Connect with us

B A Balkanac

Öt könnyű gyakorlat a tébolydában és az állami érdemrend

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

balkan erotic epic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az Újvidéki Rádió Libegő c. kulturális heti műsorán ügyködők egybehangzó véleménye szerint a 2021 művésze kétségkívül a belgrádi születésű, világhírű művésznő, Marina Abramović, akit ez év őszén a szerb elnök, Aleksandar Vučić magas szintű állami kitüntetésben részesített. Ebből az alkalomból Vučić – maga is kitűnő performer – elmondá, hogy újabban az ország olyan művelődési közeget igyekszik teremteni, amely lehetővé teszi azt, hogy az ifjú művészek zömmel otthon maradjanak, otthon alkossanak, ne kelljen szétszóródniuk a nagyvilágban.

Szét, mint hamunak a szélben – tesszük hozzá mi, kerekre zárva a mondandót.

Válaszképp a díjazott úgy vallott, még csak fel sem rémlett előtte, hogy valaha is ilyesféle elismerésben részesülhet, esetleg csak a halála után. Marina arról beszélt a szerbiai állami televízió (RTS) kamerái előtt, ami az ő színes életrajzából különben ismert dolog – csak még picit megfejelte ebből a fényes alkalomból –, hogy a szülei partizánharcosok voltak, bátorságukért és odaadóságukért kitüntetettek, így a medálok náluk nagy becsben voltak. Fényesen ragyogtak, csillogtak, csilingeltek, éppen ezért ekkora elismerést szülőhazájától nem is remélt. Főképp azért nem, mert a többféle művészeti ág kifejező eszközeit egyesítő performansz, illetve a happening olyan nehéz dolog, hogy rengetegen nem is értik. (Szimplán “dudukok”, lövésük sincs a dologról.

Hozzáfűzte még, hogy szerinte odahaza az ifjabb nemzedékek kedvelik őt, ugyanakkor a saját generációja nem. Mert az idősebbek nem tudják felfogni, mi történik, minimum némi empátia-jellegű rövidzárlat okán. Úgy vélik, ő, Marina, csak ül azon a terebélyes alfelén, jó pénzeket kap, meg folyamatos odafigyelést, amiért nem kell tennie semmit, holott nagyon is meg kell dolgoznia mindenért. Például azért is, hogy Belgrádban megjelenhessen, előadhasson, megmutathasson valami régit, például a tébolydai gyakorlatokat, vagy valami teljesen újat, ahogy az sikerült is. – Történt a dolog jelentős része – tudni véljük a szerb sajtóból – Szerbia és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatainak 140. évére a New York-i Manhattan kellős közepén. Ott adta át Marinának a kitüntetést Marko Đurić nagykövet, ahol minden percben levetítettek egy 16 másodperces bejátszást az óriásvásznon, centrumában a mosolygó ünnepelttel.

A helyszínen a nagykövet még azt is hozzátette, hogy a diplomáciai kapcsolatok jubileumának záróünnepséget december elejére tervezik Washingtonba, ahová számos jelentős személyiség várható mind a politikai, mind a művészi életből. Aztán hogy az megvalósult-e egyáltalán, e cikk szempontjából nem is releváns. Az a lényeg, hogy Marina Abramović méltán örülhet, megítélésünk szerint jócskán megérdemelte. De akárhogy van, érdekes lenne itt kapásból megemlíteni némely ehhez kapcsolódót, személyes hangvételű kommentet.

Így bizonyos Deki üzeni Belgrádból:

– Ne kapasd el magad túlságosan, Marina! EZ (kiemelés részünkről!) még Donald kacsát is kitüntetné, amennyiben úgy ítélné meg, hogy a malmára hajtja a vizet. Sokkal fontosabb megerősítéseket kaptál már, sokkal kompetensebbeket hozzáértő helyekről és személyektől, hát légy boldog velük!

Bizonyos Vesna meg így:

– Marina megérdemel minden kitüntetést. Nem tudom, miért relativizálják egyesek a sikerét. Ahogy azt is, hogy a hazájától kapott ezúttal elismerést, egyenest Vučićtól. Én a magam részéről remélem, hogy ezt a hatalmat gyorsan el fogjuk felejteni, ezzel szemben Marinánk mindörökre ottmarad a művészet Panteonjában.

Emlékeztetőül: negyvenhárom év után tért vissza az idén szülővárosába, Belgrádba – amire fentebb célzott is – Marina Abramović, akinek aztán kiállítása nyílt ugyanott. Az állandó jelleggel New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító, viccesebben: Puceráj című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatta a közönség a szerb fővárosban, ahol a művésznő egyben előadást is tartott színes, motívumdús életéről & művészetéről. A performansz műfajának királynője, amivé emelkedett Marina, legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el. Akkori állítása szerint “végleg”. Azóta csak magánutakon, családlátogatáson járt hazájában, szakmai programokon nem vett részt. A végleg pedig, mint tudjuk, egyszer s mindenkorra megmásíthatatlanná vált. Jugoszlávia végleg eltűnt a történelem süllyesztőjében.

A belgrádi kiállításon a művésznő öt évtizedes munkásságának állomásai követhetők nyomon hosszabb-rövidebb filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Közben ott az elején Abramović leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adták elő újra. Marina még a kiállítás szervezésekor a szerb sajtónak azt mondta, hogy majdnem fél évszázad után van ismét önálló kiállítása Belgrádban, amit óriási dolognak tart, hiszen szeretné megmutatni az azóta felnőtt generációknak is, hogy mivel is foglalkozott az elmúlt idők viharaiban.

Dióhéjban: Marina Abramović 1946-ban született, a belgrádi Művészeti Akadémián tanult festészetet, majd elhagyta Jugoszláviát, ugye, mert úgy vélte, abban a kommunista országban nincs jövőjük a művészeteknek. A neve évtizedek óta fogalom, internetes sztárrá 2010-ben vált, amikor A művész jelen van címmel New Yorkban rendezett igazi szenzációnak elkönyvelt életmű-kiállítást. Emlékezetes maradt, hogy a múzeum nyitvatartási idejében két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál, a látogatók pedig leülhettek vele szemben. Nagy különbség – ellentétben a réges-régi, első híres performanszával, amikor a bevadult közönség félig levetkőztette, fizikailag bántalmazta, s valaki még revolvert is szegezett a fejének –, hogy itt már nem nyúlhatott hozzá senki. Egy újjal sem. Ennyivel lett előrébb az idő. Is.

(Mégis.)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava