Connect with us

Fehéroroszország

MEGINT GÁZOSKODIK: Ismét megfenyegette Európát a fehérorosz elnök, Irak közben viszi haza a migránsait

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

fejes lukas k
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Nem elszólás volt nemrégiben a fehérorosz elnök részéről, hogy elzárja a gázt, ha az Európai Unió megszigorítja a szankciókat hazája ellen. Aljakszandr Lukasenka most a török rádió és televíziónak (TRT) nyilatkozva kijelentette, hogy az ország leállíthatja az Európába irányuló gáztranzitot, ha a(z újabb) nyugati szankciók miatt szükségállapotot kell bevezetni az országban. Közben Irak többezer állampolgárát szállította haza, akik a fehérorosz propagandának felülve “migránsnak” adták ki magukat, hogy így jussanak be Európába.

Az USA és az EU a hibás

A fehérorosz elnök nem látja a maga felelősségét abban, ami az országba szállított/érkezett migránsok esetében történik.

Lukasenka szerint a történtekért az Egyesült Államokat és Európát terheli a felelősség, a migránsok ugyanis azért menekülnek Irakból, Szíriából, Afganisztánból és más országokból, mert az Egyesült Államok, valamint az azt kiszolgáló Európai Unió elfoglalta, és majdnem elpusztította a hazájukat.

Ezeknek az embereknek nincs otthonuk, ahol élhetnének, nincs lehetőségük a táplálkozásra és a gyermekeik öltöztetésére

– mondta Lukasenka, aki szerint a bevándorlók legálisan érkeztek Fehéroroszországba, Minszk pedig betartotta az Európai Unióval kötött toloncegyezményt, ezért alaptalannak nevezte az “uniós vádaskodást”.

Egy hónappal ezelőtt az MTVA megállapodást írt alá a TRT török állami médiaszolgatóval és az Anadolu török állami hírügynökséggel a közös műsorgyártás kibővítéséről, valamint a hírügynökségek szélesebb körű együttműködéséről.

Lukasenka egyébként egy elkoptatott fordulattal élve annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az orosz-fehérorosz szövetség egyébként is “erősebb, átgondoltabb és haladóbb lesz”, mint az Európai Unió, mert hogy a Szovjetunió példáján megtanulták, hogy mi a jó, és mi nem. A jót átveszik, a rosszat elhagyják.

A minszki rezsim vezetője kihasználta a szereplési alkalmat, és a “fehérorosz nép nevében” köszönetet mondott török kollégájának, Recep Tayyip Erdoğannak a fehérorosz politika iránt tanúsított “elvi és felelősségteljes” hozzáállásáért.

Migránsok a lengyel határnál

Néhány nappal ezelőtt éppen a TRT volt az, amely beszámolt arról, hogy még mindig vannak migránsok a lengyel határnál – ahol a globális felmelegedéssel nem törődve – már rég lesett a hó, és ez lehet az oka annak, hogy a török televízió tudósítása szerint “bevándorlók százai küzdenek a hideggel és az éhséggel, miközben tovább várakoznak az Európába jutás reményében”.

MEGINT GÁZOSKODIK: Ismét megfenyegette Európát a fehérorosz elnök, Irak közben viszi haza a migránsait

1×1: Ebédre várakozó migránsok a lengyel határnál felállított fehérorosz táborban (Forrás: TRT, screenshot)

A félig propaganda ízű, félig pedig egy “másfajta világról” szóló tudósítás szerint a lengyel határnál várakozó emberek a bombák, az éhség, a halál elől , ám “amikor az európai határhoz értek, szögesdróttal találkoztak”.

A TRT tudósítója úgy fogalmazott, hogy a lengyel határtól mindössze egy kilométerre lévő táborban a bevándorlók nehéz körülmények között élnek, és csak napi egyszeri étkezés biztosított számukra, de azt sosem lehet előre tudni, hogy az ételt mikor, a nap melyik szakában szolgálják fel. (Ehhez képest a szerbiai befogadó központokban napi háromszori étkezés van, igaz uniós pénzből, a Fehéroroszországba viszont minden bizonnyal “államilag importált” migránsokat most a minszki vezetés látja el, annyira, amennyire.)

Szintén a török televízió számolt be arról is, hogy az iraki külügyminisztérium eddig 3556 személyt szállított haza Fehéroroszországból, és további 383 embernek biztosítottak ideiglenes útlevelet, miután a saját okmányaikat a török tudósítás megfogalmazása szerint “elveszítették”.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Migráció

KARÓRÁK: Fehérorosz határőrök érdeklődnek a migránsok karórái iránt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

uj feherorsoz.hatar gigapixel standard scale
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A tavaly novemberi migránsfránszt követően a lengyelek azt állítják, hogy az hatóságok továbbra is segítik a migránsok bejutását az Európai Unióba. Ezzel kapcsolatban egy Fehéroroszországgal foglalkozó Twitteres hírcsatorna drónfelvételeket tett közzé a migránsok és a fehérorosz határtőrök barátkozásáról. A videót állítólag a lengyel határőrség készítette egy drón segítségével.

A Fehéroroszországról szóló és a Fehéroroszországból érkező információkat terítő MotolcoHelp csatorna tette közzé a lengyel határőrség videóját, amelyen jól látható, hogy két fehérorosz határőr migránsokkal barátkozik a litván-fehérorosz-lengyel hármashatár közelében, valahol a Szviszlacs folyó mentén, kisebb anyagi haszon reményében.

A videóból körülbelül az derül ki, hogy a határőrök civilben órásmesterséget űzhetnek, mert több migráns karóráját is alaposan megvizsgálták, majd amikor meglátták a drónt, szégyenlősen a fejükre húzták a kapucnijukat.

Miután a videónak nincs hangja, így arra nem derült fény, hogy a belarusz határőröknek melyik karóra tetszett meg leginkább, és hogy netalán barterozásról volt-e szó a természet lágy ölén. Erre a portál nem tért ki, pedig köztudott, hogy a keleti szláv kultúrákban igen erős az órák iránti vonzódás.

A MotolkoHelp inkább a politikai összefüggésekre összpontosít, és így arra helyezi a hangsúlyt, hogy a lengyel határőrség által közzétett videón két fehérorosz határőr látható, amint migránsokat segít a határ átlépésében.

A hírcsatorna szerint a videót egy quadrocopter készítette október 26-án a Szviszlacs folyó közelében, Bobrovniki (Babrouniki) térségében.

Ez világosan mutatja, hogy az illegális bevándorlók, akik a közelmúltban jóval aktívabban próbálták meg átlépni az EU határát, nem csupán erkölcsi támogatást kapnak Lukasenka (fehérorosz elnök) embereitől

– állapítja meg végül a MotolkoHelp, amely számára a videó kitűnő eszköznek bizonyul a fehérorosz TSZ- és egyéb elnök rezsimje elleni küzdelemben, miközben figyelmen kívül hagyja a fehérorosz határőrök érdeklődését a karórák iránt.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Szerbia

SOK A SZÉK: Lukasenkát is idegesíti a szerb külpolitikai irányvonal

Közzététel:

a megjelenés dátuma

lukasenka
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Már nem csak a Nyugat, hanem a Kelet is kezdi megelégelni, hogy Szerbia nem kötelezi el magát egyértelműen egyik oldal mellett sem. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök úgy vélte, hogy “sikertelen marad” Szerbiának az a kísérlete, hogy egyszerre több széken üljön.

Hány széke van Vučićnak?

A fehérorosz elnök úgy fogalmazott, hogy Szerbiának döntenie kell a külpolitikai irányvonalat illetően, és miután a most már valószínűleg távozó szerb külügyminiszter arc nélküli ember, az üzenet mindenképpen a szerb elnöknek szól.

Itt vagyunk mi, Oroszország, az Európai Unió, Amerika és mások. Nem fogják megengedni Szerbiának, hogy mindezeken a székeken üljön

– jelentette ki a fehérorosz elnök egy szerbiai hírügynökség beszámolója szerint.

A Lukasenka nyilatkozatával kapcsolatos hírt a belgrádi Beta közölte a szerb médiatér számára, de azt nem jelölte meg, hogy hol hangzott el, a rövid tudósításban mindössze annyi szerepel, hogy a fehérorosz elnök erről a koszovói helyzettel kapcsolatban beszélt.

A hírt – egy-két kivétellel – főleg a szerbiai ellenzéki hírportálok “karolták fel”, nem azért mert szeretik Lukasenkát, hanem azért mert nem szeretik Aleksandar Vučićot.

A kijelentés – nyilván más okból – egész délután az egyik vezető hír volt az orosz Szputnyik hírügynökség szerbiai kiadásának internetes felületén, csak az oroszok megszámolták a székeket, szerintük ugyanis Lukasenka úgy fogalmazott, hogy Szerbia nem ülhet “három széken”.

Ez egy rendkívül érzékeny kérdés

– mondta a fehérorosz vezető, ami a hír szerbiai változatából kimaradt.

Mindkét változat szerint a fehérorosz elnök azt is megjegyezte, hogy ezt, mármint a “sokszékes politikát” mindenekelőtt az Európai Unió nem fogja megengedni, ahova Szerbia “olyannyira igyekszik”.

Omladozó barátság

A Belgrád és Minszk közötti kapcsolatokról szólva Lukasenka kijelentette, hogy ezen a téren vannak ugyan problémák, de a fehérorosz hatóságok “különbséget tesznek a nép és a között”.

Szét kell választanunk a vezetőség és a hétköznapi emberek ügyét. Vegyétek át a helyemet, hogy mindezt megértsétek

– mondta Lukasenka, aki az általa szóba hozott két ügyet már régen szétválasztotta, de ez nincs benne egyik beszámolóban sem, csak mi tettük hozzá.

Természetesen a szerb nemzeten segíteni kell, és muszáj lesz segíteni. Mi már ilyen emberek vagyunk

– fogalmazott a fehérorosz vezető, ami jól jelzi, hogy elhidegült a kapcsolat közte és a szerb “mindenes elnök” között.

Vučić korábban őrültségnek nevezte Aljakszandr Lukasenka “légikalózkodását”, miután a fehérorosz hatóságok egy évvel ezelőtt a földre kényszerítették a Ryanair egyik járatát, hogy letartóztassák Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

A szerb elnök nem azonnal ítélte el fehérorosz kollégáját, a vonakodás annak tudható be, hogy Szerbia korábban összesen nyolc MiG-29-es vadászgépet kapott Fehéroroszországtól, vagyis a rendelkezésére álló ilyen gépeknek több, mint a felét.

Ha mindezek után tekintetbe vesszük, hogy a fehérorosz elnök Vlagyimir Putyin leghűségesebb követője, akkor biztosak lehetünk abban, hogy Belgrád magatartásával nem csak Minszk, vagy éppenséggel nem Minszk, hanem Moszkva elégedetlen.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Fehéroroszország

FEHÉROROSZ FIASKÓ: Az ellenzéket büntetik, mert nem jött be a migránsválság

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

FGz Ds WUAUqUoY 1
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 4 perc

A már több mint egy éve fogságban tartott ellenzékieknek kiosztott súlyos börtönbüntetésekkel vigasztalja magát Aljekszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki a jelek szerint igencsak felsült a litván, majd a lengyel határon szított menekültválsággal. A litvánok és a lengyelek ugyanis kitartóan visszaverték a fehérorosz határörök által segített migránsok rohamait, s közben az EU egysége sem ingott meg. Az 1994 óta hivatalban lévő Lukasenka viszont még inkább elszigeteltségbe szorult.

Kegyetlen büntetések

Szjárhej Cihanouszkij, aki az eredeti tervek szerint Lukasenka ellenfeleként indult volna a tavaly augusztusi – a hatóságok által alaposan elcsalt – elnökálasztáson, 18 éves börtönbüntetést kapott, míg öt munkatársa és segítője 14-16 évre került a rácsok mögé. A hivatalos vád minden esetben ugyanaz volt: zavargások szítása, a közrend megzavarása, illetve a választási bizottságok munkájának a megzavarása. A valós ok pedig az volt, hogy Ciihanouszkij felesége, Szvjatlana Cihanouszkaja indult végül a megméretésen, s a tanárból lett „kényszerjelöltnek” a kedvezőtlen előjelek ellenére sikerült egységessé kovácsolnia az ellenzéket, s a csalások után ő is meghatározó szerepet játszott abban, hogy az ellenzékiek hónapokon át tíz- és százezer számra tüntettek Lukasenka ellen.

Cihanouszkaján nem tudtak teljes bosszút állni a minszki hatóságok: a tüntetések csúcspontján átlökték őt Litvániába, s valószínűleg megfenyegették, hogy ha a száműzetésben is túl hangosan folytatja politikai pályafutását, akkor annak a levét a már börtönben ülő férje issza meg. Nem csak a most elítélt ötök kaptak súlyos büntetést: Marija Kalesznyikovát szeptemberben ítélték 11 évre, s valószínűleg hosszú börtön vár arra a Raman Prataszevicsre is, akit májusban úgy fogtak el, hogy egy hamis bombariadóval Minszkben leszállásra kényszerítették a Ryanair Vilniusba tartó gépét, és lerángatták a fedélzetről az ellenzéki bloggert.

A gyarmattartás vége?

Anatol Hłaz (Anatoly Glaz), a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője közben dörgedelmes nyilatkozatban figyelmeztette az Európai Uniót, amit a politikusi “önkéntes gyüjtőtábornk” számító Twitteren tett közzé.

Szeretnénk emlékeztetni az EU illetékeseit, hogy a gyarmati korszaknak vége, & csak a tagországaiktól van joguk bármit követelni. Jobb lenne, ha Lengyelországtól, Litvániától és Lettországtól követelnék, hogy állítsák meg a migránsok brutális bántalmazását, és biztosítsanak hozzáférést a határhoz a nemzetközi szervezetek & a média számára
Egyébként közvetve ez a májusi „légikalóz akció” indította be a migránsválságot. Az EU és az USA újabb – ezúttal súlyos – szankciókkal, egyebek mellett a legfontosabb exportcikkek bojkottjával, illetve a légiforgalom korlátozásával – válaszolt, s a Nyugat megerősítette, nem ismeri el legitimnek Lukasenka 2020-as augusztus választási győzelmét, így nem is tekinti őt a volt szovjet tagköztársaság államfőjének. Lukasenka pedig egy elhíresült nyilatkozatában bejelentette: „eddig mi etettük a migránsokat és mi fogtuk el a drogcsempészeket, ezután ez a nyugatiak feladata lesz”.

A migránsfegyver bevetése

A szavakat tettek követték, már júniusban megjelentek a fehérorosz-litván határon az első, Irakból és Szíriából érkezett menekültek, akik hivatalos vízummal, orosz és fehérorosz chartergépek fedélzetén érkeztek Minszkbe, majd onnan többé-kevésbé szervezetten vitték őket a határra.

A litvánok gyorsan reagáltak, és szinte azonnal elkezdték felépíteni a magyar-szerb határról ismert kerítés balti változatát. Minszk ekkor még nem hátrált, a következő, augusztusban indult hullámot már Lengyelország felé irányította, s kevesebb mint negyed év alatt közel negyvenezer migráns próbált meg bejutni az EU területére. A lengyelek is gyorsan válaszoltak, ők is megkezdték a maguk határzárának az építését, és közben több mint tízezer rendőrt és katonát vezényeltek a határ térségébe.

A litvánok és a lengyelek nagyon sokat tanultak a 2015-ös európai migránsválságból: nem engedtek újságírókat a határra, így nagyon kevés olyan kép és videó került fel a közösségi oldalakra, amelyeken síró gyermekek és anyák néznek farkasszemet az állig felfegyverzett határőrökkel. E helyett a hírek elsősorban a többé-kevésbé agresszív migránsokról és az őket segítő fehérorosz határőrökről szóltak, akik civilruhába öltözve, éjjellátó készülékekkel kísérték a menekülőket, és megmutatták nekik, hol a leggyengébb a határvédelem.

Irracionális várakozások – kiszámítható eredmény

Lukasenka alighanem arra számított, hogy a migránsáradattól megrettent európai vezetők tárgyalni fognak vele, és ezzel gyakorlatilag elismerik őt államfőként. A remény leginkább ábránd maradt, egyedül Angela Merkel távozófélben lévő német kancellár beszélt vele, de komoly eredményt nem sikerült elérni. Sőt, a migránsakciót mindenki úgy értékelte, hogy azt Minszk szította, s emiatt még inkább páriává vált az állami gazdasági elnökből lett politikus. Lukasenka azon esetleges számítása sem jött be, amely szerint a Nyugat majd pénzt ajánl neki, hogy távol tartsa a menekülni vágyókat a határtól.

A reményeiben csalatkozott minszki diktátor mostanra gyakorlatilag feladta a harcot: már támogatja, hogy a migránsok visszatérjenek hazájukba – Irak a napokban mintegy ezer polgárát szállította vissza – s egyelőre nem tudni, mi lesz a még a lengyel határ közelében raktárakban elszállásolt migránsok sorsa. Az biztos, hogy komoly határáttörési kísérletek nem lesznek: A térségben már -10 foknál is hidegebb van éjszakánként, ilyen időjárási viszonyok között a legelszántabb menekültek sem vágnak neki az útnak.

Persze, az is biztos, hogy a migránsutaztatást nem egyedül találta ki Lukasenka, az értelmi szerzők és a lebonyolítók között ott voltak Oroszország képviselői is: Moszkva érdekelt abban, hogy az EU-ban minél több és minél súlyosabb válság alakuljon ki, hiszen egy egységes unió túl erős tárgyalópartner lenne a számára. Lukasenka pedig kénytelen azt csinálni, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök diktál neki: a tavalyi tiltakozási hullámot orosz segítséggel apasztották el – orosz hitelek, újságírók és titkosszolgálati szakemberek érkeztek – s Lukasenka addig maradhat hatalmon, amíg azt a Kremlben neki engedik.

Elhúzódó patthelyzet

Most, hogy az ellenzéki hullám elült, a migránsválság is enyhül, Lukasenka pedig teljesen behódolt Moszkvának, elhúzódó „agónia” várható. Ami azzal érhet véget, hogy a fehérorosz diktátor ugyancsak Moszkva-hű utódját kereső Kreml megtalálja jelöltjét, és az új politikus úgy kerül majd hatalomra, hogy Lukasenka arcvesztés nélkül távozhat. Például úgy, hogy az alkotmány módosítása után új elnökválasztást írnak ki, amelyen Lukasenka – korára és egészségi állapotára hivatkozva – már nem indult.

Már csak az kérdéses, hogy a Lukasenka-utód mennyire lesz képes tartósan hatalomban maradni: a fehéroroszok nagy részének már elege van a szovjetmintájú politizálásból, s ha távozik a diktátor, a helyzet ismét gyorsan instabillá válhat.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: