Connect with us

Balkán

NEM ÁLLNAK KÉSZEN: A „gonosz” EU és a Nyugat-Balkán – de mennyit tesznek a tagjelöltek?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ccharles michel
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az EU és nyugat-balkáni országok vezetőinek szlovéniai találkozóján Brüsszel képviselői – szokásukhoz hasonlóan – ismét nem árulták el, pontosan mikor léphetnek be a térség országai az unióba. A balkáni országok pedig – ugyancsak szokásukhoz hasonlóan – kicsit sértetten vették tudomásul az újabb, konkrétumok nélküli félígéreteket. Arról viszont kevés szó esik, mennyit tesznek a nyugati-balkániak a tagság érdekében, s hogyan viselkednek azok a balkániak, amelyek már tagjai az integrációs szervezetnek.

Országmustra

Szlovénia és Horvátország már tagja az uniónak, Koszovó, Szerbia, Észak- Macedónia, Montenegró, Bosznia, Albánia pedig – legalábbis a hivatalos politikai szintjén – mindent elkövet a csatlakozás érdekében. A hivatalos politikai nyilatkozatok azonban a legtöbb esetben fényévekre vannak a valóságtól, a nyugat-balkáni hétköznapok ugyanis még mindig sokszor inkább az autoriter kormányzási módszerekről, illetve az egymás közötti kicsinyes adok-kapokról szólnak.

Bár Brüsszelben ezt soha nem mondják ki nyíltan, az uniónak nincs szüksége arra, hogy az EU-t belülről bomlasztó magyar, szlovén és lengyel kormányok újabb szövetségeket kapjanak, vagy az új tagok bevigyék az unióba egymás közötti vitáikat és ezzel tovább nehezítsék a szervezet működését.

Boszniában például több mint negyed évszázaddal a polgárháború lezárása után sincs valós párbeszéd a bosnyákok, horvátok és szerbek között, a szerbek entitása, a Republika Srpska (RS) évek óta azon fáradozik, hogy nem kis orosz segítséggel kilépjen a boszniai szövetségi államból.

A volt jugoszláv tagköztársaságban élő nemzeti közösségek képviselői arról az egyszerű kérdésről sem tudnak megállapodni, hogy lehet-e az állam elnöke olyan személy, aki se nem szerb, se nem horvát, se nem bosnyák nemzetiségű. A korrupció él és virul, az EU boszniai főképviselője által kiadott határozatokat senki sem veszi igazán komolyan, s a külföldi befektetők, akik 1995 után évekig öntötték a pénzt Boszniába mára jórészt elfordultak az országtól.

Vegyes üzenetek

Szerbia – amellyel már megkezdődött a csatlakozási tárgyalási folyamat – sokszor egymásnak ellenmondó politikai lépéseket tesz. Miközben hangoztatja, hogy csatlakozni kíván az unióhoz, a belpolitikai kommunikációban az EU évek óta a támadások kereszttüzében áll, s a keleti szövetségeseket, Oroszországot és Kínát tüntetik fel Szerbia megmentőjének.

A koronavírus-járvány idején is a régi lemez forgott, annak ellenére, hogy Brüsszel több tételben jelentős összegekkel támogatta Belgrádot: az ország kapott segélyeket az EU szolidaritási alapjából is, s az Európai Központi Bank pedig 380 millió eurós hitelkerettel segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozók talpra állását.

Bármeddig is jussanak a csatlakozási tárgyalások, Szerbia addig nem léphet be az EU-ba, amíg nem rendeződik a viszony Belgrád és a Szerbiából kivált többségű tartomány, Koszovó között.

Az pedig jó ideig nem fog, mert ugyan valószínűleg mindenki tudja, hogy a szerb kultúra és egyház bölcsőjének számító terület végleg elveszett Szerbia számára, a területi veszteséget hivatalosan is elismerő belgrádi kormányzat alighanem gyorsan megbukna, így Koszovó elismerésére még sokáig várni kell.

Dacos albánok

Koszovóban, ahol nem Oroszország vagy Kína, hanem az USA a távoli nagy barát, ugyancsak divat az EU-t szidni. Jelek szerint az új miniszterelnöknek, Albin Kurtinak is fontosabb az, hogy a közelgő önkormányzati választások előtt összevesszen Szerbiával – s ezzel újabb szavazókat szerezzen – mint hogy megállapodásra törekedjen Belgráddal. NEM ÁLLNAK KÉSZEN: A

Az EU közvetítésével folyó koszovói-szerb tárgyalásokon már évek óta nem érnek el valódi eredményt, s a találkozók általában kölcsönös vádaskodásba és sértegetésben torkollnak. A szeptember végén kicsúcsosodott „rendszám-háború” is jól mutatja, hogy Koszovó és Szerbia mindenen össze tud veszni, s Brüsszelben is látják, hogy erre nincs nagy szükség az unión belül.

Albániában ugyan valóban cél az EU-tagság, ott viszont évek óta tart a komoly belpolitikai válság és az ellenzék – valamint a független megfigyelők – szerint – a művészből lett politikus, Edi Rama egyre inkább autoriter eszközökkel kormányozza országát. Albánia ugyan a NATO-ba már belépett, ám a jelenlegi belpolitikai folyamatok csak növelik a távolságot az uniótól.

Hasonló a helyzet Montenegróban is, ahol az EU iránt jóval kevésbé elkötelezett kormány került hatalomra a választások után, s ahol az uniópárti és már három évtizede valamilyen formában, most éppen államfőként hatalomban lévő Milo Đukanović meglehetősen korrupt rezsimet épített ki. Az egész még az 1990-es években kezdődött a cigarettacsempészéssel, mára sokkal kifinomultabb a módszerek, a család és az ismerősök tulajdonában lévő pénzintézetek és vállalatok bevonásával közlekednek a pénzek.

Büntetett éltanuló

A sorból kiemelkedik Észak- Macedónia, ahol a jelenleg is kormányzó szociáldemokrata párt súlyos belpolitikai válság árán érte el, hogy az ország nevét Macedóniáról Észak- Macedóniára változtatták át, és ezt követően a szomszédos Görögország véget vetett a macedónok euróatlanti integrációját akadályozó, 1991 óta tartó bojkottnak. (Athén úgy gondolta, a Macedónia név arra utal, hogy Szkopjénak területi követelései vannak Görögországgal szemben, és meg kívánja szerezni szomszédja Makedónia nevű régióját.)

A NATO-csatalakozás gyorsan be is következett, egy időre úgy tűnt, hogy az EU felvételi folyamat is sínre került, ám néhány EU-s tagállam, Franciaország, Dánia és Hollandia egy időre megakasztotta a közeledést.

A hármak viszonylag gyorsan visszakoztak, ám keletkezett egy újabb, a mai napig tartó probléma. Az egyik új balkáni tagállam, Bulgária azért akadályozza szomszédja közeledését, mert ki akarja erőszakolni, hogy a macedónok ismerjék el: ők valójában bolgárok, a nyelvük pedig a bolgár.

Az EU- Balkán csúcson ugyan mosolyogtak egymásra a két ország vezetői, és meg is egyeztek a probléma megoldásának a menetrendjéről, aligha várható azonban gyors áttörés: Bulgáriában most éppen a tartós belpolitikai válsággal és a sokadik parlamenti választás megrendezésével vannak elfoglalva.
Nem csak Bulgária példája lehet intő jel arra, hogyan viselkednek a már bekerültek az előszobában várakozókkal. Emlékezetes, hogy Szlovénia annak a Horvátországnak a belépését akadályozta jó ideig különféle kétoldalú viták – területi követelések és elszámolási nézeteltérések – miatt, amellyel együttműködve lépett ki 1991-ben a szétesőben lévő Jugoszláviából.

Jogosan merül fel a kérdés, milyen lesz a csatlakozási folyamat azok esetében, akik a közelmúlt eseményei miatt egyáltalán nem tekinthetőek szövetségeseknek: hogyan halad majd kéz a kézben a koszovói és szerbiai felvételi folyamat, vagy éppen milyen akadályokat gördít majd Horvátország Szerbia elé.

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten „ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A „Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak „dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis- Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból „emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép- Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és „Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak „Szuperkartell” néven vált ismertté.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava