Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

SZIDTÁK AZ ANYJUKAT: Bántalmaztak egy/több szerbet Koszovóban, a szerb elnök aggódik

479414 av2 f
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök kijelentette, hogy aggodalommal tölti el a bántalmazása Koszovóban. A budapesti munkalátogatáson tartózkodó azokra a szerb médiajelentésekre reagált, amelyek szerint a különleges rendőrség tagjai többször is megütöttek egy szerb férfit, akit Kosovska Mitrovicába szállítottak, ahol korházi ellátásban részesült.

Bántalmazták őket

Szerb médiajelentések szerint három szerb megsérült a brnjaki átkelő közelében, amikor a koszovói különleges rendőrség tagjai megtámadták őket. Az esetet követően Kosovska Mitrovicába szállították a sérült szerbeket, hogy orvosi ellátásban részesítsék őket.

A legsúlyosabb sérüléseket Dragiša Vlašković szenvedte, aki a Kosovo Online szerb helyi szerb hírportálnak nyilatkozott.

Nem voltam kint a barikádokon, de arra volt dolgom. Albánul kiabáltak valamit, de nem értettem, lerántottak az aszfaltra, hátba vágtak, és szájon ütöttek, eltörték a fogam

– mondta Vlašković miután felvették a mitrovicai kórházba. Állítása szerint fát akart vágni, amikor megállították a koszovói ök, és megtámadták. A szerb férfi úgy fogalmazott, hogy “vérezni kezdett, vizet kért, de senki sem akart neki adni’.

Szidalmaztak bennünket, az anyánkat is, azt mondták, hogy megölnek. Lehet, arra gyanakodtak, hogy a barikádokra megyünk, nem tudom

– mondta a tolókocsiban ülő szerb férfi.

A tudósításból nem derült ki, hogy mi lett a másik két férfi sorsa, kikről van szó, és őket miért bántalmazták.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A tudósítás szerint a bántalmazott férfi először azt mondta, hogy nem tud albánul, viszont pár pillanat múlva arról számolt be, hogy szidalmazták a felmenőit, és megfenyegették meg, hogy megölik (őket).

A volt Jugoszláviában szinte általános jelenség volt, hogy a szerbek nem tanulták meg a velük együtt élő (kisebbségi) nemzeték nyelvét, ami azóta sem igen változott.

Elnöki aggodalom

A Budapesten tartózkodó szerb elnök aggodalmát fejezte ki a szerbek (állítólagos) bántalmazása miatt.

Természetesen Koszovóról is beszéltem Budapesten. Aggódom a szerbek megverése miatt. Hiszek koszovói nemzettársaink bátorságában, de ha olyan pogromokra készülnek, mint amilyen 2004-ben történt, vagy olyasmire tesznek kísérletek népünk ellen, mint a kilencvenes években, akkor ez biztosan nem fog bekövetkezni

– mondta a szerb elnök, aki a kilencvenes évek kapcsán viszont nem tett említést arról az elnyomásról és terrorról, amelyet Slobodan Milošević akkori kis-jugoszláv elnök rezsimje – amelynek maga is tagja volt – hajtott végre a koszovói albánok ellen. Az akkori belgrádi vezetés politikája és bűncselekményei nagyban hozzájárultak a két nép közötti gyűlölet kialakulásához.

A szerb elnök Budapesten annak a várakozásának adott hangot, hogy már “holnap összeül a managment, és megkezdődik a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítása, ami a szerb önigazgatás formája lehetne Koszovóban. Ennek előzményei szerb szempontból bizonyos értelemben a kilencvenes évekig nyúlnak vissza, aminek eredménye a boszniai Szerb Köztársaság.


Remélem, hogy a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítására nem kell még tíz évet várnunk. Egyes uniós képviselők az mondják nekünk, hogy ez benne van a megkötött szerződésekben, hogy valahol szó volt róla… Én azonban azt kérdezem tőlük, hogy ha ez valóban így van, akkor miért szedik le, és tépik szét az ezzel kapcsolatos pannókat, feliratokat. Kétségtelen, hogy benne van a brüsszeli szerződésben. Koszovóban megkezdték az emberek (szerbek) letartóztatását. Amikor nekik (a koszovói albánoknak) valamire szükségük van, akkor megszállják Koszovó északi részét, és szerb ügynököket keresnek az erdőben. Ha nem lenne ennyire komoly a helyzet, és válhatna tragikussá, akkor nevethetnénk rajta. Kezdjük meg mi is a letartóztatásokat? Milyen képmutatókkal van dolgunk!

– tette hozzá Vučić a legújabb fejleményekre utalva, amelyekből külső megfigyelőként két dologra lehet következtetni. Az egyik az, hogy a koszovói albánok valóban készültek arra, hogy a reciprocitás elvét kihasználva bekeményítenek a szerbekkel szemben. Nem számítottak viszont arra, hogy a szerbek erről (esetleg titkosszolgálati forrásokból) értesülve kidolgozták a maguk tervét. Akár az is megkockáztatható, hogy Belgrádban alig várták a koszovói albánok akcióját. SZIDTÁK AZ ANYJUKAT: Bántalmaztak egy/több szerbet Koszovóban, a szerb elnök aggódik

Ez lehet a ázat arra, hogy a koszovói szerb területeken, beleértve ebbe a határátkelőt is, hatalmas feliratok, pannók, billboardok jelentek meg azzal a felirattal, hogy Üdvözöljük a Szerb Községek Közösségében. A koszovói rendőrök megkezdték a billboardok leszedését, és az azokat kitevő szerek őrizetbe vételét.

A szerbek tehát készültek arra, hogy a maguk hasznára fordítsák a fejleményeket, és csalafinta módon hozzák létre a Szerb Községek Közösségét, ha már ezt a pristinai vezetés nem tette meg, pedig a brüsszeli szerződéssel valóban kötelezte magát erre.

Ezek után meg kell jegyezni azt is, hogy a mostani feszültség kialakulásáért az is felelős, mert nem követelte meg a koszovói albánok részéről az említett szerződés ide vonatkozó pontjának végrehajtását.

Aestherar 412 tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: