Connect with us

Fehéroroszország

ÁLLAMI EMBERCSEMPÉSZET: Lukasenka bosszúja, avagy a fehérorosz elnök fegyverként használja a migránsokat az EU ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FDsrA21WYAkEcaI
A cikk meghallgatása

Európai Bizottság elnöke sajtóközleményben üzente meg: szerinte elfogadhatatlan, hogy a fehérorosz vezetés céljai elérésére használja fel a migránsokat. Ursula Von der Leyen mindezt azt követően nyilatkozta, hogy a migránsok tömegesen próbálnak meg bejutni Fehéroroszországból Lengyelországba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfő este közölte, hogy három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán. A BALK korábban már írt arról, hogy Fehéroroszország szervezett embercsempészetre adta a fejét, amit most Brüsszel elítélt.

Lukasenka bosszúja

A fehérorosz elnök azt követően kezdett el foglalkozni embercsempészettel, hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be ellene az ellenzéki tüntetések felszámolása miatt.

Az Európai Bizottság egy október elején közzétett jelentésében közölte, hogy a migránsok csempészését a fehérorosz állam finanszírozza, és a fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezik, amibe bevonják a Cham Wings szíriai légitársaságot is.

A jelentés szerint ez a légitársaság hetente három járatot indít Minszkbe, és ezáltal minden héten mintegy ötszáz embert szállít Fehéroroszországba.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő közölte, hogy három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán. Elmondta, hogy a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, és a helyzet további éleződése várható.

– Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait

– jelentette ki Müller, aki utalt arra is, hogy a migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor.

A szóvivő ezért nem zárta ki, hogy lengyel részről akár fegyverhasználatra is sor kerülhet, bár hozzátette, hogy a lengyel fél “csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz”.

Közben a Twitteren terjed az a felvétel, amely szerint állítólag a fehérorosz határvédelmi szervek fegyveres konvoja kíséri a migránsokat a lengyel határon.

Szintén a Twitteren olvasható, hogy az emberek egyre több migránst látnak Minszk utcáin, akik “várják a transzportot a határig”.

A kommentárok szerint ez igazi államilag támogatott csempészet, amelyet Lukasenka szervez.

Brüsszel elítéli

Az Európai Bizottság elnöke sajtóközleményében elfogadhatatlannak, hogy a fehérorosz vezetés politikai céljai elérésére használja fel a migránsokat. Ursula Von der Leyen úgy fogalmazott, hogy Fehéroroszországnak fel kell hagynia az emberi életek veszélyeztetésével.

A közlemény szerint a bizottsági elnök már beszélt a lengyel, a litván és a lett kormányfővel, akiket az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosított, és egyúttal felszólította a tagállamokat a fehérorosz hatóságokkal szembeni kiterjesztett szankciórendszer jóváhagyására.

Von der Leyen tájékoztatott arról is, hogy Margarítisz Szkínász európai értékekért felelős uniós biztos, a bizottság alelnöke és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője a küldő- és a tranzitországokba utazik a héten. A bizottság képviselői fel kívánják hívni a helyi vezetők figyelmét: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy állampolgáriakat ne téveszthesse meg a fehérorosz vezetés.

A bizottság emellett megvizsgálja, hogy miként lehet szankcionálni azokat a harmadik országbeli légitársaságokat, amelyek aktívan részt vesznek az emberkereskedelemben.

Von der Leyen azt közölte, hogy az ENSZ-szel és annak szakosított szervezeteivel közösen feltérképezi, miként lehet megelőzni a humanitárius válság kialakulását, és biztosítani, hogy a migránsok a nemzeti hatóságok támogatásával biztonságosan visszakerülhessenek származási országukba.

A lengyel-fehérorosz határon történteket elítélte a NATO is, amely a brüsszeli bizottság vezetőjéhez hasonlóan elfogadhatatlannak nevezte, ami a fehérorosz-lengyel határon történik, így a lengyel-fehérorosz határ egy újabb eszkalációs pont lehet a nyugati katonai szervezet és a Lukasenkát támogató Oroszország között.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava