Connect with us

Szerbia

ZSOLDOSOK: Összevissza hírek érkeznek a Wagner-csoport szerbiai toborzásáról

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Wagner-csoport Szerbiában is toboroz (Forrás: Direktno)
A Wagner-csoport Szerbiában is toboroz (Forrás: Direktno)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Összevissza hírek érkeznek a Wagner Csoport szerbiai toborzásáról, határozottan ezért semmit sem állíthatunk, az viszont szinte bizonyos, hogy van valóságalapjuk a híreszteléseknek, miszerint a Wagner Csoport kötelékében szerbek is harcolnak Ukrajnában, illetve hogy a csoport erre a célra Szerbiában is toboroz. Az ügyben már boldog-boldogtalan megszólalt, miután a múlt hét végén lezajlott Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó és Aleksandar Vučić szerb elnök belgrádi találkozója, amely „nyílt és tartalmas” párbeszédet hozott, legalábbis a szerb elnöki Instagram szerint.

A Wagner Csoport Szerbiában toboroz

A szerb elnöki közlemény gyakorlatilag az eddig aláírt szerződésék végrehajtására vonatkozó mantrát tartalmazza, amelyet a szerbek a „pristinai rendszámtáblás agyrémre” válaszul vettek elő, és mára már többször elismételték, mint a legájtatosabb tibeti buddhisták a „Om Mani Padme Hum” fohászt.

– Kifejeztem azt az elvárást, hogy az USA elismerje hazánk erőfeszítéseit a béke és a stabilitás megőrzéséért a térségben, valamint hogy éljen kétségtelen befolyásával, és arra ösztönözze Pristinát, hogy az elfogadott és aláírt megállapodásoknak megfelelően teljesítse kötelezettségeit

A Wagner Csoport és szerb elnök állatkertje

A szerb elnök állatkertje (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– írta a szerb elnök az Instagram-profilján, amelyen olyan „sületlenségeket is el szokott sütni” hogy „a farkas nem mond le az államiról egy birka véleménye miatt.

Arról az amerikai kérésről viszont nem tájékoztatta Szerbia népét, hogy az amerikaiak kifogásolták azt a toborzást, amelyet a Wagner Csoport folytat, amiről a szerb sajtó kezdetben alig-alig számolt be, vagy csak a sorok között eldugva.

Viszont a Voice of America éppen azt tartotta a leginkább említésre méltónak, hogy Derek Chollet, az Egyesült Államok külügyminisztériumának tanácsadója az aggodalmait fejezte ki Aleksandar Vučić szerb elnöknek, mert a Wagner Csoport állítólag kísérletet tesz önkéntesek toborzására szerte a világon, így Szerbiában is.

– Nem tudom, hogy vannak-e ilyen aggodalmak (Szerbiában), beszéltünk az aggályainkról, és alig várjuk, hogy együttműködhessünk a szerb kormánnyal itt Belgrádban és másutt is, ahol a Wagner aktív, hogy véget vessünk tevékenységüknek

– mondta a VOA szerint Chollet, miután az oroszok Szerbiát is kiszemelték, merthogy a háborúhoz nem csak fegyver kell, hanem ember is.

Vučić legokosabb törvénye

A szerb elnök talán el is hallgatta volna ezt a kérést, ha a szerb média amerikai háttérrel működő alfaja nem figyel fel arra a hirdetésre, amelyet az orosz hátterű Russia Today szerbiai portálja tett közzé január elején.

A Wagnernek szentelt murál Belgrádban, szerző a Népi Járőrség

A Wagnernek szentelt murál Belgrádban, szerző a Népi Járőrség (Forrás: Twitter)

A hirdetés minden potenciális önkéntesre vonatkozott – vagyis az oroszok nem csak Szerbiából várnak zsoldosokat, de Szerbiából is. Az RT azóta törölte a honlapjáról a hirdetést, és kedden Belgrádban lefestették a Wagner Csoport jelképének számító murált (falfestményt) is, amely mellett a szerb szélsőjobb „krémje” pózolt.

A szerb televíziókban közben imitt-amott interjúkat sugároztak azokkal az önkéntesekkel, akik a RIA Novosztyinak nyilatkozva oroszul beszéltek.

A magát Dunának meg Szávának nevező két önkéntes azt állította, hogy Szerbiából származnak, és Ukrajnában harcolnak, amire reagálva a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga socijaldemokrata Vojvodine, LSV) azt követelte a szerb kormánytól, hogy tiltsa be a Wagner Csoportot Szerbiában.

A szerb kormányzat képviselői jókora késéssel reagáltak az amerikai aggodalmakra, és az azzal kapcsolatban növekvő médianyomásra. Ivica Dačić a hétfői Politikának nyilatkozva még azt mondta, hogy nem tud a Wagner Csoport önkénteseket toborzó hirdetéséről, ugyanakkor megjegyezte, hogy Szerbia bünteti mindazokat, akik külföldi katonai tevékenységekben vesznek részt.

Ne tévesszük szem elől, hogy a 2015-ben elfogadott törvény azokat is sújtja, akik erre a célra szerb állampolgárokat toboroznak, vagy csak erre biztatnak, illetve hergelnek fel.

Ennek alapján a Russia Today szerbiai részlege is büntethető lenne. Persze annak alapján nem lehet büntetni senki sem, amiről a politikai vezetés nem tud, vagy éppenséggel nem akar tudomást venni.

A  szerb elnök a Happy Televízió Ćirilica című műsorában a Wagner Csoportról is beszélt

A szerb elnök a Happy Televízió Ćirilica című műsorában a Wagner Csoportról is beszélt

A szerb médiahatóság a cikk keletkezéséig a füle botját sem mozdította.

Végül a szerb elnökre hárult a feladat, hogy kimossa a szennyest, amit a szerénységgel aligha vádolható államfő egy ügyes fordulattal a maga hasznára igyekezet fordítani, vagyis nem csak a szennyest mosta ki, hanem ugyanazzal a művelettel fényezte is magát, amikor a kormánybarát Happy Televízió műsorvezetője – aki a műsorában menetrendszerűen tegezi a szerb elnököt – arra utalt, hogy Szerbiában törvény tiltja a külföldi harctereken történő megjelenést a szerbek számára.

– Ez a legokosabb törvény, amelyet az én kérésemre fogadtak el

– mondta Vučić, aki szerint éppen emiatt a törvény miatt nem volt „fair”, amit a Russia Today művelt, és nem is érti, hogy a szerbek miért mennének Oroszországba vagy Ukrajnába, nem volt elég az az emberéletekben történt veszteség, amelyet az előző háborúkban (kilencvenes években) szenvedtek el.

– Mindenki egyetértett az Oroszország elleni szankciókkal, Szerbia az egyetlen ország, amely ezt nem tette meg. Akkor miért teszik ezt Szerbiával, és miért keresik meg azokat a szerbeket, akik részt vesznek a háborúban, amikor tudják, hogy ez ellentétes a törvényekkel

– nyilatkozta a szerb elnök a Happy televíziónak, aki a történtek miatt nem volt igazán happy.

Vučić egyúttal reagált arra is, hogy az Orlovi (Sasok) orosz-szerb kulturális és információs baráti és együttműködési központ sasolja a Szerbiába menekült oroszokat, és netalán zavargássza is őket Belgrádban.

– Sem a wagneristák, sem senki más nem fog senkit sem üldözni Belgrádban, Belgrád az egyik legbiztonságosabb város a világon, nemcsak Európában

– nyilatkozta a szerb államfő, és egyúttal megjegyezte, hogy a szerb fővárosba nem csak oroszok, hanem ukránok is érkeznek.

Elmondása szerint az oroszok, akik Moszkvából vagy Szentpétervárról menekültek Szerbiába, Putyin-ellenes érzelmeket táplálnak, ugyanakkor a Szeverodonyeckből vagy a Liszicsanszkból érkezők viszont Putyin hívei.

A Wagner Csoport nem toboroz Szerbiában

Az oroszok közben visszavonulót fújtak, az moszkvai, majd a belgrádi médiában ugyanis megjelent egy hír, amely szerint a „Wagner karmestere”, Jevgenyij Prigozsin az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva állítólag cáfolta a csoport szerbiai jelenlétet.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport egyik Ukrajnában elesett katonájának szentpétervári temetésén vett részt (Forrás: Danas)

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport egyik Ukrajnában elesett katonájának szentpétervári temetésén vett részt decemberben (Forrás: Danas)

A kedd esti órákig ilyen nyilatkozat nem jelent meg a VOA honlapján, az amerikai partnertelevíziónak számító N1 nyilván emiatt annyira óvatos volt, hogy a VOÁ-t nem is nevezte meg forrásként, amikor a Prigozsinnak tulajdonított szavakat ismertette.

A hír szerint a „Wagner katonai magáncég” – ahogy a Russia Today nevezi ezt a fél-, illetve egészen katonai alakulatot – soha nem tartózkodott Szerbiában, és nem állt kapcsolatban Szerbiával.

Az RT szerbiai portáljának beszámolója szerint ezt a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin mondta méghozzá az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva, ami már önmagában is kuriózum lenne, mint már fent is próbáltunk rá utalni.

– Jelenleg nincs szerb állampolgár a Wagner katonai magáncégben, és már régóta nincs. Ezért a Wagner Csoport és a Szerbia közötti együttműködéséről szóló híreszteléseknek nincs semmi alapjuk

– mondta a Wagnerbe tömörített „katonai élő szervezetek” tulajdonosa.

Az RT tolmácsolása szerint az Amerika Hangja az iránt is érdeklődött Prigozsinnál, hogy a Wagner tagjai feltűntek-e Koszovóban a tavalyi év végén emelt, majd végül elbontott szerb barikádoknál, amivel Albin Kurti koszovói miniszterelnök vádolta meg őket.

– Amennyire tudjuk, a szerbek maguk is jól megbirkóznak a problémáikkal. Szerencsét és prosperitást kívánok nekik

– jelentette ki a Wagner vezetője, aki azonban még hozzátette, hogy ha netalán az Egyesült Államok területén bontakozna ki etnikai , akkor abban a Wagner Csoport szívesen részt venne.

– Várjuk Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó hívását

– zárta Prigozsin az állítólagos interjúban a Koszovóval kapcsolatos témát, amellyel kapcsolatban a Russia Today egy nappal korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy Kurti fél az orosz harcosoktól.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava