Connect with us

Magyarország

BUDAPEST-BELGRÁD SZUPERVASÚT: A szerb oldalon 2022-re végeznek a munkálatokkal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

budapest belgrad vasut
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A Budapest- Belgrád vasútvonal fejlesztéséről tárgyalt Belgrádban a magyar-szerb-kínai munkacsoport. A BB szupervasút szerbiai szakaszán már elkezdődött a felújítás, Magyarországon pedig megkezdődtek az építés előkészületei. A múlt hónapban aláírták a szerződést is a magyar szakasz teljes körű tervezésére és kivitelezésére a kínai-magyar konzorciummal.

A BB szupervasút több mint zászlóshajó

A Budapest- Belgrád vasútvonal kiépítése a és Közép- Európa közötti együttműködés zászlóshajójaként indult, de több lett ennél, mert kiderült, hogyan tud Európa együttműködni Kínával.

Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapest- Belgrád vasútvonal fejlesztésével foglalkozó magyar-szerb-kínai munkacsoport belgrádi ülését követően mondta.

– Palkovics álláspontja szerint az is kiderült, hogy miként tudnak a közép-európai országok egymással együttműködni.

Szabadka környékén jövőre kezdődik meg a munka

06PRUGA4

A szerb-magyar szupervasút egyik szerbiai szakaszán már javában dolgoznak. Ópazovától Újvidékig eddig 17 kilométer hosszan rakták le a síneket, amelyen a vonatok 200 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak majd. A Budapest- Belgrád gyorsvasutat ugyan a kínaiakkal közösen építi Magyarország és Szerbia, ám Újvidéktől délre az oroszokat is bevonták a munkába. A szerbek szerint építési szempontból ez a „szupervasút” legnehezebb szakasza. A tervek szerint Újvidéktől Belgrádig 2021 végétől már közlekednek a vonatok, az utazás valamivel több, mint fél órát vesz majd igénybe. A Szabadka és Újvidék közötti szakaszon jövőre kezdődik meg a munka. (Novosti)

A szupervasút szerb oldalon 2022-re készül el

Zorana Mihajlović szerb közlekedésügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a Budapest- Belgrád vasútvonal ötlete öt évvel ezelőtt született meg.

Azóta Szerbiában két szakasz építése már elkezdődött és hamarosan le is zárul, a harmadik szakaszt pedig várhatóan a jövő évben kezdik el építeni.

– A teljes szerbiai szakasz a várakozások szerint 2022 végére készül el.

Hozzátette, hogy az érintettek egyetértettek abban, miszerint nem elég a Belgrád és Budapest közötti vasúti szakasz megújítása ahhoz, hogy a kínai áru a görög kikötőkből mihamarabb Nyugat- Európába jusson.

Ehhez az egész vasútvonalat fel kellene újítani, így felmerült, hogy Észak- Macedóniát és esetleg Görögországot is bevonják a projektbe.

A szerb miniszter leszögezte, az építkezés minden pontja összhangban áll az európai előírásokkal, és a Belgrád- Budapest vasútvonal építési projektje egyetlen pontban sem ütközik az európai törvényekbe.

Ha az EU-nak szabad, akkor Szerbiának is szabad

Zorana Mihajlović szerb közlekedési- és építésügyi miniszter: Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana MihajlovićKína rendelkezik azzal a technológiával, amely sem európai, sem világviszonylatban nem tér el az elvárt normáktól. Az Európai Unió részéről felmerültek-e bizonyos kérdések a Kínával való együttműködéssel kapcsolatban? Igen. De az Európai Uniónak is van olyan külön testülete, amely az EU és a Kína közötti együttműködéssel foglalkozik, és közös projektekben működik együtt Kínával. Szerbia egy nyitott ország, amely együttműködik minden más országgal, és sok közös projektje van Kínával az infrastruktúra terén. (Blic)

Kína nemcsak vasutat építene

Ning Csi- Csö, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alelnöke szerint Kína továbbra is készen áll arra, hogy támogassa a Budapest- Belgrád vasútvonal fejlesztését. Azt szeretnék, hogy a projekt jó példája legyen a Kína és Közép- Európa közötti sikeres együttműködésnek.

Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a jövőben a vasút mellett kiterjed majd az autóutak, hidak és más infrastrukturális fejlesztések, valamint energetikai projektek megvalósítására is. (MTI/BALK)

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja -Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava