Connect with us

A Háború

FACEBOOK: Ukrajna horvátországi nagykövetsége önkénteseket toboroz az oroszok elleni harchoz

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FMwxe BXwAAKP3H
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Toborzó irodává lépett elő a Facebook, miután Ukrajna külföldi önkénteseket kezdett az országba hívni az oroszok elleni harchoz. Az ukrán elnök már aláírta a rendeletet, amellyel megnyitotta az utat a külföldi önkéntes harcosok előtt. Tekintettel Horvátország hasonló múltjára, Ukrajna zágrábi nagykövetsége azonnal reagált, és a Facebookon kezdte gyűjteni a jelentkezőket, amihez telefonszámot és e-mail címet is megadott.

Nemzetközi légió

Ukrajna zágrábi nagykövetsége Facebook-oldalán kérte a külföldi állampolgárokat, köztük a horvátokat is, hogy csatlakozzanak az ukrán katonai erőkhöz.

Ennek jogi alapját egy most aláírt elnöki rendelet teremti meg, amely eltörli a beutazási vízumot azok számára, akik az ukrajnai nemzetközi légióhoz kívánnak csatlakozni, hogy együtt harcoljanak az orosz megszálló csapatok ellen.

Volodimir Zelenskij rendelete már életbe is lépett, és addig marad érvényben, amíg a hadiállapot tart.

– Az ukránok rendelkeznek elegendő bátorsággal, hogy megvédjék hazájukat, megvédjék Európát, és megmentsék a civilizációs értékeket. Az orosz támadás azonban nemcsak Ukrajna, hanem egész , az egyesült Európa ellen irányul

– olvasható a Facebook-bejegyzésben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tehát ilyen gondolatok mentén fordult azokhoz a külföldi állampolgárokhoz, akik Ukrajna barátainak tekintik magukat, és készek fegyvert fogni Európa és az összes civilizációs érték védelmében.

Az ukránok külön alakulatot hoznak létre, amely kizárólag külföldi önkéntesekből áll majd, és az Ukrajnai Nemzetközi Területvédelmi Légió nevet viseli, önkéntesnek pedig bárki jelentkezhet, aki elhivatottságot érez arra, hogy az ukránokkal vállt vállvetve harcoljon „a 21. század háborús bűnösei”, vagyis értelmezésük szerint az oroszok ellen.

A horvátok mennek is

A bejegyzésre már többen is jelentkeztek általában Splitből és környékéről, de Károlyvárosból (Karlovac) is, ám ez nem minden. A horvát sajtó tele van olyan hírekkel, amelyek az élénk érdeklődést igazolják.

Ukrajnába közben már megérkeztek a horvát önkéntesek első csoportjai, Zábrábból, Eszékről, Zárából és az előbb említett Splitből is.

Az egyik zágrábi társaságot a zágrábi Dinamo focicsapat ultráinak, a Bad Blue Boysnak, azaz a BBB-nek egy volt vezetője „felügyeli”.

A horvátok azért jelentkeznek az „ukrán idegenlégióhoz”, ahol még fizetést sem kapnak, mert politikailag motiváltak, ugyanazt hajtogatják, amit a televízióban a politikusoktól hallottak.

– Azért megyek, mert Ukrajna elismerte hazánkat, amikor mi harcoltunk a szabadságért. Ukrajna 1991-ben segített nekünk, de a zágrábi és a petrnjai földrengés után is velünk voltak

– mondta a zágrábi Večernji listnek egy önkéntes, akit nem a civilizáció megmentése, hanem inkább az Ukrajna iránt érzett hála vezérel.

A horvát önkéntesek egy csoportja állítólag az ukrajnai menekülteknek segít a Magyarországra történő átjutásban, a többiek viszont Kijevbe vagy Harkivbe tartanak, ahol felveszik a fegyvert, és irány a front.

A horvát RTL arról számolt be, hogy a horvát önkéntesek első csoportja már nem csak hogy megérkezett Ukrajnába, hanem már ki is ment a frontra.

A Twitteren terjedő hírek szerint az ukrán hadsereg délelőtt tíz órára hirdette meg a világhálón a találkozót Harkivban azok számára, akik az Azov zászlóaljba jelentkeztek, a megadott időpontban azonban nem csak ők jelentek meg, hanem egy orosz rakéta is, az eredmény a fenti képen látható, állítólag 400 önkéntessel csökkent az Azov zászlóalj létszáma.

Egy hozzászólás szerint az orosz oldalon harcoló csecsenek most panaszkodnak, mert nem maradt senki, akikre vadászhatnának.

A hír vagy igaz, vagy nem, háborúban ugyanis mindenféle értesülést kétkedve kell fogadni, de az internetes generáció már hozzászokott ehhez, ilyesmi ugyanis békeidőkben is előfordul, például választási kampány idején. Mert bizonyos értelemben az is csak egy háború.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava