Connect with us

Szerbia

PÁSZTOR KAPITÁNY: Színvonalas gyógyszálló épül Palicson, amely visszaadja a fürdőhely egykori dicsőségét

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ITT LESZ MAJD A CSÚSZDA? Pásztor István a palicsi aquapark építésénél
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 7 perc

A VMSZ tudja, hogy hol a helye, a „Haladó” zászlóshajó kicsike naszádjaként úszkál a politika tengerén, semmi váratlan mozdulat, sem pozitív, sem negatív értelemben. Ezt kormányzati körökben akár megbízható politizálásnak is lehet nevezni, aminek ideológiai alapjait még Vékás János rakta le „konspiratív” korszakában, szerinte ugyanis a kisebbségi politikai elitnek párbeszédre kell törekednie az éppen aktuális anyaországi és hazai, ebben az esetben szerbiai kormányzattal. Persze, ezt túlzásba is lehet vinni, mint ahogy nem egyszer meg is történt imitt-amott. Most azonban Szerbia kormányalakításra készül ezért inkábba koncentráljunk erre.

Kormányalakítási izgalmak

Szerbiában valami csoda folytán „rövidke” három hónapos huzavona után sikerült lezárni az április 3-án kezdődött parlamenti választási folyamatot, aminek az utolsó körben az volt a tétje, hogy sikerül-e kigolyózni a szerbiai parlamentből egy korábban is elég sokat kellemetlenkő dél-szerbiai albán képviselőt, Shaip Kamberit, aki már a választások előtt azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy megpróbálja fegyelmezni a Szerbiában élő albánokat.

Végül nem sikerült, így hát Kamberi marad, és ráadásul máris elkezdett kötekedni, mert ismételten felvetette, amiről a BALK is írt egyszer-kétszer, hogy a Koszovó és Szerbia között folyó, illetve nem éppen folydogáló, hanem inkább csak álldogáló párbeszédbe be kellene vonni a Preševo-völgyi albánokat, akik nem igen szeretnek Szerbiában élni, de hát mit tehetnek, valahol élniük kell, ha már nem csatlakozhatnak Amerikához.

De még mielőtt túl messzire eveznénk a zászlóshajótól, kanyarodjunk vissza a szerbiai kormányalakításhoz, mivelhogy a szerb államfő bejelentette, hogy a jövő héten fogadja azoknak a pártoknak és pártszövetségeknek a listavezetőit, akik bejutottak a parlamentbe, és a találkozót a kisebbségekkel kezdi, bár az egyelőre nem világos, hogy kivel találkozik előbb Shaip Kamberivel vagy Pásztor Istvánnal, ha Kamberit egyáltalán beengedik a szerb elnöki hivatalba.

A nagy – ilyen-olyan – múltú belgrádi Politika tudja a dolgát, mértékadó laphoz illően interjút készített Pásztor Istvánnal, a „kicsike naszád” kapitányával, majd lessük, hogy Kamberi mikor kerül sorra, és hogy a Politika mekkora teret szán neki.

Pásztor nem húzott semmi váratlant, sem pozitív, sem negatív értelemben, folytatta a vékási értelemben vett politizálást, bár a migráció kérdésében azért mintha más vizeken evezne, mint a zászlóshajó.

A VMSZ készen áll

Végre megvannak a végleges választási eredmények, így arra számítok, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének, és ezzel párhuzamosan az ország új kormányának megalakításáról

– kezdte a belgrádi Politikának adott interjúját Pásztor István, merthogy szerinte megoldásra váró kérdés, illetve „összetett kihívás” van bőven, ezeket pedig a közelmúltbeli világjárvány, az ukrajnai konfliktus, az energiaválság, valamint az ukrajnai háború következményeként egyre inkább közelgő infláció generálta, illetve generálja ma is.

Mindez egy globális kérdés, amelynek mi is részesei vagyunk, és ezért az új parlamentre és az új kormányra nagyon összetett, mondhatnám példátlan politikai feladat hárul. Ha eddig szükséges és kívánatos volt a józanság, a mértékletesség, és egyben bátorság az államügyek intézésében, most még inkább szükség van rá

– mondta a vajdasági magyar kapitány, aki szerint ez mindenekelőtt a zászlóshajóra értendő, amelyet a naszádok kísérnek, meg természetesen az ellenzéki cirkálókra, akiktől netalán kéretik majd, hogy lassabban cirkáljanak, mert hogy ilyenkor az ellenzéknek is a fent említett józanságra, mértékletességre, és egyben bátorságra van szüksége, „elsősorban a stratégiai nemzeti érdekekkel kapcsolatban”. Mindenki tudja, hogy mik azok, ezért ezek felsorolására nem került sor.

A VMSZ vezetője feltehetően szerb nemzeti érdekekről beszélt, de ezt a Politika nem tisztázta, egy nagy múltú szerb lapnál ez magától értetődik. És akkor nézzük, hogy mi van a vajdasági magyar érdekekkel, amelyeket – kinek tetszik, kinek nem – leginkább a Vajdasági Magyar Szövetség képvisel, és ebben aligha lesz változás, ahogy a vékási szellemiségben sem.

A Vajdasági Magyar Szövetség kész arra, hogy a parlamenti többség része legyen, és államtitkári pozícióból részt vegyen a kormány munkájában, amit eddig is tettünk. Lelkiismeretes, lojális és felelősségteljes módon, mint korábban is

– jelentette ki Pásztor. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a VMSZ ezúttal sem kér miniszteri posztot, bár most ezt kevesebb joggal tehetné, mint az előző választásokat követően, ez napnál is világosabb.

Nem lesz magyar parlamenti elnök

A belgrádi Politika ekkor felengedett egy politikai lufit, miszerint Kovács Elvira lehetne a Szerb Nemzetgyűlés elnöke, de Pásztor egyetértett az interjút készítő újságíróval, hogy ez egy rövid életű „politikai spekuláció”, mert hogy ilyesmiről szó sincs.

Senki sem ajánlott fel ilyesmit, erről a lehetőségről nem esett szó, és nem is tartok reálisnak egy ilyen javaslatot

– mondta a magyar naszád kapitánya, aki ettől függetlenül függetlenül büszke Kovács Elvirára, aki szerinte „komoly, felelősségteljes és érett politikus”, aki odaadóan szolgálja az állam érdekeit, mindeközben pedig ismert és megbecsült személyiség a nemzetközi politikai színtéren is.

Úgy gondolom, mindenkinek az lenne a legjobb, ha parlamenti munkáját a szerb szkupstina (nemzetgyűlés) alelnökeként, valamint az európai integrációs bizottságban és a külügyi bizottságban, továbbá az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében folytatná

– mutatta meg az irányt Pásztor kapitány Kovács Elvira és mindannyiunk számára.

Stabil a biztonsági helyzet

A Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, aki egyúttal a vajdasági parlament elnöke is, a makkhetesi erődben történt események kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a Vajdaságban és Szabadkán stabil a biztonsági helyzet, az etnikumok közötti kapcsolatok „rendkívül harmonikusak és összehangoltak”.

Keményen dolgoztunk azért, hogy ezt a mondatot felelősségteljesen lehessen kimondani. Ez óriási érték, és úgy látom, mindenki ennek megőrzésére törekszik. Ezt szeretném aláhúzni és hangsúlyozni, mert az ilyesmi rendkívül fontos a maihoz hasonló bonyolult időkben

– húzta alá és hangsúlyozta Pásztor a maihoz hasonlatos időkben, amelyek történetesen éppen ma vannak.

A határzónára nehezedő óriási migránsnyomás, a Szabadka környékén lezajlott fegyveres konfliktus, a nagyon gyakran arrogáns viselkedés, különösen a megmozdulásuk szervezői részéről, a taxisok viselkedése, akik minden nap akadálytalanul viszik a migránsokat a határzónába, mindez aggasztja és elbizonytalanítja az szerbiai állampolgárokat

– árnyalta a stabil helyzetet Pásztor, aki szerint ez különösen az idős lakosságra, az egyedül élőkre, a ritkán lakott területek elöregedő lakosságára, vagy a félig üres falvakban élőkre vonatkozik.

Az életkörülmények ezeken a területeken elviselhetetlenek. Az emberek azt gondolják, és azt mondják, hogy az állam megfeledkezett róluk, a migránsok fontosabbak náluk. Nehéz szembeszállni az ilyen meggyőződéssel

– mondta Pásztor, aki azt nem részletezte, hogy ez valójában miért is alakult így, bár a globális migránsválság a legkevésbé sem az ő lelkét terheli, legfeljebb a migránsok vajdasági tobzódása kapcsán tehetett volna többet. De a migránskérdés taglalása itt még nem fejeződött be.

Gyakran járok ezeken a területeken, beszélek a helyiekkel, akiknek ez a mindennapjaikhoz tartozik, csodálom ezeket az embereket, az odaadásukat, a türelmüket és a reménykedésüket abban, hogy jobb lesz a helyzet, hogy az állami szervek hatékonyabban végzik munkájukat

– jelentette ki a VMSZ elnöke, aki a migránsválság kirobbanása óta kevesebbszer fordult meg a migránsok által „letarolt” határmenti menti Majdányban, amely a szülőfaluja, mint e sorok írója, de hát lelke rajta.

Legfőbb ideje, hogy sok minden megváltozzon Szerbia politikájában ebben a kérdésben, mert a migránsnyomás erősödni fog. Érvényes okmány nélkül senkinek sem lenne szabad belépnie az ország területére, a menedékkérőknek pedig nem lenne szabad elhagyniuk a befogadó központokat, amíg a kérelmükre vonatkozó eljárás nem zárul le. Senki se barangoljon az ország területén okmányok nélkül, és senki se lépje át illegálisan a határt. Az illegális határátlépés nem emberi jog, az állampolgárok védelmének abszolút prioritássá kell válnia

– mondta Pásztor, aki arra emlékeztetett, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség több, mint hét éve szorgalmazom ezt, és a VMSZ az egyetlen politikai párt a a szerb parlamentben, amely 2015 óta ragaszkodik a probléma megoldásához, és ezen az álláspontjukon nem is változtatnak.

Nem embertelen viszonyulásról van szó, hanem a saját országunk védelméről, és a saját állampolgárairól való gondoskodásról. Kitartok ezen álláspontom mellett attól függetlenül, hogy abszolút kisebbségben vagyok, mivel az élet sajnos napról napra ebben erősít meg: erről Majdány, Rábé és más határ menti települések lakói tudnának leginkább mesélni

– mondta Pásztor eléggé nagy vehemenciával, és a BALK részérről csak remélni merem, hogy ezt a problémát ugyanilyen hévvel adja majd elő, amikor a jövő héten találkozik Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

Mi legyen Paliccsal?

A belgrádi Politika szóba hozta Palicsi-tó kérdését is, ami körül az utóbbi időben elég sok olyan kérdés merült fel, amely vagy felháborító vagy megmosolyogtató. Erre Pásztornak elég széles szögben van rátekintése.

Néhány évvel elkezdődött egy aquapark építése, de ez finoman szólva is ügyetlenül történt. A vezetőváltást követően közel másfél évbe tellett az építkezéssel kapcsolatos helyzet felmérése és konszolidálása, az új pénzügyi struktúra és a források biztosítása. Most, miután ez megtörtént, megteremtődtek a feltételek a munkálatok folytatásához, amelyeknek még ebben a hónapban el kell kezdődniük, és az idei év végére vagy a jövő év elejére be kell fejeződniük

– jelentette ki Pásztor, aki szerint a munkálatok anyagi fedezetének oroszlánrészét a köztársasági (országos) költségvetésből, kisebb részt szabadkai pénzekből biztosították.

Ezért úgy gondolom, hogy a Palicsra látogatók már jövőre élvezhetik az aquaparkot az egyéb tartalmak és a más rendezvények mellett. Ez nagyon fontos, nemcsak Palics és Szabadka, hanem az egész ország turisztikai potenciálja szempontjából is

-jelentette ki Pásztor, aki viszont kételkedik abban, hogy a Palicsi-tóban a közeljövőben lehet majd fürödni.

A Palicsi-tó és a biológia

A probléma megoldására irányuló több éves erőfeszítés ellenére nem hiszem, hogy ez hamarosan megtörténik. Mert ez nem politikai kérdés, és nem valakinek a jóindulatától függ, hanem biológiai, technológiai és egészségügyi kérdés is egyben.

– jelentette ki Pásztor kapitány, aki királyi többesben hozzátette, hogy folyamatosan keresik a megoldást, de ekkora terület és víztömeg esetén minden eddig felmerült megoldás befolyásolná a környék „biodiverzitását”. Hogy ez pontosan mit jelent, azt jó lenne tudni és érteni.

Természetesen nem adjuk fel, és van előrelépés. Rendkívül fontos, hogy a víz további szennyezése a víztisztító által megszűnt, és a minőségi javulás jelei mutatkoznak. Most olyan műszaki megoldást keresünk, hogy a tóban kisebb szektorokat alakítsunk ki medencék formájában, ahol megfelelő minőségű vizet biztosítanának

– erősítette meg azt az elképzelést, amelyet korábban a BALK-on is tárgyaltunk, beleértve a víztisztítás kérdését is. A most elhangzottakból az derül ki, hogy nem is egy, hanem több medence kerül a tóba.

Bízom benne, hogy hamarosan megerősítjük a jó hírt egy színvonalas gyógyszálló megépítésével kapcsolatban, amely hozzájárul Palics egykori dicsőségének és turisztikai vonzerejének visszaállításához

– jelentette ki Pásztor, aki ezzel kapcsolatban nevet vagy neveket nem említett – talán korai is lenne még – de azért találgatni lehet. Majd szólunk, ha valamit megtudunk.

És akkor jöhet az angol flotta, lesz hol elkvártélyozni a legénységet. A BALK részéről javasoljuk, hogy a szálló ezért viselje az „Angol flotta” nevet.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbia és Görögország támogatja egymás területi integritását, lassan jöhet a gáz délről is

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerbia és Görögország
Közösen hitet tettek egymás területi integritásának tiszteletben tartása mellett (Forrás: N1, Screenshot)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A Görögországból érkezett Katerina Szakellaropoulou államfő kétnapos látogatás kivitelezésébe kezdett a baráti & testvéri Szerbiában. Ennek során vendéglátójával, Aleksandar Vučić szerb elnökkel közösen hitet tettek egymás területi integritásának tiszteletben tartása mellett. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a görög államfő biztosította Szerbiát, hogy Görögország a nyilvánvaló amerikai nyomás ellenére sem ismeri el Koszovó függetlenségét, a szerb elnök pedig a maga részéről megtámogatta a görögök területi épségét a török követelésekkel szemben.

Kölcsönös integritás

Szakellaropoulou a görög-szerb csúcstalálkozót követően félreérthetetlenül kijelentette, hogy hazájának az álláspontja változatlan és szilárd maradt Koszovó el nem ismerését illetően, bár a görög elnök nem tagadta, hogy van nyomás Athénra, de az nem befolyásolja a görög álláspontot.

Mi következetesek vagyunk a saját politikánkat illetően, fontos, hogy a (Koszovó és Szerbia közötti) párbeszéd folytatódjon

– jegyezte meg a görög elnök, aki szerint Görögország pragmatikus és konstruktív megközelítést követ Koszovóval kapcsolatban, amelynek célja a stabilitás és a biztonság megerősítése, valamint az egész régió uniós integrációja.

Ezt az álláspont Görögország évtizedeken át következetesen támogatja és hirdeti. Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

– mondta Szakellaropoulou, aki egy olyan ország elnöke, amelyre Vučić úgy tekint, mint Szerbia igazi és őszinte barátjára, és ezért abban bízik, hogy a két ország még sok jelentős lépést tehet előre az együttműködés területén.

Mindez azt jelzi, hogy Szerbiában a barátságot gyakran „Koszovóban” mérik, bár Magyarország estében a szerbek mintha kerülnék ennek a mértékegységnek a használatát.

Görögország, LNG

Leültek tárgyalni (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerbia is támogatja Görögországot

Szerbia cserében ugyancsak támogatta a görög állam területi egységét szárazföldön, vízen és levegőben egyaránt, vagyis kicsit kifordítva a nyilatkozatot, Szerbia elutasította a török követeléseket Görögországgal szemben a szigeteket vagy a szárazföldi és tengeri határvonalat illetően.

Szerbia ugyanúgy támogatja Görögország integritását, ahogy Görögország támogatja Szerbia területi egységét, szárazföldön, vízen, a szigeteken és a levegőben, és ez a politika nem változik

– jelentette ki Vučić, aki megbecsüléssel beszélt a szerb integritás görög részről történő támogatást illetően, és miután így „körbe integrálták, és körbe támogatták egymást”, „rá is fordultak az „európai útra”.

A szerb elnök egy újabb közhelyes hajbóklás közepette „hálát rebegett” Görögországnak azért, hogy akkor is Szerbia segítségére sietett, amikor az nem volt könnyű, bár konkrétan ezzel kapcsolatban nem mondott semmit, pedig mondhatott volna bármit, mert Szerbiának „szinte sohasem könnyű”.

A maga elé révedő szerb elnök annak a reményének adott hangot, hogy Szerbia még idén előrébb lép az uniós csatlakozás terén, arról azonban nem beszélt, hogy ezt a véleményét mire alapozza.

A szerb gyorsvasút, görög LNG

A szerb elnök itt arra is kitért, hogy két év sem kell ahhoz, hogy Szerbia (szélsebesen) megépítse a gyorsvasutat a magyar határig, és felhívta a figyelmet arra is, hogy megkezdődik a Niš irányába vezető szakasz kivitelezése, és ezt később Észak-Macedónia irányába folytatják.

Nekünk szörnyen fontos a Budapest-Belgrád-Szkopje-Pireusz/Szaloniki korridor, amely lehetővé teszi Szerbia számára, hogy tengeri úton jóval olcsóbban jusson hozzá bizonyos árukhoz, de ez a vasút jelentősen megkönnyíteni a két nép és a két ország kapcsolatait

– nyilatkozta a szerb elnök, aki „dupla gyakorisággal” szokott Görögországba látogatni, hol az athéni vezetést keresi fel, hol pedig a Athos-hegyi Hilandar kolostort, ahova legutóbb a fiát is elvitte.

Görögország, LNG

Legutóbb a fiát is elvitte az Athosz-hegyre (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A görög elnökasszonnyal folytatott megbeszélés másik, illetve harmadik fontos témájaként a két ország között energetikai kapcsolatokat, ezen belül pedig az energetikai összeköttetés megteremtését nevezte meg, beleértve a cseppfolyós gáz vásárlását Alexandroupoliszon, vagyis az ott lévő LNG-terminálon keresztül.

Néhány nappal ezelőtt a belgrádi Demostat kutató központ azt írta a szerbiai bányászati ​​és energiaügyi minisztériumra hivatkozva, hogy a szerbek gázkapacitásokat foglalhatnak le az említett görög terminálban, amit a horvát krki terminál esetében korábban nem kívántak megtenni.

Belgrádban akkor azt állították, hogy a Krk feklől érkező gáz Szerbia számára túl drága, legalábbis a különböző szakemberek erről győzködték a szerb közvéleményt a kormányközeli sajtóban.

Nyilván ennek politikai okai is voltak, mert sem a horvátok, sem a bizonyos értelemben közvetítőként fellépő Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter sem említette, hogy honnan származik majd a Krk szigetén keresztük érkező földgáz, ki szállítja a horvát terminálig, és azt sem taglalták, hogy ez mennyivel lesz drágább, mint a csővezetéken keresztül érkező (orosz) gáz.

Azóta azonban változtak a geopolitikai körülmények, Szerbia viszont továbbra is szinte teljesen az orosz gáztól függ, amelyet a Török Áramlaton keresztül szállítanak Oroszországból, a Fekete-tenger alatt. Amíg valaki fel nem robbantja a vezetéket, mint az például kicsit északabbra történt.

A szerb és a görög elnök találkozóját követően elhangzott bejelentés ugyanakkor arra utal, hogy Szerbia mindezek után mégsem veti el eleve a cseppfolyóst gázt, ha az nem Horvátországon keresztül érkezik, és még az sem kizárt, hogy Vučić Katarban tett nemrégi látogatása alkalmával erről erről is beszélt az ottani vezetőkkel.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: