Connect with us

Szerbia

VISSZATÉRNE: Választásokat szeretne nyerni Szerbia egykori elnöke, szerinte az oknyomozó újságírás tönkreteszi a médiát és a politikát egyaránt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

blic boris tadic
A cikk meghallgatása

Boris Tadić, aki 2004 és 2012 között volt Szerbia elnöke, nem zárta ki, hogy ismét harcba szállna az elnöki posztért a jelenlegi államfő Aleksandar Vučić ellen. A belgrádi Blic napilapnak/hírportálnak adott interjújában Tadić úgy fogalmazott, hogy pártjában “csak a választások megnyerésével lennének elégedettek”.

A láthatatlan párt(?)

Boris Tadić, a szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke kijelentette, hogy pártja csak a választások megnyerésével lenne elégedett, ami teljes változást hozna, és lehetővé tenné azoknak az óriási károknak a szanálását, amelyek a jelenlegi kormány után maradnak az élet minden területén.

– Éppen ezért kulcsfontosságú annak megértése, hogy a győzelem csak a szükséges eszköz, nem pedig maga a cél. Ezzel a logikával került hatalomra a Szerb Haladó Párt is, mert a választók egy része változást akart, bármilyen legyen is az

– mondta a volt elnök, aki reagált arra az újságírói felvetésre is, hogy pártja szokatlanul passzív, pedig már csak három hónap van hátra a választásokig.

– Nem tudom, hogy ezt a megállapítást mire alapozza, a Szociáldemokrata Párt ugyanis nagyon aktív volt az elmúlt hónapokban. Intenzíven dolgozunk a Szerbiai Demokratákkal (Demokrate Srbije) való egyesülésen, az infrastruktúra megerősítésén, valamint a közgyűlési választás és a közelgő választások előkészítésén. Ráadásul az ellenzéki pártok közül nekünk van a legnagyobb nemzetközi aktivitásunk

– jelentette ki Tadić, aki szerint pártja most azért kampányol, hogy az emberek vegyenek részt a január 16-i referendumon, és szavazzanak Vučić alkotmánya ellen.

Az Európai Unió ugyan elvárja a szerb alkotmánymódosítást, Tadić azonban egyetért azokkal a jogi szakértőkkel (ő maga pszichológus), hogy az alkotmányos módosításokkal Vučić kisajátítja a bírák megválasztásának mechanizmusát, amivel a pénzügyek és a verőlegények feletti dominanciáját kiterjeszti az igazságszolgáltatásra is.

A volt elnök a Ringier Axel Springer tulajdonában lévő Blicnek nyilatkozva azt is jelezte, hogy január végére elkészülnek az áprilisi 3-ra tervezett választásokon történő részvétellel kapcsolatos konkrét tervek is.

– A pártok szerepe egy demokratikus társadalomban az, hogy bizonyos politikát és értékrendet képviseljenek a polgárok érdekeit szem előtt tartva, és ne híreket produkáljanak. A párttevékenység oknyomozó újságírássá történő átalakítása atraktívnak tűnhet ugyan a média számára, de politikailag nagyon káros, és ennek a tendenciának nem akarunk engedni, mert lényegében tönkreteszi mind a politikai rendszert, mind az újságírást

– nyilatkozta a média és a politika kapcsolatáról szólva a volt szerb államfő.

Lebegteti az indulását

Szerbiában április 3-án általános választásokat tartanak, amelyen új államfőt és képviselőházat választanak, Belgrádban pedig önkormányzati választások is lesznek.

A fentiekből már kiderült, hogy a Tadić által vezetett szerb szociáldemokraták indulnak az áprilisi parlamenti választásokon, a jelek szerint azonban egyelőre nem csatlakoztak ahhoz az ellenzéki koalícióhoz, amelyet a Dragan Đilas által vezetett Szabadság és Igazság(osság) Pártja (Stranke slobode i pravde, SSP), a Vuk Jeremić vezetése alatt álló Néppárt (Narodna stranka, NS) és Zoran Lutovac Demokrata Pártja (Demokratske stranke, DS) hozott létre.

– Az egyesülést alárendelték annak a harcnak, amely a vezető pozícióért folyt az ellenzéken belül. Mindezek ellenére többször is együttműködésre szólítottam fel őket, és felhívtam a figyelmüket arra, hogy addig nem lehet legyőzni a rezsimet, amíg az ellenzék ilyen “gyermekbetegséggel” küzd

– fogalmazta meg álláspontját Szerbia egykori elnöke, aki arra kérte az említett ellenzéki pártokat, hogy vegyék végre komolyan az ellenzék előtt álló kihívásokat.

A Blicnek adott interjúben Boris Tadić nem zárta ki, hogy ismét indul az elnöki posztért, ha úgy látja, hogy más jelöltek nem tudnak nyerni Vučić ellenében. Az egykori elnök ugyanakkor arra számít, hogy az új amerikai nagykövet, Christopher Hill érkezése ellenére Koszovó ügyében az áprilisi szerbiai választásokig nem történik semmi.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava