Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

B.A. Balkanac

Z (mint Zombi-Bombi)

z

Olvasási idő: 3 perc

Érkezett a nem rég, hogy megváltoztatta a májusban kezdődő 75. cannes-i fesztivál nyitófilmjének a címét Michel Hazanavicius litván származású rendező. Ennek oka az . A sajtóban úgy olvasható: nehéz szívvel hozott döntéséhez nagymértékben hozzásegítette, hogy az ukrán kollégái kifejezetten kérték – beszúrásként: az ukrán külüggyel karöltve – a címváltozást, tekintettel arra, hogy orosz félről a tankok dandárján a „Z” megjelölés látható. Ha az Index nem téved, így a Coupez! (Ennyi!) áll majd helyette a bemutatón.

– Az eredeti cím viccesnek hatott – jelentette ki Hazanavicius –, amikor befejeztük a forgatást, de ma már egyáltalán nem az, és nem is tudom vállalni. A azért készült, hogy örömet szerezzen, ezért semmi esetre sem szeretném, ha bárki is a háborúval hozná összefüggésbe.

Ebben az egészben talán az az igazi érdekesség, a valódi bukfenc – állapítanánk itt meg mi –, hogy a logikát követően inkább az orosz félnek kellene tiltakoznia az ily módon átkeresztelt zombi-komédia ellen, amelynek története arról szól, hogy egy kis költségvetésű pitiáner horrorfilm forgatását valódi zombik érkezése „Z”-avarja meg. Tovább nem tudjuk pontosan, hogy mi történik, mi történhet még benne, akárcsak a valóságban sem (oly nagyon). Mindenesetre az online látható előzetese ennek az ominózus alkotásnak eléggé véres. Nem annyira ígér őszinte nevetést, felhőtlen szórakozást, trillázó kacajt a produkció, amelyben a Bérénice Béjo és Romain Duris színészkettős viszi a prímet, s amelynek ugyanazon a napon lenne a bemutatója Cannes-ban, amikor vetíteni kezdik a francia mozikban. – Hát, isten rendezze úgy, ha tudja, hogy így legyen. Várhatjuk kíváncsian ebben az ördögi világban, amelyben csupa őrült maradt valamiféle katasztrofális tévedésből szabadlábon, s nem csak filmeket akar rendezni.Magyarázatul szóban forgó szimbólumhoz különben másutt az található, hogy mióta Ukrajna körül elkezdődött az orosz csapatok összevonása, arról lehetett képeket látni, hogy az oroszok latin betűkhöz hasonló jelképekkel, Z-vel, O-val, V-vel mázolják össze katonai járműveiket. Elfogadhatónak tűnő megfejtése a dolognak meg az lenne, hogy az orosz haderő különféle műveleti (munka-) szektorokra osztotta fel Ukrajnát, az ukrán erők szerint pedig ez az értelmezés igaznak bizonyult. A részletesebb magyarázat pedig ez lenne:

  • „Z” a keleti orosz fegyveres erőket jelölő szimbólum, akik a térsége felőli műveletekben vesznek részt,
  • a négyzetbe vagy körbe írt „Z” a Krím felől érkező orosz járműveket azonosítja,
  • a kör vagy “O” a Fehéroroszország felől érkező járművek azonosítója,
  • a „V” a tengerészgyalogosok és/vagy a deszantosok jelképe (más értelmezések szerint a Belarusz Breszt régiójából érkező fegyveres erők jelölése),
  • az „X” jelképet a csecsenek használják,
  • az „A” a különleges műveletisek szimbóluma.

A „Z” pedig úgy, mint egy politikai gyilkosság anatómiája, a görög származású francia direktor úr, Konstantin Costa-Gavras régi filmje, amelyet akár vissza is lehetne hozni Cannes-ba, annyira nem változott azóta semmi. Csupa véres összeesküvés, hajmeresztő cselszövés, aljas érdek és korrupció az egész. Nézői vélemények szerint minden kockája hiteles, igazi bátor rendezés. Évtizedek távlatából nézve is üde, játszódhatna ma is, legfeljebb az eszközök fejlődtek az eltelt idő alatt, azonban a történet időtlen. Az anyagi érdek nélküli szándék nem kívánatos, nem is érthető a politikai-gazdasági csúcsszervezetekben. – Ha úgy nézzük, csupa korábbi, a hatalomnak engedelmeskedő, elvakított zombival megpakolt szerelvényt mutat: úton a megsemmisítő sehovába.

Ehhez képest a „Z” mint Zorro, meg nem csak ehhez képest, hanem úgy egyáltalában, könnyed szórakozás. Hiába van odabiggyesztve a „bosszúálló”, bár csak ennyiből állna úgy igazából a bosszú. Ellenben ha már az filmnél és tévénél tartunk, hát abban egyenest gyalázzák az orosz elnököt.

– Putyin, húzz a faszba, takarodj haza! – kiabálják a South Park animációs sorozat hősei a Vissza a hidegháborúba c. részben, amelynek története szerint Oroszország elnöke csak nosztalgiából háborúzik, mert nehezen bírja elviselni, hogy öregszik, s már a micsodája is helyreállíthatatlanul lóg. Az épületes sztori középpontjában egy gyerekeknek szánt lovas verseny áll, amelyen egy orosz kölyök is elindul. Butters hősünk a nyomására mindenképp le akarja győzni muszka ellenfelét, de a lova nem igazából engedelmeskedik neki, a bajnokság végén viszont meghágja az orosz kancát, így az övék az „erkölcsi győzelem”. – A South Park alkotói, meg kell jegyezni, sok kritikát is kaptak ezért, meg azért is, mert az egyik jelenetben ott látható az orosz elnök, ahogy zenére félmeztelenül ugrabugrál. Mindenképp a súlyos, tragédiával fenyegető elbagatellizálását rótták fel nekik.

Nem utolsósorban említésre méltó még a „Z” VILÁGHÁBORÚ, egy 3D-s -amerikai film Marc Forster rendezésében, Brad Pitt amerikai filmcsillaggal a főszerepben. Történetét nem mondanánk el. (De tagadhatatlanul sok köze van a zombikhoz, meg a zombi-bébikhez & a szomorú, naponta felsejlő VÉG-hez.)Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: