Connect with us

Szerbia

PATRUSEV MIATT: Az amerikaiak “mélyhűtik” a kapcsolatot a szerb titkosszolgálattal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

JÁTSZMÁK: Aleksandar Vulin, Christopher Hill, Ivica Dačić és Nyikolaj Patrusev
JÁTSZMÁK: Aleksandar Vulin, Christopher Hill, Ivica Dačić és Nyikolaj Patrusev
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az amerikaiak “fagyasztóba teszik” az együttműködést a szerbiai polgári titkosszolgálattal, miután annak élére Aleksandar Vulin személyében olyan szerb politikus került, aki “meghitt” kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársával, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával. Erről tájékoztatta az amerikai nagykövet a szerb külügyminisztert, aki az újév első napjaiban fogadta őt.

Vulin és Patrusev

A szerb külügyminiszter január 5-én találkozott az Egyesült Államok belgrádi nagykövetével, Christopher Hillel, akivel emlékeztető nyilatkozat (memorandumot) írt alá a két külügyminisztérium közötti együttműködésről.

Ezt követően Ivica Dačić nyilvánosan méltatta a javuló amerikai-szerb kapcsoltokat, kizárva azonban azt, hogy azok javulása esetleg Koszovó elismerését vagy az Oroszország elleni szankciók bevezetését eredményeznék.

Most kiszivárgó hírek szerint az amerikaiaknak maradtak kifogásiak Szerbiát illetően, miután a szerb államfő eltávolította a világ szeme elől, vagyis a televíziók képernyőjéről a túl sokat fecsegő Aleksandar Vulin belügyminisztert, akit a titkosszolgálatok élére helyezett át, így Vulin már csak az amerikaiak szemét böki.

Vulin ezek után tehát nyilvánosan már nem jártathatja a száját, ha kell, ha nem, ami bizonyára elég nagy fájdalommal tölti el, viszont tovább ápolhatja a kapcsolatokat Oroszországgal, mégpedig a közvélemény számára láthatatlan csatornákon keresztül.

Vulin szorgalmasan jegyzetel, miközben Patrusev beszél

MUNKAEBÉD: Vulin szorgalmasan jegyzetel, miközben Patrusev beszél (Forrás: Screenshot, szerb belügyminisztérium)

A vučići hemiszférában általában fontos pozíciókat elfoglaló Vulin az utóbbi alig több mint egy évben – még belügyminiszterként – kétszer is találkozott Patrusev tábornokkal, akivel Putyint hosszú évtizedekre visszanyúló hírszerzői múlt köti össze.

Emlékezetes maradt, hogy tavaly augusztusban – vagyis még a sokat halogatott szerb kormányalakítás előtt – Aleksandar Vulin eléggé furcsa módon a szerb külügyminiszter helyett látogatott Moszkvába, ahol Szergej Lavrov “partnere volt” a tárgyalásokon, viszont kevésbé látványos módon találkozott az orosz elnöki tanácsadóként nyilvántartott Patrusevvel is, akihez 2021 decemberében egyszer már kiutazott Moszkvába.

Az amerikai nagykövet tavaly augusztusban értetlenségét fejezte ki az aszimmetrikus szerb-orosz belügyi-külügyi találkozóval kapcsolatban, főleg miután az orosz ellenzék egyik alakja azzal vádolta meg Vulint, hogy átadta Patrusevnek azoknak a lehallgatásoknak az átiratát, amelyeket az ő belgrádi tartózkodásával kapcsolatban készített a szerb rendőrség.

Bekapcsolták a fagyasztót

Az CNN partnermédiájának számító belgrádi N1 televízió most arról számolt be, hogy az amerikaiak befagyasztják a kapcsolatokat a szerb polgári titkosszolgálattal, a BIÁ-val, miután a szerb elnök tavaly decemberben Vulint nevezte ki annak az élére.

Vulin azt követően került a BIA igazgatói székébe, hogy kiszorult a kormányból, ahol a belügyi tárcát a “szexista” Bata Santos, polgári nevén Bratislav Gašić elirigyelte tőle.

Ezt követően a régi ellenzéki múltra visszatekintő Vreme hetilap azt írta, hogy Vulin “olyan mint a tengeralattjáró, nehezen lehet kiszámítani, hogy hol jön a felszínre, netalán a polgári titkosszolgálat élén bukkan fel”, ami nem sokkal később meg is történt.

Az N1 tévécsatorna honlapján most megjelent hír szerint tehát a “hivatalos Washington” nem nézi jó szemmel, hogy Vulin kapta meg a BIA igazgatójának pozícióját, amit az amerikai nagykövet jelzett is a szerb külügyminiszternek.

A Patrusev tábornokkal együttműködő BIA logója

A Patrusev tábornokkal együttműködő BIA logója

Az N1 megbízható diplomáciai forrásokból szerzett értesülései szerint Hill nagykövet a január 5-i találkozón elmondta Dačićnak, hogy a BIA-val való együttműködést a következő időszakban “mélyen befagyott” állapotban tartják, mert nem tetszik nekik a BIA élén történt “kádercsere”.

Az amerikaiak ugyanakkor – érdekes módon – a Patrusev barátjátának számító Vulintól eltérően, az előbb említett Bata Santossal olyannyira szeretnének együttműködni, hogy akár Washingtonban is szívesen látnák, az amerikai nagykövet ugyanis jelezte, hogy az Egyesült Államok fokozni kívánja az együttműködést a szerb kormány más intézményeivel, például a szerb belügyminisztériummal is.

Hill ezzel összefüggésben megemlítette a szerb diplomácia vezetőjének, hogy hamarosan megszervezik Gašić belügyminiszter washingtoni látogatását.

Megjegyzendő, hogy Nebojša Stefanović volt szerb belügyminiszter 2019 májusában járt Washingtonban, ahol találkozott Christopher Wray-el, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjével, akit arról biztosított, hogy Szerbia megbízható partner a szervezett bűnözés elleni harc terén.

Stefanović akkor azt mondta, hogy jó és intenzív az együttműködés a szerbiai belügyminisztérium és az FBI között, de van akarat és szándék is a fejlődésre, különösen a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a high-tech bűnözés elleni küzdelem terén, ami nyilván nem tetszett az oroszoknak, viszont Veljko Belivuk, közismert nevén Velja Nevolja (Bajkeverő Velja) bandájának lekapcsolásához vezetett.

Az amerikaiakkal való együttműködésre vonatkozó szerb akarat azonban gyorsan megszűnt, miután a Szerb Haladó Párton belüli oroszbarát héják nyomásásra Stefanović 2020-ban az oroszok, később pedig a konkrétan Patrusev hívének számító Vulinnak adta át a belügyminiszteri posztot, akitől tavaly októberben Gašić vette át a stafétabotot, Washington most az ő behálózására tesz kísérletet. De vajon mit szólnak ehhez a belgrádi héják?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
Horvátország7 óra telt el azóta

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány...

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékVulin és PatrusevBekapcsolták a fagyasztót A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt a cikket!...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava