Connect with us

Szabadka

PÁSZTOR ÉS A MIGRÁCIÓ: „Megengedhetetlen, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MIGRÁNSCITY: Tunéziai migránsok Szabadka központjában, láthatóan jó kedvük van
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szabadkán és környékén hasonló helyzet alakult ki, mint 2019 és 2020 fordulóján Velika Kladušában vagy Bihácsban: bármelyik bokorból előugorhat egy . A különbség az, hogy a magyar határ mentén sokkal szervezetteben folyik az embercsempészet, mint jó két évvel ezelőtt Boszniában. Ha a most alakuló magyar határvadász alakulatot tegnap küldték volna a szerb határra, már akkor is késő lett volna. Aleksandar Vučić szerb államfő a július 2-i makkhetesi lövöldözést követően tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. Az apropó a „nevetségesen gyorsütemű kormányalakítás” volt, ekkor állítólag szóba került a migránskérdés is. A szerb rendőrök azzal „hangoltak” a találkozóra, hogy egy nappal az elnöki beszélgetés előtt mintegy félszáz migránst kapcsoltak le. A rendőrségi akció egyébként „cirkusz volt a népnek”, érdemben nem befolyásolja a szerbiai migránshelyzetet. A továbbiakban az MTI tudósítását közöljük, ez nem feltétlenül egyezik meg a BALK álláspontjával.

„A migránsokkal szemben”

A tudósítás címe szerint Pásztor a találkozót követően kijelentette: „megengedhetetlen, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat”.

– Nem engedhető meg, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat, és nem engedhető meg, hogy a taxisok vagy helyi vállalkozók haszonszerzés céljából segítsék a migránsokat

– szögezte le Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke pénteken Belgrádban, miután megbeszélést folytatott Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Mint mondta, a VMSZ hét éve minden találkozón felhívja az illetékesek figyelmét arra a nehéz helyzetre, amelybe a magyar határ közelében élők kerültek a migrációs nyomás miatt. Kiemelte, ezúttal is igyekezett felhívni az államfő figyelmét arra, hogy ez egy komoly probléma, egy olyan gond, amellyel az állam nem hagyhatja magára az embereket, és az állampolgárok oldalára kell állnia a migránsokkal szemben.

– Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a határ menti térségek felszabaduljanak az alól a migrációs nyomás alól, amelynek ki vannak téve. (.) Meg kell zabolázni a taxisokat, és meg kell zabolázni azokat a vállalkozókat, akik a haszonszerzés érdekében még talán a jogszerűségnek a túlsó oldalára is hajlandók átmenni. Ezt várjuk az államtól

– szögezte le a VMSZ elnöke.

Pásztor István kifejtette: az utóbbi hét évben számos alkalommal szólaltak fel a VMSZ képviselői a migrációs nyomás miatt, de eddig nem történt komoly előrelépés.

– Most viszont mintha elkezdődött volna valami, és erőteljesebbé vált a hatóságok fellépése. Talán még soha nem volt ilyen nyomásnak kitéve a lakosság

– mutatott rá a politikus, aki emlékeztetett arra, hogy a migránsok már fegyvereket is használnak.

– Ez mind azt bizonyítja, hogy húsba vágó kérdésről van szó

– szögezte le. Mint mondta: azt kell elérni, hogy Szerbia meg tudja védeni a déli határát, mert minden más már csak tüneti kezelés.

Cirkusz a népnek

A közcímezés nem az MTI-től származik. A hírügynökségi jelentés így folytatódik:

A szerb belügyminisztérium operatív csoportja nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és szúróeszközöket foglalt le a migránsoktól egy csütörtöki akció során. Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán és Belgrádban összesen 85 migránst fogtak el, közülük hatot azonnal letartóztattak. Két migráns ellen eljárás indult, mert a gyanú szerint bűncselekményt követtek el, negyven ellen szabálysértési eljárás indult, további negyvenet pedig a Belgrádhoz közeli Padinska Skelában lévő (fogvatartási – szerk.) befogadó központba szállítottak.

Szabadkán és a szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma. A legnagyobb összecsapás két héttel ezelőtt történt, amikor migránsok két csoportja lőfegyverekkel támadt egymásra a határ melletti makkhetesi erdőben. A leszámolásnak több súlyos sérültje és egy halálos áldozata is volt. A városrész lakói a múlt hétvégén tiltakozást szerveztek a kialakult helyzet miatt, és szombatra újabb tüntetést jelentettek be.

Szerbiában a hivatalos adatok szerint körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel- Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

A hivatalos adatok szerint a magyar határőrök az idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. Tavaly összesen 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok.

Eddig tartott az MTI jelentése.

Ami a kormányalakítást illeti

Ami a vezető vajdasági magyar párt kormányalakítással kapcsolatos álláspontját illeti, abban nincs semmi meglepő, mint korábban is írtuk, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízható partner, és mint ilyen, „tudja, hogy hol a helye„. Pásztor – néhány apróbb pontosítással – ugyanazt mondta, mint amit a találkozó előtt a belgrádi Politika napilapnak & hírportálnak „lenyilatkozott”.

Szabadka

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Elegük lett, ezért az utcára ment a szabadkaiak egy része a migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

FÁSULTSÁG? Kevesen vettek részt a szabadkai tüntetésen
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Mintegy száz szabadkai lakos, családok, fiatalok és idősek vettek részt azon a tüntetésen, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek a migránsok ellen a városban, első alkalommal Szabadka központjában. A tiltakozó megmozduláson megjelent a Nemzeti Járőrség (Narodna Patrola) szélsőjobboldali szervezet néhány képviselője is. A demonstráció alkalmával aláírásgyűjtés indult, amelyet kiterjesztenek Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, illetve mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak. Nem sokkal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt, ezúttal a martonosi erdőben.

Migránsok, menjetek haza!

– Stop a migránsoknak! Migránsok, menjetek haza!

Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel álldogáltak vagy üldögéltek néhányan a tüntetésen, amelyen petíciót is alá lehetett írni. Az aláírók azt kérik a szerb kormánytól, hogy azonnal intézkedjen, és hosszú távon rendezze a migránshelyzetet az országban: akadályozza meg, hogy a migránsok a déli határon be tudjanak menni Szerbiába. A demonstrálók azt is kérték, hogy a hatóságok ne engedjék be a migránsokat a határmenti településekre, a szabadkai befogadó központot pedig zárják be.

Željko Častvan a makkhetesi városrészen lakik, ahol a migránsok lőttek egymásra az erdőben. Erről a BALK is beszámolt akkor. Szerinte, azóta sem változott semmi, a taxisok továbbra is hordják oda a migránsokat.

– Ez mindannyiunk problémája. Ezek a migránsok dokumentumok nélkül, szabadon, de fegyverrel a kezükben sétálnak a városunkban. Majdnem megerőszakoltak egy lányt, megkötöztek egy gyógyszertárost. Mi kell még, hogy történjen?

– tették fel a kérdést a felszólók egy megafon segítségével.

Emiatt is döntöttek a szervezők úgy, hogy petíciót indítanak. Ahhoz, hogy parlamenti eljárásba kerüljenek a határok megerősítésére, valamint a migránsok Szerbiába történő belépésre vonatkozó követelések, 10.000 aláírás szükséges.

Az aláírásgyűjtő akciót kiterjesztik Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, vagyis mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak.

A követelés

– Magyarország megerősíti a határvédelmét, a kerítést, újabb határőröket vesz fel. Ez azt jelenti, hogy még több ragad majd Szerbiában, ezáltal pedig Szabadkán és környékén


Újabb lövöldözés

Fél nappal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt a magyar határ mentén, ezúttal a Magyarkanizsához közeli martonosi erdőben. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselőtestület elnöke a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált; ő személyesen is látott betárazott pisztolyokat. Becslések szerint Horgoson jelenleg több mint ezer migráns tartózkodik, de Martonoson és környékén is mintegy 500 illegális bevándorló bujkál az erdőben.


– mondták a tüntetők, akik ezért a déli határvédelem megerősítését követelték, hogy a migránsok ne juthassanak be az országba. Egyúttal arra is kérték az illetékeseket, hogy jelöljenek ki határzónákat, ahová a migránsok nem léphetnek be.

A tüntetők a makkhetesi erdőben történt lövöldözés kapcsán azt szeretnék, ha a hatóságok nyilvánosságra hoznák az áldozatok pontos számát, nem hivatalos források szerint ugyanis több halálos áldozata is lehetett a lövöldözésnek, a szerb kormányzat azonban erről azonban azóta sem beszél a nyilvánosság előtt.

A helyiek felteszik a kérdést, hogy az állam miért nem tesz semmit?

– Mindazok, akik azt hiszik, hogy a Makkhetesen megoldódott a migránsprobléma, jöjjenek ki, és nézzenek körül. A taxisok, autókkal és furgonokkal hordják oda őket. Amikor feltesszük nekik a kérdést, hogy miért, akkor azt mondják, hogy ők szállításra szerződtek, ez a dolguk, nem pedig az, hogy ellenőrizzék bárki személyazonosságát, és igazoltatni sincs joguk az utasokat

– mondta az egyik tiltakozó, akik szerint a migránsok busásan megfizetik a taxisokat.

A Dimitrije nevű férfi úgy nyilatkozott a sajtónak, így a BALK-nak is, hogy az lenne a megoldás, ha egyáltalán nem lenne migráns az országban, viszont tisztában van azzal, hogy ez lehetetlen. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy az erdőbe, ahová kirándulni jártak, most be sem teheti a lábát, mert úgy érzi, hogy nincs biztonságban.

Nem érzik magukat biztonságban

A szabadkai tüntetésen több alkalommal is elhangzott: a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat.

A beszédek során azzal vádolták meg a kormányzatot és a helyi illetékeseket, hogy hazudnak, és a migránsokat okolták a legutóbbi erdőtűz előidézésével is. A felszólalók elmondták, hogy továbbra is százával vannak migránsok a határmenti övezetben.

A demonstrálók követelik, hogy mindazon migránsok esetében, akiknél kideríthető és bizonyítható az állampolgárság, toloncolják vissza őket a hazájukba.

Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik – hivatalosan -, közülük körülbelül ezren vannak az utcákon. Legtöbbjük Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkezett. Hogy hányan vannak valójában, azt az Isten és Allah tudja, vagy még az sem.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava