Connect with us

Fehéroroszország

FEHÉROROSZ FIASKÓ: Az ellenzéket büntetik, mert nem jött be a migránsválság

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FGz Ds WUAUqUoY 1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

A már több mint egy éve fogságban tartott ellenzékieknek kiosztott súlyos börtönbüntetésekkel vigasztalja magát Aljekszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki a jelek szerint igencsak felsült a litván, majd a lengyel határon szított menekültválsággal. A litvánok és a lengyelek ugyanis kitartóan visszaverték a fehérorosz határörök által segített migránsok rohamait, s közben az EU egysége sem ingott meg. Az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenka viszont még inkább elszigeteltségbe szorult.

Kegyetlen büntetések

Szjárhej Cihanouszkij, aki az eredeti tervek szerint Lukasenka ellenfeleként indult volna a tavaly augusztusi – a hatóságok által alaposan elcsalt – elnökálasztáson, 18 éves börtönbüntetést kapott, míg öt munkatársa és segítője 14-16 évre került a rácsok mögé. A hivatalos vád minden esetben ugyanaz volt: zavargások szítása, a közrend megzavarása, illetve a választási bizottságok munkájának a megzavarása. A valós ok pedig az volt, hogy Ciihanouszkij felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja indult végül a megméretésen, s a tanárból lett “kényszerjelöltnek” a kedvezőtlen előjelek ellenére sikerült egységessé kovácsolnia az ellenzéket, s a csalások után ő is meghatározó szerepet játszott abban, hogy az ellenzékiek hónapokon át tíz- és százezer számra tüntettek Lukasenka ellen.

Cihanouszkaján nem tudtak teljes bosszút állni a minszki hatóságok: a tüntetések csúcspontján átlökték őt Litvániába, s valószínűleg megfenyegették, hogy ha a száműzetésben is túl hangosan folytatja politikai pályafutását, akkor annak a levét a már börtönben ülő férje issza meg. Nem csak a most elítélt ötök kaptak súlyos büntetést: Marija Kalesznyikovát szeptemberben ítélték 11 évre, s valószínűleg hosszú börtön vár arra a Raman Prataszevicsre is, akit májusban úgy fogtak el, hogy egy hamis bombariadóval Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair Vilniusba tartó gépét, és lerángatták a fedélzetről az ellenzéki bloggert.

A gyarmattartás vége?

Anatol Hłaz (Anatoly Glaz), a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője közben dörgedelmes nyilatkozatban figyelmeztette az Európai Uniót, amit a politikusi “önkéntes gyüjtőtábornk” számító Twitteren tett közzé.

– Szeretnénk emlékeztetni az EU illetékeseit, hogy a gyarmati korszaknak vége, & csak a tagországaiktól van joguk bármit követelni. Jobb lenne, ha Lengyelországtól, Litvániától és Lettországtól követelnék, hogy állítsák meg a migránsok brutális bántalmazását, és biztosítsanak hozzáférést a határhoz a nemzetközi szervezetek & a média számára

Egyébként közvetve ez a májusi “légikalóz akció” indította be a migránsválságot. Az EU és az USA újabb – ezúttal súlyos – szankciókkal, egyebek mellett a legfontosabb exportcikkek bojkottjával, illetve a légiforgalom korlátozásával – válaszolt, s a Nyugat megerősítette, nem ismeri el legitimnek Lukasenka 2020-as augusztus választási győzelmét, így nem is tekinti őt a volt szovjet tagköztársaság államfőjének. Lukasenka pedig egy elhíresült nyilatkozatában bejelentette: “eddig mi etettük a migránsokat és mi fogtuk el a drogcsempészeket, ezután ez a nyugatiak feladata lesz”.

A migránsfegyver bevetése

A szavakat tettek követték, már júniusban megjelentek a fehérorosz-litván határon az első, Irakból és Szíriából érkezett menekültek, akik hivatalos vízummal, orosz és fehérorosz chartergépek fedélzetén érkeztek Minszkbe, majd onnan többé-kevésbé szervezetten vitték őket a határra.

A litvánok gyorsan reagáltak, és szinte azonnal elkezdték felépíteni a magyar-szerb határról ismert kerítés balti változatát. Minszk ekkor még nem hátrált, a következő, augusztusban indult hullámot már Lengyelország felé irányította, s kevesebb mint negyed év alatt közel negyvenezer migráns próbált meg bejutni az EU területére. A lengyelek is gyorsan válaszoltak, ők is megkezdték a maguk határzárának az építését, és közben több mint tízezer rendőrt és katonát vezényeltek a határ térségébe.

A litvánok és a lengyelek nagyon sokat tanultak a 2015-ös európai migránsválságból: nem engedtek újságírókat a határra, így nagyon kevés olyan kép és videó került fel a közösségi oldalakra, amelyeken síró gyermekek és anyák néznek farkasszemet az állig felfegyverzett határőrökkel. E helyett a hírek elsősorban a többé-kevésbé agresszív migránsokról és az őket segítő fehérorosz határőrökről szóltak, akik civilruhába öltözve, éjjellátó készülékekkel kísérték a menekülőket, és megmutatták nekik, hol a leggyengébb a határvédelem.

Irracionális várakozások – kiszámítható eredmény

Lukasenka alighanem arra számított, hogy a migránsáradattól megrettent európai vezetők tárgyalni fognak vele, és ezzel gyakorlatilag elismerik őt államfőként. A remény leginkább ábránd maradt, egyedül Angela Merkel távozófélben lévő német kancellár beszélt vele, de komoly eredményt nem sikerült elérni. Sőt, a migránsakciót mindenki úgy értékelte, hogy azt Minszk szította, s emiatt még inkább páriává vált az állami gazdasági elnökből lett politikus. Lukasenka azon esetleges számítása sem jött be, amely szerint a Nyugat majd pénzt ajánl neki, hogy távol tartsa a menekülni vágyókat a határtól.

A reményeiben csalatkozott minszki diktátor mostanra gyakorlatilag feladta a harcot: már támogatja, hogy a migránsok visszatérjenek hazájukba – Irak a napokban mintegy ezer polgárát szállította vissza – s egyelőre nem tudni, mi lesz a még a lengyel határ közelében raktárakban elszállásolt migránsok sorsa. Az biztos, hogy komoly határáttörési kísérletek nem lesznek: A térségben már -10 foknál is hidegebb van éjszakánként, ilyen időjárási viszonyok között a legelszántabb menekültek sem vágnak neki az útnak.

Persze, az is biztos, hogy a migránsutaztatást nem egyedül találta ki Lukasenka, az értelmi szerzők és a lebonyolítók között ott voltak Oroszország képviselői is: Moszkva érdekelt abban, hogy az EU-ban minél több és minél súlyosabb válság alakuljon ki, hiszen egy egységes unió túl erős tárgyalópartner lenne a Kreml számára. Lukasenka pedig kénytelen azt csinálni, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök diktál neki: a tavalyi tiltakozási hullámot orosz segítséggel apasztották el – orosz hitelek, újságírók és titkosszolgálati szakemberek érkeztek – s Lukasenka addig maradhat hatalmon, amíg azt a Kremlben neki engedik.

Elhúzódó patthelyzet

Most, hogy az ellenzéki hullám elült, a migránsválság is enyhül, Lukasenka pedig teljesen behódolt Moszkvának, elhúzódó “agónia” várható. Ami azzal érhet véget, hogy a fehérorosz diktátor ugyancsak Moszkva-hű utódját kereső Kreml megtalálja jelöltjét, és az új politikus úgy kerül majd hatalomra, hogy Lukasenka arcvesztés nélkül távozhat. Például úgy, hogy az alkotmány módosítása után új elnökválasztást írnak ki, amelyen Lukasenka – korára és egészségi állapotára hivatkozva – már nem indult.

Már csak az kérdéses, hogy a Lukasenka-utód mennyire lesz képes tartósan hatalomban maradni: a fehéroroszok nagy részének már elege van a szovjetmintájú politizálásból, s ha távozik a diktátor, a helyzet ismét gyorsan instabillá válhat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

English

Excluding Ukraine, Serbia is arming itself the most among European countries

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerbia fegyverkezik / Serbia is arming itself
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Over the last five years, global arms trade has declined, but Europe has been heavily arming itself. From the perspective of arms manufacturers, the “little good Ukrainian war” was much needed to prevent revenue sources from drying up in the global defense industry. According to data from the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), the global volume of international arms sales decreased by 5.1% over the last five years, while European countries that “feared” the Ukrainian war saw their arms imports increase by 47%. It is striking that, excluding Ukraine, Serbia has bought the most weapons among European countries, but significant arms acquisitions have also been made by the Netherlands, Norway, and Poland.

Europe has begun to arm itself

Arms imports from European countries increased by 47% over the last five years (2018-2022) compared to the previous five-year period, while the global volume of international arms transfers decreased by 5.1%. 

In all other continents, fewer weapons were purchased, with a 40% decline in Africa, 21% in the Americas, and 7.5% in Asia and Oceania. Furthermore, the Middle East, which was separately measured in terms of arms purchases, saw an 8.8% decrease in arms transfers than before, so Europe is leading the list of arms acquisitions.

In real terms, the top five arms importers between 2018-2022 were India, Saudi Arabia, Qatar, Australia, and China, while the top five arms exporters were the United States, Russia, France, China, and Germany.

So far, the Russian attack on Ukraine has had only a limited impact on the overall volume of armament over the last five years, but Ukraine has become an important importer of weapons in 2022, as shown in the following figure.

A fegyverimport növekedése az utóbbi öt évben az előző öt évhez képest

A fegyverimport növekedése az utóbbi öt évben az előző öt évhez képest (Forrás: SIPRI)

According to data, the top three countries that have provided Ukraine with the most weapons in the last five years are the United States, Poland, and Germany, with a two-thirds share of Ukraine’s arms imports. The United States accounted for 34%, Poland for 17%, and Germany for 11% of Ukraine’s armament.

In the last five years, 23% of the United States’ arms exports went to European countries, which represents an 11% increase compared to the period between 2013 and 2017. The United Kingdom, the Netherlands, and Norway were the top three European recipients of American weapons.

Although the United States showed a sharp increase in its arms exports to Ukraine in 2022, the value of Ukrainian shipments fell short of those sent to Kuwait, Saudi Arabia, Qatar, and Japan, as these countries purchased expensive combat aircraft and air defense systems from the Americans, while the US mainly supplied less advanced and mostly used military equipment to Ukraine.

Turkey, a NATO member, received relatively few American weapons due to the low bilateral relations between the two countries in recent times. Turkey ranked 27th among the countries that received US arms exports.

Who else exports weapons?

SIPRI identified 63 countries as sellers for the 2018-2022 period. The top five arms exporters are the United States, Russia, France, China, and Germany. These countries are responsible for more than three-quarters (76%) of global arms sales.

The American and French arms exports increased in the last five years compared to the previous similar period, while Russian, Chinese, and German arms exports declined.

The top five exporters in Western Europe – France, Germany, Italy, the United Kingdom, and Spain – accounted for approximately one-quarter (24%) of the world’s total arms exports between 2018-2022.

A legtöbb fegyvert adták el

Ezek az országok adták el a legtöbb fegyvert, jól látható, hogy mekkora az öt legnagyobb exportőr részesedése (Forrás: SIPRI)

In the period between 2018 and 2022, the first 25 arms exporters accounted for 98 percent of all global arms exports. Interestingly, countries located in North America and Europe together generated 87 percent of all exports, meaning they supplied almost all of the weapons to the rest of the world.

Visszaesett a fegyvereladás

A fenti táblázat azt jelzi, hogy melyik országok fegyvereladása esett vissza az utóbbi öt évben (Forrás: SIPRI)

 

Eight countries sold significantly fewer weapons in the past five years compared to the previous five, with China not making the list but still experiencing a significant decline of 23%, along with Israel which saw a 15% drop in arms exports.

Serbia is rapidly arming itself

As previously mentioned, Serbia is rapidly arming itself and is worth noting as China’s significant partner. Following Pakistan and Bangladesh, Serbia received the third-largest amount of Chinese arms, though only one-tenth of what Pakistan received. 

Serbia now ranks 37th on the list of top arms-importing countries, with a staggering increase of 743%.

While Chinese arms sales to Serbia have surged in the past five years, so too have the number of Chinese weapons within the Serbian military. In fact, 43% of all weapons acquired by Serbia in the past five years were from China, with Russia and Belarus falling to second and third place with 31% and 20%, respectively. 

However, given that Belarus is almost exclusively armed by Russia and that Serbian purchases from Belarus are almost exclusively Russian-made, the Serbian military may still have more Russian than Chinese weaponry, as evidenced by their recent acquisition of MiG-29s.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava