Connect with us

Albánia

MISSION IMPOSSIBLE: Amerikai balkáni diplomáciai offenzíva

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

europa haz

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A -balkáni államok EU-s csatlakozásának fontosságát hangsúlyozta a térségben tett e heti látogatása során Karen Donfried amerikai külügyi államtitkár-helyettes, ám az ukrajnai háború újra megmutatta, mennyire különbözik egymástól a balkáni országok külpolitikája. Szerbia például – amely nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz – most még távolabb került az euróatlanti-integrációtól.

A kör négyszögesítése

– A Nyugat- Balkán EU-s integrációja az Európával kapcsolatos amerikai külpolitika prioritása

– közölte az Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott belgrádi tárgyalásán Karen Donfried, és ugyan Vučić erre azt válaszolta, hogy Szerbia kitart az EU-integráció mellett, egyre többen kétségbe vonják, hogy Belgrád valóban az unióba törekszik. Már csak azért is sok a kétely, mert ugyanazon a napon, amikor Vučić Donfrieddel találkozott, a szerb államfő fogadta Leonyid Szluckijt, az orosz parlamenti alsóház, a duma külügyi bizottságának elnökét, és megerősítette, hogy az európai irány mellett országa fenn akarja tartani Oroszországhoz fűződő baráti viszonyát.

Az ukrajnai orosz agresszió kezdete, február 24-e óta azonban ilyen opció nincs: az egyre komolyabb uniós nyomásra panaszkodó szerbek és az amerikai, valamint nyugat-európai diplomaták is tudják, minél tovább késlekedik Belgrád a nyugati szankciókhoz való csatlakozással, annál távolabb kerül az EU-tagság. Donfried egyébként nem volt túl optimista hangulatban a találkozó után, a Politika című belgrádi napilapnak azt mondta: a megbeszélésen hangsúlyozta, Washington azt szeretné, ha Szerbia csatlakozna a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz, viszont azt is elismerte, hogy erre semmiféle ígéretet sem kapott Vučićtól, illetve Ana Brnabić kormányfőtől.

A Donfrieddel tárgyaló Vučić valóban nehéz, sőt talán kilátástalan helyzetben van: minden közvélemény-kutatás azt támasztja alá, hogy a szerbek többsége – legalább háromnegyede – Vlagyimir Putyin Oroszországával szimpatizál, és ellenzi a Moszkva elleni szankciókhoz való csatlakozást. Az ukrajnai válság, illetve annak szerbiai visszhangja is jórészt hozzájárul ahhoz, hogy két évtized óta most fordult elő először, hogy a szerbek többsége – 44-35 százalékos arányban – elutasítják a Európai Unióhoz való csatlakozást. Vučić belügyminisztere, Aleksandar Vulin meg is fogalmazta a szerbek kételyeit, és közöle, a nyugati nyomás miatt Szerbiának felül kell vizsgálnia, hogy valóban célja-e az EU-hoz való csatlakozás.

– Az Európa iránt érzett szeretet az Oroszország iránti gyűlölet fokával mérik. Ha szereted Európát, gyűlölnöd kell Oroszországot. Én viszont nem akarom utálni Oroszországot, senkit sem akarok gyűlölni. Megvan a jogunk ahhoz, hogy egyetlen barátunkat se veszítsük el, nem kívánunk részt venni ebben a konfliktusban

– magyarázta a szerb belügyminiszter.

Mély megosztottság

Donfriedet Boszniában is problémák fogadták, az amerikai vendég nem győzte sorolni, mit szeretne elérni a polgárháború 1995-ös befejezése óta változatlanul állandó válságban lévő országban.

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint ismét működőképessé kell tenni a boszniai állami intézményeket, nem szabad elhalasztani a közelgő választásokat, és véget kell vetni annak, hogy a szerb entitás, a Szerb Köztársaság (RS) vezetői évek óta a szövetségi állam lebontásán dolgoznak.

Az amerikai politikusok – és a boszniai találkozókon részt vett európai diplomaták is – tudják, hogy az ukrajnai válság a boszniai rendezés kilátásainak sem használt: Oroszország legodaadóbb szövetségese az RS meghatározó politikusa, a boszniai kollektív elnökség szerb tagja, Milorad Dodik. Ő pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy Bosznia – Moszkva érdekeinek megfelelően – egy lépést se tegyen az euroatlanti integráció felé.

Dodik, aki folyamatosan egyeztet Vlagyimir Putyin orosz államfővel, meglehetősen barátságtalan hangnemű nyilatkozatot adott a Donfrieddel folytatott megbeszélés után, és azt hangsúlyozta, hogy az RS-nek nem áll szándékában lebontani a boszniai államot és kiszakadni az országból.

Dodik hangsúlyozta, ők csak azt akarják, hogy megkapják azokat jogokat, amelyek a boszniai alkotmány értelmében a boszniai szerbeknek jár, majd azzal vádolta az amerikai vendéget, hogy a szarajevói politikusok és az RS-t évek óta szétverni akaró amerikai diplomaták kottájából játszik.

Albánok itt és ott

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettest a nyugat-balkáni térség több államában sem érték sokkal jobb benyomások: nagyjából akkor tárgyalt az észak-macedón vezetőkkel – és mondta azt nekik, hogy az EU-ba törekvő állam kiérdemelte, hogy azonnal kezdődjenek meg az unióval a csatlakozási tárgyalások – amikor a szomszédos Bulgáriában Várhelyi Olivér EU-s bővítési biztos kénytelen volt végighallgatni, hogy az új, Kirill Petkov vezette szófiai kormány sem hajlandó feloldani az Észak- Macedóniával tervezett csatlakozási tárgyalások bolgár bojkottját.

A fő akadály az, hogy miközben állítólag Petkov kész lenne a politikaváltásra, a kormánykoalícióban résztvevő populista-nacionalista párt, a Van ilyen nép (ITN) azonnal kilépne az együttműködésből, ha Szófia anélkül oldaná fel a bojkottot, hogy a macedónok elismernék, ők tulajdonképpen bolgárok és bolgárul beszélnek. (Ezt Szkopjéban biztosan nem fogják megtenni.)

Az Észak- Macedóniára vonatkozó bojkott viszont egyben azt is jelenti, hogy a volt jugoszláv tagköztársasággal egyelőre „egy csomagban” kezelt Albánia belátható időn belül történő uniós csatlakozási esélyei is romlanak.

Albánia helyzetét az is nehezíti – és erről Donfried is beszélt az Edi Rama miniszterelnökkel folytatott tiranai tárgyaláson – hogy sok kívánni valót hagy maga mögött az albániai demokrácia helyzete: az egykori művész, Rama országlása idején folytatódott a demokratikus intézmények lebontása és nem igazán érvényesülnek a jogállami szabályok sem.

A tiranai tárgyalások egyik érdekessége az volt, hogy azokon az amerikaiak mellett jelen volt Várhelyi Oliver bővítési biztos is, aki Donfrieddel egy szólamban támogatta Albánia EU-s csatlakozási törekvéseit.

Nem tudni, mekkora a magyar EU-biztos hitele Albániában: a diplomatát – és Magyarországot – sokan vádolják azzal a Balkánon – nem feltétlenül alaptalanul – hogy elsősorban Szerbia EU-integrációját támogatja, és ha Szerbiáról van szó, viszonylag könnyen átsiklik a jogállamisággal kapcsolatos problémákon.

Donfried Koszovóan is megfordult, ám Koszovó az, amelynek a balkáni államok közül egyelőre a legkisebb az esélye az euróatlanti integrációhoz való csatlakozásra. Az amerikai politikus Pristinában meghallgatta ellenkező előjellel ugyanazt, amit Belgrádban hallott Vučićéktól: míg szerbek az albánokat vádolták a kapcsolatok rendezését célzó párbeszéd elszabotálásával, Pristinában Albin Kurti koszovói miniszterelnök a szerbekre hárított minden felelősséget.

Kurti ugyan – Vučićhoz hasonlóan – késznek nevezte magát az értelmes párbeszéd megkezdésére, ám alighanem Donfried sem hitt nekik teljes mértékben.

– Az USA a Szerbia és Koszovó közötti kapcsoltok rendezésének legfontosabb elemének tartja az EU által biztosított párbeszédet, és mi ezért támogatjuk ezt a kezdeményezést. Még nem tudjuk, mi lesz a párbeszéd pontos menetrendje, de pozitív változások következhetnek be, ha mindkét félben megvan erre a szándék

– magyarázta nem túl meggyőzően Pristinában Donfried. A baj ugyanis az, hogy az utóbbi évtizedek során leginkább a jószándék és a bizalom hiányzott a szerbek és koszovói albánok kapcsolatából, és általában a Balkánról.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón- partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava