Connect with us

Görögország

GÖRÖGÖT FOGOTT: Az orosz elnök még egy balkáni vezetővel tárgyalt az orosz szanatóriumvárosban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mitsotakis putin
Listen to this article

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök a múlt héten találkozott Szocsiban. A két vezető áttekintette a közös kulturális, kereskedelmi és energiaügyi kapcsolatokat, a Balkán és a Földközi-tenger keleti medencéjének helyzetét. A találkozó – amelyet szívélyesen az orosz elnök rezidenciájában rendeztek meg – a kétország közötti kapcsolatok enyhülésének, egyúttal Athén igyekezetének jele, hogy javítsa helyzetét Törökországgal szemben.

Sikeres együttműködés

A történelmi kapcsolatok talán a Balkánon csak a szerbek és a bolgárok esetében szorosabbak: az oroszok segítették a görögöket az 1821-1829-es függetlenségi háború idején, a hidegháború alatt, pontosabban az amerikaiak által támogatott katonai junta (1967-1974) bukása után pedig a baloldali görög vezetést ápolt viszonylag jó viszonyt Moszkvával, még akkor is, ha az ország 1952-ben NATO, majd 1981-ben EU-tag lett.

A Szovjetunió széthullása után is megmaradt a jó viszony, főleg a baloldali kormányok idején. 1996-tól kezdve – az orosz gázexport beindítás után – az energetikai dimenzióval egészültek ki az amúgy is barátságos kapcsolatok.

A gáz mellett a görögök az orosz fegyverszállításra se mondtak nemet, főleg az 1990-es években. Még az orosz S-300-as rakétavédelmi rendszer is helyet kapott az országban: igaz, nem Görögország vásárolta, hanem Ciprus, amikor az 1990-es évek közepén újfent kiélezetté vált Athén és Nicosia viszonya Ankarával.

Török és NATO nyomásra végül 1998-ban Ciprusról Görögországba került a rendszer, amit azóta is rendszeresen tesztelnek. A később komoly gazdasági válságba kerülő országban még 2015-ben felmerült, hogy a GAZPROM részesedést szerezzen a görög állami gázvállalatban, a DEPA-ban, bár végül ez lekerült a napirendről.

Sikertelen együttműködés

A politikai-gazdasági kapcsolatokon túlmenően szintén erősek a görög és az orosz ortodox egyházak közötti kapcsolatok. Maga Vlagyimir Putyin még 2016-ban látogatott el az Athosz-hegyi kolostorba. Igaz, ez nem tudta megakadályozni azt, hogy a görög egyház végül ne támogassa a konstantinápolyi pártiárka döntését a Moszkvától független ukrán egyház létrehozásáról – ami komolyan megterhelte a görög kapcsolatokat is.

E kellemetlen affér után a viszonyban a Preszpa-egyezmény aláírása hozott újabb törést 2018-ban, mivel a macedón névvita megoldásával lényegében elhárult minden akadály az immár Észak- Macedónia előtt a NATO-csatlakozást illetően, egyúttal komoly lépést jelentett az EU-csatlakozási tárgyalások felé.

Az előbbiben 2020 márciusában célt is ért, hiszen az ország a 30. NATO-tagállam lett. Az uniós csatlakozási tárgyalások is megindultak, ebben az esetben viszont a sorozatos bolgár vétó jelenti a legnagyobb akadályt – míg Görögország immár Észak- Macedónia legjobb barátjaként igyekszik beállítani magát.

Oroszország 2018-ban erőfeszítéseket tett az egyezmény megakadályozására: Ivan Szavvigyi (Ivan Savvidis), egy görög-orosz oligarcha, aki komoly pénzekkel vett részt az anti- Preszpa kampányban. Mint kiderült később, ezek az erőfeszítések eredménytelenek voltak, s az orosz diplomáciai és titkosszolgálati beavatkozás miatt négy orosz diplomatát ki is utasított az országból 2018 júliusában.

A 2019-es parlamenti választáson Moszkva szélsőjobboldali szövetségesei is kiestek a görög parlamentből – a korábban szebb napokat látott Arany Hajnal pártot betiltották a hatóságok, vezetői közül többen börtönben ülnek jelenleg.

A jobboldali Micotakisz-kormány pedig egymás után köti a védelmi szerződéseket Franciaországgal és az Egyesült Államokkal, 2021 őszén pedig görög bázisokat engedett át amerikai hadjáratra, egyúttal otthont adott egy komoly NATO-gyakorlatnak is (bár ez inkább a török, mint az orosz kedélyeket borzolta).

Nyalogatják a sebeket

Az erősödő nyugati elkötelezettségen túl Micotakisz megpróbálta javítani a viszonyt Moszkvával. Így a tervek szerint már 2020 májusában ellátogatott volna a győzelem napi felvonulásra, ami azonban a koronavírus-járvány miatt meghiúsult.

A közeledés azonban nem állt meg: az orosz miniszterelnök, Mihail Misusztin tiszteletét tette a görög szabadságharc 200 éves évfordulóján tartott ünnepségen – ahol a szervezők hangsúlyozták Oroszország szerepét a sorsfordító időkben.

Végül ezt követte a december eleji találkozó, ahol megállapították, hogy javulnak a kapcsolatok, ebben az évben 56%-kal nőtt a kétoldalú kereskedelem (igaz, a görög export mintegy 1 százaléka megy Oroszországba, szóval ebben a relációban is erősen a gáz dominál, mivel a görög energiaszükséglet 40 százalékát kapja a keleti partnertől).

Szintén fontos jelzés volt, hogy Putyin kijelentette, Ciprus kapcsán a szigeten a  bikommunális föderatív  megoldást támogatja, vagyis azt, hogy a sziget görög és török lakossága egy országban egyesüljön, amelyben megtartják különállásukat (a jelenlegi török vezetés jelenleg épp két külön állam létrehozásában érdekelt), ezzel gesztust téve a görög-ciprusi vezetésnek, hogy Moszkva támogatja őket a kérdésben.

Úgy tűnik, hogy a korábbi évek nehézségei után a hellén köztársaságnak sikerült az orosz medvével megtalálnia a modus vivendit, azonban nem várható, hogy jelentős közeledés valósuljon meg – noha Moszkva pragmatizmusát ismerve, akár gesztusokat is tehet Athén felé a jövőben, hogy az ukránoknak drónokat eladó törököknek kellemetlenséget okozzon.

Persze, a görögök nem dőlhetnek hátra: a találkozó előtt a Kreml szóvivője, Dmitri Peszkov az orosz-görög kapcsolatokat egy tízes skálán hatosra értékelte, miközben az orosz-törököt hetesre.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava