DRÁKÓI ÍTÉLET: Görögországban 13 évre börtönbe küldik az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt vezérkarát

Olvasási idő: 2 perc

Komoly börtönbüntetésre ítélte az athéni fellebbviteli büntetőbíróság az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt vezetőit, míg egy antirasszista rapper meggyilkolásáért életfogytig tartó börtönbüntetést kapott a párt egyik aktivistája, akire a szervezethez való tartozásért ráadásként még 14 évnyi börtönbüntetést is kiszabtak.

A háromtagú fellebbviteli bíróság mintegy 5 éve tartó igazságügyi eljárás végére tett pontot, amikor egy héttel ezelőtt kimondta, hogy az 1993-ban bejegyzett Arany Hajnal bűnszervezet. Így a párt perbe fogott 7 vezető képviselője – Nikolaosz Mihaloliakosz, a párt megalapítója és elnöke, valamint az Arany Hajnal 6 egykori parlamenti képviselője – bűnszervezet létrehozásában és működtetésében, míg a párt bíróság elé állított mintegy félszáz tagja és szimpatizánsa bűnszervezetben való részvételért bűnös.

Az Athens-Macedonian News Agency (AMNA) görög hírügynökség jelentése szerint szerdán a vádlottak közül Nikolaosz Mihaloliakoszt, az Arany Hajnal megalapítóját és elnökét 13 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Pártbeli vezetőtársai közül egy vádlott 13 év és 8 hónap, két társa 13 év és 6 hónap, egy másik vezetőtársa 13 év és 3 hónap, a vezetés két további tagja pedig 13, illetve 10 év börtönbüntetést kapott.

Az Arany Hajnalt 1993-ban jegyezték be politikai pártként. A harmadik legerősebb parlamenti párt volt Görögországban, amikor 2012-ben a jelöltjei 21 helyet szereztek meg a 300 fős parlamentben.

A tavalyi parlamenti választásokon viszont képviselői már be sem jutottak a törvényhozásba.

A párt prominensei már korábban is tagadták, hogy az Arany Hajnal neonáci párt lenne, jóllehet idegenellenessége és szélsőséges retorikája miatt sokan annak tartják a tömörülést.

Az idegengyűlölő és rasszista akcióiról elhíresült párt egykori parlamenti képviselői közül 7 személy esetében nem találtak enyhítő körülményeket az ítélkezők, így két egykori honatyát 7 év, 5 társukat pedig 6 év börtönnel sújtották bűnszervezetben való tagság és részvétel vádjával.

Az egykori törvényhozók közül 4 személy esetében vett figyelembe enyhítő körülményt a bíróság, amely a súlyosabb ítélettel sújtottakhoz hasonló vádakkal egy vádlottat 6 év, egy másikat 5 év 6 hónap, két továbbit pedig 5 év börtönre ítélt.

Az Arany Hajnal népszerűsége különösen azt követően zuhant gyorsuló tempóban, hogy a párt aktivistái 2013-ban meglincselték az utcán Pavlosz Fisszasz rappert.

A lincselés résztvevői közül életfogytig tartó börtönt szabtak ki Jorgosz Roupakiaszra, aki megkéselte az áldozatot, és további 14 évet azért, mert tagja volt az Arany Hajnalnak.

A lincselés további résztvevői közül 18 vádlottat ítéltek 3 és 10 év plusz 2 hónap közötti börtönre.

Ebben a perben mondtak ítéletet egy egyiptomi halászhajó legénysége elleni támadásért, amelyet az Arany Hajnal tagjai követtek el.

Öt vádlottat sújtottak 7 éves börtönnel gyilkossági kísérlet vádjával.

Vétségként bírálták el a PAME szakszervezeti koordinációs központ aktivistái elleni támadást, amiért 3 vádlottat 3 év 6 hónaptól 6 évig terjedő börtönnel sújtottak.

E három elítélt – napi 5 euróval számolva – pénzben megválthatja a büntetését.

Bűnszervezethez csatlakozás vádjával az Arany Hajnal 14 alacsonyabb rangú tisztségviselőjét, illetve tagját ítélték 17 hónap és 7 év közötti börtönre.

A bíróság már a múlt héten kimondta, hogy az Arany Hajnal „politikai párt álcája mögé bújt bűnszervezet”. Az ítélet kihirdetésének a napján mintegy 15 ezer athéni tüntetett a bíróságnál az Arany Hajnal és a fasizmus ellen.DRÁKÓI ÍTÉLET: Görögországban 13 évre börtönbe küldik az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt vezérkarát DRÁKÓI ÍTÉLET: Görögországban 13 évre börtönbe küldik az Arany Hajnal szélsőjobboldali párt vezérkarát balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!