Connect with us

Szerbia

BUDAPEST-BELGRÁD: Vučić sürgette a kínaiakat, hogy gyorsabban építsék a vasutat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A felirat is azt hirdeti, hogy "gyorsítsuk fel a Belgrád-Budapest vasút építését", és vajon a kínai
A felirat is azt hirdeti, hogy "gyorsítsuk fel a Belgrád-Budapest vasút építését" (Forrás: Twitter, Goran Vesić)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A kínaiak ellazsálják a Budapest- Belgrád vasútvonal építését (is), ezért a szerb elnök arra kérte őket, hogy gyorsítsák fel a munkálatokat az Újvidék- Szabadka közötti szakaszon. A BALK a napokban számolt be arról, hogy Boszniában kötbérezték a hiperlassú autópálya-kivitelezőket, és akkor pikírtkedve megemlítettük, hogy a Szerbia és Magyarország közötti gyorsvasút is “szélsebesen” épül, természetesen a kínaiak által.

Bírálat vagy dicséret?

A szerb elnök szombaton Máriamajorba (Stepanovićevo) látogatott, ahol a kínai nagykövet társaságában kereste fel az Újvidék- Szabadka közötti szakasz építési munkálatait, amely a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút része.

A terepszemlét végző népes szerb alakulatban ott volt Igor Mirović vajdasági miniszterelnök, Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, akit a belgrádi alpolgármesteri pozícióból mentettek át a szerb kormányba, A Srbijagas képviseletében Dušan Bajatović, aki szocialista létére Szerbia legjobban kereső állampolgáraként emlegetnek, és ebbe a társaságba keveredett Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki a szerb(iai) establishment oszlopos tagja.

– Kisebb problémáink akadnak a munkálatokkal kapcsolatban, de arra kértük a kínai vállalkozókat, hogy mintegy hat hónapon belül gyorsítsák fel a munkát, hogy legalább feleannyit dolgozhassunk, mint Önök Kínában

A kínai és a szerb nép barátsága

VISSZAKÖSZÖNNEK A XX. SZÁZAD JELSZAVAI: A felirat szerint Szerbia és Kína acélos barátsága örökké tart (Forrás: Twitter, Szerb Haladó Párt)

– fordult Csen Po nagykövet asszonyhoz a némileg rébuszokban beszélő szerb államfő, aki arra emlékeztetett, hogy Szerbiában 1976-ban a Belgrád- Bar vasút épült legutóbb, azt követően 2012-ig egyetlen kilométer sem. Arról ezúttal nem történt említés, hogy közben mennyi vasútvonalat számoltak fel Szerbiában.

Aleksandar Vučić politikushoz méltóan igyekezett sikertörténetként eladni a vasúti építkezést, amelynek orosz és kínai kivitelezőit nem először bírálta, ha a mostani kijelentéseket bírálatként fogjuk fel.

Zorana Mihajlović volt szerb közlekedésügyi miniszter, akit azóta már kipöccintettek a kormányból, 2019 nyarán azt ígérte, hogy a teljes szerbiai szakasz a várakozások szerint 2022 végére készül el, ma meg már 2023-at írunk.

Ígéret most is volt, csak az időpont változott. A szerb elnök a Máriamajorban tett kiruccanás alkalmával ugyanis azt mondta, hogy a “munkálatok gyorsabban haladnak, mint azt tervezték”, merthogy “a kínai vállalkozók mindent megtesznek”, ezért úgy gondolja, hogy a vasút 2024 vége előtt elkészül.

A korábbi nyilatkozatok tükrében azért még erre az időpontra se vegyünk mérget, mert lehet, hogy a távolról jött munkások tudnak vasútat építeni, de a lazsálásban még inkább szorgoskodnak, amit ráadásul igencsak drágán tesznek.

Kettős megállapodás a kínaiakkal

Kína, Magyarország és Szerbia 2014 decemberében állapodott meg a Belgrád- Budapest gyorsvasút projekt megépítéséről a “16+1 kezdeményezés” (Kelet- Európa + Kína) belgrádi csúcstalálkozóján.

A projekt az “Öv és Út Kezdeményezés” keretében jött létre, és új vágányok építését, valamint a meglévő vágányok rekonstrukcióját foglalja magában. A vasút mintegy 166 kilométeres szakasza Magyarországon halad át, a fennmaradó 184 kilométer Szerbiában húzódik.

A szerbiai építkezés első két szakasza Belgrád és Ópazova (Stara Pazova), valamint Ópazova és Újvidék között “már” elkészült, de ez a kettő együtt nincs olyan hosszú, mint az Újvidék- Szabadka közötti harmadik szakasz. Ha annak összehozására nyolc évre volt szükség, akkor a belgrádi vasút 2030-ra feltételezhetően oda ér Szabadkára, ha csak a kínaiak nem táltosodnak meg.

A Railway Technology szaklap szerint a Budapest- Belgrád vasút Magyarország történetének egyik legdrágább infrastrukturális projektje, amelyet jelentős részben a pekingi kormány finanszíroz.

Kínai kapuk

Kínai kapuk a Vajdaságban (Forrás: Twitter, Goran Vesić)

A magyar kormány 2020-ban 2,1 milliárd dolláros kölcsönt “szerzett be” a távol-keleti országtól, ami a projekt magyarországi szakaszához szükséges beruházás mintegy 85%-át teszi ki, vagyis a vasutat a jövő generációval fizettetik meg, jó vastagon.

Szerbia ugyanakkor “csak” 297 millió dolláros hitelmegállapodást kötött a Kínai Export- Import Bankkal. A 184 km hosszú szerbiai szakasz teljes költsége körülbelül 2 milliárd dollár. A projekt befejezéséhez szükséges további pénzt Szerbia és Magyarország kormánya teremti elő, legalábbis a Railway Technology szerint.

A vasút megépítését ugyan így vagy úgy a magyarok és a szerbek fizetik meg, a legnagyobb hasznot viszont a kínaiak húzzák belőle, de nem csak azért, mert nagyrészt ők építik, illetve lazsálják el.

Ha egyszer netalán elkészül a két főváros közötti gyorsvasút, akkor megkönnyíti a kínai termékek gyors szállítását a görög kikötők és Nyugat- Európa között. Ennek köszönhetően a kínai árú regionális logisztikai központjává alakul át Magyarországot, ami beillik a keleti nyitásba, ha tetszik, ha nem, ha van értelme, ha nincs.

Ami az árat illeti, érdemes összehasonlítani, hogy a Belgrád- Szabadka közötti 184 kilométeres szakaszt a kínaiak 2 milliárd dollárért építik meg a szerbeknek, az Európai Unió ugyanakkor 1,2 milliárd euróért vitelezi ki a Belgrád és Niš közötti gyorsvasutat, amitől annak idején a szerb elnök “szuper happy” lett, lásd a kapcsolódó cikket!

Igaz, hogy a kínaiak azt a vasutat is 2 milliárd euróért építették volna meg, csakhogy az Európai Unió 40 százalékkal aláment ennek az árnak, és bevállalta 1,2 milliárdért.

Zárjuk ezt a cikket azzal az összehasonlítással, hogy a Belgrád és Budapest közötti 350 kilométeres gyorsvasút körülbelül 4 milliárd dollárba kerül kínai kivitelezésben, szemben azzal, amennyiért a Belgrád- Niš közötti vonal készül – egy kilométerre lebontva. Ezek után nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk a különbséget.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava