország zászlaja, és ezzel tovább fokozták a gyűlölet szítását.

Ez a beadvány nem kapott semmiféle sürgősségi fokozatot, tehát a szerbiai igazságügyi szervek rendes eljárásban bírálhatják el.

Epilógus

Čedomir Stojković a Twitteren azzal összegezte a három feljelentés benyújtását, hogy az fent említett személyek háborúban való részvételre mozgósítják Szerbia állampolgárait.

Ezt a tevékenységet Bocan- Harcsenko nagykövet vezeti, Vulin BIA-igazgató megakadályozza a hírszerzés elhárító tevékenységét, a niši székhelyű szerb-orosz humanitárius központ pedig az alapot, vagyis a „platformot” biztosítja, és így valósul meg „a Wagner-valóság” Szerbiában.

– Bocan- Harcsenko ebben az esetben egy olyan szervezet vezetője, amely szerb állampolgárokat mozgósít, és egyúttal anyagi forrásokat, útbaigazításokat és instrukciókat biztosít a szerbiai állampolgároknak ahhoz, hogy jelentkezzenek az ukrajnai háborúba, illetve ezt megelőzően az orosz hadseregben történő kiképzésre

– jelentette ki a belgrádi ügyvéd, aki ezzel arra utalt, hogy a belgrádi nagykövetség honlapján egyértelmű útbaigazítások és utasítások voltak az orosz hadsereghez való jelentkezés módjáról, ami a Szerbia Btk.-a értelmében bűncselekmény.

Az említett honlapon néhány évvel ezelőtt megjelent egy ilyen utasítás, amely egészen a közelmúltig a „nagykövetség webhelyének régi verziójára” vezetett, ám miután ez a link a világhálón terjedni kezdett, a nagykövetség internetes felületéről a közelmúltban eltávolították. Itt jegyzendő meg, hogy Szerbiában 2015-ben fogadták el és vezették be a külföldi csatatereken való részvétel tilalmát Aleksandar Vučić kezdeményezésre, amit a szerb elnök a napokban a legokosabb törvénynek nevezett.

Stojković arról is beszélt, hogy az általa vezetett Október (Oktobar) csoport értesülései szerint Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője szentpétervári látogatása alkalmával belépett a Wagner Csoportba.

A fenti beadványokat követően a belgrádi főügyészség van lépésen, neki kell eldöntenie arról, hogy elfogadja vagy elutasítja a feljelentéseket. Az ügyészség határozatának meghozatalára nincs előírt határidő, tehát ez akár az örökké valóságig is elhúzódhat.

BIA és az oroszok: következmény
A szerbiai büntetőtörvénykönyv itt látható 386b fejezete szerint 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az, aki külföldi fegyveres cselekményben való részvételre biztat vagy csoportot szerveznek ennek a végrehajtására, illetve felszerelést biztosít vagy pedig pénzt gyűjt ilyen célra. A törvény itt nem látható második pontja szerint ez a rendelkezés arra az esetre is érvényes, ha a toborzott személy nem szerb állampolgár.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az amerikai Gabriel Escobar és az uniós Miroslav Lajčák által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana Brnabić miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, Amerika ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava