Connect with us

Szerbia

OMIKRONOS BELGRÁD: Szerbiában tízezer felett a napi új megbetegedések száma, a szerb pátriárka is megfertőződött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az ortodox karácsonyt követően Szerbiában robbanásszerűn növekszik az omikronos megbetegedések száma. A szakértők a reggeli tévéadásokban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy tízezer fölé emelkedik a napi megbetegedések száma, délutánra ez már hivatalosan megerősített adatnak számított. Az újonnan megfertőződöttek száma ennél is nagyobb is lehet, mert egyesek a gyenge tünetek miatt nem fordulnak orvoshoz, mások pedig a nagy sorok okán el sem jutnak a rendelőig, ahol regisztrálnák őket.

Rekordok rekordja

Az idei év kezdete óta Szerbiában szinte naponta dőlnek meg a rekordok, ahol ma már az omikron a koronavírus uralkodó válfaja, ez a törzs egyetlen nap alatt ezrével, de akár azt is lehetne mondani, hogy tízezrével dönti le az embereket a lábukról.

A kedden délután közzétett adatok szerint Szerbiában az utóbbi egy napban 13 693 új megbetegedés történt, vagyis minden harmadik teszt pozitív lett, az országban az utóbbi 24 óra leforgása alatt 37 402 személy leletét elemezték ki. Ugyanakkor viszonylag alacsony a lélelegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma, 86-an vannak gépi lélegeztetésen, 22 embert vitt el a koronavírus egy nap alatt.

A szerb médiatérben elérhető hírek szerint drámai helyzet alakult ki a covid ambulanciák előtt, ahol az emberek órákig várnak a hidegben és a hóban arra, hogy bejussanak a vizsgálatra.

A fertőzöttek száma az újévi ünnepeket követően kezdett meredeken emelkedni Szerbiában, ahol január 6-án megdöntöttek minden korábbi negatív rekordot, miután aznap 9122 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel, amire az ortodox karácsony csak rádobott egy lapáttal, így mára már a rekordok rekordjáról beszélhetünk, és ha a hivatalos adatokon felül figyelembe vesszük a magukat valamilyen okból nem regisztráló, de fertőzött személyeket, akkor akár húszezer fölött is lehet az egy nap alatt megbetegedők száma.

Egybehangzó szerbiai médiajelentések szerint tele vannak a gyerekrendelők is, ahova megállás nélkül érkeznek az újabb páciensek a szüleikkel, akik általában maguk is betegek. Különösen megnövekedett a néhány hónapos kisbabák aránya, és sokan keresik fel a gyermekambulanciákat a 4-5 éves gyerekek közül.

A legfrissebb jelentések szerint könnyen előfordulhat, hogy a fertőzések gyors emelkedése miatt meghosszabbítják a héten még tartó iskolai szünetet, erről azonban várhatóan majd csak csütörtökön születik döntés.

A pátriárka is beteg

A szerb pravoszláv egyház közben közölte, hogy megbetegedett Porfirije szerb pátriárka is, akinek a legutóbbi tesztje pozitív lett, ezért a következő napokat otthoni kezeléssel tölti.

– A pátriárkának nagyon enyhe tünetei vannak, megfelelő terápiát írtak neki elő, és tiszteletben tart minden járványügyi intézkedést, miközben az elektronikus eszközök segítségével tartja a kapcsolatot munkatársaival, és zavartalanul ellátja feladatait

– jegyzi meg a hivatalos bejelentés, amely szerint a szerb egyházi vezető továbbra is tiszta szívből jövő imával támogatja az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat munkájukban, és külön imádkozik a járványban érintettek gyógyulásáért.

Porfirije pátriárka egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy betegsége miatt el kellett halasztani azokat a rendezvényeket, amelyeken részt kellett volna vennie.

Alig több mint egy évvel ezelőtt, 2020 novemberének második felében a koronavírus elvitte Irinej pátriárkát, aki néhány héttel korábban részt vett a szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjének, a koronavírus-fertőzés szövődményeibe belehalt Amfilohije metropolitának a temetésén.

Porfirije pátriárka január 8-án Banja Lukában járt, ahol a boszniai Szerb Köztársaság létrehozásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepség vendége volt. Ennek megrendezését néhány évvel ezelőtt a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság megtiltotta a daytoni szerződésre hivatkozva betiltotta, de ez egy másik téma.

A szerb egyházfő a mostani ünnepi akadémián közvetlenül Milorad Dodiknak, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjának balján ült, vagyis nem zárható ki, hogy a betegséget tőle kapta el, bár ennek a fordítottja is igaz lehet, hogy esetleg a pátriárka megfertőzte Dodikot, és esetleg az ünnepi akadémia összes résztvevőjét.

A szerb egyházfő egyébként a rendezvényen viszonylag békülékeny hangú beszédet mondott, amelyben hangoztatta, hogy azért utazott el Banja Lukába, hogy támogassa a szerb népet a nemzeti egység megteremtésében, és egy mostanában igencsak elkoptatott politikai szlogennel arra mutatott rá, hogy az emberek a saját jogaikról való gondoskodás során nem veszélyeztethetik mások jogait.

– Saját magunknak kell lennünk, szeretnünk kell magunkat, hogy felismerhessük mások értékeit, szükségleteit. Önmagunkhoz tartozva válhatunk igazi világi személyekké

– mondta az egyházfő, aki nem egyedül érkezett Szerbiából az ünnepségre, ott volt vele Ana Brnabić szerb miniszterelnök és Ivica Dačić, a szerb képviselőház elnöke is, így akár ők is vírushordozók lehetnek.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava