Connect with us

Fehéroroszország

MEGINT GÁZOSKODIK: Ismét megfenyegette Európát a fehérorosz elnök, Irak közben viszi haza a migránsait

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nem elszólás volt nemrégiben a fehérorosz elnök részéről, hogy elzárja a gázt, ha az Európai Unió megszigorítja a szankciókat hazája ellen. Aljakszandr Lukasenka most a török rádió és televíziónak (TRT) nyilatkozva kijelentette, hogy az ország leállíthatja az Európába irányuló gáztranzitot, ha a(z újabb) nyugati szankciók miatt szükségállapotot kell bevezetni az országban. Közben Irak többezer állampolgárát szállította haza, akik a fehérorosz propagandának felülve “migránsnak” adták ki magukat, hogy így jussanak be Európába.

Az USA és az EU a hibás

A fehérorosz elnök nem látja a maga felelősségét abban, ami az országba szállított/érkezett migránsok esetében történik.

Lukasenka szerint a történtekért az Egyesült Államokat és Európát terheli a felelősség, a migránsok ugyanis azért menekülnek Irakból, Szíriából, Afganisztánból és más országokból, mert az Egyesült Államok, valamint az azt kiszolgáló Európai Unió elfoglalta, és majdnem elpusztította a hazájukat.

– Ezeknek az embereknek nincs otthonuk, ahol élhetnének, nincs lehetőségük a táplálkozásra és a gyermekeik öltöztetésére

– mondta Lukasenka, aki szerint a bevándorlók legálisan érkeztek Fehéroroszországba, Minszk pedig betartotta az Európai Unióval kötött toloncegyezményt, ezért alaptalannak nevezte az “uniós vádaskodást”.

Egy hónappal ezelőtt az MTVA megállapodást írt alá a TRT török állami médiaszolgatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel a közös műsorgyártás kibővítéséről, valamint a hírügynökségek szélesebb körű együttműködéséről.

Lukasenka egyébként egy elkoptatott fordulattal élve annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az orosz-fehérorosz szövetség egyébként is “erősebb, átgondoltabb és haladóbb lesz”, mint az Európai Unió, mert hogy a Szovjetunió példáján megtanulták, hogy mi a jó, és mi nem. A jót átveszik, a rosszat elhagyják.

A minszki rezsim vezetője kihasználta a szereplési alkalmat, és a “fehérorosz nép nevében” köszönetet mondott török kollégájának, Recep Tayyip Erdoğannak a fehérorosz politika iránt tanúsított “elvi és felelősségteljes” hozzáállásáért.

Migránsok a lengyel határnál

Néhány nappal ezelőtt éppen a TRT volt az, amely beszámolt arról, hogy még mindig vannak migránsok a lengyel határnál – ahol a globális felmelegedéssel nem törődve – már rég lesett a hó, és ez lehet az oka annak, hogy a török televízió tudósítása szerint “bevándorlók százai küzdenek a hideggel és az éhséggel, miközben tovább várakoznak az Európába jutás reményében”.

MEGINT GÁZOSKODIK: Ismét megfenyegette Európát a fehérorosz elnök, Irak közben viszi haza a migránsait

1×1: Ebédre várakozó migránsok a lengyel határnál felállított fehérorosz táborban (Forrás: TRT, screenshot)

A félig propaganda ízű, félig pedig egy “másfajta világról” szóló tudósítás szerint a lengyel határnál várakozó emberek a bombák, az éhség, a halál elől menekültek, ám “amikor az európai határhoz értek, szögesdróttal találkoztak”.

A TRT tudósítója úgy fogalmazott, hogy a lengyel határtól mindössze egy kilométerre lévő táborban a bevándorlók nehéz körülmények között élnek, és csak napi egyszeri étkezés biztosított számukra, de azt sosem lehet előre tudni, hogy az ételt mikor, a nap melyik szakában szolgálják fel. (Ehhez képest a szerbiai befogadó központokban napi háromszori étkezés van, igaz uniós pénzből, a Fehéroroszországba viszont minden bizonnyal “államilag importált” migránsokat most a minszki vezetés látja el, annyira, amennyire.)

Szintén a török televízió számolt be arról is, hogy az iraki külügyminisztérium eddig 3556 személyt szállított haza Fehéroroszországból, és további 383 embernek biztosítottak ideiglenes útlevelet, miután a saját okmányaikat a török tudósítás megfogalmazása szerint “elveszítették”.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava