...
Connect with us

Szerbia

NEOUSZTASÁK: Így reagált a szerb miniszterelnök a legújabb uniós szankciókra, amelyek horvát kezdeményezésre nem kivételeznek Szerbiával

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerbek szerint mindennek a hátterében az általuk usztasáknak tekintett horvátok állnak
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában hatalmas felháborodást váltott ki a nyolcadik szankciócsomag, amelyből és több más tagállam kezdeményezésére kihagyták Szerbiát a kedvezményezetti körből, így Szerbia ezentúl nem tud olcsó orosz kőolajat beszerezni az omišalji terminálon és a Janafon keresztül. Ez jó alkalmat kínált Ana Brnabić szerb miniszterelnöknek és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszternek, hogy „usztasázzon” egyet-kettőt, illetve hogy neousztasa megnyilvánulásról beszéljen, ráadásul Vulin ezt a migrációról szóló osztrák-magyar-szerb miniszteri szintű egyeztetést követő nemzetközi sajtótájékoztatón tette meg, amelyen Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

A szerb sajtó az uniós döntést és az azzal kapcsolatos horvát álláspontot/fellépést úgy értelmezte, hogy Horvátország leállította (megakadályozta), hogy Szerbia olcsó orosz kőolajat kapjon a Janafon keresztül, miközben Bulgáriára nem vonatkozik az embargó. A belgrádi média értelmezése szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a horvát lépés miatt Szerbiának többet kell fizetnie a kőolajért, ami ellen egyhangúlag tiltakoznak a szerb vezetők.

Egyes belgrádi & zágrábi beszámolók szerint a szerb elnököt megdöbbentette Horvátország döntése, hogy leállítja az orosz kőolaj szerbiai importját az Adria-vezetéken, azaz a Janafon keresztül.

A szerb sajtó liberális része arról ír, hogy Aleksandar Vučić szerint az Európai Unió megbízhatatlan partnernek bizonyult az erre vonatkozó horvát és tagállami indítvány elfogadását követően, főleg annak fényében, hogy kivételezett Bulgáriával, ahol az orosz Lukoilnak meghatározó befolyása van a piacon. Az említett oldalhoz tartozó média beszámolói szerint a szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a horvát indítvány miatt Szerbiát „brutális módon büntetik”.

A szerb kormánypárti Novosti szintén úgy tudja, hogy a szerb államfőt megdöbbentette a döntés, ami miatt heves választ készül adni a horvát lépésre.

Ugyanakkor a másik baráti hírportál, az Informer a szerb elnöki hivatalból származó információkra hivatkozva azt írja, hogy Vučić még egy szót sem mondott az esettel kapcsolatban, a neki tulajdonított kijelentést a „hazug horvát média” találta ki, az N1 ellenzéki médiaház horvátországi fiókcsatornájával az élen.

Megszólalt viszont Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Aleksandar Vulin belügyminiszter, mindketten „lazán usztasázni kezdtek”, Brnabić pedig Szerbia elleni „nyílt ellenséges cselekedetnek” nevezte a horvát lépést.

Erre a szégyenletes döntésre, amelyhez Horvátország ragaszkodott, Vučić hevesen fog válaszolni, majd meglátják, hogy ki az a Vučić, milyen erős és elszánt, aki rámutat az gyalázatra. Szerintem eddig még nem ismerték Vučićot

– jelentette ki a szintén kormánypárti Happy televízió reggeli műsorában a szerb miniszterelnök, aki arra reagált, hogy „Horvátország kimondott kérésére” Szerbiát nem mentesítették a legújabb szerb uniós szankciók alól, amivel közvetlen anyagi kárt okoznak az országnak, a szerb gazdaságnak és az ország lakosságának, amivel több száz és száz millió eurót húznak ki az emberek zsebéből.

A horvát vezetés tagjai abban versenyeznek, hogy ki a nagyobb neousztasa, hogy ki legyen a nagyobb usztasa. Megtiltották Vučić látogatását Jasenovacba, ez a lényeg. Horvátország területén bárhová mehet, Jasenovacot viszont nem keresheti fel, az számára tiltott terület, pedig a jasenovaci áldozatok leszármazottja. Ez súlyos neousztasa cselekedet

– kezdte el sorolni a sérelmeket a szerb miniszterelnök, aki szerint az ukrajnai háború nem az első fegyveres konfliktus európai földön, miután 19 ország bombázta Jugoszláviát, és elvette a szerb területek egy részét, értsd Koszovót.

Azt kérik tőlünk, hogy vezessünk be szankciókat Oroszországgal szemben, ezt azok az országok teszik, amely brutálisan megtámadtak minket. Aztán 2008-ban megsértették az ENSZ 1244-es határozatát, és megtörték a nemzetközi jog gerincét

– hőbörgött ismételten Koszovóra utalva a szerb miniszterelnök, aki szerint – a jelekből ítélve – már megint összeesküdött a világ Szerbia ellen. Nem nagyon türtőztette magát Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter sem, de tőle ezt nem is lehet elvárni. Vulin egy sajtótájékoztatón – amelyen Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter is részt vett – Vulin szintén „elusztasázta magát”.

Horvátország Szerbiával szembeni politikája a rossz szándékok és a komplexusok keveréke, ez egy usztasa-politika, amellyel ártani akarnak Szerbiának, ahol csak lehet. Hát ez Horvátország

– jelentette ki Vulin, aki szerint a most elfogadott szankciócsomag nem a nyolcadik Oroszország, hanem az első csomag Szerbia ellen, amelyet az Európai Unió „sunyian és suttyomban” vezetett be, mégpedig Horvátország kezdeményezésére.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Szerbia

Orbán leugrott Belgrádba egy biliárdpartira

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Belgrádi biliárd
Orbán elment Belgrádba biliárdozni (Forrás: MTI)
Olvasási idő: 1 perc

Vučić és Orbán biliárdozott egyet, az utóbbi szívott egy kis friss levegőt Belgrádban. Erről számolt be a szerb kormányközeli Informer, amelynek a főszerkesztője a napokban telesírta a szerb baráti médiát amiatt, hogy heteken belül börtönbe vonul, de ez most nem tartozik ide.

Két mondat a biliárdról

A szerb elnök és a magyar miniszterelnök biliárdozásáról annyi derült ki, hogy egyiket Orbán, a másikat pedig Vučić nyerte, jóbarátok között így az „igazságos”, mondhatnák, akik pikírtkedni szeretnének.

Lejátszottam egy barátságos billiárdpartit Orbán Viktorral, miután három és fél órányi beszélgetést folytattunk a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés minden stratégiai kérdéséről

– írta az elnöki Instagramon Vučić. A bejegyzés majdnem ugyanannyi szívecskét kapott, mint a NATO-légicsapások kezdetének 24. évfordulója alkalmából tartott zombori nagygyűlésről készült két fotó.

Valószínűleg a nagygyűlés hatása alatt lehetett az az „oktondi csápoló”, aki megjegyezte, hogy „bravó Orbánnak, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely nem bombázott minket”, és ezt 22 ember kedvelte is. Így terjed Magyarország jóhíre Szerbiában!

Büszke vagyok a szerbek és magyarok közötti barátságra, és hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy rengeteg fáradságot és energiát fektetett abba, hogy ez a barátság lényegbevágó és őszinte legyen

– tette hozzá még Vučić az Instagramon a fent már említett egy mondathoz.

Orbán a közösségi médiában

Eközben a magyar miniszterelnök a Facebookon csak három szót csatolt a biliárdos fényképhez, miszerint „magyar-szerb rangadót” vívott, miután Brüsszel után felkereste Belgrádot, hogy találkozzon Vučićtyal.

Biliárd

Orbán a Twitteren már némileg bőbeszédűbb volt.

Brüsszel után egy kis friss levegő Belgrádban. A magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson. Köszönöm a játékot és a barátságot

– írta a magyar miniszterelnök a madárkás portálon, amire egy Levente nevű fickó megjegyezte, hogy Belgrádban sok minden van, de a friss levegő sajnos nem tartozik ezek közé.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.