Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

INCIDENSEK: Akasztott Vučić-baba és egy amerikai állampolgár megverettetése

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

incidens, Népi Járőrség
Az egyik demonstráló bűzösnek tartja a Pink televíziót, és felakasztaná a szerb elnököt (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

Szerb kormányközeli médiajelentések szerint vasárnap letartóztatták azt a személyt, aki azzal idézett elő incidenst Belgrádban, hogy akasztott Vučić-babával jelent meg a szombati ellenzéki tüntetésen. A másik incidens során több férfi támadt meg egy amerikai állampolgárt. Az erőszak elleni megmozdulást azt követően tartja meg az ellenzék minden hétvégén, pénteken vagy szombaton, hogy május 3-án az egyik diák lelőtte kilenc társát és az iskolaőrt a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, valamint hogy egy fiatal férfi nyolc embert ölt meg Mladenovac környékén.

Incidens akasztott Vučić-babával

A kormánybarát Srpski Telegraf értesülése szerint Belgrádban letartóztattak egy B. S. iniciálékkal megnevezett producert, aki a pénteken (május 3-án) tartott ellenzéki tüntetésen egy transzparenssel jelent meg, amelyre egy Aleksandar Vučićot ábrázoló babát akasztott, nyaka köré tekert kötéllel.

A baba feje már félrebillent, az utalás egyértelmű, a voodoo-baba helyett használt Vučić-baba eléggé direkt módon ábrázolja, hogy miként kellene a szerb elnököt eltávolítani, bár a tömeg alternatív megoldást is talált, a szerb elnököt léggömbök segítségével “eresztette szélnek.

A Vučić-babával “lázító” férfit az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására történő felbujtással vádolják, és emiatt 48 óráig bent marasztalták a rendőrségen, majd kihallgatásra a belgrádi főügyész elé állítják.

Ugyanakkor az sem zárható ki, hogy a transzparenst olyan személyek hurcolták be, akik diszkreditálni akarják az ellenzéki megmozdulást, miután ez a transzparens állítólag más tüntetéseken is feltűnt, az viszont biztos, hogy a szerbiai udvari média eléggé erőteljesen kiaknázza az esetet.

A szerb elnök azonban kizárta, hogy az akasztott Vučić-baba véletlenül keveredett a tüntetők közé, mert mint fogalmazott, “elege van az ilyen hazugságokból”, szerinte ugyanis az ellenzék már régóta ilyen gyalázatos.

– Elegem van azokból az értelmetlen hazugságokból, hogy ezt a babát valaki behozta. Nem, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is akasztófával tüntettek ellenem

– jelentette ki Vučić, majd hozzátette, hogy neki köztársasági elnökként az ilyen disznóságokat és aljasságokat tűrnie kell, bár azt nem tudta megmondani, hogy ez benne van-e a munkaköri leírásában.

Vučić az erősen bólogató Bratislav Gašić belügyminiszterre tekintve azt is kijelentette, hogy személyét naponta mintegy kétszáz halálos fenyegetés éri, ennek folytán ehhez már igazán hozzászokott.

Érdekes módon a szerbiai közbeszédben a transzparens másik erős üzenete nem került feldolgozásra, pedig a Pink Televízió logóját felhasználva az transzparens készítője azt is sugallta, hogy az említett csatorna bűzt (stink) sugároz, illetve bocsát ki magából.

Pofánvertek egy amerikai állampolgárt

A BALK két héttel ezelőtt azt írta, hogy az akkori ellenzéki tüntetésen feltűntek a Wagner Csoporthoz közeli Népi Járőrség (Narodna Patrola) tagjai, akik két nőbe is belekötöttek.

A főkolompos akkor Ilija Vuksanović volt, de az incidensek helyszínén ott volt Damjan Knežević, a Népi Járőrség vezetője is, ezt akkor a helyszínen készült felvételek elemzésével bizonyítottuk is, akárcsak azt, hogy Vuksanović és legalább még egy férfi a Wagner Csoport jelvényét is megszellőztette.

Egyes belgrádi körökben Ilija Vuksanovićot a rezsim provokátorának tartják.

Akkor elkerülte a figyelmünket, hogy Vuksanović fejét két héttel ezelőtt ugyanolyan micisapka fedte, mint amilyet a drogkereskedelemmel foglalkozó kavači klán egyik szerbiai szervezetének lefogott vezetője hord, és amilyet május 26-án a KFOR-verő erők viseltek, akik között más fekete micisapkások is feltűntek. Ott is, és a belgrádi tüntetéseken is van belőlük szép számmal.

Miután a bűnöző Veljko Belivuk többször is azt állította, hogy tett különböző szolgálatokat a szerbiai kormánynak, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy most is valami hasonlóról van szó a hasonszőrűek részéről, továbbá az sem kizárt, hogy a Belivuk-csoport és a Népi Járőrség között van átjárás, ami ad absurdum azt is jelentheti, hogy mindenki mindenkivel kapcsolatban van, kormányostól, wagnerestől, mindenestől, ami igencsak hajmeresztőnek tűnik, ha igaz.

És akkor térjünk itt vissza arra, ami az alcímben szerepel, miszerint az ellenzéki tüntetésen pofánkaptak egy amerikai állampolgárt.

Az elkövetők között most is feltűnt Ilija Vuksanović és Damjan Knežević, mivel hogy az incidens ismét csak a Népi Járőrség nevéhez kötődik, az amerikai állampolgárt bántalmazók egyike-másika ugyanis a Narodna Patrola feliratot viselte a pólóján, és a felvételeken – nem feltétlenük ezen – felismerhető a név szerint említett két személy is, Vuksanović az N1 televízió riporterével is kötekedett.

A belgrádi rendőrök vasárnap előállítottak egy huszonkét éves férfit, a nevét nem árulták el, akit azzal gyanúsítanak, hogy szombaton este többször is megütött egy amerikai állampolgárt, aki a gyanú szerint provokálta a körülötte tartózkodó embereket.

Az interneten látható felvételek alapján az amerikai férfi valószínűleg kötekedett, bár ez hitelt érdemlően soha nem derül ki, az viszont biztos, hogy a verés nem csak egy helyről érkezett, többen is bántalmazták, és erősen szidták az amerikai férfi női felmenőjét.

Az ügyészséggel folytatott konzultációkat követően az előállított férfi és az amerikai állampolgár ellen is feljelentést tettek, az utóbbi ráadásul tartózkodási engedéllyel sem rendelkezett Szerbiában.

A belgrádi szabálysértési bíróság úgy döntött, hogy az amerikai állampolgárt 30 nap előzetesbe helyezi, a huszonkét éves férfit pedig 15 nap börtönbüntetésre ítélték, amelynek letöltésére azonnal el is vitték.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava