Connect with us

Egyház

ÚJABB EGYHÁZFŐ: A koronavírus következtében elhunyt a szerb ortodox egyház feje

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje – erősítették meg pénteken (november 20-án) reggel a hírt orvosai a belgrádi sajtónak. Ő a második egyházfő a Balkánon, akit magával ragadott a koronavírus, de lehet, hogy nem az utolsó, miután Hieronümosz görög érseket is kórházban ápolják. A COVID-19 az egyházi vezetők “lekaszálásával” gyorsított eljárású vezetőváltást idéz elő a balkáni ortodox gyülekezetek élén.

Irinej pátriárka halála

A szerb pátriárka halálhíre nem volt váratlan, hiszen a megelőző este Aleksandar Vučić szerb elnök arról beszélt újságírónak, hogy a pátriárka állapota sokat romlott, és ezért intubálni kellett.

Az egyházfő halálhírét már egy nappal korábban több szerb médium megírta, ami azt jelzi, hogy “ez annyira benne volt a levegőben”, hogy a hírt ellenőrizetlenül röpítették világgá, majd később kénytelenek voltak visszavonni.

A vég azonban elkerülhetetlen volt, mindenki sejtette, hogy a pártiárka halála csak napok kérdése.

– Megtiszteltetés volt számomra, hogy ismerhettem Önt. Az olyanok, mint Ön, sohasem távoznak…

– írta Instagram-profilján a szerb szerb államfő, miután hírét vette a szerb egyházi vezető halálát.

A szerb papok, és általában az ortodox egyházi vezetők fittyet hánytak a koronavírus-járványnak, és semmiféle társadalmi távolságtartást nem tartottak be.

Irinej pátriárka november elsején részt vett a szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjének, Amfilohije metropolita temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele.

A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, természetesen szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be.

Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek a homlokát és a kezét csókolgatták kegyeletük lerovásának részeként.

Nem követik el ugyanazt a hibát

Irinej szerb pátriárka földi maradványait először a belgrádi Szent Mihály arkangyal székesegyházában ravatalozzák fel, ahol liturgiát is tartanak. Ezt követően a Szent Száva templomba viszik át, ahol a híveknek elbúcsúzhatnak a szerb ortodox egyház fejétől.

A szerbek azonban tanultak Amfilohije metropolita temetéséből, és ezúttal nem engedik közel a híveket Irinej pátriárka földi maradványihoz, akik a járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával vehetnek búcsút az egyházfőtől.

A válságstáb ajánlásai szerint nem lehet megcsókolni a pátriárka testét. Az emberek a központi bejáratnál léphetnek be a Szent Szábva templomba, csak néhány méterre közelíthetik meg az egyházi vezetőt, meghajolhatnak előtte, de ezt követően távozniuk kell.

– Felszólítunk minden hívőt, hogy viseljen maszkot, ne tartózkodjon sokáig a templomban, és kerülje a csoportosulást

– tájékoztatta a sajtót egy szerb egyházi illetékes.

Irinej pátriárka 90 éves korában hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. Halála miatt a belgrádi kormány háromnapos gyászt hirdetett az országban. Utódjának megválasztása akár több hónapot is igénybe vehet.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava