Connect with us

Szlovákia

AJÁNDÉKBA ADOTT S-300-AS: Szlovák tévelygések Ukrajna ürügyén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

heger zelenmskij

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nagyot fordult a világ Szlovákiában az orosz offenzíva megindulásakor. Az oroszokkal szembeni szimpátia percek alatt elszállt, a lakosság szinte egy emberként támogatta a szankciók meghozatalát. A repedések azonban ismét megjelentek, az orosz érdekekben dolgozó politikusok újra bevetették magukat.

Ki viseli a nadrágot?

Szlovákia rendkívül határozottan reagált az orosz agresszióra. A szlovákok amellett, hogy megszavazták az összes szankciót, orosz propagandát terjesztő oldalakat kapcsoltak le, ezzel kapcsolatban orosz kémeket lepleztek le (videófelvételt is közzétettek az esetről) és két hullámban 38 orosz diplomatákat utasítottak ki.

A kormány egyes szintjein azonban már kevésbé haladtak gördülékenyen a dolgok.

Eduard Heger kormányfő nem tartott cseh, lengyel és szlovén kollégájával Kijevbe, mivel a biztonsági egységek, illetve a felesége kifejezetten nem tanácsolta számára az utazást. Pár nappal később már hibának nevezte, hogy nem utazott az ukrán fővárosba, mondván nem ismerte fel a történelmi lehetőséget.

Április elején Heger kiköszörülte a csorbát. Tagja lett annak a Kijevbe utazó delegációnak, amelyet az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vezetett.

Húsosfazéknak nézték a menekültválságot

Február 24. óta több mint 300 ezer menekült érkezett Szlovákiába, ez lakosságarányosan számolva az egyik legnagyobbnak számít Európában. A belügyminiszériumban mintha más filmet néztek volna. Az államtitkár egyeztette mauritiusi vakációját a belügyminiszterrel és „nyugodt lelkiismerettel” kelt útra, mert az állam gondoskodott a menekültekről.

Az államtitkári magyarázkodásnak ellentmond, hogy a minisztérium válságkezelési osztályának igazgatója nem sokkal később azért mondott le, mert nem sikerült kiépíteni egy rugalmas válságkezelési rendszert.

A helyiek véleménye szerint az önkéntesek és az önkormányzatok nélkül komoly problémák keletkeztek volna a keleti határon.

Az állam a kezdeti toporgás után négy olyan céget bízott meg, amelyek díjazás fejében segédkeztek a menekültválság kezelésében, és amelyekről kiderült, hogy szorosan kapcsolódnak a legerősebb kormánypárthoz.

Az egyik például az OĽaNO két évvel ezelőtti eredményváróján biztosította a hangosítást. A botrány után az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Roman Mikulec belügyminiszter ellen, akit ugyan nem sikerült leváltani, de a koalíciós partnerek sem álltak ki mellette teljes mellszélességgel.

Rubellió

Richar Sulík gazdasági miniszter az EU-s országok kormánytagjai közül elsőként jelentette ki, hogy Szlovákia kész rubelben is fizetni (azóta mások is követték ezen az úton). Sulík ezzel elintézte, hogy az orosz és az ukrán sajtó is címoldalon foglalkozzon vele, persze, más-más hangnemben.

Sulík részéről nem egyszeri elszólásról, meggondolatlanságról volt szó, hiszen már 2014-ben EP-képviselőként sem ítélte el a Krím megszállását, idén januárban pedig az oroszok elleni szankciók lazításáról lamentált, mondván az csak a szlovák gazdaságnak árt.

Közvetlenül az orosz offenzíva megindulása után ugyan ezt tévedésnek nevezte, de kitartott amellett, hogy az adott körülmények között ez volt a pragmatikus hozzáállás. Ugyanezt a „pragmatikus” hozzáállást tanúsította a rubelben való fizetési hajlandóság kapcsán is, ami miatt az általa vezetett párt külügyminiszterének rengeteg kellemetlen pillanatot okozott.

Szlovák elemzők Sulíkot, a Szabadság és Szolidaritás nevű liberális párt elnökét, egyre többször hasonlítják a nemrég elhunyt Zsirinovszkijhoz és Orbánhoz, akik korábban szintén liberálisként határozták meg magukat.

Kitettség

Sulík rubeles kijelentései azért is voltak kellemetlenek, mert éppen a szlovák miniszterelnök kezdeményezte az egységes európai kiállást az energetika területén. Ez azért is volt fontos jelzés, mert az EU-n belül Szlovákia számít az egyik legkitettebb országnak az orosz gázt és kőolajat tekintve.

Putyin nyíltan is beszélt a csapok elzárásáról és Szlovákia pontosan tudja, hogy az orosz elnök nem a levegőbe beszél. 2009-ben egyszer már megtörtént, hogy az oroszok egy időre elzárták a gázt, és Szlovákia gáz nélkül maradt. Mondhatni tapasztalat és gyakorlat is van.

Az állam ugyan biztosította a kőolajbeszállítás diverzifikálását, az ország kőolaj-finomítója azonban nem készült fel az orosztól eltérő összetételű kőolaj feldolgozására. Ebben az összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy a Slovnaft kőolajfinomító a Magyarországi MOL leányvállalata, az élén pedig Orbán Viktor barátja, a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa, Világi Oszkár ül.

Sulík március elején boldogon jelentette be, hogy légi úton megérkezett egy atomerőművek fűtőanyagát tartalmazó orosz szállítmány, így az ország áramellátása biztosított, bár cégekkel is tárgyalást kezdeményeztek a fűtőanyag-szállításról.

Békegalambok és békekarvalyok

Természetesen a honvédelmi miniszter munkaideje sem zajlik eseménymentesen. Jaroslav Naď számolt be az ukránok megkereséséről, hogy Szlovákiában javítsák az Ukrajnában megsérült haditechnikai eszközöket.

Leszállították

Szlovákia leszállította S-300 nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszert Ukrajnának! A Visegrad24 közösségi hírportál napokkal ezelőtt hozzájutott az alábbi videóhoz, de csak most tette közzé, mert nem volt nyilvános hír. Most már az.


A szlovákiai cégek a javításokat kereskedelmi alapon, nem ingyenesen végeznék el. Hivatalosan még nem dőlt el az ötlet sorsa, de a kormány komolyan foglalkozik a javaslattal.

Szlovákia fegyverszállítással is segíti Ukrajnát: S-300-as rakétavédelmi rendszert ajándékozott az ukránoknak, amelyet az amerikai szövetségesektől érkező Patriot rendszer negyedik ütege helyettesít majd.

A szlovák parlamentben február végén szinte teljes összhangban ítélték el az orosz agressziót, csupán a szélsőjobboldali pártok és más pártok renitensei nem szavazták meg a határozatot – közöttük a legerősebb kormánypárt képviselője, Gyimesi György, aki a magyar nemzeti ügyekben utazik megválasztása óta.

Heger Kijevbe utazása, és a fegyverszállítmányok azonban aggodalommal töltik el az oroszokkal szimpatizáló politikusokat, akik attól tartanak, hogy Szlovákia belesodródik a háborúba.

Ugyanilyen hangokat ütött meg a szlovákiai magyar politikai szereplők egy része is, így Gyimesi mellett a Szövetségen belül az MKP-platform, illetve a Szövetségen kívül maradt Magyar Fórum is. A Progresszív Szlovákia magyar tagozata, valamint a Szövetség Híd-platformja határozottan kiállt az orosz agresszor elleni fellépés mellett.

Szlovákia

GLOBSEC 2023: Szlovák biztonságpolitikai fesztivál, amelyre az egész világ odafigyelt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

fesztivál, globsec
A Globsec valószínűleg elérte pozsonyi kapacitásainak határait, a szervezők a fizikai akadályok miatt egyszerűen nem tudnak több vendéget fogadni (Forrás: Globsec)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Május utolsó három napján a világ majd 70 országából 1500 vendég érkezett a pozsonyi Globsec politikai fesztiválra, hogy meghallgassák a 160 előadót és megbeszéljék a világ legfontosabb biztonságpolitikai kérdéseit. A középpontban természetesen az orosz–ukrán háború és a vele szorosan összefüggő témák álltak, de a Balkán is szóba került. Az idén 18. alkalommal megrendezett Globsec biztonságpolitikai konferenciát először besztercebányai egyetemisták szervezték meg ugyanezzel a címmel. Az évek során nem csak a név nem változott, de a főszervező személye sem.

Átütemezés a kormányváltás miatt

Robert Vasséknak idén olyan világpolitikai nagyágyúkat sikerült Pozsonyba hozniuk, mint Emmanuel Macron francia elnököt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét, de jelen volt az orosz és belorusz ellenzék, Mihail Hodorkovszkij és Szvjatlana Cihanovszkaja vezetésével, valamint egy erős ukrajnai küldöttség is.

A hazai politikai elit is a legmagasabb szinten képviseltette magát. Zuzana Čaputová köztársasági elnök rendszeres résztvevője a találkozónak, annál nagyobb szervezést igényelt, hogy a frissen kinevezett kormányfő, Ódor Lajos, illetve az új honvédelmi és külügyminiszter is tiszteletét tegye a rendezvényen.

Ez volt tulajdonképpen az új szlovák szakértői kormány első igazi bemutatkozása nemzetközi szinten. Gyakorlatilag házhoz jöttek a világpolitika szereplői, szakértői.

Ódor azért is szakított a szokásjoggal, és nem utazott Csehországba kinevezése után, mert a cseh miniszterelnök, Fiala amúgy is részt vett a Globsecen. Ódor, Petr Fiala és Andrej Plenković, horvát miniszterelnök egy szekcióban szerepeltek, nyilván a találkozókat zárt ajtók mögött is folytatták.

fesztivál, globsec

Ódor Lajos szlovák és Andrej Plenković horvát miniszterelnök egy szekcióban szerepeltek (Forrás: Globsec)

A Globsec portfóliójában fokozatosan a világ öt legfontosabb találkozója közé került, de nem csupán tematikus előadások sora, amelyen az előadók elemzik, értékelik a biztonságpolitikai helyzetet vagy osztják meg meglátásaikat, koncepcióikat, terveiket egyes témákban, de legalább ennyire fontosak a konferencia idején tartott szűkkörű találkozók, folyosói beszélgetések is.

A Globsec tulajdonképpen egy háromnapos biztonságpolitikai fesztivállá vált, ahol kicsit kötetlenebb módon is tárgyalhatnak a résztvevő politikusok, szakértők és újságírók, maguk az előadások is kötetlenebbek, hiszen a közönség is tehet fel kérdéseket.

Társadalmi megosztottság Szlovákiában

2012-ben Robert Fico hivatalban lévő miniszterelnökként még szlovák diplomáciai sikerként tekintett a Globsecre, ma mára legerősebb ellenzéki párt vezetőjeként a szélsőjobboldali pártokkal egyetemben nemzetellenesnek tekinti. Óriásplakátokon is tiltakoztak a rendezvény ellen. Különösen nehezen viselték, hogy pár hétre visszaállították a határellenőrzést a határokon.

Egy hackercsoport pozsonyi honlapokat is megtámadott, többek között a város parkolási rendszeréét is.

Robert Vass főszervező megjegyezte, hogy nyilván a meghívottak miatt komoly biztonsági intézkedéseket kellett foganatosítani, de nem csak a Globsec, hanem az ebben az időszakban tartott más kiemelt rendezvények is indokolták a határellenőrzés ideiglenes bevezetését. Hozzátette, hogy Ficoék éppen az egységes Európa szétverésén munkálkodnak, aminek a határellenőrzések állandó bevezetése lenne az egyik következménye.

A szervezők a konferencia előtt hozták nyilvánosságra egy kutatásuk eredményét, mely szerint Szlovákia az információs hadviselés frontvonalában helyezkedik el, és a társadalom jelentős része az orosz propaganda befolyása alatt áll. Szlovákia lakosságának mindössze 34%-a tartja Oroszországot felelősnek a 2022-ben eszkalálódó háborúért, 51% szerint a nyugat, illetve Ukrajna a hibás a konfliktusért. Ennél már csak Bulgáriában rosszabb a helyzet a felmérés szerint.

Ugyancsak kiemelkedő Szlovákiában az intézmények iránti rendkívül alacsony bizalmi index is, amelyhez hozzájárult a 2020-ban győztes, alkotmányos többséggel kezdő, majd 2022 decemberében a parlament bizalmát elveszítő, idén májusban pedig teljesen megbukó szlovák kormány teljesítménye is.

Mit kezdjünk az oroszokkal? Merre tovább Európa?

A rendezvény legtöbbször használt kifejezése a béke volt, amelyhez mindenki hozzátette, hogy csupán a fenntartható és igazságos béke hozhat megoldást, nem egy tűzszünet. Ennek megfelelően a legtöbb előadás Ukrajnával és Oroszországgal foglalkozott.

fesztivál, Globsec

Az idei Globsec sztárja, Macron hitet tett az egységes Európa mellett (Forrás: Globsec)

Az idei Globsec sztárja, Macron hitet tett az egységes Európa mellett, és kijelentette, nem szabad hagyni Oroszországnak, hogy ezt megbontsa. Elmondása szerint azért jött, hogy meghallgassa Közép-Európát, ugyanakkor saját korábbi kijelentését is felülvizsgálta, hiszen az elmúlt majd másfél év megmutatta, hogy a NATO nem halott az oroszoknak köszönhetően.

Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy nem lehet Ukrajnáról Ukrajna nélkül dönteni. Az orosz viszonyokat testközelből ismerő és megszenvedő Hodorkovszkij szerint csak Putyin halála hozhat változást Oroszországban.

Európa jövője kapcsán Macron egyik legfontosabb megjegyzése szerint az EU-nak meg kell találnia az innovatív formáit. Ezzel részben egybecseng Ursula von der Leyen megszólalása is, aki a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos kezdeményezését mutatta be.

fesztivál, Globsec

Aleksandar Vučić szerb elnök a koszovói helyzet miatt lemondta részvételét a Globsecen, Albin Kurti koszovói miniszterelnök viszont nem (Forrás: Globsec)

A rengeteg előadás természetesen érintette a világ további biztonságpolitikai kihívásait is, így szó esett a NATO jövőjéről, az orosz propagandáról, dezinformációkról, energetikai kérdésekről, a mesterséges inelligenciáról, globális felmelegedésről, a globális kölcsönös gazdasági függőségről, stb.

Jövőre veletek máshol?

A Globsec valószínűleg elérte pozsonyi kapacitásainak határait, a szervezők a fizikai akadályok miatt egyszerűen nem tudnak több vendéget fogadni. Robert Vass ugyanakkor arra is panaszkodott, hogy a szlovák fővárosban nincs alkalmas konferenciahelyszín, ahol megfelelő körülmények között lehetne lebonyolítani egy ilyen magas presztízsű rendezvényt.

Vass hangsúlyozta, hogy a Globsec Szlovákia számára is egy rendkívül fontos projekt, amely bizonyítja, hogy egy ilyen kis ország is a világ érdeklődésének középpontjába kerülhet, aktívan hozzájárulhat az események alakulásához, de egy interjúban azt már nem merte kijelenteni, hogy 2024-ben is Pozsony ad otthont a rendezvénynek.

Talán nem mellékes ezért megjegyezni, hogy az idei konferencia megszervezéséből Ausztria is kivette a részét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava