Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szabadka

PÁSZTOR ÉS A MIGRÁCIÓ: “Megengedhetetlen, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat”

MIGRÁNSCITY: Tunéziai migránsok Szabadka központjában, láthatóan jó kedvük van
MIGRÁNSCITY: Tunéziai migránsok Szabadka központjában, láthatóan jó kedvük van
Olvasási idő: 3 perc

Szabadkán és környékén hasonló helyzet alakult ki, mint 2019 és 2020 fordulóján Velika Kladušában vagy Bihácsban: bármelyik bokorból előugorhat egy migráns. A különbség az, hogy a magyar határ mentén sokkal szervezetteben folyik az embercsempészet, mint jó két évvel ezelőtt Boszniában. Ha a most alakuló magyar határvadász alakulatot tegnap küldték volna a határra, már akkor is késő lett volna. Aleksandar Vučić szerb államfő a július 2-i makkhetesi lövöldözést követően tárgyalt Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség ével. Az apropó a “nevetségesen gyorsütemű ” volt, ekkor állítólag szóba került a migránskérdés is. A szerb ök azzal “hangoltak” a találkozóra, hogy egy nappal az elnöki beszélgetés előtt mintegy félszáz migránst kapcsoltak le. A rendőrségi akció egyébként “cirkusz volt a népnek”, érdemben nem befolyásolja a szerbiai migránshelyzetet. A továbbiakban az MTI tudósítását közöljük, ez nem feltétlenül egyezik meg a BALK álláspontjával.

“A migránsokkal szemben”

A tudósítás címe szerint Pásztor a találkozót követően kijelentette: “megengedhetetlen, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat”.

Nem engedhető meg, hogy a saját városunkban mi érezzük idegennek magunkat, és nem engedhető meg, hogy a taxisok vagy helyi vállalkozók haszonszerzés céljából segítsék a migránsokat


– szögezte le , a Vajdasági Magyar Szövetség () elnöke pénteken Belgrádban, miután megbeszélést folytatott Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Mint mondta, a VMSZ hét éve minden találkozón felhívja az illetékesek figyelmét arra a nehéz helyzetre, amelybe a magyar határ közelében élők kerültek a migrációs nyomás miatt. Kiemelte, ezúttal is igyekezett felhívni az államfő figyelmét arra, hogy ez egy komoly probléma, egy olyan gond, amellyel az állam nem hagyhatja magára az embereket, és az állampolgárok oldalára kell állnia a migránsokkal szemben.

Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a határ menti térségek felszabaduljanak az alól a migrációs nyomás alól, amelynek ki vannak téve. (.) Meg kell zabolázni a taxisokat, és meg kell zabolázni azokat a vállalkozókat, akik a haszonszerzés érdekében még talán a jogszerűségnek a túlsó oldalára is hajlandók átmenni. Ezt várjuk az államtól

– szögezte le a VMSZ elnöke.

Pásztor István kifejtette: az utóbbi hét évben számos alkalommal szólaltak fel a VMSZ képviselői a migrációs nyomás miatt, de eddig nem történt komoly előrelépés.

Most viszont mintha elkezdődött volna valami, és erőteljesebbé vált a hatóságok fellépése. Talán még soha nem volt ilyen nyomásnak kitéve a


– mutatott rá a politikus, aki emlékeztetett arra, hogy a migránsok már fegyvereket is használnak.

Ez mind azt bizonyítja, hogy húsba vágó kérdésről van szó

– szögezte le. Mint mondta: azt kell elérni, hogy Szerbia meg tudja védeni a déli határát, mert minden más már csak tüneti kezelés.

Cirkusz a népnek

A közcímezés nem az MTI-től származik. A hírügynökségi jelentés így folytatódik:

A szerb belügyminisztérium operatív csoportja nagy mennyiségű fegyvert, lőszert és szúróeszközöket foglalt le a migránsoktól egy csütörtöki akció során. Szabadkán, Zomborban, Nagykikindán és Belgrádban összesen 85 migránst fogtak el, közülük hatot azonnal letartóztattak. Két ellen eljárás indult, mert a gyanú szerint bűncselekményt követtek el, negyven ellen szabálysértési eljárás indult, további negyvenet pedig a Belgrádhoz közeli Padinska Skelában lévő (fogvatartási – szerk.) befogadó központba szállítottak.

Szabadkán és a szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma. A legnagyobb összecsapás két héttel ezelőtt történt, amikor migránsok két csoportja lőfegyverekkel támadt egymásra a határ melletti makkhetesi erdőben. A leszámolásnak több súlyos sérültje és egy halálos áldozata is volt. A városrész lakói a múlt hétvégén tiltakozást szerveztek a kialakult helyzet miatt, és szombatra újabb tüntetést jelentettek be.


Szerbiában a hivatalos adatok szerint körülbelül hatezer illegális bevándorló tartózkodik. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, főként , ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

A hivatalos adatok szerint a magyar határőrök az idén már több mint 120 ezer illegális migránst tartóztattak fel, két és félszer annyit, mint tavaly ilyenkor. Tavaly összesen 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok.

Eddig tartott az MTI jelentése.

Ami a kormányalakítást illeti

Ami a vezető vajdasági magyar kormányalakítással kapcsolatos álláspontját illeti, abban nincs semmi meglepő, mint korábban is írtuk, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízható partner, és mint ilyen, “tudja, hogy hol a helye“. Pásztor – néhány apróbb pontosítással – ugyanazt mondta, mint amit a találkozó előtt a belgrádi Politika napilapnak & hírportálnak “lenyilatkozott”.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: