Connect with us

Szerbia

PATRUSEV MIATT: Az amerikaiak „mélyhűtik” a kapcsolatot a szerb titkosszolgálattal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

JÁTSZMÁK: Aleksandar Vulin, Christopher Hill, Ivica Dačić és Nyikolaj Patrusev
JÁTSZMÁK: Aleksandar Vulin, Christopher Hill, Ivica Dačić és Nyikolaj Patrusev
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az amerikaiak „fagyasztóba teszik” az együttműködést a szerbiai polgári titkosszolgálattal, miután annak élére Aleksandar Vulin személyében olyan szerb politikus került, aki „meghitt” kapcsolatban áll Vlagyimir orosz elnök egyik közeli munkatársával, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával. Erről tájékoztatta az amerikai nagykövet a szerb külügyminisztert, aki az újév első napjaiban fogadta őt.

Vulin és Patrusev

A szerb külügyminiszter január 5-én találkozott az Egyesült Államok belgrádi nagykövetével, Christopher Hillel, akivel emlékeztető nyilatkozat (memorandumot) írt alá a két külügyminisztérium közötti együttműködésről.

Ezt követően Ivica Dačić nyilvánosan méltatta a javuló amerikai-szerb kapcsoltokat, kizárva azonban azt, hogy azok javulása esetleg Koszovó elismerését vagy az Oroszország elleni szankciók bevezetését eredményeznék.

Most kiszivárgó hírek szerint az amerikaiaknak maradtak kifogásiak Szerbiát illetően, miután a szerb államfő eltávolította a világ szeme elől, vagyis a televíziók képernyőjéről a túl sokat fecsegő Aleksandar Vulin belügyminisztert, akit a titkosszolgálatok élére helyezett át, így Vulin már csak az amerikaiak szemét böki.

Vulin ezek után tehát nyilvánosan már nem jártathatja a száját, ha kell, ha nem, ami bizonyára elég nagy fájdalommal tölti el, viszont tovább ápolhatja a kapcsolatokat Oroszországgal, mégpedig a közvélemény számára láthatatlan csatornákon keresztül.

Vulin szorgalmasan jegyzetel, miközben Patrusev beszél

MUNKAEBÉD: Vulin szorgalmasan jegyzetel, miközben Patrusev beszél (Forrás: Screenshot, szerb belügyminisztérium)

A vučići hemiszférában általában fontos pozíciókat elfoglaló Vulin az utóbbi alig több mint egy évben – még belügyminiszterként – kétszer is találkozott Patrusev tábornokkal, akivel Putyint hosszú évtizedekre visszanyúló hírszerzői múlt köti össze.

Emlékezetes maradt, hogy tavaly augusztusban – vagyis még a sokat halogatott szerb kormányalakítás előtt – Aleksandar Vulin eléggé furcsa módon a szerb külügyminiszter helyett látogatott Moszkvába, ahol Szergej Lavrov „partnere volt” a tárgyalásokon, viszont kevésbé látványos módon találkozott az orosz elnöki tanácsadóként nyilvántartott Patrusevvel is, akihez 2021 decemberében egyszer már kiutazott Moszkvába.

Az amerikai nagykövet tavaly augusztusban értetlenségét fejezte ki az aszimmetrikus szerb-orosz belügyi-külügyi találkozóval kapcsolatban, főleg miután az orosz ellenzék egyik alakja azzal vádolta meg Vulint, hogy átadta Patrusevnek azoknak a lehallgatásoknak az átiratát, amelyeket az ő belgrádi tartózkodásával kapcsolatban készített a szerb rendőrség.

Bekapcsolták a fagyasztót

Az CNN partnermédiájának számító belgrádi N1 televízió most arról számolt be, hogy az amerikaiak befagyasztják a kapcsolatokat a szerb polgári titkosszolgálattal, a BIÁ-val, miután a szerb elnök tavaly decemberben Vulint nevezte ki annak az élére.

Vulin azt követően került a BIA igazgatói székébe, hogy kiszorult a kormányból, ahol a belügyi tárcát a „szexista” Bata Santos, polgári nevén Bratislav Gašić elirigyelte tőle.

Ezt követően a régi ellenzéki múltra visszatekintő Vreme hetilap azt írta, hogy Vulin „olyan mint a tengeralattjáró, nehezen lehet kiszámítani, hogy hol jön a felszínre, netalán a polgári titkosszolgálat élén bukkan fel”, ami nem sokkal később meg is történt.

Az N1 tévécsatorna honlapján most megjelent hír szerint tehát a „hivatalos Washington” nem nézi jó szemmel, hogy Vulin kapta meg a BIA igazgatójának pozícióját, amit az amerikai nagykövet jelzett is a szerb külügyminiszternek.

A Patrusev tábornokkal együttműködő BIA logója

A Patrusev tábornokkal együttműködő BIA logója

Az N1 megbízható diplomáciai forrásokból szerzett értesülései szerint Hill nagykövet a január 5-i találkozón elmondta Dačićnak, hogy a BIA-val való együttműködést a következő időszakban „mélyen befagyott” állapotban tartják, mert nem tetszik nekik a BIA élén történt „kádercsere”.

Az amerikaiak ugyanakkor – érdekes módon – a Patrusev barátjátának számító Vulintól eltérően, az előbb említett Bata Santossal olyannyira szeretnének együttműködni, hogy akár Washingtonban is szívesen látnák, az amerikai nagykövet ugyanis jelezte, hogy az Egyesült Államok fokozni kívánja az együttműködést a szerb kormány más intézményeivel, például a szerb belügyminisztériummal is.

Hill ezzel összefüggésben megemlítette a szerb diplomácia vezetőjének, hogy hamarosan megszervezik Gašić belügyminiszter washingtoni látogatását.

Megjegyzendő, hogy Nebojša Stefanović volt szerb belügyminiszter 2019 májusában járt Washingtonban, ahol találkozott Christopher Wray-el, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjével, akit arról biztosított, hogy Szerbia megbízható partner a szervezett bűnözés elleni harc terén.

Stefanović akkor azt mondta, hogy jó és intenzív az együttműködés a szerbiai belügyminisztérium és az FBI között, de van akarat és szándék is a fejlődésre, különösen a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a high-tech bűnözés elleni küzdelem terén, ami nyilván nem tetszett az oroszoknak, viszont Veljko Belivuk, közismert nevén Velja Nevolja (Bajkeverő Velja) bandájának lekapcsolásához vezetett.

Az amerikaiakkal való együttműködésre vonatkozó szerb akarat azonban gyorsan megszűnt, miután a Szerb Haladó Párton belüli oroszbarát héják nyomásásra Stefanović 2020-ban az oroszok, később pedig a konkrétan Patrusev hívének számító Vulinnak adta át a belügyminiszteri posztot, akitől tavaly októberben Gašić vette át a stafétabotot, Washington most az ő behálózására tesz kísérletet. De vajon mit szólnak ehhez a belgrádi héják?

Koszovó

BÜNTETÉS: Az amerikaiak lemondták Koszovó részvételét a Defender Europe 23 hadgyakorlaton

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

büntetés, nagykövet
Az amerikai nagykövet szerint Washington a továbbiakban nem kíván aktívan dolgozni azon, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok megbüntette Koszovót a feszültség szítása miatt. Az USA pristinai nagykövete bejelentette, hogy törölték Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton. Jeffrey Hovenier szerint ez az első következménye annak, hogy a pristinai kormány nem vette figyelembe a washingtoni figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy ne eszkalálják a helyzetet a szerbek lakta északi területeken.

Ez csak az első büntetés

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter május 26-án figyelmeztette a vezetést, hogy a szerb többségű területeken lévő önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedései hatással lesznek a koszovói-amerikai kapcsolatokra.

Hovenier szerint ennek első jele az amerikai hadsereg európai parancsnokának tegnap esti döntése volt, amellyel amerikai részről lemondták Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton.

– Koszovó számára ezek a gyakorlatok véget értek

– tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint az Egyesült Államok más döntéseken is gondolkodik a történtek miatt.

– Arra kértük Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az északi területeken uralkodó helyzet enyhítésére. Ezekre a kérésekre nem válaszolt. Ezért most azt fontolgatjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk

– nyilatkozta Hovenier, és egyúttal megjegyezte, hogy ez egy „nagyon közvetlen” kérés volt a koszovói kormányfő irányába.

Az uniós integráció is elakad

Az amerikai nagykövet hangsúlyozza, hogy jelenlegi körülmények között az USA nem lelkesedik azért, hogy reagáljon a Koszovó egyéb érdekeivel kapcsolatos kérdésekre.

– Például azoknak a kapcsolatfelvételeknek a vonatkozásában, hogy azok is ismerjék el Koszovó függetlenségét, akik ezt eddig nem tették meg

– mondta Hovenier, aki szerint az USA a történteket követően azon sem kíván aktívan dolgozni, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén.

büntet, nagykövet

Jeff Hovenier május 21-én Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani államfő társaságában részt vett a Koszovóban kezdődött Defender Europe 23 nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján

Az amerikai nagykövet reméli, hogy Kurti megfogadja az Egyesült Államok tanácsát, és azonnali lépéseket tesz az északi szerb többségű területeken kialakult helyzet deeszkalációja érdekében.

Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban két dolgot követel a koszovói miniszterelnöktől, az egyik, hogy az április 23-án megválasztott polgármesterek ne a községházáról dolgozzanak, és hogy vonják ki a rendkívüli alakulatokat ezekből az épületekből.

A nagykövet azt szeretné, hogy a három százalékos részvétellel megválasztott polgármesterek csak adminisztratív feladatokat lássanak el, mert – mint mondta – „nem rendelkeznek erős mandátummal”.

Szerinte a „felesleges északi konfliktus” elvonja a figyelmet a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának kérdéséről is.

Hovenier a tegnapi zvečani incidensekre hivatkozva leszögezte, hogy „mélyen frusztrált” a történtek miatt, és sajnálja, hogy a KFOR tagjai megsérültek, és azt is, hogy „békefenntartókat ért támadás”.

Kurti közben fasisztázott

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben beszélt Lord Stuart Peach brit balkáni megbízottal, a rendőrség, a KFOR és az újságírók elleni „felháborító támadásokról”.

– Egy demokráciában nincs helye a fasiszta erőszaknak, a golyók nem válthatják fel a szavazólapokat

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, hogy bármely nemzetiségű polgárnak joga van ahhoz, hogy választott tisztségviselői teljes körű és zavartalan szolgálatot teljesítsenek.

Kurti beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel is, akinek kormánya és népe nevében mélységes háláját fejezte ki a KFOR katonáinak bátor tevékenységéért, amellyel megőrizték a békét az erőszakos szélsőségesekkel szemben.

A koszovói miniszterelnök teljes és gyors felépülést kívánt a hétfői zavargásokban megsérült olasz katonáknak.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy Albin Kurti esetleg kezdeményezett-e beszélgetést Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, vagy netalán Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava