Connect with us

Bulgária

NAGY LETT A BARÁTSÁG: Görögország továbbra is Észak-Macedóniát támogatja Bulgáriával szemben, avagy a macedón identitás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz már EU- Nyugat- Balkán csúcs előtt pár nappal jelezte, hogy országa nem támogatja Bulgáriát Észak- Macedónia uniós tárgyalásainak blokkolásában. Amióta 2018-ban a Preszpa-tónál a görögök és a macedónok pontot tettek a közel három évtizede húzódó névvitára, gyorsan javulásnak indultak a két ország közötti kapcsolatok, és már ott tartanak, hogy Athén Szkopje jó barátjává kíván válni.

Sztevo Pendarovszki macedón elnök a napokban látogatást tett Görögországban, ahol kijelentette, hogy új fejezet kezdődik a macedón-görög kapcsolatokban.

– A Prespa-megállapodás következetes végrehajtásához mindkét fél elkötelezettsége szükséges. Elsődleges célunk a térség stabilitásának megőrzése és polgáraink jólétének megteremtése

– írta a Twitteren a macedón államfő.

Bulgária közben gondolt egyet, és tavaly óta akadályozza Észak- Macedónia unió csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, amit azzal indokol, hogy a macedónok – akiket a bolgár közvélemény bolgároknak tekint – maguknak sajátítanak ki a bolgár történelmi személyeket és eseményeket.

A bolgár ellenkezés, azaz a régóta húzódó identitás-vita mögött valójában belpolitikai érdekek húzódnak meg: az ország tavaly óta kampányüzemmódban van, amelynek egyelőre nem látni a végét, hiszen sorozatban tartják a választásokat.

November 14-én egyszerre lesznek elnök- és parlamenti választások Bulgáriában, de még mindig nem világos, hogy a törvényhozásba jutó pártok közül melyik lesz képes működőképes kormánykoalíciót létrehozni, miután erre már kétszer tettek sikertelen kísérletet.

A kárvallottak eközben a bolgár választók, akik szeretnék, ha az országot végre működőképes kormány irányítsa, illetve a szomszédos Észak- Macedónia, amelynek ügyében az egymást követő szófiai ügyvivő kormányok nem kívántak/kívánnak módosítani álláspontjukon.

Zoran Zaev, Észak- Macedónia miniszterelnöke a szlovéniai EU–Nyugat- Balkán csúcstalálkozót követően a médiának adott nyilatkozatában kijelentette: Szlovéniában nyilvánvalóvá vált, hogy “Bulgária az egyetlen uniós tagország”, amely kifogásolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak- Macedóniával.

A macedón kormányfő hozzátette, hogy a bolgár követelések, amelyeket a közelmúltban Bulgária elnöke, Rumen Radev, valamint a Radev által kinevezett ideiglenes kormány nyilatkozatai révén támaszt, elfogadhatatlanok Észak- Macedónia állampolgárai számára. Zaev rámutatott, hogy a macedón identitás nem lehet tárgya az uniós csatlakozási tárgyalásoknak.

Az már csak hab a tortán, hogy közben Albániának is várnia kell a csatlakozások előbbre haladásával, az EU ugyanis együtt kezeli a két balkáni országot a csatlakozás felé vezető igencsak rögösnek ígérkező úton, bár Várhelyi Olivér bővítési biztos korábban tett egy erőtlen kísérletet arra, hogy szétválasszák a két országot, és külön-külön kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat velük.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava