Connect with us

Szerbia

ZSOLDOSOK: Összevissza hírek érkeznek a Wagner-csoport szerbiai toborzásáról

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Wagner-csoport Szerbiában is toboroz (Forrás: Direktno)
A Wagner-csoport Szerbiában is toboroz (Forrás: Direktno)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Összevissza hírek érkeznek a Wagner Csoport szerbiai toborzásáról, határozottan ezért semmit sem állíthatunk, az viszont szinte bizonyos, hogy van valóságalapjuk a híreszteléseknek, miszerint a Wagner Csoport kötelékében szerbek is harcolnak Ukrajnában, illetve hogy a csoport erre a célra Szerbiában is toboroz. Az ügyben már boldog-boldogtalan megszólalt, miután a múlt hét végén lezajlott Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó és Aleksandar Vučić szerb elnök belgrádi találkozója, amely “nyílt és tartalmas” párbeszédet hozott, legalábbis a szerb elnöki Instagram szerint.

A Wagner Csoport Szerbiában toboroz

A szerb elnöki közlemény gyakorlatilag az eddig aláírt szerződésék végrehajtására vonatkozó mantrát tartalmazza, amelyet a szerbek a “pristinai rendszámtáblás agyrémre” válaszul vettek elő, és mára már többször elismételték, mint a legájtatosabb tibeti buddhisták a “Om Mani Padme Hum” fohászt.

– Kifejeztem azt az elvárást, hogy az USA elismerje hazánk erőfeszítéseit a béke és a stabilitás megőrzéséért a térségben, valamint hogy éljen kétségtelen befolyásával, és arra ösztönözze Pristinát, hogy az elfogadott és aláírt megállapodásoknak megfelelően teljesítse kötelezettségeit

A Wagner Csoport és szerb elnök állatkertje

A szerb elnök állatkertje (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– írta a szerb elnök az Instagram-profilján, amelyen olyan “sületlenségeket is el szokott sütni” hogy “a farkas nem mond le az államiról egy birka véleménye miatt.

Arról az amerikai kérésről viszont nem tájékoztatta Szerbia népét, hogy az amerikaiak kifogásolták azt a toborzást, amelyet a Wagner Csoport folytat, amiről a szerb sajtó kezdetben alig-alig számolt be, vagy csak a sorok között eldugva.

Viszont a Voice of America éppen azt tartotta a leginkább említésre méltónak, hogy Derek Chollet, az Egyesült Államok külügyminisztériumának tanácsadója az aggodalmait fejezte ki Aleksandar Vučić szerb elnöknek, mert a Wagner Csoport állítólag kísérletet tesz önkéntesek toborzására szerte a világon, így Szerbiában is.

– Nem tudom, hogy vannak-e ilyen aggodalmak (Szerbiában), beszéltünk az aggályainkról, és alig várjuk, hogy együttműködhessünk a szerb kormánnyal itt Belgrádban és másutt is, ahol a Wagner aktív, hogy véget vessünk tevékenységüknek

– mondta a VOA szerint Chollet, miután az oroszok Szerbiát is kiszemelték, merthogy a háborúhoz nem csak fegyver kell, hanem ember is.

Vučić legokosabb törvénye

A szerb elnök talán el is hallgatta volna ezt a kérést, ha a szerb média amerikai háttérrel működő alfaja nem figyel fel arra a hirdetésre, amelyet az orosz hátterű Russia Today szerbiai portálja tett közzé január elején.

A Wagnernek szentelt murál Belgrádban, szerző a Népi Járőrség

A Wagnernek szentelt murál Belgrádban, szerző a Népi Járőrség (Forrás: Twitter)

A hirdetés minden potenciális önkéntesre vonatkozott – vagyis az oroszok nem csak Szerbiából várnak zsoldosokat, de Szerbiából is. Az RT azóta törölte a honlapjáról a hirdetést, és kedden Belgrádban lefestették a Wagner Csoport jelképének számító murált (falfestményt) is, amely mellett a szerb szélsőjobb “krémje” pózolt.

A szerb televíziókban közben imitt-amott interjúkat sugároztak azokkal az önkéntesekkel, akik a RIA Novosztyinak nyilatkozva oroszul beszéltek.

A magát Dunának meg Szávának nevező két önkéntes azt állította, hogy Szerbiából származnak, és Ukrajnában harcolnak, amire reagálva a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga socijaldemokrata Vojvodine, LSV) azt követelte a szerb kormánytól, hogy tiltsa be a Wagner Csoportot Szerbiában.

A szerb kormányzat képviselői jókora késéssel reagáltak az amerikai aggodalmakra, és az azzal kapcsolatban növekvő médianyomásra. Ivica Dačić a hétfői Politikának nyilatkozva még azt mondta, hogy nem tud a Wagner Csoport önkénteseket toborzó hirdetéséről, ugyanakkor megjegyezte, hogy Szerbia bünteti mindazokat, akik külföldi katonai tevékenységekben vesznek részt.

Ne tévesszük szem elől, hogy a 2015-ben elfogadott törvény azokat is sújtja, akik erre a célra szerb állampolgárokat toboroznak, vagy csak erre biztatnak, illetve hergelnek fel.

Ennek alapján a Russia Today szerbiai részlege is büntethető lenne. Persze annak alapján nem lehet büntetni senki sem, amiről a politikai vezetés nem tud, vagy éppenséggel nem akar tudomást venni.

A  szerb elnök a Happy Televízió Ćirilica című műsorában a Wagner Csoportról is beszélt

A szerb elnök a Happy Televízió Ćirilica című műsorában a Wagner Csoportról is beszélt

A szerb médiahatóság a cikk keletkezéséig a füle botját sem mozdította.

Végül a szerb elnökre hárult a feladat, hogy kimossa a szennyest, amit a szerénységgel aligha vádolható államfő egy ügyes fordulattal a maga hasznára igyekezet fordítani, vagyis nem csak a szennyest mosta ki, hanem ugyanazzal a művelettel fényezte is magát, amikor a kormánybarát Happy Televízió műsorvezetője – aki a műsorában menetrendszerűen tegezi a szerb elnököt – arra utalt, hogy Szerbiában törvény tiltja a külföldi harctereken történő megjelenést a szerbek számára.

– Ez a legokosabb törvény, amelyet az én kérésemre fogadtak el

– mondta Vučić, aki szerint éppen emiatt a törvény miatt nem volt “fair”, amit a Russia Today művelt, és nem is érti, hogy a szerbek miért mennének Oroszországba vagy Ukrajnába, nem volt elég az az emberéletekben történt veszteség, amelyet az előző háborúkban (kilencvenes években) szenvedtek el.

– Mindenki egyetértett az Oroszország elleni szankciókkal, Szerbia az egyetlen ország, amely ezt nem tette meg. Akkor miért teszik ezt Szerbiával, és miért keresik meg azokat a szerbeket, akik részt vesznek a háborúban, amikor tudják, hogy ez ellentétes a törvényekkel

– nyilatkozta a szerb elnök a Happy televíziónak, aki a történtek miatt nem volt igazán happy.

Vučić egyúttal reagált arra is, hogy az Orlovi (Sasok) orosz-szerb kulturális és információs baráti és együttműködési központ sasolja a Szerbiába menekült oroszokat, és netalán zavargássza is őket Belgrádban.

– Sem a wagneristák, sem senki más nem fog senkit sem üldözni Belgrádban, Belgrád az egyik legbiztonságosabb város a világon, nemcsak Európában

– nyilatkozta a szerb államfő, és egyúttal megjegyezte, hogy a szerb fővárosba nem csak oroszok, hanem ukránok is érkeznek.

Elmondása szerint az oroszok, akik Moszkvából vagy Szentpétervárról menekültek Szerbiába, Putyin-ellenes érzelmeket táplálnak, ugyanakkor a Szeverodonyeckből vagy a Liszicsanszkból érkezők viszont Putyin hívei.

A Wagner Csoport nem toboroz Szerbiában

Az oroszok közben visszavonulót fújtak, az moszkvai, majd a belgrádi médiában ugyanis megjelent egy hír, amely szerint a “Wagner karmestere”, Jevgenyij Prigozsin az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva állítólag cáfolta a csoport szerbiai jelenlétet.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport egyik Ukrajnában elesett katonájának szentpétervári temetésén vett részt (Forrás: Danas)

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport egyik Ukrajnában elesett katonájának szentpétervári temetésén vett részt decemberben (Forrás: Danas)

A kedd esti órákig ilyen nyilatkozat nem jelent meg a VOA honlapján, az amerikai partnertelevíziónak számító N1 nyilván emiatt annyira óvatos volt, hogy a VOÁ-t nem is nevezte meg forrásként, amikor a Prigozsinnak tulajdonított szavakat ismertette.

A hír szerint a “Wagner katonai magáncég” – ahogy a Russia Today nevezi ezt a fél-, illetve egészen katonai alakulatot – soha nem tartózkodott Szerbiában, és nem állt kapcsolatban Szerbiával.

Az RT szerbiai portáljának beszámolója szerint ezt a csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin mondta méghozzá az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva, ami már önmagában is kuriózum lenne, mint már fent is próbáltunk rá utalni.

– Jelenleg nincs szerb állampolgár a Wagner katonai magáncégben, és már régóta nincs. Ezért a Wagner Csoport és a Szerbia közötti együttműködéséről szóló híreszteléseknek nincs semmi alapjuk

– mondta a Wagnerbe tömörített “katonai élő szervezetek” tulajdonosa.

Az RT tolmácsolása szerint az Amerika Hangja az iránt is érdeklődött Prigozsinnál, hogy a Wagner tagjai feltűntek-e Koszovóban a tavalyi év végén emelt, majd végül elbontott szerb barikádoknál, amivel Albin Kurti koszovói miniszterelnök vádolta meg őket.

– Amennyire tudjuk, a szerbek maguk is jól megbirkóznak a problémáikkal. Szerencsét és prosperitást kívánok nekik

– jelentette ki a Wagner vezetője, aki azonban még hozzátette, hogy ha netalán az Egyesült Államok területén bontakozna ki etnikai konfliktus, akkor abban a Wagner Csoport szívesen részt venne.

– Várjuk Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó hívását

– zárta Prigozsin az állítólagos interjúban a Koszovóval kapcsolatos témát, amellyel kapcsolatban a Russia Today egy nappal korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy Kurti fél az orosz harcosoktól.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava