Connect with us

Szerbia

OMIKRONOS BELGRÁD: Szerbiában tízezer felett a napi új megbetegedések száma, a szerb pátriárka is megfertőződött

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bl dodik poririje
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az ortodox karácsonyt követően Szerbiában robbanásszerűn növekszik az omikronos megbetegedések száma. A szakértők a reggeli tévéadásokban nem zárták ki annak lehetőségét, hogy tízezer fölé emelkedik a napi megbetegedések száma, délutánra ez már hivatalosan megerősített adatnak számított. Az újonnan megfertőződöttek száma ennél is nagyobb is lehet, mert egyesek a gyenge tünetek miatt nem fordulnak orvoshoz, mások pedig a nagy sorok okán el sem jutnak a rendelőig, ahol regisztrálnák őket.

Rekordok rekordja

Az idei év kezdete óta Szerbiában szinte naponta dőlnek meg a rekordok, ahol ma már az omikron a koronavírus uralkodó válfaja, ez a törzs egyetlen nap alatt ezrével, de akár azt is lehetne mondani, hogy tízezrével dönti le az embereket a lábukról.

A kedden délután közzétett adatok szerint Szerbiában az utóbbi egy napban 13 693 új megbetegedés történt, vagyis minden harmadik teszt pozitív lett, az országban az utóbbi 24 óra leforgása alatt 37 402 személy leletét elemezték ki. Ugyanakkor viszonylag alacsony a lélelegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma, 86-an vannak gépi lélegeztetésen, 22 embert vitt el a koronavírus egy nap alatt.

A szerb médiatérben elérhető hírek szerint drámai helyzet alakult ki a covid ambulanciák előtt, ahol az emberek órákig várnak a hidegben és a hóban arra, hogy bejussanak a vizsgálatra.

A fertőzöttek száma az újévi ünnepeket követően kezdett meredeken emelkedni Szerbiában, ahol január 6-án megdöntöttek minden korábbi negatív rekordot, miután aznap 9122 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel, amire az ortodox karácsony csak rádobott egy lapáttal, így mára már a rekordok rekordjáról beszélhetünk, és ha a hivatalos adatokon felül figyelembe vesszük a magukat valamilyen okból nem regisztráló, de fertőzött személyeket, akkor akár húszezer fölött is lehet az egy nap alatt megbetegedők száma.

Egybehangzó szerbiai médiajelentések szerint tele vannak a gyerekrendelők is, ahova megállás nélkül érkeznek az újabb páciensek a szüleikkel, akik általában maguk is betegek. Különösen megnövekedett a néhány hónapos kisbabák aránya, és sokan keresik fel a gyermekambulanciákat a 4-5 éves gyerekek közül.

A legfrissebb jelentések szerint könnyen előfordulhat, hogy a fertőzések gyors emelkedése miatt meghosszabbítják a héten még tartó iskolai szünetet, erről azonban várhatóan majd csak csütörtökön születik döntés.

A pátriárka is beteg

A szerb pravoszláv egyház közben közölte, hogy megbetegedett Porfirije szerb pátriárka is, akinek a legutóbbi tesztje pozitív lett, ezért a következő napokat otthoni kezeléssel tölti.

– A pátriárkának nagyon enyhe tünetei vannak, megfelelő terápiát írtak neki elő, és tiszteletben tart minden járványügyi intézkedést, miközben az elektronikus eszközök segítségével tartja a kapcsolatot munkatársaival, és zavartalanul ellátja feladatait

– jegyzi meg a hivatalos bejelentés, amely szerint a szerb egyházi vezető továbbra is tiszta szívből jövő imával támogatja az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat munkájukban, és külön imádkozik a járványban érintettek gyógyulásáért.

Porfirije pátriárka egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy betegsége miatt el kellett halasztani azokat a rendezvényeket, amelyeken részt kellett volna vennie.

Alig több mint egy évvel ezelőtt, 2020 novemberének második felében a koronavírus elvitte Irinej pátriárkát, aki néhány héttel korábban részt vett a szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjének, a koronavírus-fertőzés szövődményeibe belehalt Amfilohije metropolitának a temetésén.

Porfirije pátriárka január 8-án Banja Lukában járt, ahol a boszniai Szerb Köztársaság létrehozásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepség vendége volt. Ennek megrendezését néhány évvel ezelőtt a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság megtiltotta a daytoni szerződésre hivatkozva betiltotta, de ez egy másik téma.

A szerb egyházfő a mostani ünnepi akadémián közvetlenül Milorad Dodiknak, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjának balján ült, vagyis nem zárható ki, hogy a betegséget tőle kapta el, bár ennek a fordítottja is igaz lehet, hogy esetleg a pátriárka megfertőzte Dodikot, és esetleg az ünnepi akadémia összes résztvevőjét.

A szerb egyházfő egyébként a rendezvényen viszonylag békülékeny hangú beszédet mondott, amelyben hangoztatta, hogy azért utazott el Banja Lukába, hogy támogassa a szerb népet a nemzeti egység megteremtésében, és egy mostanában igencsak elkoptatott politikai szlogennel arra mutatott rá, hogy az emberek a saját jogaikról való gondoskodás során nem veszélyeztethetik mások jogait.

– Saját magunknak kell lennünk, szeretnünk kell magunkat, hogy felismerhessük mások értékeit, szükségleteit. Önmagunkhoz tartozva válhatunk igazi világi személyekké

– mondta az egyházfő, aki nem egyedül érkezett Szerbiából az ünnepségre, ott volt vele szerb miniszterelnök és Ivica Dačić, a szerb képviselőház elnöke is, így akár ők is vírushordozók lehetnek.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz külföldi sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava