Connect with us

Szlovákia

AJÁNDÉKBA ADOTT S-300-AS: Szlovák tévelygések Ukrajna ürügyén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nagyot fordult a világ Szlovákiában az orosz offenzíva megindulásakor. Az oroszokkal szembeni szimpátia percek alatt elszállt, a lakosság szinte egy emberként támogatta a szankciók meghozatalát. A repedések azonban ismét megjelentek, az orosz érdekekben dolgozó politikusok újra bevetették magukat.

Ki viseli a nadrágot?

Szlovákia rendkívül határozottan reagált az orosz agresszióra. A szlovákok amellett, hogy megszavazták az összes szankciót, orosz propagandát terjesztő oldalakat kapcsoltak le, ezzel kapcsolatban orosz kémeket lepleztek le (videófelvételt is közzétettek az esetről) és két hullámban 38 orosz diplomatákat utasítottak ki.

A kormány egyes szintjein azonban már kevésbé haladtak gördülékenyen a dolgok.

Eduard Heger kormányfő nem tartott cseh, lengyel és szlovén kollégájával Kijevbe, mivel a biztonsági egységek, illetve a felesége kifejezetten nem tanácsolta számára az utazást. Pár nappal később már hibának nevezte, hogy nem utazott az ukrán fővárosba, mondván nem ismerte fel a történelmi lehetőséget.

Április elején Heger kiköszörülte a csorbát. Tagja lett annak a Kijevbe utazó delegációnak, amelyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vezetett.

Húsosfazéknak nézték a menekültválságot

Február 24. óta több mint 300 ezer menekült érkezett Szlovákiába, ez lakosságarányosan számolva az egyik legnagyobbnak számít Európában. A belügyminiszériumban mintha más filmet néztek volna. Az államtitkár egyeztette mauritiusi vakációját a belügyminiszterrel és “nyugodt lelkiismerettel” kelt útra, mert az állam gondoskodott a menekültekről.

Az államtitkári magyarázkodásnak ellentmond, hogy a minisztérium válságkezelési osztályának igazgatója nem sokkal később azért mondott le, mert nem sikerült kiépíteni egy rugalmas válságkezelési rendszert.

A helyiek véleménye szerint az önkéntesek és az önkormányzatok nélkül komoly problémák keletkeztek volna a keleti határon.

Az állam a kezdeti toporgás után négy olyan céget bízott meg, amelyek díjazás fejében segédkeztek a menekültválság kezelésében, és amelyekről kiderült, hogy szorosan kapcsolódnak a legerősebb kormánypárthoz.

Az egyik például az OĽaNO két évvel ezelőtti eredményváróján biztosította a hangosítást. A botrány után az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roman Mikulec belügyminiszter ellen, akit ugyan nem sikerült leváltani, de a koalíciós partnerek sem álltak ki mellette teljes mellszélességgel.

Rubellió

Richar Sulík gazdasági miniszter az EU-s országok kormánytagjai közül elsőként jelentette ki, hogy Szlovákia kész rubelben is fizetni (azóta mások is követték ezen az úton). Sulík ezzel elintézte, hogy az orosz és az ukrán sajtó is címoldalon foglalkozzon vele, persze, más-más hangnemben.

Sulík részéről nem egyszeri elszólásról, meggondolatlanságról volt szó, hiszen már 2014-ben EP-képviselőként sem ítélte el a Krím megszállását, idén januárban pedig az oroszok elleni szankciók lazításáról lamentált, mondván az csak a szlovák gazdaságnak árt.

Közvetlenül az orosz offenzíva megindulása után ugyan ezt tévedésnek nevezte, de kitartott amellett, hogy az adott körülmények között ez volt a pragmatikus hozzáállás. Ugyanezt a “pragmatikus” hozzáállást tanúsította a rubelben való fizetési hajlandóság kapcsán is, ami miatt az általa vezetett párt külügyminiszterének rengeteg kellemetlen pillanatot okozott.

Szlovák elemzők Sulíkot, a Szabadság és Szolidaritás nevű liberális párt elnökét, egyre többször hasonlítják a nemrég elhunyt Zsirinovszkijhoz és Orbánhoz, akik korábban szintén liberálisként határozták meg magukat.

Kitettség

Sulík rubeles kijelentései azért is voltak kellemetlenek, mert éppen a szlovák miniszterelnök kezdeményezte az egységes európai kiállást az energetika területén. Ez azért is volt fontos jelzés, mert az EU-n belül Szlovákia számít az egyik legkitettebb országnak az orosz gázt és kőolajat tekintve.

Putyin nyíltan is beszélt a csapok elzárásáról és Szlovákia pontosan tudja, hogy az orosz elnök nem a levegőbe beszél. 2009-ben egyszer már megtörtént, hogy az oroszok egy időre elzárták a gázt, és Szlovákia gáz nélkül maradt. Mondhatni tapasztalat és gyakorlat is van.

Az állam ugyan biztosította a kőolajbeszállítás diverzifikálását, az ország kőolaj-finomítója azonban nem készült fel az orosztól eltérő összetételű kőolaj feldolgozására. Ebben az összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy a Slovnaft kőolajfinomító a Magyarországi MOL leányvállalata, az élén pedig Orbán Viktor barátja, a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa, Világi Oszkár ül.

Sulík március elején boldogon jelentette be, hogy légi úton megérkezett egy atomerőművek fűtőanyagát tartalmazó orosz szállítmány, így az ország áramellátása biztosított, bár amerikai cégekkel is tárgyalást kezdeményeztek a fűtőanyag-szállításról.

Békegalambok és békekarvalyok

Természetesen a honvédelmi miniszter munkaideje sem zajlik eseménymentesen. Jaroslav Naď számolt be az ukránok megkereséséről, hogy Szlovákiában javítsák az Ukrajnában megsérült haditechnikai eszközöket.

Leszállították

Szlovákia leszállította S-300 nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszert Ukrajnának! A Visegrad24 közösségi hírportál napokkal ezelőtt hozzájutott az alábbi videóhoz, de csak most tette közzé, mert nem volt nyilvános hír. Most már az.


A szlovákiai cégek a javításokat kereskedelmi alapon, nem ingyenesen végeznék el. Hivatalosan még nem dőlt el az ötlet sorsa, de a kormány komolyan foglalkozik a javaslattal.

Szlovákia fegyverszállítással is segíti Ukrajnát: S-300-as rakétavédelmi rendszert ajándékozott az ukránoknak, amelyet az amerikai szövetségesektől érkező Patriot rendszer negyedik ütege helyettesít majd.

A szlovák parlamentben február végén szinte teljes összhangban ítélték el az orosz agressziót, csupán a szélsőjobboldali pártok és más pártok renitensei nem szavazták meg a határozatot – közöttük a legerősebb kormánypárt képviselője, Gyimesi György, aki a magyar nemzeti ügyekben utazik megválasztása óta.

Heger Kijevbe utazása, és a fegyverszállítmányok azonban aggodalommal töltik el az oroszokkal szimpatizáló politikusokat, akik attól tartanak, hogy Szlovákia belesodródik a háborúba.

Ugyanilyen hangokat ütött meg a szlovákiai magyar politikai szereplők egy része is, így Gyimesi mellett a Szövetségen belül az MKP-platform, illetve a Szövetségen kívül maradt Magyar Fórum is. A Progresszív Szlovákia magyar tagozata, valamint a Szövetség Híd-platformja határozottan kiállt az orosz agresszor elleni fellépés mellett.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava