Connect with us

Bulgária

NAGY LETT A BARÁTSÁG: Görögország továbbra is Észak-Macedóniát támogatja Bulgáriával szemben, avagy a macedón identitás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pendar
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz már EU- Nyugat- Balkán csúcs előtt pár nappal jelezte, hogy országa nem támogatja Bulgáriát Észak- Macedónia uniós tárgyalásainak blokkolásában. Amióta 2018-ban a Preszpa-tónál a görögök és a macedónok pontot tettek a közel három évtizede húzódó névvitára, gyorsan javulásnak indultak a két ország közötti kapcsolatok, és már ott tartanak, hogy Athén Szkopje jó barátjává kíván válni.

Sztevo Pendarovszki macedón elnök a napokban látogatást tett Görögországban, ahol kijelentette, hogy új fejezet kezdődik a macedón-görög kapcsolatokban.

– A Prespa-megállapodás következetes végrehajtásához mindkét fél elkötelezettsége szükséges. Elsődleges célunk a térség stabilitásának megőrzése és polgáraink jólétének megteremtése

– írta a Twitteren a macedón államfő.

Bulgária közben gondolt egyet, és tavaly óta akadályozza Észak- Macedónia unió csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, amit azzal indokol, hogy a macedónok – akiket a bolgár közvélemény bolgároknak tekint – maguknak sajátítanak ki a bolgár történelmi személyeket és eseményeket.

A bolgár ellenkezés, azaz a régóta húzódó identitás-vita mögött valójában belpolitikai érdekek húzódnak meg: az ország tavaly óta kampányüzemmódban van, amelynek egyelőre nem látni a végét, hiszen sorozatban tartják a választásokat.

November 14-én egyszerre lesznek elnök- és parlamenti választások Bulgáriában, de még mindig nem világos, hogy a törvényhozásba jutó pártok közül melyik lesz képes működőképes kormánykoalíciót létrehozni, miután erre már kétszer tettek sikertelen kísérletet.

A kárvallottak eközben a bolgár választók, akik szeretnék, ha az országot végre működőképes kormány irányítsa, illetve a szomszédos Észak- Macedónia, amelynek ügyében az egymást követő szófiai ügyvivő kormányok nem kívántak/kívánnak módosítani álláspontjukon.

Zoran Zaev, Észak- Macedónia miniszterelnöke a szlovéniai EU–Nyugat- Balkán csúcstalálkozót követően a médiának adott nyilatkozatában kijelentette: Szlovéniában nyilvánvalóvá vált, hogy “Bulgária az egyetlen uniós tagország”, amely kifogásolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak- Macedóniával.

A macedón kormányfő hozzátette, hogy a bolgár követelések, amelyeket a közelmúltban Bulgária elnöke, Rumen Radev, valamint a Radev által kinevezett ideiglenes kormány nyilatkozatai révén támaszt, elfogadhatatlanok Észak- Macedónia állampolgárai számára. Zaev rámutatott, hogy a macedón identitás nem lehet tárgya az uniós csatlakozási tárgyalásoknak.

Az már csak hab a tortán, hogy közben Albániának is várnia kell a csatlakozások előbbre haladásával, az EU ugyanis együtt kezeli a két balkáni országot a csatlakozás felé vezető igencsak rögösnek ígérkező úton, bár Várhelyi Olivér bővítési biztos korábban tett egy erőtlen kísérletet arra, hogy szétválasszák a két országot, és külön-külön kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat velük.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

JÁRULÉKOS MELLÉKHATÁS: Így veszti el a Lukoil Bulgáriát

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Lukoil
A Lukoil Bulgaria a bolgár olajpiac meghatározó szereplője, és a bolgár finomítója révén a régió egyik legnagyobb olajvállalata (Forrás: X-platform, BTA)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A jövő év végén lejár az a felmentés, amit Bulgária kapott az EU-tól: ennek értelmében az unió egyedüli tagállamaként továbbra is importálhat/importálhatott orosz olajat tengeri útvonalon. Ha az engedélyt nem hosszabbítják meg, vagy Szófia előbb felmondja a megállapodást, akkor a nagy vesztes az az orosz olajipari óriás, a Lukoil lehet, amely eddig a gazdasági mellett komoly politikai befolyással is rendelkezett a balkáni országban.

Különleges körülmények

Bulgária tavaly több indokot is felhozott annak érdekében, hogy megkapja az engedélyt, azaz derogációt, amely lehetővé tette, hogy a legnagyobb orosz magánvállalat, a Lukoil továbbra is szállíthasson nyersanyagot a Fekete-tenger partján lévő Burgaszban működő Neftohim olajfinomítóba.

A tét hatalmas: a finomító havonta hárommillió hordónyi orosz olajat finomít, és ezzel, miközben megtermeli az ország GDP-jének a tizedét, az országban felhasznált dízel és benzin nyolcvan százalékát állítja elő.

E mellett az egyik legnagyobb munkaadó, legalább ötezer ember dolgozik a kikötőben és a finomítóban. Szófia egyik fő indoka az volt, hogy ha az ország nem kapja meg a derogációt, akkor gyors áremelkedés következik be a piacon, és ez veszélybe sodorja a gazdasági stabilitást.

A másik magyarázat pedig úgy szólt – és ennek nagyon nem örülnek Moszkvában – hogy a Burgaszból kikerült üzemanyag nagy részét az az Ukrajna kapja, amely másfél éve harcol az országra támadó orosz hadsereggel.

Lukoil

Vajon csak a benzinkutakra szállít a Lukoil, vagy a Burgaszból kikerülő üzemanyagból jut az ukrán tankokba is? (Forrás: X-platform)

Szófiai adatok szerint a Bulgáriából érkező üzemanyag az Ukrajnában felhasznált benzin és gázolaj harmadát teszi ki. A Lukoilnál természetesen cáfolják, hogy a cég – amely azért igencsak közel áll a Kremlhez – ellátná az ellenséget a háború folytatásához elengedhetetlenül szükséges üzemanyagokkal.

Az orosz polip

A Lukoil bulgáriai jelenléte annak ellenére egyre nagyobb veszélyben van, hogy a cég az utóbbi évtizedekben alaposan beépült a bolgár társadalomba.

A vállalat hatalmas lobbierővel rendelkezik, rossz nyelvek szerint miközben az utóbbi évek parlamenti választásai után csak nyögvenyelősen alakultak meg a kormánykoalíciók, amelyek azután meglehetősen rövid életűek voltak, a szavazás után azonnal létrejöttek a parlamentben az éppen aktuális „Lukoil-koalíciók”, amelyek szavatolták, hogy a törvényhozás nem fogad el olyan törvényeket, amelyek rontanának az orosz óriás bulgáriai helyzetén.

Közben a Lukoil kimondottan jó viszonyt igyekezett ápolni a bulgáriai oroszpárti médiumokkal, amelyek így egyben a Lukoil védelmezői is voltak.

Dejan Dobrev, a bolgár parlament energiaügyi bizottságának elnöke az utóbbi másfél évben közel húsz olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely valamilyen formában korlátozta volna a Lukoil helyi befolyását, ám a kezdeményezések többsége elég hamar elhalt.

A Bulgária energiafüggetlenségének megteremtésén dolgozó politikus ugyanakkor eredményeket is elért: Szófia a nyáron felmondta azt az egyezményt, amely gyakorlatilag kizárólagos jogokat adott a Lukoilnak a Burgaszban lévő Roszenyec importterminálban, s közben elkezdődött annak a programnak a végrehajtása is, amelynek célja, hogy felkészítsék a burgaszi finomítót nem orosz olajok feldolgozására.

A Lukoil helyzetének megrendülése elsősorban amiatt következett be, hogy az ukrajnai válság miatt Szófia és Moszkva ellentétes oldalra került: a bolgár kormány egyértelműen a megtámadott ország mellett áll, amit azzal is kimutatott, hogy Oroszország rosszallása ellenére fegyvereket és lőszert küldött az agresszió áldozatává vált Ukrajnának.

Az is mutatja, hogyan állnak az orosz-bolgár kapcsolatok, hogy Szófia több hullámban több tucatnyi orosz diplomatát és kémet utasított ki az országból.

Mindenki veszít, még a Lukoil is

Valószínűleg az sem tetszett a Lukoilnak, hogy januárban életbe lépett az az új szabályozás, melynek értelmében az orosz cégnek Bulgáriában is kell adót fizetnie, s a beszedett pénz az energiabiztonsági alapba került volna.

Azért csak került volna, mert a Lukoil-lobbinak sikerült megakadályoznia, hogy az új szabály valóban életbe lépjen, helyi források szerint az oroszok eddig egy fillérnyi adót sem fizettek Bulgáriában. S ha sikerül is más szállítókat találni, a nyersanyag ára mindenképpen magasabb lesz, mint amennyiért a Lukoil vitte a nyersanyagot.

Amennyiben Brüsszel nem hosszabbítja meg a kivétel érvényességét, a burgaszi finomítóra várhatóan nehéz hónapok várnak, mert ugyan folynak a tárgyalások más szállítókkal, nehéz lesz pótolni az orosz olajat.

A Lukoilnak is fáj majd a bolgár piacról való kiszorulás: becslések szerint az orosz cég a kivétel időszakában évente legalább kétmilliárd dollárnyi profitot ért el.

Az sem kizárt, hogy Szófia még a derogáció lejárta előtt felmondja a burgaszi orosz kőolajexportról szóló megállapodást. Már megkezdődött a felmondás előkészítése és a kormány azt tervezi, hogy legalábbis átmeneti időre állami tulajdonba veszi a Neftohimet.

Az orosz olajipari cégek egész Európában nehéz helyzetben vannak: Olaszországban a Lukoil kénytelen volt eladni ottani finomítóját, Németországban pedig a másik óriás, a Rosznyeft kezében lévő cégeket államosította a berlini kormány.

Az Ukrajna elleni agresszió és az orosz „energiafegyver” Európa elleni bevetése következtében a jelek szerint Oroszország végleg elvesztette meghatározó európai energiaszállítói helyzetét: múlt télen az orosz gázszállítások minimumra csökkenése ellenére sem fagyott meg az EU, s miközben egyharmadról nyolc százalék alá csökken az orosz gáz részesedése az EU-s fogyasztásban, az unióban sikerült a nyár végére kilencven százalékosra feltölteni a tározókat.

Így, ha nem lesz durva a tél, akkor ismét válság nélkül úszhatja meg Európa a hideg időszakot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava